Zonnepanelen offertes vergelijken: Hét Stappenplan
15 februari 2017 
4 min. leestijd

Zonnepanelen offertes vergelijken: Hét Stappenplan

Veruit de meest gestelde vraag die ik bij Fritts krijg is:

Hoi Lex, ik heb 2 offertes. De eerste offerte is van bedrijf X met zonnepanelen ABC en de tweede offerte is van bedrijf Y met zonnepanelen DEF. Welke offerte kan ik het beste kiezen?

Logische vraag natuurlijk. Je staat op het punt een flinke investering te doen. En eigenlijk heb je niet echt goed grip op wat het verschil maakt tussen die offertes. De meeste mensen die zonnepanelen kopen vragen meerdere offertes aan. Dat is ook belangrijk, want zo kan je vergelijken en krijg je een gevoel met de materie. Dan volgt doorgaans de vraag:

  • Is dit een goede deal?
  • Betaal ik niet teveel?
  • En krijg ik genoeg waarde voor mijn investering?

Meerdere offertes is goed, want je kunt vergelijken. Maar met meerdere offertes begint ook een probleem. Wat is nou eigenlijk goed? En wat is een goede prijs? Dat kan nogal lastig zijn. In dit stappenplan neem ik je mee om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken.

Zonnepanelen offertes vergelijken: Hét Stappenplan

  1. Appels met appels vergelijken
  2. Producten vergelijken
  3. Aanbieders vergelijken
  4. Prijzen vergelijken
  5. Opbrengsten vergelijken
  6. Volg je gevoel

1. Appels met appels vergelijken.

Appels met appels vergelijken: een open deur om te beginnen zou je zeggen. Toch is het lastiger dan je in eerste instantie zou denken.

Ik snap dat deze vraag gesteld wordt, want voor de meeste mensen lijken offertes voor zonnepanelen heel erg op elkaar. Een paar platen op het dak. Wat kan daar nou voor verschil in zitten? Zoals je zult lezen kan er een hoop verschil in zitten. Ik zal uitleggen waar het verschil in zit en hoe je verschillende offertes toch kan vergelijken.

2. Producten vergelijken

Waar een offerte vaak mee begint is met de producten. Bij een zonnepanelensysteem heb je globaal 3 soorten producten.

Voor alle producten is er een verschil in kwaliteit en in prijs. Wil je offertes kunnen vergelijken? Dan is het belangrijk dat de producten ook vergelijkbaar zijn. Een Rolls Royce is mooi maar een Dacia heel wat goedkoper.

Het komt natuurlijk voor dat offerte A zonnepanelen met 3 sterren gebruikt en offerte B zonnepanelen met 4 sterren. Dan zou je zeggen dat je altijd voor de 4 sterren kiest. Maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de prijs. 4 sterren zonnepanelen zijn vrijwel altijd duurder dan 3 sterren zonnepanelen. Dan moet je dit in de prijs afwegen. Uiteindelijk gaat het om de prijs/kwaliteit verhouding.

3. Aanbieders vergelijken

Als de producten vergelijkbaar zijn, dan kan je kijken naar de leverancier van het systeem. Wie levert mij de zonnepanelen?

  • Hoeveel lang bestaat de aanbieder?
  • Hoeveel systemen plaatsen ze? (Per maand/jaar)
  • Hebben ze keurmerken?

Daarnaast is het vertrouwen dat jij in dit bedrijf hebt, ook belangrijk. Heb je er vertrouwen in dat het bedrijf over 5 of 10 jaar nog bestaat? Je koopt immers zonnepanelen die 25 jaar meegaan. Dan is het wel fijn als het een partij is die jou in nood kan helpen.

4. Hoe vergelijk je de prijzen?

De zonnepanelen branche heeft 1 bijzonder getal. Als je bovenstaande informatie gelezen hebt, leg ik uit waarom dit een heel belangrijk en handig getal is.

Bij het vergelijken wordt er namelijk gekeken naar de prijs per wattpiek. Prijs per wat?

Dat zit zo: Een zonnepaneel met een hoog rendement (22%) kan bijna de dubbele hoeveelheid energie per vierkante meter oogsten dan een zonnepaneel met een laag rendement (13%). Daarom heeft het ook geen zin om de prijs per zonnepaneel op per vierkante meter te vergelijken.

