Zonnekeur (Nuance n.a.v. Radar uitzending)
10 november 2015 
in Fritts
2 min. leestijd

Zonnekeur (Nuance n.a.v. Radar uitzending)

Door: Lex Schiebaan

Op 9 november was ik als zonnepanelen expert te zien bij Radar (AVROTROS). Best spannend en je bent vooral benieuwd wat er overblijft van een lang interview. En ik moet de makers complimenteren hoe ze het verhaal in elkaar hebben gezet. Ik heb me niet voor kunnen bereiden en geen beelden van de verborgen camera’s gezien. De makers hebben dit later in elkaar geplakt. En dat hebben ze bijna helemaal goed gedaan. Op één essentieel puntje na.

Bekijk de volledige uitzending.

Zonnekeur is geen Garantiefonds

Tijdens het interview werd mij gevraagd wat ik van Zonnekeur vind. Ik heb hierop geantwoord en dit is onverhoopt in een ander stuk geplaatst over de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie (SGZE). Dit is niet juist.

Voor de goed orde. Ik heb de uitzending niet gezien van te voren en tijdens de uitzending bleek dat mijn tekst over Zonnekeur geplaatst is achter een stuk over SGZE. Daardoor lijkt het net alsof ik iets zeg over SGZE. Dat is absoluut niet zo. Ik weet niet hoe SGZE werkt en hoe alles in elkaar zit dus dan zou ik er ook nooit wat over zeggen. Ik baseer mijn mening altijd op feiten.

Uit de branche hoorde ik kritiek dat er niets over Zonnekeur werd gezegd. Uiteraard heb ik dit wel genoemd in het interview en uitgebreid toegelicht. Beetje jammer dat deel van deze tekst is beland in het deel van het item over Stichting Garantie Zonne-energie.

In het interview zeg ik letterlijk:

Het is nog heel pril. Het bestaat nu 2 jaar. En er zijn nog maar heel weinig installateurs aangesloten. Maar het is wel een kwaliteitsstap die de Nederlandse markt moet maken. De markt is nog heel jong en onvolwassen.

……. (stuk o.a. over TUV) ……..

Voiceover:  “Toch kan een KEURMERK wel enige houvast bieden.”

Lex: Het is goed dat er certificering is. En dat er keurmerken zijn in een land. Nederland loopt daar best wel mee achter, als je kijkt wat er in andere landen gebeurt. Daar moet een installateur vaak echt verplicht keurmerken en erkenningen halen. En in Nederland is dat geheel vrij. De bakker of de slager mag ook zonnepanelen installeren.

Zoals je ziet blijkt ook uit alles dat ik hier heb over een KEURMERK (Zonnekeur) en certificering (KvINL (EVI Zonnestroom (PV))). Ik noem ook dat het 2 jaar bestaat. Zonnekeur bestaat nu ruim 2 jaar (april 2014) en SGZE slechts 1 jaar (september 2014) .

Wat is het verschil tussen Zonnekeur en SGZE?

Zonnekeur is een keurmerk voor zonne-energie installateurs. Het zegt iets over de kwaliteit en de werkprocessen van de installateur. Zonnekeur is door de overheid geïnitieerd en zit solide in elkaar. Er zijn nu iets meer dan 30 Zonnekeur Installateurs. Zie: www.zonnekeur.nl/installateurs-met-zonnekeur/

Het Zonnekeur is niet heilig en moet groeien en zich bewijzen. Maar het is goed dat er iets is. En als het keurmerk bekender wordt zullen meer consumenten er naar vragen en zo gaan we in Nederland de goede kant op. Meer info over in het Fritts artikel: Zonnekeur 

SGZE is een garantiefonds en zegt dus niets over de kwaliteit. Het is puur een vangnet voor het geval het fout gaat. Het is een commercieel initiatief van de deelnemende bedrijven. Hoe het precies in elkaar zit en hoe het werkt is niet duidelijk op basis van de website.

Waarom ontstaat er verwarring?

Dat er verwarring is tussen Zonnekeur en SGZE is voor mij volkomen ondenkbaar. Maar vanuit de markt (consumenten) gezien wordt dit dus door de war gehaald. Blijkbaar is alles nog erg verwarrend. Dit is iets wat de branche zich moet aantrekken.

Feit is dat elk initiatief inspeelt op de behoeftes van de consument. En dat is maximale zekerheid. In de onvolwassen markt van zonne-energie in Nederland is dat nou eenmaal lastig. Bereid je dus goed voor als je zonnepanelen koopt en zorg dat je weet wat je koopt. Want niemand wil eindigen met een kapot en gevaarlijk paneel op je dak.

Over de schrijver
Reactie plaatsen