Veiligheid

De veiligheid bij het plaatsen van zonnepanelen is zeer belangrijk. Hier wordt wel eens laconiek over gedaan maar is van absoluut belang en komt de kwaliteit ten goede. Het werken met zonnepanelen heeft de volgende gevaren:
  • Hoogte
  • Spanning
  • Eventueel brandgevaar

Elk zichzelf respecterend bedrijf neemt de regels in acht. De eerste dodelijke ongelukken hebben al plaats gevonden in Nederland en je moet er toch niet aan denken dat dit bij jou gebeurt. Door de veiligheidsmaatregelen kan men ook rustig op het dak werken en kan de kwaliteit gewaarborgd worden.

Als de zonnepanelen op het dak geplaatst worden, schuilt altijd het gevaar van de hoogte. Meestal is de hoogte al snel zeer gevaarlijk. Wanneer er gewerkt wordt boven 2,5 meter hoogte moet er valbeveiliging aanwezig zijn. Valbeveiliging bij schuine daken kan bestaan uit een hekwerk op bijvoorbeeld de dakgoot of een aangrenzende steiger. Er kan ook met vallijnen gewerkt worden.

Als op platte daken binnen 2 meter van de rand gewerkt wordt dan is een hekwerk noodzakelijk. Is de afstand tot de rand van het dak minimaal 4 meter dan kan gewerkt worden met het markeren van de 4 meter grens of een afzetlijn op 2 meter. Dit voorkomt dat indien iemand valt hij nooit over de rand kan vallen. En hij wordt gewezen op het feit dat de rand dichtbij is.

De spanning van de panelen kan oplopen tot wel 800 volt gelijkspanning. Dit is zeer gevaarlijk en wanneer hiermee gewerkt wordt moet men weten wat men doet. Wanneer er kortsluiting ontstaat kan er een vlamboog ontstaan die heel heet is. Met de vlamboog kan je letterlijk lassen. Het kan dus ijzer laten smelten. Het is erg gevaarlijk en kan lijden tot brand of elektrocutie.
Marie
Door

Marie

op 07 Apr 2021

Inderdaad goed om je te laten adviseren over zonnepanelen en veiligheid. Wij hebben ook een specialist ingeschakeld toen we panelen gingen plaatsen op onze stallen. Ook worden deze regelmatig gecontroleerd om de veiligheid te waarborgen.

Lex Schiebaan
Ger Bruns
Door

Ger Bruns

op 17 Apr 2016

Zonnepanelen bestaan uit metalen frames die met profielen aan elkaar zijn gekoppeld. Tevens is er een elektrische verbinding met de installatie in huis via de omvormer. Volgens de NEN1010 moet deze uitgestrekte metalen constructie daarom met de veiligheidsaarding zijn verbonden. Let op: ik doel hier niet op zogenaamde bliksembeveiliging, maar beschermingaarding voor aanraken als onverhoopt het metaal onder gevaarlijke spanning zou komen te staan. De praktijk is dat deze beschermingsaarding vaak niet wordt toegepast. Mijn inziens is het in Duitsland verplicht.

Reactie plaatsen