Mooie tijd om zonnepanelen te kopen. Deel 2/3
15 januari 2015 
3 min. leestijd

Mooie tijd om zonnepanelen te kopen. Deel 2/3

Deel 2 van de 3 belangrijkste punten waarom er uiteindelijk besloten wordt geen zonnepanelen te kopen:

  1. Onzekerheid overheid en salderingsregeling.
  2. Straks zijn er betere panelen met hogere efficiëntie.
  3. Zonnepanelen worden steeds goedkoper.

Even een uitstapje

Mijn grote droom is dat ik een ruimtevliegtuig pak en binnen 1,5 uur op bezoek kan bij mijn familie in Australië. Even op de koffie.

Waarom kan dat niet?

Het kan wel. Alles is er om dat mogelijk te maken. Diverse partijen zoals SpaceX in Curaçao bieden al vluchten aan en zeer binnenkort vlieg je zo de ruimte in. Technisch is het dus haalbaar en de afstand is al helemaal geen probleem.

Waarom pak ik dan geen SpaceX op Schiphol en ben ik in 1,5 uur in Australië?

  1. Het is onbetaalbaar!
  2. Het is praktisch niet mogelijk. Ik kan niet naar Schiphol en in Brisbane landen.
  3. Het is nog niet zeker. Overleef ik het wel?

Even wachten dus nog. Maar één ding is zeker. Over een jaar of 20 is het heel normaal. Jammer dat het nu alleen niet kan.

Wat heeft dit te maken met zonne-energie?

Veel mensen wachten op het product wat morgen beter is, meer rendement heeft en minder kost. De technologie curve van zonnepanelen heeft inderdaad laten zien dat het rendement steeds beter wordt en de prijs steeds lager. Maar: dit alles volgens een perfecte lijn. Wachten op de doorbraak is wachten op niets. De doorbraken zijn er al. Alleen lijken het geen doorbraak.

Doorbraak 1: Lage prijs:

Er zijn al jaren zonnepanelen die de helft kosten van standaard zonnepanelen. Waarom worden deze zonnepanelen (op basis van dunnefilm technie) dan niet op grote schaal verkocht? Ze hebben een laag rendement. Maximaal 10% in tegenstelling tot 16% bij standaard zonnepanelen. Daardoor worden de overige kosten zoals bevestigingsmateriaal en loon in verhouding duurder waardoor het niet super aantrekkelijk wordt. En wie wil er dan een laag rendement op zijn dak?

Doorbraak 2: Hoog rendement:

Ook zonnepanelen met een hoog rendement zijn er al lang. De zonnepanelen van de toekomst zijn nu al te koop. Hoogrendements zonnepanelen hebben een rendement van 21,5%. En 10 jaar geleden zaten hun op 15% Het rendement wat een gemiddeld standaard zonnepaneel nu heeft. Ze lopen dus 10 jaar voor op de markt. Waarom worden deze zonnepanelen dan niet op grote schaal verkocht? Ze zijn in verhouding tot standaard zonnepanelen vrij prijzig. Dat neemt niet weg dat je gewoon meer opbrengst, meer zekerheid want betere techniek en lange bewezen garanties hebt.

Doorbraak 3: Nieuwe producten:

Gelukkig doen wetenschappers super goed werk en bedenken ze steeds nieuwe technieken met nieuwe materialen. Een van de veel belovende materialen is bijvoorbeeld Perovskiet. Een materiaal wat de potentie heeft om zeer goedkoop zonnepanelen te maken. Fantastisch natuurlijk alleen is het jammer dat de eerste zonnecellen die er mee gemaakt zijn een levensduur hebben van 30 minuten.

Wetenschappers werken hard om Perovskiet bruikbaar te maken voor zonnecellen. Het materiaal is nu instabiel en degradeert zo hard dat je er amper wat mee kan. Het is echter ook super goedkoop dus wellicht kan het al snel toegepast worden voor eenvoudige techniek. Daarbij kan je denken aan een plastic wegwerp zeiltje om je telefoon snel op te kunnen laden.

Nieuwe veelbelovende techniek duurt vaak lang voordat het echt voor iedereen beschikbaar is. Dat iets in het laboratorium lukt betekend niet dat het uberhaupt op de markt komt en als het al beschikbaar komt of het ook betaalbaar is. Van ontwikkelingen zoals Perovskiet en de lichtval van Amolf naar beproefde techniek met een bewezen levensduur duurt helaas toch altijd langer dan beloofd wordt.

Accu in je telefoon

Hetzelfde effect zie je bij accu’s voor smartphone’s. Maandelijks zo niet wekelijks verschijnt er een bericht dat wetenschappers nu een techniek hebben gevonden om super snel op te laden of een batterij die super lang mee gaat. Waarom zit dat ding dan niet in elke telefoon? Het gaat daarbij ook om de factoren: Hoe veilig is het? Hoe lang gaat het mee? Werkt het altijd? Is het te betalen?

