Zonnepanelen omvormer met of zonder aardlekschakelaar?
25 maart 2013 
1 min. leestijd

Zonnepanelen omvormer met of zonder aardlekschakelaar?

Er heerst veel verwarring over het toepassen van een aardlekschakelaar in combinatie met zonnepanelen. De één zegt dat het moet en de ander zegt juist van niet. Wat is nu de waarheid? Hoe zit het met zonnepanelen en aardlekschakelaar? Het is goed om eerst te weten wat een aardlekschakelaar is en wat deze doet.

Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een toestel wat meestal in de groepenkast geplaatst wordt. Het controleert of er een verschil in stromen in de fase en nul is. Wanneer er een verschil is betekend dit dat er een lek naar de aarde is en er dus iets niet goed is in de installatie. Dit kan betekenen dat een apparaat onder spanning kan staan en er een gevaarlijke situatie ontstaat. De aardelekschakelaar schakelt direct uit. Het is een extra veiligheidstoestel.

Nederlandse Norm

Een aardlekschakelaar is in principe verplicht voor alle eindgroepen in een woonhuis. Er zijn enkele uitzonderingen.  Een daarvan is omschreven in de NEN 1010 (Nederlandse Elektrotechnische Norm).

Eindgroepen die uitsluitend toestellen voeden die vast zijn aangesloten, dat wil zeggen niet door middel van een wandcontactdoos, behoeven niet te zijn beveiligd door 30 mA-aardlekschakelaars.

Omvormer

Er zijn vele verschillende merken omvormers en al even veel verschillende types. Vele omvormers hebben een interne foutstroombewakingseenheid RCMU (Residual Current Monitoring Unit) welke voldoet aan de NEN 1010:712 (In datasheets meestal weergegeven onder de Duitse norm VDE 0100:712 of Europese Norm IEC60364-7-712). Dit houdt in dat de omvormer continu controleert of alles goed gaat en indien er iets niet goed gaat direct uitschakelt.

Zonnepanelen en aardlekschakelaar

Ondanks dat de omvormer een interne bewaking heeft is het toch niet onverstandig een extra aardlekschakelaar te plaatsen. Dit is altijd veiliger maar dus niet noodzakelijk (mits aan alle voorwaarden is voldaan). In huizen worden normaliter aardlekschakelaars van 30mA gebruikt. Veel omvormers produceren soms een foutstroom die hoger is dan 30mA. Dit is niet erg omdat de omvormer alles controleert en alles veilig blijft. Echter het zal betekenen dat de 30mA aardlekschakelaar uitschakelt. Om deze reden is het verstandig de omvormer achter een aparte aardlekschakelaar van 100mA te plaatsen.

Over de schrijver
Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 25 Mar 2013

