Herkomst zonnepanelen

Het is als consument natuurlijk niet makkelijk te achterhalen welke weg jouw panelen hebben bewandeld. Waar je wel makkelijk achter kan komen is waar jouw installateur/leverancier de panelen vandaan haalt. Dit kan je gewoon vragen. Als de panelen bij een gerenommeerde groothandel vandaan komen, kan je ervan uitgaan dat je goed zit. De grote groothandels bestaan al jaren en hebben een gezamenlijk belang namelijk goede producten verkopen. Om dit te garanderen zullen ze er alles aan doen de kwaliteit te waarborgen.

De goede groothandels beoordelen de kwaliteit op verschillende punten. Als eerste begint het met een uitgebreid onderzoek bij de fabrikant. Wat zijn hun kwaliteitseisen, wat is de financiƫle positie, hoe wordt met zaken omgegaan als mensenrechten en het milieu, wat zijn de toekomstplannen, hoe is de uitgangscontrole, kan je ervan uitgaan dat elk paneel dat uit de fabriek komt ook hetzelfde is als het voorbeeldpaneel, enz. enz.

Als de fabrikant op al deze punten is geslaagd is het ook belangrijk de kwaliteit te waarborgen. De groothandels zorgen ervoor dat alle panelen worden gecontroleerd voordat ze de container in gaan. Bij aankomst in Europa worden er regelmatig een aantal panelen uit de containers gehaald om deze te onderworpen aan uitgebreide tests.
Zo testen ze de waterdichtheid, de elektrische veiligheid, scannen ze de panelen op microcracks en worden de panelen onderworpen aan extreme condities. Pas als alles goed is zal een gerenommeerde groothandel hun naam er aan willen verbinden.

Vraag dus altijd na waar de panelen vandaan komen en vooral bij wie je moet zijn als de panelen toch problemen hebben. En bedenk daarbij dat dat ook over 10 jaar kan zijn als de installateur misschien niet meer bestaat.
Reactie plaatsen