Bewezen techniek

Zonnepanelen worden vaak als investering gezien. Hierbij is het van belang dat de techniek werkt en blijft werken. Neem het voorbeeld van de Ruimtelander Philea (https://fritts.nl/hollandse-zonnepanelen-komeetlander-philae/). Hier zit 20 jaar oude techniek in. En op het moment van lanceren al 10 jaar oude techniek. Waarom hebben ze toen geen nieuwe techniek met een hoger rendement gebruikt? Met een hoger rendement had de Philae misschien nog kunnen werken maarrrrrr dan hadden de zonnepanelen wel moeten werken. En met de omstandigheden in de ruimte was dat zo onzeker dat ze dat risico niet nemen.

Gelukkig is kunnen we op onze daken gewoon de nieuwste zonnepanelen leggen die gebruik maken van bewezen techniek. Zonnepanelen worden al ruim 40 jaar gemaakt en een wezenlijk verschil met de techniek van toen is er niet. Nieuwe revolutionaire technieken moeten dat nog maar zien te bewijzen. Zie ook: https://www.ecn.nl/nl/nieuws/item/perovskiet-zonnecellen-heilige-graal-of-hype/

Wachten op de doorbraak is geld verliezen.

Elke dag valt er geld op je dak. Door de zonne-energie om te zetten in elektriciteit verdien je er geld mee. Elke dag dat je wacht is een dag geld verloren. Wachten op de doorbraak is kost dus geld. Natuurlijk kan je je dak maar 1 keer in de 25 jaar voorzien van zonnepanelen. Dus een weloverwogen keuze is heel belangrijk. Maar als je wacht op een doorbraak met een klein beetje meer rendement dan ben je dat voordeel al kwijt door gewoon te wachten. En de dagen die je wacht haal je niet meer in.

Over de schrijver
erwin ter Veld
Door

erwin ter Veld

op 24 Jan 2015

Hallo Lex, Ik heb je boek met interesse gelezen en vind dat je alles mooi en duidelijk verwoord. In dit stuk heb je het over rendement van panelen, ik neem aan dat je het paneel rendement bedoeld en niet de opbrengst. Het paneel rendement is dan dus de verhouding tussen het oppervlak van het paneel en het aantal Wp wat er uitkomt.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 Mar 2015

Hallo Erwin,Dat klopt helemaal. Het paneel rendement is de hoeveelheid zonne-energie die omgezet wordt in elektriciteit. Normaliter 10-21%Dit gaat dus om kWh en niet om wattpieks.Groeten,Lex

Jacob Visser
Door

Jacob Visser

op 01 Feb 2015

Hallo Lex,Ik sta op het punt om zonnepanelen aan te schaffen, alleen twijfel ik. Ik heb een offerte voor solar frontier panelen, alleen zijn deze goed? Gaat om de versie 170WP. De gewone zonnepanelen ontlopen elkaar niet zo, maar wat bij de solar frontier panelen opvalt is het constante vermogen over de dag waardoor je minder aan het net terug levert. Gezien we niet weten wat er in de toekomst met terug leveren gaat gebeuren.Vriendelijke groet,Jacob Visser

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 Mar 2015

Hallo Jacob,Ik wacht nog steeds op een goed onafhankelijk onderzoek van een gerenommeerde onderzoeksinstantie die de beweringen van Solar Frontier (meer opbrengst per Wp etc) ondersteund. Vraag hier al tijden om maar heb nog nooit iets gezien. Als iemand die heeft zie ik dat graag. Ze hebben natuurlijk voordelen maar hoeveel en of het op weegt tegen de nadelen is maar de vraag.Groeten,Lex

Loek Trousset
Door

Loek Trousset

op 26 Apr 2015

Hallo Lex, je E-boek over zonne-energie en waar op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen, een omvormer en de bekabeling, was uiterst verhelderend. Wij hebben drie offertes aangevraagd en hebben uiteindelijk gekozen voor de volgende configuratie: 14 zonnepanelen van ET Solar 255 Black 7 panelen komen op het schuine dak van ons huis (Zuid-Oost) 7 panelen komen op het platte dak van garage/carport Als omvormer is gekozen voor een SMA SB 3000TL 21 het vermogen van het systeem is 3570 Watt piekvermogen De verwachte opbrengst is is 3088 kWh per jaar. We hebben gekozen voor Et Solar op basis van de ranking in de Photon test. Tot zover, met zonnige groet, Loek Trousset

Loek Trousset
Door

Loek Trousset

op 26 Apr 2015

Nog een aanvulling: de 7 panelen op de garage/carport zijn gericht op het Zuidwesten. Dit betekent dat de de panelen een deel van de ochtend/de dag, te maken hebben met de schaduw van ons huis. De hellinghoek van de panelen op het schuine dak is 36 graden.

Lex
Door

Lex

op 06 May 2015

Hallo Loek,Leuk om te horen dat het geholpen heeft. Vele plezier met de zonnepanelen.Groeten,Lex

Reactie plaatsen