Zonnepanelen storm 2018
18 januari 2018 
2 min. leestijd

Zonnepanelen storm 2018

Het stormt vandaag in Nederland. En de zonnepanelen vliegen om je oren. Ik wist dat deze dag een keer zal komen en daarom waarschuw ik al jaren. Monteer die zonnepanelen goed want het gaat een keer mis. En het gaat mis. Flink mis! De vliegende panelen veroorzaken een hoop schade aan auto’s maar nog veel erger: er is al een gewonde gevallen.

Kijk het stormt vandaag gigantisch maar daar zouden de zonnepanelen normaal gewoon tegen moeten kunnen. Mits ze op de juiste manier zijn vast gezet. Van alle zonnepanelen die vandaag het dak zijn afgevlogen zou normaliter 90% moeten blijven liggen.

Pure onkunde

Dat zonnepanelen het dak af waaien is dus vrijwel altijd pure onkunde. De redenen dat de zonnepanelen weg waaien is afhankelijk van hoe ze geplaatst zijn. Op een schuin dak of op een plat dak.

Schuin dak:

Zonnepanelen op een schuin dak waaien vrijwel nooit weg (zie ook berichtgeving van vandaag). Maar als het gebeurt ligt het vaak aan:

  • Het niet juist calculeren van het montagesysteem met de juiste parameters (Hoogte, windzone, omgeving, etc).
  • Het niet juist toepassen van de calculatie. In de praktijk: (veel) minder bevestigingshaken gebruiken dan noodzakelijk.
  • Montagefouten. In de praktijk vaak klemmen die niet goed zijn aangedraaid of juist zijn doorgedraaid.

Plat dak:

Zonnepanelen op een plat dak zijn veel gevoeliger om van het dak te waaien. Dat komt doordat ze niet vast aan het gebouw zitten en vrijwel altijd met ballast op de plaats gehouden moeten worden. Dat de zonnepanelen er toch af vliegen komt door:

  • Het niet juist calculeren van het montagesysteem met de juiste parameters (Hoogte, windzone, omgeving, etc).
  • Het niet juist toepassen van de juiste afstanden tot de rand van het dak.
  • Het niet juist toepassen van de calculatie. In de praktijk: (veel) minder ballast gebruiken dan noodzakelijk.
  • Montagefouten. In de praktijk vaak klemmen die niet goed zijn aangedraaid of juist zijn doorgedraaid.

Heb jij iets gezien?

Stuur dan een mail naar info@fritts.nl met foto’s en of video zodat we deze kunnen plaatsen. Laat deze storm een waarschuwing zijn voor iedereen.

Ingezonden Foto’s

Twitter

Hieronder slechts een kleine selectie van berichten op Twitter. Elke minuut komen er wel meldingen binnen vandaag (18-1-2018)

Over de schrijver
AR
Door

AR

op 26 Aug 2018

Dit ziet men in Duitsland ( waar veruit veel meer installaties staan) amper gebeuren!? Echter in NL mag er ook HEEEEL goedkoop en onverantwoord geinstalleerd worden! Hoofdzaak snel en goedkoop. Tja,...en dan krijg je dit! Let op,....dit wordt hier in NL nog erger. Wacht maar af.

AR
Door

AR

op 06 Jun 2019

Heel misschien, maar dan ook heel misschien ligt Duitsland verder van de kust en kent daarmee gemiddeld minder sterkte stormen.Misschien hoor, het zou maar een idee kunnen zijn.

Daan
Door

Daan

op 01 Oct 2018

Wow, dit is waarom ik het heb laten monteren door een professional, in plaats van dat ik het zelf heb geprobeerd.

Chris
Door

Chris

op 11 Dec 2020

Bij mij is er in februarie 2020 jaar ook een zonnepaneel van een nieuwbouwhuis met plat dak gewaaid . Bij nazicht van de verzekering maatschappij via sateliet foto's, lagen er al twee andere panelen los in najaar 2019. Bouwheer EraContour met onderaanmemer TBI Comfortpartners aangesproken maar die ondernemen geen herstel actie dus nu rechtsbijstand ingeschakeld maar kan tot een jaar duren zeiden ze.

Reactie plaatsen