Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Zonnepanelen App. Inzicht in de opbrengst

article content

Zonnepanelen App. Inzicht in de opbrengst

Gelukkig worden de meeste zonnestroomsystemen tegenwoordig aangesloten op het internet. Hiermee heb je de mogelijkheid om de opbrengst te zien van de zonnepanelen. En uit ervaring kan ik vertellen: dat is heel verslavend.

Stel je voor: Je bent lekker een paar weken op vakantie in het buitenland. Eigenlijk ben je dan benieuwd naar het weer in Nederland. En stiekem hoop je natuurlijk dat het weer in Nederland slechter is dan waar je zit. Regent het? En het is altijd een lekker gevoel dat het minder weer is.

Totdat je zonnepanelen hebt. Want mooier weer is meer elektriciteit en meer euro’s. Je eigen energiecentrale is lekker bezig en verdiend geld voor je terwijl jij met een cocktail op het strand ligt.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

De meeste systemen hebben een prachtige app waarin alle informatie te zien is.

Per dag:

Zonnepanelen opbrengst per dag in de app

Per dag met de opbrengst in euro’s:

Opbrengst zonnepanelen in app met extra informatie

Per maand:

Opbrengst per maand

En per jaar:

Omvormer app opbrengst zonnepanelen jaar

En met deze app zijn zelfs de weersvoorspellingen en de mileuvoordelen te zien:

IMG_3547

Voor de freaks is het zelfs mogelijk om de opbrengst per zonnepaneel te zien (speciaal systeem).

IMG_3544

Hoe werkt dat?

De installateur plaatst de zonnepanelen en sluit de omvormer aan op het internet. Deze meldt hij aan op de website van de fabrikant of monitoring leverancier zodat jouw data naar de cloud gestuurd wordt. Met de app kan je de gegevens live bekijken.

Elk systeem heeft zijn eigen app met beperkte of onbeperkte mogelijkheden. Naast de app’s van de omvormer fabrikanten zijn er ook onafhankelijke app’s die nog meer zekerheid geven.

Naast dat het leuk is heeft het gebruiken ook het voordeel dat je het systeem een beetje in de gaten kan houden. Werkt het wel en levert het geld op?

Versla de buurman

Het leukste is natuurlijk het vergelijken met de buren. Hoe goed werkt jouw systeem? Ben jij de beste van de straat of zijn er toch betere.

En ik heb al verhalen gehoord van jaloerse buren die stiekem extra zonnepanelen kopen om de buren toch te verslaan 😉

Ben jij al verslaafd aan de app?

Check jij naast de mail, het nieuws, buienrader ook regelmatig de zonnepanelen app? En doe jij ook een wedstrijdje met de buren? Ik ben benieuwd. Laat hieronder een reactie achter.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

47 reacties op “Zonnepanelen App. Inzicht in de opbrengst


Door Marjolijn Berrevoets op 20 oktober 2020

Hoi Lex, ik heb je hele blog gelezen plus alle reacties en antwoorden. Leuk hoor! Zelf heb ik sinds een half jaar een Goodwe omvormer met de Sems-app. Het werkt op zich wel maar ik vraag me af of ik ook een andere zonnepanelen-app hierbij zou kunnen gebruiken, die wat meer Info geeft. En dan is de vraag natuurlijk, welke dan?


Door Ingrid dopmijer op 20 juni 2020

Is er ook een site oid waar mensen hun opbrengsten per dag (bv) invoeren. Zodat we wat kunnen vergelijken?


Door Fred Vogelaars op 28 februari 2020

Beste Lex,
Ik heb een omvormer van Diehl, de Platinum 2800S. Graag wil ik ook de gegevens via een app op mij telefoon danwel laptop ontvangen. Wat heb ik daarvoor nodig?


Door Carl op 5 november 2019

Lex, ik weet niet of ik hier deze vraag kan stellen. Ik heb mijn zonnepanelen aangesloten op een Stecagrid 3600 omvormer. Volgens mij een goede en veel gebruikte omvormer. Deze omvormer kan ik uitlezen via software van Stecagrid (via PV Dashboard op Meteocontrol.de) . Daar kun je de eerste 2 jaar gratis gebruik van maken, maar daarna moet je je abonnement verlengen tegen bijna E 60,- om nog weer eens twee jaar je opbrengst op de pc of tablet te zien. Weet jij of er een andere (gratis) app bestaat, waardoor je de opbrengst van de panelen zou kunnen monitoren ?


