Zonnepanelen voor boerderijen
05 mei 2015 
2 min. leestijd

Zonnepanelen voor boerderijen

Veel boerenbedrijven zijn vaak grootverbruikers wanneer het gaat om stroomverbruik. En daarom is het een van de belangrijkste kostenposten voor een boerenbedrijf.

Zonnepanelen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor agrarische bedrijven doordat ze gemiddeld veel dakoppervlak hebben. En zodoende kunnen er gemiddeld een hoger aantal zonnepanelen geplaatstworden dan bijvoorbeeld op een woning. Met als resultaat dat de kosten eerder terug worden verdient.

Door te investeren in zonnepanelen hebben boeren tegenwoordig de kans om significant te besparen op de stroomkosten. Dit levert uiteindelijk een bijdrage aan de verhoging van winstgevendheid van het bedrijf. Maar buiten dat levert het ook nog eens een mooie bijdrage aan een schoner milieu.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen (PV panelen) zijn kortweg panelen die zon omzetten in elektriciteit. Bij zonnepanelen wordt altijd een omvormer geïnstalleerd die gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. Wanneer een zonnepaneel stroom omzet is het directe eindproduct namelijk gelijkstroom. En dit is nog niet bruikbaar. De wisselstroom is dan weer gebruiksklaar om bijvoorbeeld televisies, koelkasten en andere elektronische apparaten van stroom te voorzien.

Beste leverancier met de beste kwaliteit zonnepanelen

Er is nogal wat aanbod op het gebied van zonnepanelen. Bij het aanschaffen van zonnepanelen komt dan ook heel wat kijken. Eerst bekijk je welke zonnepanelen aan je wensen en eisen voldoen en of ze binnen je budget passen? En of ze het gewenste rendement kunnen leveren?

Daarnaast zijn er in Nederland nogal wat leveranciers van zonnepanelen. Maar hoe kies je nou de beste leverancier met de beste kwaliteit zonnepanelen? Er zijn een paar aandachtspunten waaraan je moet denken bij het zoeken naar de juiste leverancier.

Vakmanschap

Zonnepanelen installeren is een vak. Je werkt immers met stroom. Dus dit is geen klus voor de gemiddelde hobbyist. Wanneer de zonnepanelen niet correct geïnstalleerd zouden worden zie je dit ook drastisch terug in je rendement. Minder rendement dus. Let daarom vooral op de expertise van je leverancier want zonnepanelen moeten al gauw een jaar of 25 blijven liggen.

Kwaliteit

Zonnepanelen zijn er in veel kwaliteit soorten te verkrijgen. Kwaliteit is doorgaans te herkennen doordat de leverancier relevante keurmerken voert. Ook van belang is dat de leverancier een goede kwaliteitsbewaking waarborgt van productie tot installatie.

Garantie

Neem even goed de tijd om van verschillende leveranciers de garantie en overige voorwaarden te bestuderen. Het zijn de bekende kleine lettertjes die achteraf wel eens het verschil kunnen maken. Zorg dat je in ieder geval standaard garantie hebt op de zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmaterialen en de installatie.

Reken je niet rijk

Wanneer er een opbrengstberekening door de leverancier wordt opgemaakt dan wil die het nog wel eens zonniger voordoen worden dan de realiteit. Er wordt nog steeds veel gerekend met een energieopbrengstpercentage van 95. In Nederland is dit veelal niet haalbaar en niet realistisch. Alleen onder zeer extreem gunstige omstandigheden zou dit haalbaar zijn. Daarom is het beter om te rekenen met een energieopbrengstpercentage van 85.

Prijs

De prijs is natuurlijk een belangrijk element dat doorslaggevend kan zijn. Bepaal van tevoren een budget. Wat mag het maximaal kosten? Hierbij zou dus een goede prijs kwaliteitsverhouding het uitgangspunt moeten zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen