Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Kabelverlies: Omvormer < > Meterkast

 

 

 

 

 

Disclaimer

Deze tool is een indicatie en kan zeker niet als basis dienen om een besluit te nemen. Hier moet altijd een professionele berekening voor gemaakt worden door een erkende installateur. Het interpreteren van deze gegeven is op eigen risico. Fritts kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor keuzes die gemaakt zijn op basis van deze tool.

  Comment Section

  8 reacties op “Kabelverlies: Omvormer < > Meterkast


  Door Bastian Wolbert op 16 mei 2019

  Gaat deze tool in de berekening uit van de dubbele kabellengte (heen en terug)? Of moet ik zelf de dubbele afstand invoeren?


  Door John leijen op 8 november 2018

  Hello Lex
  Ok Ben van plan achter op mijn schuur zonnepanelen te gaan leggen op + – 25 m van de meterkast , maar wat is nou slim om de afstand ivm het verlies op te lossen !? Ik dacht met de 4mm2 waarmee je de panelen aansluit te gebruiken ipv vmvkas 4mm2 ! Is dit een probleem?
  Met vriendelijke groet
  John


  Door bjorn op 21 februari 2018

  beste Lex,
  het is juist dat ik het niet helemaal zelf ga doen. Er komt een ervaren electriciƫn de boel aansluiten maar ik wilde al wat voorwerk doen door de kabelgoten en de omvormer op te hangen. Ik ga nu de omvormer dicht bij de meterkast hangen en een nieuwe kabelgoot voor de solarkabel, omdat dit dus duidelijk veel rendement scheelt. Ik heb 4mm dc kabel en wil nu 6mm bijhalen. Dus 6mm van de panelen naar de omvormer en 4mm terug.
  Daarnaast wil ik zaterdag de panelen op het dak leggen. het mooie is dat de optimers al aan de achterzijde zijn gemonteerd incl. aansluiting dus het ‘doorlussen’ is al gebeurd. ik leg mijn panelen links en rechts van een dakkapel. de afstand tussen de 2 groepen panelen is ongeveer 4 meter, deze kabel werk ik dus onder de pannen weg, maar ik begreep dat er ook een maximum is tussen de panelen? En als alles is aangesloten op het dak, heb ik 1 2 stekkers. Omdat er geen aan/uit knop op de panelen zit, zijn deze kabels dus, indien er zon staat, al onder gelijkspanning, dat vind ik wel weer een risico..


  Door Lex Schiebaan op 26 februari 2018

  Hoi Bjorn,

  Volgens mij liggen de zonnepanelen er al op toch? Het voordeel van Power Optimizers is dat de spanning op een veilig niveau van 1 volt per optimizer gebracht wordt. De open klemspanning is dus niet zo’n punt maar wel altijd netjes werken (connectoren er eerst op en dan pas aansluiten).

  Groeten, Lex


  Door bjorn op 31 januari 2018

  hi Lex,
  je uitleg is zeer duidelijk maar ik twijfel toch; ik heb een 3 fasen omvormer, 9900 WP opbrengst en 25 meter 4,00 mm DC kabel meegeleverd gekregen en nog geen AC kabel. Ik heb de mogelijkheid om 4 meter van de panelen de omvormer te hangen of 2 meter van de meterkast, totale afstand panelen/meterkast is 20 meter. Ik ben nu voornemens de DC kabel door een bestaande kabelgoot te leggen waar al andere kabels lopen, is dit gevaarlijk met warmte/ spanning etc?
  Ik was in de veronderstelling dat ik 1 DC kabel aanleg, maar met mijn 3 fase omvormer kunnen dat er dus ook 3 zijn, is dat correct?


  Door Lex Schiebaan op 1 februari 2018

  Hoi Bjorn,

  Je stelt eigenlijk meerdere vragen.

  Verlies op kabel: Vaak heeft een DC kabel hogere spanning dus minder verlies. Op basis van verlies dus voorkeur voor DC. Maar….

  Gevaar AC vs DC: Gelijkspanning is veel gevaarlijker dan AC spanning. Ik kan zo niet beoordelen hoe het in de kabelgoot komt e.d. Dus bij voorkeur AC. En bij DC altijd duidelijk markeren conform de normen.

  3 fase en DC kabel. DC bekabeling heeft niets te maken met fases. Een omvormer heeft MPP trackers en strings. Die bepalen het aantal DC kabels.

  Zelf doen: Aan de hand van je vragen merk ik dat je twijfelt. Dan is het niet juist om dit zelf te doen. Sowieso raad ik dat altijd af. Bij twijfel gewoon laten doen. De risico’s wegen niet op tegen een klein voordeeltje.

  Groeten, Lex


  Door Nico Luchies op 15 februari 2017

  Beste Lex
  Is het ook mogelijk het kabelverlies te verlagen door een 3 fase omvormer te plaatsen zie namelijk in de kabelverlies tool dat dit behoorlijk wat uitmaakt


  Door Lex Schiebaan op 16 februari 2017

  Hoi Nico,

  Zeker weten. Dat is hetzelfde als een weg verbreden van 1 rijbaan naar 3 rijbanen. Dat scheelt een hoop.

  Succes!

  Groeten, Lex

  Plaats een reactie
  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.