Zonnepanelen installeren: een vak apart
26 januari 2016 
2 min. leestijd

Zonnepanelen installeren: een vak apart

Het installeren van zonnepanelen is iets wat de meeste mensen niet zomaar even doen. De hulp van een goede installateur is dan ook welkom. Dat dit niet altijd een garantie is voor succes blijkt wel uit de Facebookpagina Crap Solar. Hierop staat een mooie verzameling met wel heel grote fouten. Een kleine greep uit het – beanstigend – grote aanbod installatieblunders.

12401786_10153637736276077_2010133066915431492_o

Onlangs schreven we in een blog over zonnedakpannen dat veel mensen zonnepanelen geen verrijking vinden voor de schoonheid van hun dak. De bewoner van bovenstaande woning was het hier of niet mee eens, of heeft een andere definitie van ‘mooi’.

12552596_947764555279002_3784241543291383736_n

Nederlandse Versie: De zonnepanelen troep groep

Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom heeft Lex Schiebaan de zonnepanelen troep groep opgestart (besloten, alleen voor professionals). En ook hier komen verbazingwekkende foto’s voorbij.

Een klein dak leent zich niet goed voor grote zonnepanelen, maar dat ook deze woningeigenaar niet weerhouden. Eigenlijk verdient dat een pluim, al is het de vraag het écht niet mooier had gekund. Het is vanzelfsprekend het mooist wanneer de panelen naadloos op het dak passen.

Schermafbeelding 2016-01-14 om 12.55.09

De bovenstaande foto’s komen allemaal uit het buitenland, maar ook op de Nederlandse rijtjeshuizen is het natuurlijk pielen met zonnepanelen op heel kleine daken. Soms is het resultaat bijna komisch zoals bij deze woning, waarbij bijna elke vierkante meter wordt benut. De panelen liggen echter niet alleen in alle richtingen opgesteld, ook de kwaliteit van de installatie laat helaas te wensen over.

Waarom laten we deze voorbeelden zien? De esthetiek van zonnepanelen is voor veel mensen een drempel om niet over te stappen op zonne-energie. En dat is jammer. Bovenstaande voorbeelden zijn gelukkig uitzondering op de regel. Een goede installateur zal er voor zorgen dat ook jouw panelen keurig worden geïnstalleerd.

Kwaliteit, veiligheid en gevaren

In de Facebook-groepen zien we ook dat het helaas niet altijd goed gaat. Zo zien we veel voorbeelden waar geheel onveilig gewerkt wordt. Door de lage prijzen die installateurs rekenen voor de installatie moeten ze snel werken en dat betekent automatisch ook onveilig werken.

Onveilig zonnepanelen installeren

In dit voorbeeld zie je dat de installateur zijn leven waagt. Er is niet gezorgd voor collectieve beveiliging (steiger over gehele breedte) of individuele beveiliging (harnas + lijn). En een val van vijf meter wil je niet aan denken in dit geval.

Er worden ook foto’s gedeeld van installaties waar het goed mis is gegaan. In het onderstaande voorbeeld is de bekabeling niet goed gedaan waardoor de stroom veels te hoog was. Oeps….

Zonnepanelen in brand

Doe ook mee.

Ben je zelf installateur, inspecteur of op een andere manier betrokken bij zonnepanelen installaties en maak je je zorgen over kwaliteit of veiligheid? Vraag dan toegang aan tot de Zonnepanelen Troep Groep op: https://www.facebook.com/groups/977932278933738

Over de schrijver
Reactie plaatsen