Zonnekeur

Zonnekeur is het keurmerk voor zonnepanelen installateurs. Het keurmerk staat voor kwaliteit en waarborging van kwaliteit.

Het zonnekeur is in het leven geroepen om onderscheid te maken tussen kwalitatief goede installateurs en alle andere. In principe kan iedereen in Nederland een zonnepaneel installatiebedrijf beginnen. Er zijn geen eisen zoals diploma’s nodig. Daarom is het voor de consument lastig onderscheidt te maken tussen de beunhaas of de professional.

Zonnekeur is een stapje hoger dan de eerder ingevoerde KvINL erkenning. Voor de KViNL erkenning moeten diverse diploma’s behaald worden of voldoende ervaring aangetoond worden. Daarnaast moet de installateur diverse documenten beschikken en up to date blijven met de nieuwste regels. Het is dan ook geen verassing dat de KViNL erkenning één van de eisen is om Zonnekeur installateur te worden. Bedrijven met een KViNL erkenning kan je hier vinden: KViNL Erkend bedrijf zoeken

Eisen voor bedrijven met Zonnekeur.

Het zonnekeur bestaat uit 3 kwaliteits aspecten. Vakbekwaamheid van de installateur. Een minimale kwaliteitseis voor producten en een kwaliteitswaarborging door middel van de juiste administratie.

Vakbekwaamheid


De eerder genoemde KViNL erkenning is noodzakelijk om Zonnekeur installateur te worden

Kwaliteitseisen


Alle gebruikte materialen moeten aan de verschillende kwaliteitsnormen voldoen die zijn opgesteld. Dit zijn onder andere de diverse IEC certificaten. Daarnaast moeten alle producten minimaal 5 jaar garantie hebben.

Administratie


De administratie van de projecten is natuurlijk erg saai maar wel belangrijk. In de administratie wordt bijgehouden welke zonnepanelen waar gekocht is, wat de flashtesdata is en waar ze zijn geplaats. Dus welk serie nummer etc. Dit geldt ook voor de omvormer.

Door middel van de administratie is het achteraf mogelijk vroegtijdig in te grijpen mocht er iets mis zijn met de producten. In de autobranche zie je dit bijvoorbeeld goed. Als er ergens een probleem is dan worden auto’s van dat type en een bepaalde serie terug geroepen voor herstel en voorkoming van verdere gevolgen. In het verleden is er al een grote omruilactie geweest in Nederland met kleine omvormers.

En wat dacht je van het montagesysteem. In elk gebied in Nederland moet de juiste berekening gemaakt worden voor het montagesysteem. Dit gebeurt vaak niet nauwkeurig. Met de laatste stormen hebben we al gemerkt dat zonnepanelen van het dak af waaien. Dit is meestal het gevolg van een onjuiste berekening of gebruik van het systeem. Zo is het bijvoorbeeld heel makkelijk om 30-50% minder haken te gebruiken. Je ziet ze toch niet en de zonnepanelen liggen prima op het dak. Totdat het echt gaat waaien. In dit geval zou de verzekeringsmaatschappij een berekening opvragen of de zonnepanelen juist zijn geplaatst.

De Zonnekeur installateur kan je deze berekening gewoon geven. En waarschijnlijk is het toch nooit nodig omdat de zonnepanelen juist zijn geplaatst. Bij een Zonnekeur installateur zou je dus in principe elk moment kunnen bellen en exact te horen krijgen wat jij in/op je huis hebt.

Opleverdocumentatie


De oplevering van het systeem is ook belangrijk. In de opleverdocumentatie wordt beschreven wat precies geleverd is en of alles werkend is opgeleverd en met welke waardes.

Naast alle product en vakbekwaamheidseisen moet de Zonnekeur installateur ook veilig werken. Dit is heel goed want dit gaat vaak mis. Een steiger bouwen kost bijvoorbeeld vaak veel tijd en het is extra werk. Het is in vele gevallen echter gewoon een vereiste. Je wilt als klant toch ook niet dat er wat fout gaat op jouw dak.

Controles

Alle eisen stellen natuurlijk niets voor zonder controle. Dit wordt steekproefsgewijs gedaan. Zowel de administratie als de installatie wordt gecontroleerd. Wannneer er iets niet goed gedaan is volgt eerst een waarschuwing en de keer daarop een boete. De Zonnekeur installateur moet zich dus wel aan de eisen houden.

Voordelen voor jou als klant.

Bij een Zonnekeur installateur zit je gegarandeerd goed. Het is een beetje zoals een BOVAG garage in de autobranche. Je weet dat het wordt gecontroleerd. Je bent natuurlijk niet 100% zeker maar je weet dat het veel beter is dan de gemiddelde installateur of beunhaas.

Op dit moment is het aantal Zonnekeur installateurs nog erg beperkt. Dit komt omdat het redelijk nieuw is en de kosten om Zonnekeur installateur te zijn best hoog zijn.Het is dus te hopen dat het steeds bekender wordt en het dus ook interessant wordt voor installateurs. Vraag er dus gewoon om!

Met het Zonnekeur gaat de zonne-energie branche de goede kant op. Het wordt professioneler en dat is goed voor jou.
Reactie plaatsen