Onderstaande mail ontving ik van Bert. Wellicht interessant:Hallo Lex, Je boekwerken zien er netjes uit, echter na het lezen van al deze info ende info van diverse leveranciers heb ik toch nog een aantal vragen: Mijn situatie, boeren woning met grond en bezig met verbouwen. Verbruik nu +/- 4800 kwh per jaar, er komt nog airco in huis van totaal 5 kwh verbruik. Ik wil over gaan tot een veldopstelling conform richtlijn pal op het zuiden en 35 graden helling, porttrait opstelling. 1. gezien toekomstig meerverbruik airco zit ik te denken aan 24 panelen van 240 wp, opbrengst 5760 kwh x 90 % = 5184 kwh, omvormer nodig 1 van (vb sma 5000tl 3 fase 16 a) of 2 van (vb sma 3000tl 1 fase 16 a). 2. vanaf huis naar opstelling is +/- 60 mtr, dus 60 mtr grondkabel 5 aderig 4mm2 voor 1x omvormer 3 fase of twwe kabels van 3 aderig 4mm2 voor 2x omvormer 1 fase. 3.Wil de omvormer(s) onder de veldopstelling plaatsen onder afdakje. Is mijn verhaal juist op deze punten, wanneer kiezen voor 3 fase of voor 1 fase 3 of 1 fase is geheel afhankelijk van de situatie. In dit geval kan het beide. Meestal wordt echter gekozen voor 1 omvormer en dan natuurlijk 3 fase. Dit is meestal iets goedkoper. is diameter ader de juiste Ja. Bij 60 meter en een 3 fase 5 kW is het verlies 0,81% wat binnen de gewenste 1% verlies is. is het zinvol om deze hoeveelheid te plaatsen, of moet ik maximaal 18 panelen plaatsen, deze kunnen volgens info nog achter 1 groep van 16a. klopt mijn berekening Dat is geheel aan u en wat u wilt. 18 zonnepanelen kunnen vaak wel op een 3,6kW omvormer (=16A).ik lees over omvormers met of zonder trafo, wanneer de ene en wanneer de andere toepassen Vrijwel alle omvormers zijn tegenwoordig zonder trafo. Deze zijn een stuk lichter en hebben meestal een hoger rendement. Is de keuze van dit paneel goed, je leest wel over 250wp en hoger maar veel duurder Dat is geheel aan u en welke aanbiedingen u vergelijkt. Standaard is nu rond de 245-250 Wp. Hoe meer vermogen hoe duurder maar heel veel verschilt dat niet. ik lees verschillende opties omtrent groepen uitbreiding, wel of niet voor de bestaande aardlekschakelaar, heeft de groep een eigen aardlekschakelaar nodig Zie het nieuw te verschijnen blog bericht wat vandaag of morgen verschijnt op www.zonneenergie.eu Wat is beter 2 rijen portait boven elkaar op een constructie( +/- 2.50 mtr hoog) of twee aparte rijen naast/achter elkaar op de grond( +/- 1.50 m hoog), wat is dan de tussen ruimte. Geen van beide is beter. Het is een kwestie van smaak. Normaliter wordt de afstand bepaalt door de volgende regel. De hoogte maal 3. Dus indien het zonnepaneel 50 centimeter hoger staat dan de onderkant van het volgende paneel dan is de tussenafstand 1,5 meter. Al met al toch nog een heel verhaal, graag jouw antwoord hierop. Verschillende bedrijven hebben verschillend antwoorden/ideeen. Alvast bedankt, Bert

Hans
Door

Hans

op 17 May 2013

Beste Lex,Wel of geen aardlekschakelaar.Je geeft aan dat dit is altijd veiliger maar dus niet noodzakelijk (mits aan alle voorwaarden is voldaan).Vraag: wat zijn alle voorwaarden ?? Vast aangesloten en wat nog meer ??

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 29 May 2013

Beste Hans,Alle voorwaarden staan in de NEN 1010. Hoe dit geïnterpreteerd wordt voor omvormers is verschillend.Het verschilt ook per omvormer fabrikant. Laat u dus goed informeren hierover.Groeten,Lex

Jeroen
Door

Jeroen

op 15 Jul 2013

Beste Lex,Wel of geen aardlekschakelaar?Bij verbruikers mogen er tot 4 groepen achter één aardlekschakelaar. Ik vraag mij of dit ook geldt voor bijvoorbeeld 3 verbruikersgroepen en 1 teruglevergroep achter 1 ALS.Ik zou mij voor kunnen stellen dat een bij een aardlek in een verbruikersgroep, de stroom van de omvormer komt en de aardlekschakelaar dat dan niet merkt?Ik kan nergens informatie vinden over deze situatie. maw is het verplicht bij gebruik van een ALS een eigen ALS per teruglevergroep te gebruiken. (of een aardlekautomaat natuurlijk)

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 15 Jul 2013

Beste Jeroen,Goede vraag.In principe is een groep een groep en of dit een verbruiker is of teruglevergroep is maakt niet uit want bij een aardlek zal deze direct uitschakelen.Of het verstandig is? Dat denk ik niet. En waarom als je hem achter een aardlekautomaat kan plaatsen.Let ook op dat sommige omvormers niet achter een 30mA ALS kunnen.Groeten,Lex

Jeroen
Door

Jeroen

op 20 Aug 2013

Beste Lex,Je zegt dat een groep een groep is en dat de aardlek direct uitschakelt.Dat betwijfel ik dus bij een gezamenlijke ALS. Ik vermoed zelfs dat de verbuikersgroepen niet meer aardlekbeveiligd zijn als er ook een omvormer achter dezelfde ALS zit. (totdat het donker is)Maargoed ik zal verder moeten zoeken naar de onderbouwing waarom dit wel of niet zo zou zijn.

