De invloed van schaduw op zonnepanelen wordt vaak erg onderschat. Een klein stukje schaduw op één van de panelen kan al catastrofaal zijn voor het hele systeem. Het is dus van het grootste belang schaduw te vermijden en het verlies te berekenen.
Zonnepanelen worden vrijwel altijd in serie geschakeld (behalve bij micro-omvormers) en in de zonnepanelen zitten de zonnecellen die ook in serie werken. Schaduw op één cel van één van de panelen kan zorgen tot veel minder opbrengst. Dit is te vergelijken met veel mensen die hand in hand naast elkaar lopen. Wanneer 1 iemand in die rij langzamer gaat lopen zal hij iedereen vertragen. De enige manier om de vertraging te voorkomen is diegene uit de rij te zetten en deze dus uit te schakelen.
Het uitschakelen van delen van het systeem wordt ook gedaan bij de zonnepanelen. Dit noemen ze de zogenaamde by-pass diodes. Deze diodes zorgen ervoor dat wanneer op een deel van het paneel schaduw valt dit gedeelte wordt uitgeschakeld/overbrugd. Zo wordt getracht de totale opbrengst van het systeem toch op niveau te houden. Dit klinkt echter eenvoudiger dan het is.
Een omvormer is altijd op zoek naar het maximale vermogen punt (maximum power point - MPP). Door de schaduw op een deel van het systeem zal de omvormer moeten zoeken naar een nieuw maximaal vermogen. Dit is heel lastig omdat het systeem zich eigenlijk vreemd gedraagt. Langzame schaduw door bijvoorbeeld een dakkapel die verandert door de stand van de zon is hierbij weer minder erg dan schaduw die snel verandert. Schaduw van een boom in combinatie met lichte bewolking bijvoorbeeld. Als de wolken snel voor de zon komen en gaan en dat in combinatie met onregelmatige schaduw van de takken van de boom geeft een heel onrustig schaduwbeeld. Dit kan de omvormer natuurlijk moeilijk bijhouden.
De opbrengst van zonne-energie in de zomer is natuurlijk veel hoger dan in de winter. Het is dan ook belangrijk dat de schaduw in de zomer compleet vermeden wordt. In zonne-energieland wordt ook wel gesproken van het zonneseizoen dat loopt van half maart tot en met half september. In deze helft van het jaar is het zonneseizoen goed voor 3/4 van de energie.
Voorkom dus altijd schaduw op de zonnepanelen. En wanneer het echt niet anders kan hou dan rekening met minder opbrengst of kijk naar oplossingen zoals power optimizers of micro-omvormers.
Door
Arnold
op
20 Jun 2018
Hallo Lex,
Ik wil zonnepanelen plaatsen op mijn dak en loop hierbij tegen verschillende meningen en adviezen aan wat betreft schaduw en optimizers.In jouw stukje inzake schaduw, sluit je af met eventuele oplossingen als optimizers. Op deze zelfde site tref ik ook een stukje aan van Piet van Rijsingen ( een beetje schaduw op een zonnepaneel is zo erg niet ), waarin wordt aangegeven dat optimizers uiteindelijk toch niet zoveel toevoegen en weggegooid geld is.Door dergelijke tegenstrijdige berichten is er voor mensen als ik, geen touw meer aan vast te knopen. Moet ik in geval van een beetje schaduw nu WEL of NIET met optimizers gaan werken? Zorgen de optimizers nu WEL of NIET voor extra opbrengst, en hoe verhouden deze kosten zich dan ten opzichte van de eventuele extra opbrengst?Kortom, wat moet ik nu geloven en wat is verstandig om te doen. Een systeem MET of ZONDER optimizers?
Reageren
Door
Tom
op
14 Dec 2018
Beste Arnold, kies voor een zonnegarant installateur! Die kunnen met aan de tu Delft ontwikkelde rekenmodellen nauwkeurig de toegevoegde waarde van power optimizers berekenen. Als je in het Zuiden des lands woont help ik je zelf ook graag verder.
Arnold
op 20 Jun 2018Tom
op 14 Dec 2018