Zonnepanelen zijn er in alle soorten en maten. Toch lijken de afmetingen van de meeste zonnepanelen heel veel op elkaar. Maar let goed op want een paar centimeter verschil in de maatvoering zou er zo maar eens voor kunnen zorgen dat het er veel mooier uit ziet of dat er net een rijtje extra zonnepanelen op passen. En wie wilt dan nou niet.
Standaard zonnepaneel formaat
Veruit het meest voorkomende zonnepaneel formaat is het zogenaamde “60 cels zonnepaneel”. Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier een zonnepaneel met 60 zonnecellen. Standaard zonnecellen zijn 15 bij 15 centimeter. Deze worden in 6 rijen van 10 zonnecellen in het paneel geplaatst. Tussen de zonnecellen is wat ruimte en samen met het frame geeft dit een formaat van circa 1 meter breed en 1,65 meter hoog.
Veel voorkomende andere maten
Het standaard formaat is niet altijd een handig formaat. Zeker voor op de kleine Nederlandse daken met veel details zoals dakkapellen, schoorstenen en dakramen. Gelukkig zijn er ook vele andere formaten die ervoor kunnen zorgen dat het toch even mooier en beter past. Het is vaak even zoeken.
Het formaat van het zonnepaneel wordt grotendeels bepaald door de gebruikte zonnecel of dunnefilm techniek. Veelgebruikte alternatieven zijn de 5 inch cellen (12,5 bij 12,5 cm, vaak hoog rendement) of dunnefilm (smalle cellen van 1 cm breed en lengte is flexibel).
De grote
Dit zonnepaneel is circa 1 meter breed en maar liefst 2 meter lang. Door het gewicht van met name het glas is dit een erg zwaar paneel. Wordt nog zelden gebruikt maar kan heel soms mooi uit komen. De techniek is hetzelfde als het standaard zonnepaneel maar dan met 72 cellen i.p.v. 60.
De kleine
Ook deze lijken op het standaard zonnepaneel echter dan uitgevoerd met 48 of 54 zonnecellen. Dit geeft 2 formaten die erg handig kunnen zijn. De afmetingen zijn
- 1 bij 1,3 meter
- 1 bij 1,5 meter.
5 Inch cellen
Deze kleine cellen worden tegenwoordig vrijwel alleen nog gebruikt door hoogrendements fabrikanten. Door het kleine formaat geven ze een interessant alternatief. Voorkomende afmetingen zijn:
- 0,8 bij 1,58 meter
- 1,05 bij 1,58 meter
- 1,05 bij 1,46 meter
Dunnefilm
Dunnefilm zonnepanelen hebben meer vrijheid in vorm omdat ze niet te maken hebben met de vierkante zonnecellen. Hier zie je dan ook vele verschillende formaten voorkomen. Er zijn alleen weinig fabrikanten die de zonnepanelen in Nederland leveren. De meest voorkomende afmetingen zijn:
- 1 bij 1,25 meter
- 0,65 bij 1,65
Waarom hebben vrijwel alle zonnepanelen ongeveer dezelfde afmeting?
Dat komt door 2 belangrijke factoren. Om een zonnepaneel zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren moet deze zo groot mogelijk zijn. Maar er zit een maximum aan omdat de zonnepanelen ook nog geplaatst en vervoerd moeten worden. Het zonnepaneel moet hanteerbaar zijn. De grootste zonnepanelen zijn ongeveer 2 bij 1 meter. Deze wegen al 32 kilo en moeten met 2 personen geplaatst worden. Erg onhandig.
Het optimum is in de loop van de tijd gegroeid naar het standaard formaat van 1 bij 1,65 meter. Nog redelijk hanteerbaar en goed te tillen met circa 20 kg. En groot genoeg om goedkoop te produceren.
Zonnepaneel afmetingen evolutie
Voor 2005 hadden zonnepaneel fabrikanten nog niet veel productie capaciteit en werd veel op aanvraag geproduceerd. In die tijd zag je dan ook alle formaten voorkomen maar vooral een stuk kleiner dan vandaag.
In de zonnepanelen crisis van 2012, waarbij veel fabrikanten omvielen, zijn veel fabrikanten zich gaan concentreren op de hardst lopende types. En je raadt het al: dat was het standaard formaat van 1 bij 1,65 meter. Alle andere formaten waren vrijwel niet meer leverbaar.
Ondertussen maken fabrikanten weer een beetje winst en gaan ze ontwikkelen. En nu zie je langzaam maar zeker weer meer formaten op de markt komen.
Conclusie
Zonnepanelen zijn er in allerlei formaten. Belangrijkste is dat je het zonnepaneel moet kiezen wat het beste bij je dak past. Een dakraam kan bijvoorbeeld erg vervelend zijn. En dan kan 5 centimeter zo maar eens een hoop uitmaken. Het is en blijft puzzelen met de zonnepanelen. En dat maakt het ook leuk.
Fred
op 09 May 2020N.N van Grinsven
op 29 Jul 2020Benno
op 22 Aug 2020