Jonathan
Door

Jonathan

op 01 Aug 2013

Beste Lex,Er staat in jou verhaal dat als de PV-omvormer (vooral de trafoloos omvormers) meer lekstroom produceren dan 30mA er een 100mA RCD geplaatst dient te worden. Dat mag lijkt mij niet zomaar. In de NEN 1010 mag in een huisinstallatie alleen een RCD van ten hoogstens 30mA geplaatst worden.Als er gebruik wordt gemaakt d.m.v een WCD en een RCD van 100mA wordt gebruikt dan geld volgens mij de onderstaande regel. 705.415.1 Aanvullende bescherming door toestellen voor aardlekbeveiliging Contactdozen moeten deel uitmaken van eindgroepen die zijn beveiligd door toestellen voor aardlekbeveiliging met een toegekende aanspreekstroom van ten hoogste 30 mA.n Deze bepaling geldt niet voor contactdozen bestemd voor het aansluiten van vast opgesteld materieel, mits zowel de contactdozen als het materieel buiten handbereik zijn aangebracht.Dan is een vaste aansluiting de enige oplossing.Met vriendelijke groet,Jonathan

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 05 Aug 2013

Beste Jonathan,Dat klopt inderdaad. Een omvormer wordt altijd met een vaste aansluiting aangesloten op een eigen groep.Groeten,Lex

Th. Huurdeman
Door

Th. Huurdeman

op 11 Aug 2013

Geachte heer Schiebaan,In de meterkast in mijn woonhuis is achter de hoofdschakelaar een 30mA Aardlekschakelaar 4P. 40 Amp. waar achter een installatie automaat 3P+0 16 Amp. C geplaatst. Aan deze installatie automaat is een grondkabel 4x4mm2 aangesloten die een groepenkast in de schuur, 40 meter verder op, voedt. In de schuur is de kabel op een aardlekschakelaar 4P. 40Amp. 30mA aangesloten die daarna 3 groepjes van 3 Installatie automaten 1P+0 16 Amp. verdeeld over 3-fasen+0 en aarde. Ik wil op deze schuur 21 zonnepanelen plaatsen die met een 3-fase omvormer de opgewekte energie via dezelfde grondkabel 4x4mm2 richting de woonhuis aansluiting stuurt. De kabel wordt in de schuur per fase gelijkelijk verdeeld naar afnemers, hoofdzakelijk verlichting en voor het gebruik van electrisch gereedschap zoals een grasmaaier en een zaagtafeltje. Inmiddels begrijp ik dat de 3-fase omvormer in principe 3 vrije aders en een 0 nodig heeft en dat zit niet in deze grondkabel. Mijn vraag is dan ook als de installatie-automaten 1P+0 in de schuur op één fase worden gezet kan dan de 3-fase omvormer, 2 fasig worden aangesloten op de vrije aders, waarbij de 0 voor alle afnemers gemeenschappelijk blijft of zou het beter zijn om 2 kleinere 3000Wp omvormers aan te sluiten aan de dan vrijkomende aders ? en hoe reageren de aardlekschakelaars op de gemeenschappelijke 0 met voedende en afnemende apparaten ? Een heel verhaal, maar ik hoop dat u mij een oplossing of raad kunt geven. In afwachting van uw reactie, verblijf ik, met vriendelijke groet, Th. Huurdeman.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Aug 2013

Beste Th. Huurdeman,Een heel verhaal inderdaad.In feite is het vrij simpel. De omvormer moet op een aparte groep aangesloten worden. De gebruikers kunnen gewoon om hun groep blijven zitten en daarnaast wordt een nieuwe groep gemaakt.Zie ook: http://zonneenergie.eu/zonne-energie-en-de-meterkast/Houdt wel rekening met selectiviteit en de juiste kabel dikte. Overleg dus met de vakman wat het beste is in uw specifieke situatie.Succes.Groeten,Lex

Jeroen
Door

Jeroen

op 20 Aug 2013

Ik zou parallel aan de drie 1-fase groepen een 3-fase groep plaatsen van 16A of 10A voor de omvormer.Om selectiviteit in de schuur zou ik me geen zorgen maken aangezien de omvormer teruglevert en de grondkabel dus op een andere manier belast.

