Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Zonnepanelen schoonmaken

Voor de meeste zonne-energie en een goede werking is het belangrijk dat de zonnepanelen voldoende schoon zijn. Zonnepanelen werken op zonlicht en vuil en aanslag zorgen ervoor dat er minder energie op de zonnecellen komt. De hoeveelheid verlies licht aan de vervuiling en de vervuiling ligt weer aan de situatie en de omgeving.

Zonnepanelen kan je goed schoonmaken maar je moet niet zo maar alles gebruiken.

In de handige checklist staan alle do’s en don’ts.

Schuin dak

Op een schuin dak met een beetje helling (>30 graden) is de regen een gratis glazenwasser. Aanslag en vuil spoelen soepel van het paneel af. Vogelpoep wordt door de zon verbrand en valt er vanzelf af. Af en toe schoon maken is altijd aan te raden maar het is niet noodzakelijk voor de opbrengst.

Plat dak

Op een plat dak worden de zonnepanelen vaak met een lage helling geplaatst. Vroeger was dit 30 graden maar tegenwoordig is dit standaard 15 graden en zelfs minder. Heel goed voor de windbelasting en de opbrengst per vierkante meter. Iets minder is het voor de bevuiling van het paneel. Onder in het paneel ontstaat snel aanslag. Dit moet minimaal elk jaar schoongemaakt worden.

Bomen

Bomen zijn eigenlijk maar vervelende dingen. Ze geven schaduw, trekken vogels die op de zonnepanelen poepen en ze zorgen ook nog eens voor aanslag. Ook al staan de bomen niet direct in de buurt van de zonnepanelen dan zorgen ze vaak nog voor extra aanslag door de pollen en deeltjes die in de lucht komt. De aanslag verzamelt zich uiteindelijk onderin en dit vormt een broedplaats voor allerlei soorten algen.

Checklist zonnepanelen schoonmaken

 1. Controleer regelmatig hoe de zonnepanelen er uit zien
 2. Maak schoon met weinig licht dus bij bewolkt weer (veel licht geeft hoge voltages en kan gevaarlijk zijn bij het onderhoud)
 3. Maak schoon als de zonnepanelen op een normale temperatuur zijn (zonnepanelen kunnen wel 80 graden worden)
 4. Schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit
 5. Kom niet aan de bekabeling en kijk uit voor de kabels en connectoren
 6. Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen en lees de handleiding van de zonnepanelen wat je wel mag gebruiken. Met name de antireflectie coating op het glas is gevoelig voor verkeerde middelen
 7. Maak de zonnepanelen niet droog schoon (dit kan schuren en krassen veroorzaken)
 8. Schoonmaken in principe met (gedemineraliseerd) water met een maximaal temperatuurverschil van 10 graden met het paneel
 9. Leun niet op de zonnepanelen en stoot niet op het glas(bijvoorbeeld met een steel)
 10. Werk veilig. Zijn de zonnepanelen lastig bereikbaar? Laat dan een professionele schoonmaakservice komen. Vaak kunnen glazenwassers dat prima. Check wel even ze bekend zijn met alle onderstaande punten.

Wel gebruiken

 • Water
 • Zachte spons of doek

Gebruiken indien toegestaan (check altijd de handleiding)

 • Ethanol
 • Glasreiniger
 • Micro-fiber doekje

Niet gebruiken

 • Hoge druk
 • Agressief schoonmaakmiddel
 • Schurend schoonmaakmiddel
 • Ammoniak
 • Schurende hulpmiddelen zoals schuursponsjes en borstels

Zonnepanelen schoonmaken > Download dit artikel als pdf

Heb je tips of een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

13 reacties op “Zonnepanelen schoonmaken


Door Vincent Rondwijk op 16 augustus 2018

Een aantal keer per jaar maak ik ook mijn zonnepanelen schoon. Ik wil immers dat ze optimaal energie kunnen opnemen. Wanneer ik dan toch bezig ben op het dak, neem ik vaak ook mijn dakpannen mee als het weer meezit. Zo voorkom ik hardnekkige aanslag en mos.Door Lex Schiebaan op 24 augustus 2016

Hoi Remi,

Leuke test heb je gedaan. En een leuk artikel heb je er over geschreven. Voor iedereen een aanrader om te lezen!

