Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Zonnepanelen storm 2018

Het stormt vandaag in Nederland. En de zonnepanelen vliegen om je oren. Ik wist dat deze dag een keer zal komen en daarom waarschuw ik al jaren. Monteer die zonnepanelen goed want het gaat een keer mis. En het gaat mis. Flink mis! De vliegende panelen veroorzaken een hoop schade aan auto’s maar nog veel erger: er is al een gewonde gevallen.

Kijk het stormt vandaag gigantisch maar daar zouden de zonnepanelen normaal gewoon tegen moeten kunnen. Mits ze op de juiste manier zijn vast gezet. Van alle zonnepanelen die vandaag het dak zijn afgevlogen zou normaliter 90% moeten blijven liggen.

Pure onkunde

Dat zonnepanelen het dak af waaien is dus vrijwel altijd pure onkunde. De redenen dat de zonnepanelen weg waaien is afhankelijk van hoe ze geplaatst zijn. Op een schuin dak of op een plat dak.

Schuin dak:

Zonnepanelen op een schuin dak waaien vrijwel nooit weg (zie ook berichtgeving van vandaag). Maar als het gebeurt ligt het vaak aan:

  • Het niet juist calculeren van het montagesysteem met de juiste parameters (Hoogte, windzone, omgeving, etc).
  • Het niet juist toepassen van de calculatie. In de praktijk: (veel) minder bevestigingshaken gebruiken dan noodzakelijk.
  • Montagefouten. In de praktijk vaak klemmen die niet goed zijn aangedraaid of juist zijn doorgedraaid.

Plat dak:

Zonnepanelen op een plat dak zijn veel gevoeliger om van het dak te waaien. Dat komt doordat ze niet vast aan het gebouw zitten en vrijwel altijd met ballast op de plaats gehouden moeten worden. Dat de zonnepanelen er toch af vliegen komt door:

  • Het niet juist calculeren van het montagesysteem met de juiste parameters (Hoogte, windzone, omgeving, etc).
  • Het niet juist toepassen van de juiste afstanden tot de rand van het dak.
  • Het niet juist toepassen van de calculatie. In de praktijk: (veel) minder ballast gebruiken dan noodzakelijk.
  • Montagefouten. In de praktijk vaak klemmen die niet goed zijn aangedraaid of juist zijn doorgedraaid.

Heb jij iets gezien?

Stuur dan een mail naar info@fritts.nl met foto’s en of video zodat we deze kunnen plaatsen. Laat deze storm een waarschuwing zijn voor iedereen.

Ingezonden Foto’s

Twitter

Hieronder slechts een kleine selectie van berichten op Twitter. Elke minuut komen er wel meldingen binnen vandaag (18-1-2018)

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

4 reacties op “Zonnepanelen storm 2018


Door Chris op 11 december 2020

Bij mij is er in februarie 2020 jaar ook een zonnepaneel van een nieuwbouwhuis met plat dak gewaaid . Bij nazicht van de verzekering maatschappij via sateliet foto’s, lagen er al twee andere panelen los in najaar 2019. Bouwheer EraContour met onderaanmemer TBI Comfortpartners aangesproken maar die ondernemen geen herstel actie dus nu rechtsbijstand ingeschakeld maar kan tot een jaar duren zeiden ze.


Door Daan op 1 oktober 2018

Wow, dit is waarom ik het heb laten monteren door een professional, in plaats van dat ik het zelf heb geprobeerd.


Door AR op 26 augustus 2018

Dit ziet men in Duitsland ( waar veruit veel meer installaties staan) amper gebeuren!? Echter in NL mag er ook HEEEEL goedkoop en onverantwoord geinstalleerd worden! Hoofdzaak snel en goedkoop. Tja,…en dan krijg je dit! Let op,….dit wordt hier in NL nog erger. Wacht maar af.


Door AR op 6 juni 2019

Heel misschien, maar dan ook heel misschien ligt Duitsland verder van de kust en kent daarmee gemiddeld minder sterkte stormen.

Misschien hoor, het zou maar een idee kunnen zijn.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.