Door Rut Verhoef op 15 september 2019

Hallo Lex,
Ik heb een vraagje en misschien kan jij mij helpen.
Ik heb op mijn iPhone een app (Solar MAN) en daar kan ik mijn opgewekte kWh op aflezen. Is er ook een mogelijkheid om dat op mijn vaste PC te doen?


Door Theo op 16 maart 2020

Google solarman.nl. En e-adres en wachtwoord ingeven


Door Harry Geel op 16 maart 2019

Hoe kan ik zien in de app Solaredge wat de opbrengst is wat teruggeleverd wordt, bij de buurman staat onder het kopje Totale looptijd in het rood een bedrag, ik krijg dit niet te zien wat doe ik fout of hoe werkend te krijgen


Door Tineke op 25 november 2019

Dit probleem heb ik ook. Weet iemand hier het antwoord op?


Door simon op 21 januari 2019

Hallo lex.
Dit is een vraag over het programma solar edge monitoring.
Ze hebben bij mij zonnepanelen van Trina solar 300 pw gemonteerd [zeggen ze].
maar als ik met het programma op de layout klik en op zo,n zonnepaneel blijf staan,dan geeft het Trina Solar TSM-295 DD05A.05A All Black weer.
Heeft de installateur mij bedondert?


Door Schreverlandje vanaf december 2018 op 27 december 2018

Ik vrees dat ik ook een freak aan het worden ben … Solaredge 4500 Wp met 15 x 300Wp – gg – O 140° – H 12°
Hoe vergelijk je best met de buurman als hij nu bv. 16 x 235 Wp heeft ? Hoe kan je beide installaties nu op een goede basis vergelijken ?


Door hebing op 27 december 2018

SolarEdge die heb pas geplaatst je hoort uit Japan China uit VS en Germany BMW pffff waar haha Nu helaas steeds een App link opbrengst van mijn zonnepanelen lekker service van volta solar uit Heerlen bijna €7000
Verder zoek maar uit even Link piek kunt zien opbrengst Wel jammer dat weer extra Belasting moet betalen ondanks je terug geeft Net van Essent Misschien U kent helpen Account!?
6464xv huisnummer 226 Kerkrade


Door Jelle van der Zee op 1 november 2018

Hé Lex, ik zoek al maanden naar hoe ik mijn 16 zonnepaneelresultaten kan zien. En dan kom ik bij jou. Suntrol bestaat niet meer en Net2Grid ook niet meer. Wat moet ik doen?


Door Hanno op 18 juli 2018

Beste Lex, Ik heb de Solar Edge monitoring app in gebruik genomen, voor de monitoring van mijn 18 panelen, maar zie in de virtuele layout dat de panelen niet in volgorde genummerd zijn. Zo heeft bevoorbeeld de eeste rij panelen 1.1.14, 1.1.15, 1.1.2, de 2de rij 1.1.7, 1.1.11, 1.1.5. Ik vindt dit maar vreemd. Heb jij hier een verklaring voor?


Door juk op 7 januari 2019

Verander weergave in configuratiescherm


Door E Soethout op 14 juni 2018

Dag lex, werkt de app alleen als ik mij aanmeld bij de leverancier ? Ik moet me dan aanmelden bij een bedrijf in China die ik dan toegang geef tot mijn netwerk aangezien de omvormer een DHCP krijgt van mijn router.


Door Plm Holten op 24 december 2018

L.S. Ik heb mijn I mac van Apple voorzien van nieuwe software Maar mijn App is verdwenen Hoe krijg ik hem terug .PS Mijn mobiele iPhone heeft hem nog steeds


Door Ben Pereboom op 6 juni 2018

Hi Lex,
In de eerste plaats mijn complimenten voor deze site, in duidelijke (ook voor mij als relatieve leek) taal de uitleg rond zonne-energie gerelateerde zaken.

Ik zelf heb sinds kort een Enphase Zonnesysteem (20 micro omvormers + Envoy S Standard gateway + Enlighten Manager app).
De stabiliteit van de gateway laat te wensen over, is nog in onderzoek, maar in de app kan ik het gebruik per paneel niet zichtbaar maken.
Wat moet ik doen als “freak” om die individuele paneel gegevens zichtbaar te krijgen? Mijn installateur kan die wel zien (die gebruikt de Enlighten Installer Toolkit).
Is er een andere app die de data van mijn micro omvormers/gateway kan lezen en de individuele paneel data kan weergeven?

mvg
Ben Pereboom


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2018

Hoi Ben,

Volgens mij kan je die altijd zien. Zie in de manager functie namelijk geen optie om het op paneel niveau uit te zetten. In de app heet het serie weergaven.

