Zonnepanelen op rieten daken
10 mei 2016 
2 min. leestijd

Zonnepanelen op rieten daken

Zonnepanelen op een rieten dak? Waarom niet? Het is zeker mogelijk. Een dak gemaakt uit duurzaam materiaal dat ook nog duurzame energie opwekt is natuurlijk helemaal mooi. Hiermee vang je twee vliegen in een klap. Als jouw huis een rieten dak heeft waar zonnepanelen op liggen, kan jouw huis tegelijkertijd ook als een goed voorbeeld dienen; een voorbeeld naar een steeds duurzamere toekomst voor Nederland.

Rieten daken zijn duurzaam

Nederland kent een aantal huizen met rieten daken. Meestal zijn dit boerderijen, maar er zijn ook genoeg moderne woningen die kiezen voor een rieten dak. Rieten daken zijn duurzaam. Het riet is onstaan uit de natuur en na niet langer dan één jaar kan het gebruikt worden op daken. Omdat het uit de natuur komt, laat het ook geen schadelijke stoffen of vervuiling achter tijdens de bewerking ervan. Een goede gesloten rieten dakconstructie zorgt voor een zeer goede isolatie en is bovendien ook heel brandveilig. Verder zijn rieten daken licht van gewicht en zorgt het voor een optimale isolatie, omdat het zeer vochtafdrijvend is. Uiteindelijk vinden veel mensen het gewoon mooi.

Zonnepanelen op een bestaand rieten dak

Zonnepanelen kunnen gemakkelijk op een rieten dak geplaatst worden. Dit is vooral het geval bij nieuwe daken. Het is wel mogelijk om zonnepanelen te installeren op een bestaand rieten dak, maar het is een stuk lastiger dan op een nieuwe dak. Het probleem bij een bestaand dak is dat de ruimte onder de dakpannen goed waterdicht moet zijn zodat er geen vochtophoping plaatsvindt. Deze ondergrond moet daarom voorzien zijn van een zogenaamde EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer). Een EPDM is een eenlaags synthetisch dakrubber dat een perfecte weerstand biedt tegen extreme weersomstandigheden. Dit synthetische dakrubber heeft een levensverwachting van minstens 50 jaar, dus als je het eenmaal heb aangebracht, kun je er ook lang plezier van hebben. Al met al is het dus wel mogelijk om zonnepanelen op een bestaand rieten dak te installeren, maar zorg dan wel voor een maximaal ventilerende onderconstructie zodat je dak waterdicht en vochtvrij blijft.

Zonnepanelen op een nieuwe rieten dak

Bij een nieuw dak heb je hier geen last van. Je hebt bij een nieuw dak de mogelijkheid om het synthetische dakrubber tijdens de bouw al in de ondergrond van het dak aan te brengen. Riet zal in de loop der jaren iets slijten en dus ook dunner worden. Daarom zal een nieuwe rieten dak iets inzakken en is het dus belangrijk om de zonnepanelen goed in het dak te dekken. Het beste is om de zonnepanelen gelijk tijdens de bouw in te dekken. Je kunt de panelen net zoals een dakraam in het dak plaatsen. Het is aan te raden de zonnepanelen op gelijke hoogte of zelfs lager dan het dakoppervlakte te installeren. Als zonnepanelen iets boven het dakoppervlakte uitsteken, is de kans op vochtophoping namelijk groter. Hierdoor kan het dak niet drogen en onstaat er schimmel. Verder is het aan te raden voor een gesloten constructie rieten dak te gaan, omdat dit een betere isolatie en een hogere brandveiligheid geeft.

Rietdekkersbedrijven en leveranciers in Nederland

Er zijn een aantal leveranciers in Nederland die zonnepanelen op rieten daken leggen. De Vakfederatie Rietdekkers is een algemene organisatie die zich richt op rietdaken en alles wat daarbij komt kijken. Morren Rietdekkersbedrijf is een ander bedrijf dat zich specialiseert in zonnepanelen voor rieten daken. Het Britse bedrijf Viridian Solar produceert speciale zonnepanelen die geschikt zijn voor rieten daken en Premier Energy Systems importeert deze zonnepanelen in Nederland en in Duitsland.

Duurzaam en mooi

Rieten daken zijn misschien wel duurder dan normale daken, maar de verzekeringspremie van het dak is even hoog. Zonnepanelen kunnen gemakkelijk en eenvoudig geplaatst worden. Dit is vooral het geval bij nieuwe daken. Met zonnepanelen op je rieten dak ben je dubbel zo duurzaam. Je dak is namelijk gemaakt van duurzaam materiaal en wekt ook nog eens duurzame energie op! Zonnepanelen op een rieten dak; niet alleen maar duurzaam, maar ook nog mooi!

Over de schrijver
Reactie plaatsen