Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Wordt alle zonne-energie ook gebruikt?

Helaas is het niet mogelijk alle zonne-energie op te vangen. Er zijn namelijk een aantal oorzaken die zorgen dat er rendement verloren gaat. Dit is meestal niet erg omdat dit nou eenmaal de gevolgen zijn van omstandigheden zoals reflectie en de omgevingstemperatuur. Echter er zijn een aantal factoren waar wel op gelet moet worden.

Reflectie

Ondanks dat er voor zonnepanelen speciaal glas gebruikt wordt met zelfs speciale antireflectie coatings gaat helaas een hoop energie verloren omdat deze simpelweg wordt weerkaatst. Hierdoor gaat zo’n 3% verloren

Temperatuur

Een zonnepaneel gaat minder goed werken naarmate het warm wordt. Dit is een natuurlijk verschijnsel wat erg jammer is want hoe meer de zon schijnt hoe warmer het wordt. Per graden gaat het rendement van de meeste zonnepanelen met ⅓ % naar beneden. Omdat zonnepanelen bij zonnig weer zo’n 30 graden warmer zijn dan de omgevingstemperatuur is dit al 10%. “Gelukkig” is het niet altijd zonnig in Nederland en is het gemiddeld over een jaar maar 8%.

Rendement omvormer

De omvormer zet de energie die hij krijgt van de zonnepanelen om van gelijkstroom naar wisselstroom.  De omvormer doet zijn uiterste best dit met een zo hoog mogelijk rendement te doen. De omvormer fabrikanten werken er aan om de omvormers zo efficiënt mogelijk te maken.

De meeste omvormers hebben in de praktijk een rendement van 92-98%. Het hoogste rendement is natuurlijk mooi maar er moet ook gekeken worden naar de situatie en de inzetbaarheid van de omvormer. De omvormers hebben gemiddeld een verlies van 5%.

Kabels en connectoren

De kabels en de verbindingen van de kabels (de connectoren) hebben een weerstand wat leid tot verliezen. Er wordt meestal een onderscheidt gemaakt met verliezen in het DC gedeelte (van omvormer tot en met de zonnepanelen) en het AC gedeelte (van de omvormer tot aan de meterkast).

Voor beide kanten geld dat de verliezen beperkt moeten worden tot maximaal 1%. Is het verlies hoger dan gaat er veel energie verloren in warmte en kunnen er ook gevaarlijke situaties ontstaan. In dat geval kunnen er eenvoudig dikkere kabels gebruikt worden. De verliezen in de kabel en de connecties is dus circa 2%.

Schaduw

Grote verliezen door schaduw moet absoluut vermeden worden. Een beetje schaduw in de winter is echter niet heel erg want dan is de energie van de zon toch vrij laag door de kortere dagen en het mindere mooie weer. Het is niet altijd te voorkomen dat bijvoorbeeld een huis van de overburen schaduw geeft op de panelen. De verliezen door schaduw zijn moeilijk te bepalen maar. Voor de berekening gaan we uit van 2%. In de praktijk kan dit natuurlijk oplopen.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

4 reacties op “Wordt alle zonne-energie ook gebruikt?


Door Ben op 19 oktober 2018

Hallo Lex, ik hoop dat je dit ziet. Maar ik heb nu zonnepanelen. De omvormer zegt dat hij 12,2 kW heeft geleverd, maar mijn slimme meter zegt maar 9 kW. Dus slechts 2/3 van wat de omvormer zegt. Is dit normaal of niet.


Door Ben op 19 oktober 2018

ok ik heb begrepen dat wat ik verbruik eerst afgetrokken wordt


Door Martin op 16 augustus 2012

Hallo Lex,
Chapeau!
Erg informatieve site welke leken info geeft over zonnepanelen.
Al diverse mensen hierop geattendeerd.
Mis echter het fenomeen “flashdata”.
Meestal worden de modules lukraak op het dak “gegooid”.
De goede bedrijven daargelaten.
Zelf ervaren toen ik de data ca. 2 wk. na montage ontving.
Bleek gemiddeld 1,48% hoger te zijn dan de opgegeven waarde; enkele zelfs 2,5% hoger.
Indien ik ze had kunnen sorteren en in een string kunnen leggen en zou ik dus minimaal 1,48% meer opbrengst kunnen hebben!
Helaas sinterklaas; moeilijk op een 35 gr. dak alles weer los te schroeven.
Het zij zo.
Verder: de DC-kabeldikte vooral niet te dun nemen; bij grotere lengtes vooral een berekening (laten) maken.
De weerstand neemt bij (de lage) DC-spanning enorm toe.
Ik zou van deze beide onderwerpen extra aandacht schenken.
Een te downloaden exelbestand voor berekening zou een extra stimulans geven.
Heb zelf reeds 13 jr. kleine (95Wp) modules en vorig jaar mei uitgebreid tot 5010 Wp.
Kijk eens op Polderpv en zoek onder newbee’s met mijn naam.
Vandaag alweer 23 kWh geoogst!
Gr,.
Een “zonnestroomverslaafde”


Door Lex Schiebaan op 20 augustus 2012

Hallo Martin,

Bedankt voor de reactie. Leuk om te horen.

Ik zal van de week een artikel schrijven over de flashtestdata van de zonnepanelen. Inderdaad een onderbelicht onderdeel. En sterker nog vaak wordt dit helemaal niet meegeleverd.

Ook wat betreft de DC kabels heb je helemaal gelijk. Vaak is de “standaard” 4 mm wel voldoende maar dit moet wel goed berekend worden. Goede tip om dit in een excel te zetten. Ik zal deze maken en online zetten. Dus binnenkort te downloaden.

Zoals je begrijpt. Ook hier een zonnestroomverslaafde!

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.