Kan je eens inloggen op https://enlighten.enphaseenergy.com/ en kijken of het daar wel per paneel te zien is?

Anders hoor ik het graag..

Groeten, Lex


Door Ben Pereboom op 8 juni 2018

Hoi Lex,
Helaas zie ik in de app MyEnlighten (iOS, Android en Windows10) geen mogelijkheid om de serie weergave zichtbaar te maken.
De link die jij mij gaf komt uit bij dezelfde info als die in de app (op verschillende platformen) wordt weergegeven.
Groet,
Ben


Door Patrick op 31 december 2018

ik heb precies zelfde probleem per paneel word de opbrengst niet getoond. niet in apps en niet op webside,


Door Martin op 3 juni 2018

Hallo. Ik huurde een huis met zonnepanelen. Ik ken de panels van het bedrijf dat ik applicaties moet hebben, maar ik weet niet hoe ik ze moet gebruiken. Ik heb een teller voor elektriciteit en twee meter staten. als alles alleen werkt.


Door Lex Schiebaan op 5 juni 2018

Hoi Martin,

Als de omvormer verbonden is met het internet kan dat inderdaad. Zoek eens op het merk van de omvormer of neem contact op met de woningcorporatie.

Groeten, Lex


Door Ger op 2 mei 2018

Hoe zie ik dat panelen in stopco tact iets opleveren, geen app aanwezig.


Door Ger op 2 mei 2018

Btw ik heb ook nog 16 panelen met 2omvormers, wel met app. Verder 3 woningen op 1 meter..alles uitzetten is geen optie.


Door Lex Schiebaan op 4 mei 2018

Daar kan je een simpele kWh meter voor gebruiken. Maar let op! Niet elke meter is geschikt voor terugleveren. Let daar dus op. Op bv Conrad staan er genoeg.

Groeten, Lex


Door Ger op 17 mei 2018

O ja, goede tip. Dank je!Door van der Woude op 9 februari 2018

Ook hier zonnepanelen met een omvormer van Solax, en zou ik normaal gesproken alles moeten zien via Solarman.com. Alles geregistreerd zoals staat beschreven alleen heeft mijn omvormer geen verbinding met de website, terwijl hij wel verbinding met mijn wifi router heeft. Ook heb ik mijn telefoon al als mobiele hotspot gebruikt en daar de omvormer aan gekoppeld, uiteraard zonder resultaat.

Weet jij een oplossing?


Door Lex Schiebaan op 9 februari 2018

Hallo van der Woude,

Welke router heb je? Mogelijk blokt die het signaal.

Groeten, Lex


Door Richard op 17 februari 2018

Excuses voor mijn late reactie.
Ik had een Experia Box V8, inmiddels de V10. Internet van Telfort, uiteraard zonder resultaat.


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2018

Hoi Richard,

Juist de V10 staat er om bekend niet goed samen te gaan met de modules van SolarMan. Als ik daar mee verder ben laat ik het weten.

Groeten, Lex


Door Myra Ronner op 2 november 2017

Beste Lex, ik heb een Samil Solar River 1600TL omvormer. Ik had een energie dashboard erbij maar dat werkt niet meer. Heb jij een mogelijkheid waarmee ik mijn opgewekte zonne-energie kan aflezen op de PC?


Door Lex Schiebaan op 2 november 2017

Hoi Myrna,

Dat is zeker Eneco? Die zijn inderdaad gestopt met de ondersteuning. Ik weet het niet zeker maar er zijn misschien 2 opties. Als het goed is hangt er een apart kastje aan de omvormer (of in de meterkast) die de opbrengstdata door geeft. Ik ontvang graag een foto van dat kastje. Dan kan ik even rondvragen. Kan je deze en een foto van de omvormer mailen naar de info mail?

Groeten, Lex


Door Gerard op 6 september 2017

Hi, ik kom (via Google) vaak op je blog terecht. Goed gedaan, leuke inhoud. Ik heb een omvormer die niet standaard is uit te lezen of heel onhandig ouderwets. Ik zoek een manier om de gegenereerde kWh’s te meten. een DIN-rail kWh meter icm met joules zou kunnen, maar dat lijkt me o houtje touwtje en ziet er niet fraai uit. Wat zijn eventueel andere opties om de opbrengst te loggen?