Frans
Door

Frans

op 11 Sep 2013

het is en blijft me toch nog onduidelijk vwb de aardlek of doe ik iets stoms .ik heb mijn pv (1200Wp) direct aangesloten tussen mijn hoofdschakelaar en de ALS's in de groepenkast .dus blijft alles met 30mA beveiligd , ook als de omvormer (omniksol 1.5) een stroomverschil van meer dan 30mA zou leveren .heeft het dan nog zin een ALS van 100mA te plaatsen tussen mijn PV en de aansluiting in de groepenkast (tussen de hoofdschakelaar en de 2 ALSs.Gr Franzzel

Frans
Door

Frans

op 11 Sep 2013

Ter aanvulling , ben vergeten te vermelden dat ik een zekering van 6A ertussen heb zitten , tussen m'n PV en aansluiting na m'n hoofdschakelaar

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Sep 2013

Beste Frans,Nee 1 aardlekschakelaar is genoeg. De 100mA is alleen voor omvormers die de 30mA uitschakelen door de hoge "fout" stromen.Hoe lager hoe beter.Groeten,Lex

Appeldorn
Door

Appeldorn

op 15 Sep 2013

Beste heer Schiebaan,Ik wil een pv installatie aanschaffen en heb daarnij uw website goed doorgelezen. Ik heb een aantal vragen: - Hoe kun je zien hoeveel A de hoofdzekering is- Ik twijfel tussen een omvormer met of zonder transformator ( Delta of een SMA ) Wat is beter en waarombij voorbaat dank,M Appeldorn

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Sep 2013

Beste M. Appeldorn,Vraag 1: Dat is alleen te zien als de hoofdzekering een zogenaamde installatieautomaat (zo'n schakelaar stop zoals in nieuwe meterkasten zit) is. Dit is alleen het geval bij relatief nieuwe aansluitingen (sinds +/- 2000).Anders is de enige manier om erachter te komen om de netbeheerder te bellen.Vraag 2: Met of zonder transformator scheelt op een aantal punten. De belangrijkste:Zonder heeft over het algemeen een hoger rendement. Met transformator is veel zwaarder. Met transformator produceert vaak meer geluidDe trend is wel transformatorloze omvormers. Betekend niet dat omvormers met transformator slechter zijn.Groeten,Lex

Albert Jansen
Door

Albert Jansen

op 10 Dec 2013

Beste Lex, in een antwoord op een vraag naar de verliezen word gesproken over 5000 kwh een lengte kabel van 60 meter en een ader dikte van 4 mm2 zie hieronderis diameter ader de juiste Ja. Bij 60 meter en een 3 fase 5 kW is het verlies 0,81% wat binnen de gewenste 1% verlies is.Als ik met het tool uitreken wat de AC verliezen zijn dan kom ik uit op maximaal 4,74% klopt het tool nu niet of heb ik een verkeerde aanname gedaan?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Dec 2013

Beste Albert,Bedankt voor de tip. Er ging iets mis met de de Tool. De selectie van de 3 fase werd niet goed meegenomen.Het is opgelost dus de tool werkt nu goed!.Groeten,Lex

GertJan
Door

GertJan

op 25 Jun 2014

Best Lex,2500 wp op mijn schuur, kan ik dat over de bestaande kabel met 3x 2,5mm gebruiken? Uiteraard op een eigengroep alleen deze vrij groep heeft 30ma is dat verstandig voor omniksol 3.0 of kan ik die beter vervangen?Alvast bedanktGrt GertJan

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jul 2014

Beste Gertjan,Of het kan zie je eenvoudig met de handige tool. Zie: http://zonneenergie.eu/zonne-energie-tools/Meestal gaat 30mA goed en anders kan je hem altijd later nog vervangen.Groeten,Lex

luc
Door

luc

op 10 Sep 2014

Beste Lex,Er staat in jouw verhaal dat als een omvormer meer lekstroom produceert dan 30 mA er dan ipv een aardlekschakelaar van 30mA er een exemplaar van 100mA geplaatst dient te worden.Ik heb gezocht bij verschillende fabrikanten, maar kan de 100mA versie nergens vinden. Zijn deze nog wel verkrijgbaar?Ik zie wel 300mA, maar da's dan weer 25A ipv 16A

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Sep 2014

Beste Luc,100mA is inderdaad slecht verkrijgbaar. Laatst nog besteld maar na 6 weken nog niet binnen. 300 mA kan in principe ook en is gewoon in 16A verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn er ook veel omvormers die prima met 30mA overweg kunnen maar dat ligt aan de omvormer.Succes.Groeten,Lex