Groeten, Lex


Door EdH op 29 mei 2015

Als er licht is, is de spanning er al. Het is de stroom die toeneemt met meer licht. Het is dus ook onzin om de installatie uit te schakelen om hem schoon te maken. Dat -VERHOOGT- de spanning alleen maar. Dat komt doordat er dan geen spanningsval is als gevolg van =stroom= afname door de omvormer.
Dus gewoon op een bewolkte, liefst regenachtige dag, met veel water en een zachte spons of doek alleen de duidelijk zichtbare (groene) aanslag (aan de randen) voorzichtig, zonder kracht te zetten, wegvegen. Niet poetsen. Vooral voor schuine daken; van boven naar beneden.
De panelen bekijken kan zo vaak je wilt, maar beperk het schoonmaken liefst tot maximaal één keer per jaar. Februari/maart is daar over het algemeen een goed tijdstip voor. Vóór het zonne-seizoen.
Ik heb eens ergens gelezen dat enkele mensen -géén- verschil konden ontdekken tussen een wel en een niet schoongemaakt systeem.
Dus als je gaat kijken en schoonmaken, doe het met mate!


Door Jan op 19 mei 2015

Goedenavond Lex,

Je schrijft dat er gespecialiseerde bedrijven zijn voor de schoonmaak van zonnepanelen. Kun je me enkele adressen geven om te benaderen voor schoonmaak?
Al vast hartelijk dank.
Groet, Jan


Door Lex Schiebaan op 23 maart 2015

Hallo A.w,

De standen onthoud hij altijd. Ook bij SolarEdge is de spanning hoog. Het is altijd verstandig het systeem uit te zetten.

Succes.

Groeten,

Lex


Door A.w op 21 maart 2015

als ik de omvormer uit zet om de panelen schoon te maken springen dan de standen op nul of blijven deze in het geheugen zitten en moet ik hem wel uitzetten ook als ik een solaredge systeem heb met poweroptimizers


Door Lex Schiebaan op 22 oktober 2014

Beste M. Teunnissen,

Ik zou zeggen lees het artikel en trek je conclusie.

Nooit schoonmaken kan ik sommige situaties tientallen procenten verlies geven. Goed schoonmaken hoeft de coating niet aan te tasten als je maar weet wat je doet. Er zijn dan ook tientallen bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn en die nemen echt geen risico dat ze het paneel beschadigen.

Groeten,

Lex


Door M. Teunissen op 21 oktober 2014

Ik had vandaag iemand hier voor info over zonnepanelen. Op mijn vraag of de schoonmaak kosten ook in het prijskaartje zijn meegenomen zegt hij : ” nooit schoonmaken want dat tast de coating aan” .


Door Lex Schiebaan op 9 oktober 2014

Hallo Gerard,

Ik zag ze ook. Pas wel op met dit soort spullen en vraag expliciet toestemming van de paneel fabrikant want als het je encapsilatie of anti reflectie coating aantast is je garantie ook geen garantie meer.

Groeten,

LexDoor Lex Schiebaan op 6 oktober 2014

Beste Gerard,

Bedankt voor de tip. Ik wil er wel een kanttekening bij maken.

Voor alle schoonmaakmiddelen en andere coatings geldt dat de leverancier van de panelen het middel moet toestaan (staat meestal in de handleiding). Zo maar gebruik maken van een middel kan de bestaande coating op het paneel en de encapsilatie (kit of tape) tussen het frame aan tasten. Wees er dus voorzichtig mee.

Ook weet ik niet wat het met het rendement doet. Schoon is natuurlijk altijd goed maar wellicht heeft het laagje ook negatieve effecten op de opbrengst.

Groeten,

Lex


Door Gerard Visser op 6 oktober 2014

Een goed middel om zonnepanelen te reinigen, maar ook om vooraf aan de montage te behandelen is Glansprotector totaal. Dit is een nano polymeer coating die ik ook voor de caravan gebruik, en ook goed vuilafstotend werkt.. Verkrijgbaar bij Halfords in een fles van 500mL

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.