Zonnepanelen. Een mooi rendement.
08 februari 2013 
1 min. leestijd

Zonnepanelen. Een mooi rendement.

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor uw spaargeld.

Het is crisis. Banken geven lage rentes op uw spaargeld. En hoe zeker is uw geld bij de bank. U kan het natuurlijk in een ouwe sok stoppen maar daar verdient u helemaal niets mee. Sterker nog het wordt minder waard door de inflatie.

Wat moet u nu doen. Beleggen met veel risico. Toch maar die 1 á 2 procent rente op de bank pakken. Het uitgeven aan leuke dingen. Of dik 10% rendement maken op uw eigen huis.

1.     Terugverdientijd

Je kan op verschillende manieren rekenen. Meestal wordt gekeken naar terugverdientijd. Dat is een logische gedachte want bij een investering wil je zo snel mogelijk je geld terug hebben. En als je het geld op de bank zet dan behoud je (als het goed gaat) in ieder geval je inleg.

Een redelijke installatie van 16 zonnepanelen kost tegenwoordig nog zo’n 6.000 Euro. Dit wekt zo’n 3.600 kWh op wat genoeg is voor een gemiddeld gezin. Bij een prijs van 22 cent per kWh zijn de verdienste 800 Euro per jaar. Zonder rekening te houden met stijgende elektriciteitsprijzen is de terugverdientijd 7,5 jaar.

2.     Prijs per kilowattuur.

De prijs van een kilowattuur (kWh) die aan de energiemaatschappij betaald wordt is ook te vergelijken met de prijs van zonnestroom. Hiervoor is de levensduur van de installatie belangrijk. Zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar mee en waarschijnlijk nog wel langer. Voor het rekenvoorbeeld houden we rekening met 20 jaar. Omdat de zonnepanelen na 20 jaar iets minder produceren rekenen we op een gemiddelde van 90%. Totaal wekt de installatie dus 65.000 kWh op in 20 jaar. Als we naast de aanschafprijs van 6.000 Euro nog 1.000 euro voor reparties en onderhoud rekenen dan kom je op een kWh prijs van nog geen 11 cent. Ofwel minder dan de helft!

3.     Rendement

Een rendement is altijd lastig. Je kan het op verschillende manieren berekenen en daar kan je altijd over discussiëren. De beste vergelijking is dan toch met de bankrekening met een bepaalde rente. Hoeveel rente moet je bijvoorbeeld hebben om van 6.000 euro naar 12.000 euro te gaan in 20 jaar tijd. Dit is te berekenen met de formule IRR (Internal Rate of Return / effectief rendement. Hiermee komt het rendement op 12%. En dat is een stuk hoger dan de 1-2% bij de bank dat met een investering die je op je eigen dak hebt.

Bijkomend belastingvoordeel

Wanneer u het geld aan een zonne-energie systeem heeft besteed staat het niet meer bij uw spaargeld en valt het dus niet meer onder box 3. Hierover betaald u normaliter 1,2 %. Een klein extra voordeeltje dus.

Over de schrijver
Financiering
Door

Financiering

op 12 Jun 2013

Dit is echt te kort door de bocht. Er wordt geen rekening gehouden met tijdswaarde van geld, en er wordt uitgegaan dat de zonnepanelen eenzelfde waarde houden als de aanschafwaarde. Ze gaan zo’n 25 jaar mee, en dan moeten ze dus vervangen worden. Waarde na 25 jaar is dus 0 euro, en je spaargeld blijft na 25 jaar gewoon bestaan. Wanneer dit verschil verdisconteerd wordt zijn zonnepanelen al minder ‘interessant’ dan sparen. Het hogere rendement gaat op aan het kopen van nieuwe zonnepanelen over 25 jaar. Dus kasstromen zijn over de gehele lengte al niet hoger dan sparen, laat staan als je het risico ook meeneemt. Wat als een paneel defect gaat na 6 jaar?? Zonnepanelen zijn er voor een beter milieu, niet voor het behalen van een met tijd en risico verdisconteerd rendement.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 13 Jun 2013

Beste geennaam, Zoals ik al zei kan je rendementen verschillend berekenen maar alle experts zijn het erover eens: het is een interessante investering. Kijk maar eens in de Volkskrant van afgelopen dinsdag. Daar gaan ze uit van een klein setje van 6 panelen. Een klein setje is financieel minder interessant omdat de factor arbeid en omvormer relatief hoog is. En zelfs met dit setje en stijgende zonnepaneel prijzen komt het positief uit. Vrijwel alle zonnepanelen hebben 10 jaar garantie en dan zijn ze meestal al lang terug verdient. Misschien interessant om er zelf eens naar te kijken en een offerte erbij te pakken om een echte casus te zien. En wellicht is het dan toch interessant? Groeten, Lex

ing. Pierre M.J. OTTEN
Door

ing. Pierre M.J. OTTEN

op 08 Aug 2013

In uw artikel: "Zonnepanelen. Een mooi rendement" is een forse rekenfout weergegeven. Bij een verdubbeling in 20 jaar hoort een rendement van: 3,5265%/jaar. Dus NIET 12 %/jaar. Immers 1,035265^20 = 2 Met vriendelijke groet: Pierre Otten

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 08 Aug 2013

Beste Pierre, Zoals ik al schrijf kan je rendement op verschillende manieren interpreteren en daar over discussiëren. Het is hier berekend met IRR. Daarbij komt de IRR op 12%. Het gaat er hier met name om hoe je ook naar zonnepanelen kan kijken. Opbrengsten en rendementen zijn voor elke situatie anders dus het is maar een indicatie. Groeten, Lex

Reactie plaatsen