De temperatuur van het zonnepaneel heeft een grote invloed op het vermogen. Hoe warmer het zonnepaneel is hoe minder het vermogen is. Dit wordt in een datasheet van een zonnepaneel weergegeven met Pmpp (of iets soortgelijks). Dit is meestal ongeveer -0,4% per graden. Dit betekend dat het vermogen 0,4% minder wordt als de temperatuur van het zonnepaneel zelf 1 graden stijgt.
De temperatuur van een zonnepaneel ligt bij zonnig weer zo’n 25 – 30 graden boven de omgevingstemperatuur. Op dagen dat het buiten 30 graden is kan een zonnepaneel wel 60 graden zijn. En omdat het paneel getest wordt bij 25 graden is dit 35 graden boven de testwaarde. Het vermogen van het zonnepaneel ligt dan (35 x 0,4) 14% lager dan zijn maximale vermogen.
Door
Bas Kanters
op
22 May 2018
Beste Lex, hoe warm word een zonnepaneel bij 0 graden celcius in de zon en bij bewolkt weer, ik ben van zins deze warmte te gaan gebruiken door deze te gaan afzuigen naar mijn warmte pomp. Een optie ??
Reageren
Door
Lex Schiebaan
op
06 Jun 2018
Hoi Bas,
Geen idee. Zal vooral aan de instraling liggen (de energie die toch door de wolken komt).
Maar denk dat je niet moet focussen op bewolkte dagen en 0 graden maar ook op zonnige dagen.
Groeten, Lex
Reageren
Door
Ger Bruns
op
17 Apr 2016
je hebt zonneboilers en zonnepanelen. de ene benut de warmte uit een paneel of collector en de ander de opgewekte stroom. Waarom zijn er nog geen combinaties hiervan? Temeer omdat de warmte bij een PV installatie zo snel mogelijk moet worden afgevoerd.
Reageren
Door
Teun Luigjes
op
25 May 2020
Deze zijn voor de overname door Atag al ontwikkeld door Luigjes Zonne-Energie Atag is er niet mee doorgegaan.
Reageren
Door
Lex Schiebaan
op
18 Apr 2016
Hallo Ger,
Dat klinkt inderdaad heel logisch. En daarom zijn ze er wel echter zie je ze niet veel. En de reden daarvan is ook weer heel logisch.
Het zonnepaneel gecombineerd met zonnecollector (ook wel PVT zonnepaneel genoemd) heeft een heel hoog rendement en kan er inderdaad voor zorgen dat het zonnepaneel gekoeld wordt. Wanneer heb je echter de meeste energie? In de zomer natuurlijk. En wat heb je dan juist beperkt nodig? Warmte.
Voor het tapwater (warm water uit de kraan en bv douche) is een oppervlak van 3m2 voldoende. En wat ga je dan met alle warmte doen die je uit de PVT zonnepanelen haalt?
Het water (of bepaalde oplossing) in het zonneboiler systeem zal dan opwarmen en juist voor het tegengestelde effect zorgen. En dat is de reden waarom het niet heel veel wordt toegepast.
Ik ga hier binnenkort een artikel over schrijven en dan zal ik er dieper induiken maar dit is wat ik nu weet.
Groeten, Lex
Reageren
Door
Alexander
op
03 Aug 2018
Je zou die warmte dus in de grond kunnen opslaan, zodat je warme en een koude punt creeert
Bas Kanters
op 22 May 2018Lex Schiebaan
op 06 Jun 2018Ger Bruns
op 17 Apr 2016Teun Luigjes
op 25 May 2020Lex Schiebaan
op 18 Apr 2016Alexander
op 03 Aug 2018