Stel, je bent hard op weg om zonnepanelen aan te gaan schaffen. Om verschillende installateurs te kunnen vergelijken heb je zelfs al offertes aangevraagd. Maar hoe kun je een goede vergelijking maken met meerdere offertes voor je neus?
Installateurs proberen in hun offertes vaak zoveel mogelijk te vertellen. Voor jou als consument is al die vaktaal alleen een grote brei waar je niets wijzer van wordt. Toch zijn er een paar punten waar je op kunt letten bij het vergelijken van meerdere aanbieders.
Hoeveel moet ik aanbetalen?
Veel installateurs, maar niet allemaal, hebben graag dat je vooraf een bepaald percentage van de te betalen prijs overmaakt. Logisch, want ook zij willen vanzelfsprekend enige zekerheid hebben. Het is wel goed opletten geblazen, want sommige aanbieders willen wel heel veel geld zien, zonder dat ze ook maar iets gedaan hebben.
Gemiddeld zal de aanbetaling tussen de 20 en 40 procent van de totaalsom liggen. Bij een gemiddelde installatie is dat ongeveer €1000. Best een fors bedrag om ter goeder trouw over te maken, maar ook niet heel gek. Er zijn echter voorbeelden van bedrijven die 60 tot 90 procent aanbetaling vroegen. Helaas voor de mensen die de het bedrag overmaakten, bleef installatie ook nog eens uit.
Natuurlijk is niet iedere installateur die meer dan 40 procent aanbetaling vraag per definitie een oplichter. Je doet er alleen wel goed aan om vraagtekens te zetten bij heel grote voorschotten.
Heb ik garantie op het montagewerk?
‘Tien jaar garantie op uw zonnepanelen‘. Dat klinkt fantastisch toch? Zonnepanelen neerleggen en tien jaar lang geen zorgen hebben over het eventueel defect gaan van de panelen. Schijn bedriegt soms.
Wie de voorwaarden over de garantie doorleest, zal soms zien dat deze enkel van toepassing is op de installatie zelf. Als hier binnen de garantietermijn iets aan kapot gaat, krijgt je – als het goed is – vervanging. Mocht er iets mis zijn met het installatiewerk, dan valt dit opeens buiten de dekking en zal je zelf op mogen draven voor de kosten.
Hoe realistisch is de berekening?
Berekeningen van installateurs zouden idealiter dicht bij elkaar moeten liggen. Als het goed is zal elke aanbieder kijken wat voor jou de beste manier is om zoveel mogelijk rendement te behalen. Toch kan er weleens een groot verschil zitten tussen de berekening van installateur A en installateur B.
Ga dus niet blindelings af op degene die zegt het hoogste opbrengst te kunnen behalen. De kans bestaat dat je bedrogen uitkomt wanneer de panelen uiteindelijk op je dak liggen. Op internet is een handige tool beschikbaar waarmee je kunt zien wat jouw opbrengst op jaarbasis ongeveer zal zijn, al vergt deze wel enige technische kennis.
Mocht een installateur er echt uitschieten met zijn berekening, kun je ervan uitgaan dat het te mooi is om waar te zijn. Een belletje staat altijd vrij, dus je kunt de aanbieder in kwestie ook vragen om zijn berekening eens extra toe te lichten.
Bevalt het ontwerp?
We hebben het inmiddels al heel vaak geschreven, maar de manier waarop de zonnepanelen worden gelegd is van groot belang. Allereerst voor het aanzicht. Panelen die schots en scheef op een dak liggen, zijn immers geen porem. Ook voor de opbrengst is een goede installatie van belang.
De betere installateur zal in de offerte een impressie geven van hoe de zonnepanelen komen te liggen. Kijk goed na of je tevreden bent over de plannen. Als het dakplan ontbreekt, kun je hier het beste even contact over opnemen met de aanbieder.
Kloppen de referenties?
Referenties staan natuurlijk heel mooi op een offeter. Allemaal tevreden klanten die laten weten hoe goed de service wel niet was. Een referentie is ook heel fraudegevoelig. Iedereen kan een leuk tekstje bedenken waardoor het lijkt alsof de installateur een super tevreden klant heeft, terwijl deze helemaal niet bestaat.
Een zoekopdracht op Google kan al meer duidelijkheid scheppen over de kwaliteit van een aanbieder. De grotere installateurs hebben op internet vaak ook wel positieve of negatieve kritieken gekregen. Deze geven over het algemeen een goed beeld.
Je kunt ook vragen of de installateur je gegevens kan geven van een klant bij jou in de buurt. Dan kun je zelf een kijkje nemen en misschien ook vragen stellen aan de bewoner.
Is monitoring inbegrepen?
Omvormers zijn vandaag de dag technologische hoogstandjes. Vrijwel allemaal beschikken ze over de mogelijkheid om je verbruik via internet inzichtelijk te maken. Deze functie zal wel geïnstalleerd moeten worden en niet alle installateurs doen dat uit zichzelf. Check daarom vooraf of dit bij de prijs is inbegrepen.
Het uitzoeken van de beste offerte is en blijft lastig. Heb jij nog een vraag over een oferte? Laat gerust een reactie achter onder deze blog.