Arno van Dal
Door

Arno van Dal

op 09 Oct 2014

Dit is interessant.Sinds juli heb ik zonnepanelen. Echter regelmatig gaat de aardlekschakelaar om. Gemiddeld eens per 5 dagen en altijd omstreeks de opstart ( in september omstreeks 7 uur en 25 minutenen in oktober dan om ongeveer 8 uur en 5 minuten).Type aardelekschakelaar NFI 25/ 0,03.Moet ik deze laten vervangen ?Het is echt irritant aan het worden.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 09 Oct 2014

Beste Arno,Dat is vervelend. Ik heb een paar vragen dan kan ik je denk ik een goed advies geven.Welk merk en type omvormer heb je? Is de omvormer achter een bestaande aardlekschakelaar met meerdere groepen geplaatst? Hoe oud is de aardlekschakelaar ongeveer? Heb je de installatie zelf geplaatst of laten plaatsen.Ik hoor het graag.Groeten,Lex

Arno van Dal
Door

Arno van Dal

op 10 Oct 2014

Bedankt al vast voor de eerste reactie. Wel snel !!!De vragen:Type omvormer: KLNE Solartec 3000De omvormer is achter een bestaande aardlekschakelaar geplaatst. In mijn meterkast zijn twee aardlekschakelaars geïnstalleerd. De meter is uitgebreid door een elektricien na de aanschaf van magnetron en dergelijke ergens in de jaren 90.Ik schat in dat de aardlekschakelaar ongeveer 30 jaar oud is.De installatie is geplaatst door EnergyGuard uit Breda, maar dat bedrijf is inmiddels failliet.Ik heb de laatste anderhalve maand de "uitvalmomenten" genoteerd: ( tijden bij benadering van enkele minuten) 8-9 07.25 11-9 07.25 13-9 07.45 20-9 07.45 25-9 07.45 2-10 08.05 9-10 08.10Ik ben benieuwd.MVG Arno

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Oct 2014

Hallo Arno,Dat is vervelend.Omvormer is mij niet bekend. Lijkt op een foutstroom die ontstaat bij het opstarten. Dus ik zou hem voor de zekerheid achter een nieuwe 30 of 100 mA Aardlekautomaat zetten. Dit is een combi van automaat en aardlekschakelaar. Zo heeft de omvormer in ieder geval geen invloed op de rest. Het kan zijn dat de omvormer ook de nieuwe aardlekautomaat uitschakelt. Dat is wellicht een 300 mA aardlek nodig.Energy Guard is inmiddels door gestart als Pebble Energy. Wellicht kan je hun vragen het op te lossen of in ieder geval te vragen of de omvormer achter een aardlek moet.Succes.Groeten,Lex

Ton Peters
Door

Ton Peters

op 19 Oct 2014

Hoi,vraagje, ik heb 15 panelen a 250W aangeschaft met een omnik 4K TL omvormer (4400W). De omvormer bevindt zich op 6m van de meterkast. Hierin zitten nu 2st. 40A ABB aardleks met elk 4 16A groepen. Hiernaast moet dus iets nieuws komen. Vraag 1: volstaat 2,5mm2 draad? Ook bij eventuele uitbreiding met 3 panelen. Vraag 2: kan ik bv een Aardlek Automaat 16A b-kar. 30mA (2 in 1 toepassen). Of moet ik een 40A aardlek met een losse eindgroep plaatsen erbij plaatsen? Moet ik wel iets plaatsen omdat de omvormer zelf al beveiligd is.Ben benieuwd...

Jeroen
Door

Jeroen

op 08 Feb 2020

Nee, 2,5mm2 voldoet niet. Daar mag maximaal 3650W doorheen. 4400W is dus te veel. Dat moet 4 of 6mm2 worden.Een 16A automaat komt overeen met ongeveer 3650W. Ook die is dus onvoldoende bij 4400W aan PV-vermogen (AC kant).

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Oct 2014

Beste Ton,2,5 mm is in principe prima. Zie de tools om het zelf te berekenen: http://zonneenergie.eu/zonne-energie-tools/Sommige omvormers knallen een 30mA Aardlek eruit maar meestal gaat het goed.Groeten,Lex

Ton
Door

Ton

op 21 Oct 2014

Bedankt voor het snelle antwoord;wordt 2,5mm2 dus. Kan ik ook gewoon en ABB HAF aardlekautomaat B20A / 30mA toepassen en hierop mijn omvormer Omniksol 4TL aansluiten? Twee in één dus.Groet Ton

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 22 Oct 2014

Hallo Ton,Klopt. Maar zie ook mijn eerdere opmerking over dat de omvormer soms een 30 mA uit kan schakelen. Dus geen 100% garantie met deze aardlekautomaat. Maar wel zekerheid dat de rest niet meer uitvalt.Groeten,Lex

Henk Jonkman
Door

Henk Jonkman

op 24 Jul 2015

Wat is beter de panelen in serie of parallel te schakelen den waarom.

