Is je dak geschikt?

Het belangrijkste van een goed zonne-energiesysteem is natuurlijk de opbrengst. Een goede opbrengst begint met een goede locatie. Zonne-energie levert uiteraard het meeste op als de panelen op het zuiden gericht zijn. Wanneer je huis een dak heeft met een deel op het zuiden en een deel op het noorden is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Maar wees gerust als het dak niet recht op het zuiden staat, zelfs daken die pal op het oosten of westen staan brengen nog genoeg op.

De opbrengst van uw dak kan je bepalen aan de hand van een zogenaamde instralingsschijf of met behulp van software. Voor beide heb je de hoek van het dak nodig en de positie van het dak ten opzichte van het zuiden.

De hoek van het dak is eenvoudig in te schatten. De meeste daken hebben een hoek van 30-45 graden. U kunt de hoek in schatten met behulp van de onderstaande voorbeelden:

Helling dak zonnepanelen

 

De positie ten opzichte van het zuiden is te bepalen met een kompas of natuurlijk met handige sites zoals Google Maps.

De opbrengst van een ideaal dak in Nederland varieert aan de hand van de ligging. Kort samengevat is er meer energie aan de kust dan in het binnenland. Gelukkig is het verschil minimaal, namelijk zo’n 7 %.
Dick
Door

Dick

op 12 Jun 2019

Kan je zonnepanelen ook plat op je dak kitten of iets dergelijks? Ik doel hier op dakkapellen die het gewicht van zonnepanelen met ballast niet kunnen dragen.

Reactie plaatsen