Zonnepanelen stijgen in prijs
29 januari 2013 
1 min. leestijd

Zonnepanelen stijgen in prijs

Het is al 3 jaar niet voorgekomen maar het lijkt erop dat de prijzen van zonnepanelen gaan stijgen. En dat op het moment dat zonne-energie in Nederland aan het doorbreken is. Maar is dit erg?

Grote fabrikanten van zonnepanelen leveren al geruime tijd onder de kostprijs. Dit betekend dat ze daardoor ook verliezen leiden. Deze verliezen moeten ooit gecompenseerd worden. De meeste fabrikanten hebben veel meer capaciteit dan dat er daadwerkelijk geleverd wordt. De fabriek staat dus een deel van de tijd stil of er worden zelfs hele fabrieken tijdelijk gesloten.

Het is een jonge markt die nog hard gaat groeien. Maar hoe duurzaam is de markt wanneer elke dag fabrikanten omvallen. Dit inzicht begint langzaam te komen en de financierders en banken zijn aan het ingrijpen. En dat betekend helaas dat de prijzen omhoog zullen gaan.

Dan is er ook nog een kans dat er een importheffing komt op Chinese zonnepanelen. Juist om de redenen hierboven zijn de Chinese bedrijven de afgelopen jaren een oneerlijke strijd aan gegaan met de Europese en Amerikaanse fabrikanten. De Chinese fabrikanten worden veel gesteund door de overheid of de aan overheid gelieerde banken. Om deze oneerlijke strijd een halt toe te roepen zal waarschijnlijk per mei of juni een importheffing worden ingesteld op Chinese zonnepanelen. Dit zal uiteraard ook leiden tot een stijging van de prijzen.

Is dit heel erg? De afgelopen jaren zijn de prijzen van zonnepanelen erg hard gedaald. Van +/- 3 euro per wattpiek in 2009 naar 50 – 70 eurocent in 2013. Daarmee is een zonnepaneel zo goedkoop geworden dat het als bouwmateriaal alleen al goedkoper is dan diverse andere materialen. Het aandeel van zonnepanelen op de totale zonne-energie installatie is daarmee ook gedaald. Vandaag de dag is dit 30-50% van het totaal. Een stijging van 10% geeft dus een prijsstijging van 3-5% op het geheel.

Blijven de prijzen stijgen of dalen? Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen. Een feit is dat fabrikanten in 2012 veel voorraad hadden en volop produceerde. Nu zijn ze wat terughoudender en nemen zelf minder voorraden. Dit heeft het gevolg dat ze minder kosten maken en efficiënter gaan werken. Het is een feit dat de prijs van zonnepanelen altijd dalen over de jaren heen. Echter de prijs is afgelopen jaren zo hard gedaald dat het nu even pas op de plaats lijkt te zijn. Wanneer de prijzen weer gaan dalen?

Over de schrijver
Frans
Door

Frans

op 14 Aug 2013

Beste Lex, Mijn 18 zonnepanelen worden vrijdag geplaatst.Ik krijg 18 panelen verdeeld over 2 strings. Mijn vraag de sma omvormer heeft 2 mpt trackers. Is het beter om beide strings te verdelen over beide mpt trackers, of beide strings op een mpt tracker. In totaal kan ik 4 strings aansluiten. Vriende;ijk bedankt.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 15 Aug 2013

Beste Frans, Dit is afhankelijk van de situatie. Aansluiten op 2 MPP trackers heeft als voordeel dat bijvoorbeeld schaduw op 1 string geen invloed geeft op de andere. Daarnaast zijn de strings te vergelijken. 1 string heeft als voordeel dat de spanning hoger is en de verliezen in de kabels e.d. dus lager. Het is dus afhankelijk van de situatie. Is er kans op schaduw kies dan voor 2 string allebei op een aparte MPP kant. Succes vrijdag! Groeten, Lex

Reactie plaatsen