Lex
Shantesh
Door

Shantesh

op 09 Mar 2018

Beste Lex,Welke type ALS kan ik plaatsen voor een Fronius 10.0-3 240V inverter? Handleiding geeft type A -> 100mA aan. De lokale inspectie autoriteit eist type B 30mA. Graag uw advies bij deze.Mvg, Shantesh

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Mar 2018

Hoi Shantesh,Is het systeem in Nederland geplaatst?Met een 30mA loop je het risico dat de ALS geactiveerd wordt omdat elke omvormer een kleien foutstroom geeft. Vaak is 100 aan te raden maar die zijn vrijwel niet te koop. 300mA is wel goed verkrijgbaar en zou ook kunnen voldoen maar dat ligt aan de situatie.Groeten, Lex

Andy
Door

Andy

op 17 Mar 2018

Beste Lex welke norm in nen geeft aan dat je niet verplicht bent een 30 mA aardlekschakelaar moet gebruiken en in welke gevallen je 100 of 300mA voor pv inverter

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 23 Mar 2018

Hoi AndyDe NEN 1010 uiteraard. De 100 of 300 mA is afhankelijk van de omvormer. Dat staat in de installatiehandleding.Groeten, Lex

Fred van Rijen
Door

Fred van Rijen

op 01 Sep 2019

Mij is geadviseerd om een aardlek te plaatsen van 300mA ipv 30mA voor de drie fasen omvormer van SMA. Dit heb ik ook gedaan op advies van de panelen installateur.

Roger
Door

Roger

op 06 May 2020

heb al jaren mijn sma omvormer achter een hager 30 mA aardlek zitten nog nooit uitgevallen.

A. Kerkhofs
Door

A. Kerkhofs

op 23 Apr 2018

verhaal tav aardlekschakelaars is onjuist en niet volgens NEN 1010

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 23 Apr 2018

Hallo A. Kerkhofs,Dit artikel stamt uit 2013. Wat klopt er precies niet dan passen we het aan.Groeten, Lex

c vd akker
Door

c vd akker

op 15 Oct 2018

wat gebeurt er wanneer de netspanning wegvalt? wat doet dan de zonnepaneel instaletie?

Marco
Door

Marco

op 21 Feb 2019

Dan schakelt de omvormer uit omdat hij niet kan synchroniseren met het net. Dit kan ook gebeuren als de Hz onder voor de omvormer minimale waarde komt.

Jaco
Door

Jaco

op 23 Jan 2019

Dit had ik eerder moeten lezen. Twee weken geleden zijn bij ons 18 panelen geplaatst, met een Growatt 5000ue 3 fasen omvormer. Deze is aangesloten op een bestaande krachtstroomaansluiting in de garage, met eigen aardlekzekering in de meterkast. Met grote regelmaat knalt de aardlekschakelaar er sindsdien uit. Omdat de krachtstroomaansluiting voorheen door ons nauwelijks werd gebruikt - alleen voor de verlichting van de garage - heb ik eerst proberen uit te zoeken of er niet toch iets mis was met ons eigen systeem. Maar ook als ik álles uitschakel knalt de aardlek er nog uit. Dat bracht mij er toe om toch maar eens verder te gaan zoeken op internet. En zo lees ik bovenstaande. De oude aardlekschakelaar is een 30mA schakelaar. En die is dus écht te licht voor zo'n transformatorloze omvormer. Zeker... als er wat sneeuw op de panelen ligt. Overigens constateert de omvormer dan per direct een 'Grid voltage fault', waarop de installatie wordt uitgeschakeld. NB - gebeurt dit dus aan het begin van je zomervakantie... dan heb je drie weken geen opbrengst uit zon.

Ruud
Door

Ruud

op 13 Sep 2019

Beste Jaco, Een grid voltage fault komt niet van de panelen maar door de spanning naar het net toe. Dit kan komen door te dunne bedrading of bekabeling naar de groepenkast, of door slecht aangesloten bedrading. Het 'grid' is namelijk het stroomnet.