Om een juiste vergelijking te maken moet je vergelijken op een vaste eenheid. Daarom kijken we naar het vermogen. Wat pk’s voor een auto zijn dan zijn wattpieks voor een zonnepaneel. Het vermogen van het systeem reken je uit door het vermogen van één zonnepaneel (bijvoorbeeld 300 wattpiek) te vermenigvuldigen met het aantal zonnepanelen.

De prijs per wattpiek is heel makkelijk te bepalen. Dit doe je door de complete systeemprijs (exclusief BTW want die krijg je terug 😉 ) te delen door het totale vermogen van het systeem.

Let op dat je het vermogen (in wattpieks) vergelijkt en niet de opbrengst (in kWh).

Vorige week kreeg ik van Astrid de opmerking over een offerte. Ze had een offerte ontvangen van een leuk bedrijf maar hij was veeels te duur. Dus ik ging aan de slag om tot een objectieve vergelijking te komen en kwam tot een hele andere conclusie. De offerte die te duur zou zijn, bleek de goedkoopste te zijn. De oorzaak vond ik in het vermogen. De “goedkope” offerte ging uit van 20 zonnepanelen van 170 wattpiek. Totaal vermogen 3.400 wattpiek. De duurdere offerte gebruikte 15 zonnepanelen van 280 wattpiek. Een totaal vermogen van 4.200 wattpiek. Er was een verschil van 500 euro en dit verschil was volledig te wijten aan het verschil in vermogen. Met de duurdere offerte had de klant een betere deal, betere producten, bij een betere installateur en ook nog eens een kortere terugverdientijd. Ik was blij dat ik Astrid goed heb kunnen helpen.

Simpel rekenvoorbeeld:

Eén zonnepaneel heeft een vermogen van 300 wattpiek. Je bent van plan 10 zonnepanelen te kopen dan is het vermogen van het systeem 3000 Wattpiek. Als dit systeem 4500 euro kost dan is de prijs per wattpiek €1,50 (4.500 euro / 3.000 wattpiek).

Dit getal is makkelijk te vergelijken. Hiermee kan je elke zonnepanelen offerte vergelijken op puur de prijs.

Naast prijs per Wattpiek, kwaliteit en ervaringen van producten en installateurs, gaat het uiteindelijk om het opwekken van energie. Want hiermee ga jij je financiële rendement maken!

5. Focus op de opbrengst

Dit laatste punt is misschien nog wel het belangrijkste punt. Wat je wilt is natuurlijk opbrengst, in plaats van een systeem. En een systeem moet werken zoals het wordt beloofd.

De opbrengst is een heel moeilijk punt. Want je hebt eigenlijk geavanceerde software nodig om de perfecte berekening te maken. Ik zie het dan ook regelmatig misgaan met offertes die worden gemaakt. In die offertes is de voorspelde opbrengst niet goed berekend en vaak té positief voorgesteld. Als je de offertes op de juiste manier wilt vergelijken dan moet je je niet blindstaren op de genoemde opbrengsten in de offerte.

Je moet het volgende controleren:

  • Hoe is de opbrengst ingeschat?
  • Welke methode is er gebruikt?
  • En is dat wel reëel?

6. Luister naar je gevoel

Alle bovenstaande punten zijn heel theoretisch. Het gaat alleen uit van keurmerken, reviews en wattpieks. Maar we blijven mensen en dan is het natuurlijk ook het menselijke belangrijk. Bij wie koop je de zonnepanelen? Heb je vertrouwen in iemand? Of ken je de installateur misschien wel persoonlijk.

Als je 100% vertrouwen hebt in een installateur dan kan je natuurlijk genoegen nemen met een hogere prijs of iets mindere productkwaliteit. Die installateur staat namelijk voor je klaar. Ook als er iets aan de hand is in de toekomst.
Dit gevoel is heel belangrijk. Dat zegt heel veel. Dus laat je alsjeblieft niet enkel leiden door alle technische factoren en luister zeker naar je gevoel.

Over de schrijver
Martien van den broek
Door

Martien van den broek

op 29 Jan 2018

De zonnepanelen van hanover solar, zijn die goed?

Lex Schiebaan
Reactie plaatsen