Door Lex Schiebaan op 25 oktober 2017

Hoi Gerard,

Ik zie je bericht nu pas. Welke omvormer heb je? Er zijn namelijk per omvormer verschillende oplossingen die goed en simpel werken maar dat is afhankelijk van de omvormer. Ik hoor het graag.

Groeten, Lex


Door Willem op 29 december 2016

De virtuele layout met de sitemapper van solar edge kan ik niet openen .wel de lochise layout . Wat doe ik verkeerd


Door Lex Schiebaan op 2 januari 2017

Hallo Willem,

Dat is lastig te zeggen zonder ingelogd te zijn. Staat de virtuele layout wel ingesteld?

Groeten, Lex


Door Martin op 7 november 2016

Hallo Lex,

Ik heb nu precies een jaar zonnepanelen van Ja Solar incl.optimizers met een Solar Edge omvormer. Het maximum rendement zou 3840 kwh zijn, maar volgens de Solar Edge app is de opbrengst al precies 4000kwh. Best mooi natuurlijk, maar Greenchoice meldt dat ik ‘maar’ 3200kwh heb opgewekt. Zijn hier ervaringen mee hoe dat kan?

Mvg Martin


Door Lex Schiebaan op 15 november 2016

Hoi Martin,

Het is lastig zo te zeggen zonder de juiste documenten maar het kan in 2 dingen zitten:
1. De periode is anders. Bv alleen 2016 t.o.v. november 2015 tot nu.
2. De Greenchoice rekening houdt geen rekening met eigen verbruik. Dit is de elektriciteit die je direct in huis verbruikt en dus nooit voorbij de meter komt. Dit kan Greenchoice dus ook niet zien.

Meer uitleg over punt 2 vind je hier: https://fritts.nl/zonnepanelen/meterkast/eigen-verbruik-en-de-slimme-meter/

Groeten, Lex


Door Edith op 27 september 2016

Sinds 2 dagen ook zonnepanelen met een SOlarEdge omvormer en dus ook de app bekijken. Waarom zijn sommige panelen in de app blauw en andere panelen zwart?


Door Lex Schiebaan op 7 november 2016

Hoi Edith,

Zwart is in de meeste gevallen niet goed. Hoe ziet het er uit na een dag vol zon? Meestal trekt alles naar dezelfde kleur. Hoe lichter blauw hoe beter.

Groeten, Lex


Door Martin op 17 augustus 2016

Sinds november vorig jaar ook een set zonnepanelen met Solar Edge omvormer laten plasysen. Leuk idd om regelmatig naar de opbrengst te kijken. Wel heb ik een vraag over de Solar Edge App, hier wordt een bedrag vermeld wat je bespaard hebt. Kan iemand mij zeggen op welke prijs per Wp dit is gebaseerd? Grt Martin


Door Lex Schiebaan op 24 augustus 2016

Hoi Martin,

Dit is waarschijnlijk ingesteld door de installateur. Ik weet niet of je dit zelf kan aanpassen anders kan je het de installateur vragen. Staat nu waarschijnlijk nog op 23 cent o.i.d.

Groeten, Lex


Door Patrick op 28 augustus 2015

Ja ik ben zins 14 augustus verslaafd aan de SolarEdge APP en https://monitoring.solaredge.com/ web site met meer mogelijkheden om het systeem en individuele panelen te monitoren.


Door Lex op 2 september 2015

Hallo Patrick,

Ja lekker eindeloos panelen met elkaar vergelijken op van alles en nog wat. Echt niet normaal wat je allemaal kan zien. Daar heb je normaal aardig wat apparatuur voor nodig.

Groeten, Lex


Door Ron op 21 mei 2015

Dus als je een SolarEdge systeem hebt ben je een ” freak”
Ach Solaredge mag dan wel wat duurder zijn maar de voordelen zijn er ook naar oa monitoring op paneel nivo en daar mee ook alarmering als er een paneel uitvalt uitstekende werking bij gedeeltelijk tijdelijk schaduw temperatuur verschillen van panelen onderlinge mismatch verschil in veroudering heel een voudig uitbreiden van je systeem met verschillende panelen waarbij je geen rekening hoeft te houden met merk, type, wp, hoek en richting.

Laat mij dan maar een freak zijn


Door Lex op 26 mei 2015

Hoi Collega Freak,

Leuk om te horen. Ik vind het ook leuk. Maar veel mensen kijken hier nooit naar. Die hebben andere hobby’s 😉

Groeten,

Lex

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.