Jeroen
Door

Jeroen

op 08 Feb 2020

Nee Ruud. De Grid voltage fout komt doordat de aardlek de stroom onderbreekt. Dan merkt de omvormer op dat hij geen netspanning meer heeft.Dit is dus een te verwachten foutmelding wanneer je aardlek eruit klapt.

C.Sweere
Door

C.Sweere

op 15 Mar 2019

Je schrijft : “Een aardlekschakelaar is een toestel wat meestal in de groepenkast geplaatst wordt. Het controleert of er een verschil in stromen in de fase en nul is. Wanneer er een verschil is betekend dit dat er een lek naar de aarde is en er dus iets niet goed is in de installatie”. “.... schrijf svp ‘betekend’ met een ‘t’ en het is weer helemaal correct.

Pineudt
Door

Pineudt

op 21 Mar 2019

En het duurdt bijna zes jaar voor jij dat opmerkdt.

Luuk
Door

Luuk

op 23 Sep 2019

Beste Lex, Dit verhaal komt me bekend voor. Zojuist heb ik een installatie in gebruik genomen met een omvormer van het type Solis 1500 4G. Bij het vervangen van de groepenkast een halfjaar geleden is me geadviseerd een aparte aardlekautomaat te plaatsen voor de zonnepanelen. Dat heb ik gedaan en deze knalt er doorlopend uit, zo'n 15 seconden na het inschakelen van de installatie. Nu lees ik dat een aardlekschakelaar helemaal niet nodig is als het gaat om een vaste aansluiting. Mijn vraag is daarom: waarom zou ik op zoek gaan naar een aardlekschakelaar van 100 of 300 mA? Wat voegt zo'n ding toe? Welk risico neem ik als ik de omvormer buiten de aardlekschakelaar om aansluit?

Anton Kerkhofs
Door

Anton Kerkhofs

op 18 Nov 2020

Een aardlekschakelaar is nodig als: 1) de fabrikant dat voorschrijft in de manual, en 2) Volgens NEN 1010 bij installaties met name aangelegd bij TT-stelsel (de meeste woningen) waar de ciruitimpedantie te hoog is. (hoger dan 2.9 ohm bij een B16 automaat) of 1.45 ohm bij een C16 installatie-automaat. In dergelijke gevallen kies voor een 300 mA aardlekbeveiliging als foutbescherming. (ofwel een aparte aardlekautomaat 16A/0,3A ) Een 30 mA is minder geschikt ; te gevoelig voor capacitieve stromen (lekstromen t.g.v. het hoogfrequente gedrag van de omvormer). 30 mA aardlekschakelaars zijn slechts verplicht bij eindgroepen waar wandcontactdozen t.m. 20A voor algemeen gebruik door leken worden beveiligd en lichtgroepen in woningen (verkort / versimpeld samengevat NEN 1010 4.11) en waar verhoogd gevaar is (badruimten/ buiten WCD's, aansluitpunten voor laadunits e.d.)het zo maar weglaten ervan (waar dat wel voor de veiligheid is vereist) is niet toegestaan en onverstandig!! Je bindt ook geen touw om je stuur zodat de airbag niet aanspreekt bij een botsing).

Wilco Verheijen
Door

Wilco Verheijen

op 14 Aug 2021

De kabels er naar toe worden dan ook beschermd tegen oververhitting

Etienne de Wit
Door

Etienne de Wit

op 26 Nov 2019

Ik kies er voor geen aardlekbeveiliging te gebruiken, omdat deze dan aan twee kanten gevoed kan worden en dan kun je de testfunctie doorbranden.

Daniel Roor
Door

Daniel Roor

op 05 Jun 2020

Heb al jaren lang een probleem in de meterkast dat de aardlekschakelaar uit valt tijdens regen, onweer en soms dichte mist. Heb contact gehad met de installateur om het probleem op te kunnen lossen. Nu blijkt dat de zonnepanelengroep op nog drie andere groepen samen met één aardlekschakelaar is aangesloten. Inmiddels is het vandaag veranderd door de zonnepanelengroep appart op een aardlekschakelaar aan te sluiten met 300 Am uitvoering. Sinds die zijn er geen klachten meer dat deze bij slecht weer uit slaat.

sirwan
Door

sirwan

op 26 Mar 2021

Hallo, 40 panelen van 450 watt en 40 volt kan op 2 string zijn ?

ino
Door

ino

op 30 Jul 2021

Altijd via een aardlekschakelaar.

Reactie plaatsen