Drie smaken op platte daken
03 februari 2016 
1 min. leestijd

Drie smaken op platte daken

Onlangs schreven we een blog over het belang van een goed dak als je zonnepanelen wilt gaan installeren. In de blog kwam elke situatie voorbij, van de ideale situatie tot daken die eigenlijk niet geschikt zijn voor panelen. Een van onze lezers kwam met de terechte vraag wat hij moest doen met zijn platte dak.

Platte daken zijn een droom van elke installateur. De zonnepanelen kunnen immers alle kanten op geplaatst worden, mits er geen sprake is van schaduw. Dit biedt een keur aan installatiemogelijkheden. Kort gezegd zijn er drie verschillende opties:

Alles op het zuiden?
Zoals we in de vorige blog schreven, is er op elke locatie een ideale opstelling voor de zonnepanelen. In Utrecht was dit bijvoorbeeld onder 36 graden en – vanzelfsprekend – op het zuiden gericht. Onder die omstandigheden zullen de panelen de hoogste opbrengst behalen.

Het lijkt daarom heel aantrekkelijk om op een plat dak rucksichtslos alles onder 36 graden op het zuiden te zetten. Er zit echter ook een nadeel aan deze opstelling, ook wel de ouderwetse methode genoemd. Door de hoge hellingshoek zal een zonnepaneel ook veel schaduw veroorzaken. Wanneer een tweede paneel achter het eerste paneel wordt geplaatst valt een groot deel van de schaduw op dit tweede paneel. Hij zal dus verder naar achteren moeten, wat weer niet heel gunstig is voor de opbrengst per vierkante meter.

Bijna horizontaal
Vandaag de dag is het gebruikelijker om de panelen redelijk vlak neer te leggen op platte daken. Dit gaat vanzelfsprekend wel ten koste van de opbrengst per zonnepaneel, want 13 graden is ver verwijderd van de ideale 36 graden.

De andere kant van het verhaal is dat er veel meer panelen op een dak kunnen wanneer ze bijna horizontaal liggen. Een zonnepaneel dat onder 13 graden ligt veroorzaakt een bijna verwaarloosbare schaduw. Hierdoor kan het volgende paneel bijna direct tegen de andere aan geplaatst worden. Ideaal wanneer je er veel kwijt kunt op je dak.

Oost-west of noord-zuid, het maakt niet uit
Een derde veelgebruikte methode is de zogeheten symmetrische installatie. Hierbij liggen twee panelen gespiegeld tegenover elkaar. Ze vormen als het ware een dakje. Het mooie van deze installatiemethode is dat het bijna niet uitmaakt in welke windrichting de zonnepanelen liggen. Een installatie met panelen op het noorden en zuiden zal ongeveer dezelfde opbrengst hebben als een met panelen op het oosten of westen.

Sunbeam-Symmetrical-10

Een plat dak biedt dus tal van mogelijkheden. Welk van deze drie zou jouw voorkeur hebben?

Over de schrijver
Frits
Door

Frits

op 05 Feb 2016

Bij keus voor een zuidligging: is er een tabel voor de optimale afstand tussen de rijen bij verschillende hellingshoeken?

Reactie plaatsen