Zonnekeur. Het keurmerk voor zonnepanelen installateurs.
16 februari 2014 
2 min. leestijd

Zonnekeur. Het keurmerk voor zonnepanelen installateurs.

Sinds kort is er een keurmerk voor zonnepaneel installateurs: het Zonnekeur. Het keurmerk staat voor kwaliteit en waarborging van kwaliteit.

Het zonnekeur is in het leven geroepen om onderscheid te maken tussen kwalitatief goede installateurs en alle andere. In principe kan iedereen in Nederland een zonnepaneel installatiebedrijf beginnen. Er zijn geen eisen zoals diploma’s nodig. Daarom is het voor de consument lastig onderscheidt te maken tussen de beunhaas of de professional.

Zonnekeur is een stapje hoger dan de eerder ingevoerde SEI erkenning. Voor de SEI erkenning moeten diverse diploma’s behaald worden of voldoende ervaring aangetoond worden. Daarnaast moet de installateur diverse documenten beschikken en up to date blijven met de nieuwste regels. Het is dan ook geen verassing dat de SEI erkenning één van de eisen is om Zonnekeur installateur te worden. Bedrijven met een SEI erkenning kan je hier vinden: www.erkendinstallatiebedrijf.nl

Eisen voor bedrijven met Zonnekeur.

Het zonnekeur bestaat uit 3 kwaliteits aspecten. Vakbekwaamheid van de installateur. Een minimale kwaliteitseis voor producten en een kwaliteitswaarborging door middel van de juiste administratie.

Vakbekwaamheid

De eerder genoemde SEI erkenning is noodzakelijk om Zonnekeur installateur te worden

Kwaliteitseisen

Alle gebruikte materialen moeten aan de verschillende kwaliteitsnormen voldoen die zijn opgesteld. Dit zijn onder andere de diverse IEC certificaten. Daarnaast moeten alle producten minimaal 5 jaar garantie hebben.

Administratie

De administratie van de projecten is natuurlijk erg saai maar wel belangrijk. In de administratie wordt bijgehouden welke zonnepanelen waar gekocht is, wat de flashtesdata is en waar ze zijn geplaats. Dus welk serie nummer etc. Dit geldt ook voor de omvormer.

Door middel van de administratie is het achteraf mogelijk vroegtijdig in te grijpen mocht er iets mis zijn met de producten. In de autobranche zie je dit bijvoorbeeld goed. Als er ergens een probleem is dan worden auto’s van dat type en een bepaalde serie terug geroepen voor herstel en voorkoming van verdere gevolgen. In het verleden is er al een grote omruilactie geweest in Nederland met kleine omvormers.

En wat dacht je van het montagesysteem. In elk gebied in Nederland moet de juiste berekening gemaakt worden voor het montagesysteem. Dit gebeurt vaak niet nauwkeurig. Met de laatste stormen hebben we al gemerkt dat zonnepanelen van het dak af waaien. Dit is meestal het gevolg van een onjuiste berekening of gebruik van het systeem. Zo is het bijvoorbeeld heel makkelijk om 30-50% minder haken te gebruiken. Je ziet ze toch niet en de zonnepanelen liggen prima op het dak. Totdat het echt gaat waaien. In dit geval zou de verzekeringsmaatschappij een berekening opvragen of de zonnepanelen juist zijn geplaatst.

De Zonnekeur installateur kan je deze berekening gewoon geven. En waarschijnlijk is het toch nooit nodig omdat de zonnepanelen juist zijn geplaatst. Bij een Zonnekeur installateur zou je dus in principe elk moment kunnen bellen en exact te horen krijgen wat jij in/op je huis hebt.

De oplevering van het systeem is ook belangrijk. In de opleverdocumentatie wordt beschreven wat precies geleverd is en of alles werkend is opgeleverd en met welke waardes.

Naast alle product en vakbekwaamheidseisen moet de Zonnekeur installateur ook veilig werken. Dit is heel goed want dit gaat vaak mis. Een steiger bouwen kost bijvoorbeeld vaak veel tijd en het is extra werk. Het is in vele gevallen echter gewoon een vereiste. Je wilt als klant toch ook niet dat er wat fout gaat op jouw dak.

Controle

Alle eisen stellen natuurlijk niets voor zonder controle. Dit wordt steekproefsgewijs gedaan. Zowel de administratie als de installatie wordt gecontroleerd. Wannneer er iets niet goed gedaan is volgt eerst een waarschuwing en de keer daarop een boete. De Zonnekeur installateur moet zich dus wel aan de eisen houden.

Voordelen voor jou als klant.

Bij een Zonnekeur installateur zit je gegarandeerd goed. Het is een beetje zoals een BOVAG garage in de autobranche. Je weet dat het wordt gecontroleerd. Je bent natuurlijk niet 100% zeker maar je weet dat het veel beter is dan de gemiddelde installateur of beunhaas.

Op dit moment is het aantal Zonnekeur installateurs nog erg beperkt. Dit komt omdat het redelijk nieuw is en de kosten om Zonnekeur installateur te zijn best hoog zijn.Het is dus te hopen dat het steeds bekender wordt en het dus ook interessant wordt voor installateurs. Vraag er dus gewoon om!

Met het Zonnekeur gaat de zonne-energie branche de goede kant op. Het wordt professioneler en dat is goed voor jou.

Over de schrijver
HKok
Door

HKok

op 17 Apr 2014

Linkje naar een overzicht met die zogenaamde goedgekeurde installateurs?

Lex Schiebaan
D de Vries
Door

D de Vries

op 21 Feb 2015

Solar Kompas hanteert het SGZE - garantiefonds. Wat heb ik hier eigenlijk aan? Kan ik toch beter kiezen voor een zonnekeur-installateur..? Heb overigens een offerte voor Eging EG-255P60 Poly panelen en een Omniksol 3.0 TL omvormer ontvangen voor ons plat dak. Maar doe ik hier wel goed aan...?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 11 Mar 2015

Hallo D. Vries, Dat is een goede vraag. SGZE ziet er heel gelikt uit maar wat ze nou precies doen is mij niet helemaal duidelijk. Heb jij ondertussen al meer informatie? Een Zonnekeur installateur is iets heel anders. De zonnekeur installateur moet voldoende opleidingen hebben, moet administratie bij houden (welk paneel ligt waar) en wordt hier op gecontroleerd. Het zegt dus niets over aanbetalingen e.d. Ze laten natuurlijk wel zien dat ze serieus bezig zijn met hun bedrijf. Maar de merken die je noemt daar wordt ik absoluut niet vrolijk van. Groeten, Lex

Harrie
Door

Harrie

op 12 Sep 2018

Lex, welke adviseur is onafhankelijk. Ben op zoek

Reactie plaatsen