Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Zonnepanelen tijdens een stroomstoring

article content

Zonnepanelen tijdens een stroomstoring

Het gebeurt gelukkig niet vaak in Nederland. Maar als er een stroomstoring is, zoals in Amsterdam laatst, dan is het het handig dat je met je eigen zonne-energie verder kan. Het zou zo mooi zijn. De hele straat, wijk, dorp of stad heeft geen stroom door een stroomstoring.

Maar jij hebt zonnepanelen op je dak dus jij hebt geen probleem. Internet werkt gewoon, het licht brandt, de CV (die heeft naast gas ook stroom nodig) geeft warmte en een lekker warme douche én de koelkast zorgt voor een koud biertje. Maar is dat wel zo.

Werken zonnepanelen ook bij stroomuitval?

In principe niet. De zon kan wel schijnen en de zonnepanelen doen hun werk maar de omvormer zet de energie niet op het net. En de reden is heel logisch. Bij een stroomstoring moeten de monteurs van de netbeheerder op zoek gaan naar het probleem en dat op kunnen lossen. Als een graafmachine bijvoorbeeld een kabel heeft beschadigd ligt een deel van de wijk plat.

De monteurs gaan het probleem opsporen en schakelen per deel van de wijk de stroom weer in. Op de plek waar de storing zal de reparatie plaatsvinden. Als jouw zonnepanelen nog vrolijk werken zouden de monteurs onder spanning komen te staan. Zeer gevaarlijk dus.

Om dit te voorkomen moet elke omvormer binnen 0,2 seconden na spanningsuitval uitschakelen. De omvormer kijkt als het ware continu of er geen stroomstoring is. De meeste omvormers schakelen zelfs binnen 50 miliseconden af.

In principe niet, maar het kan wel.

Zoals ik als zei werken de zonnepanelen in principe niet tijdens een strromstoring. Maar technisch kan het natuurlijk wel. Hier zijn 2 dingen voor nodig:

  1. Het interne netwerk moet worden afgeschakeld van het openbare net.
  2. Er moet een buffer aanwezig zijn. Vaak in de vorm van batterijen.

In april 2012 heb ik 1 van de eerste zogenaamde back-up systemen van Nederland geplaatst. Hierbij is er in de meterkast een speciale schakelkast geplaatst die bij stroomstoring binnen enkele milliseconden omschakelt naar de interne energie voorziening van de batterijen.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (1)

In de meterkast wordt een aparte schakelbox geplaatst.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (3)

Hier worden 2 groepen onderbroken door de schakelbox. In het geval van stroomuitval schakelt de box deze 2 groepen over. Op deze groepen zit bijvoorbeeld het licht, de koelkast en de CV. Zware gebruikers zoals de wasmachine zit er juist niet op om zo lang mogelijk met de energie uit de accu’s te kunnen werken.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (2)

De aparte omvormer voor de batterijen houdt deze continu geladen en zorgt ervoor dat de zonnepanelen de accu’s kunnen blijven laden tijdens een stroomstoring.

Zonnepanelen bij stroomstroing oplossing (4)

De 26 zonnepanelen kunnen zelfs in de winter genoeg energie leveren om normaal de hele dag elektriciteit te hebben.

Voordelen en nadelen

Het voordeel is natuurlijk duidelijk. Altijd elektriciteit in je eigen huis. Onafhankelijk en wat er ook gebeurt. Helaas heeft het ook wat nadelen:

  1. Het is een extra investering die je niet 1-2 terug verdient.
  2. De hele buurt komt tijdens een stroomstoring bij je op bezoek voor een kopje koffie of een koud biertje.

Wat vind jij van zulke oplossingen?

Is dit de toekomst of is het elektriciteitsnetwerk in Nederland zo betrouwbaar dat het niet nodig is? Laat hieronder eenvoudig een reactie achter.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

31 reacties op “Zonnepanelen tijdens een stroomstoring


Door Vincent Rondwijk op 16 juni 2021

Goed om te weten welk effect een stroomstoring op zonnepanelen heeft. Ik ga mijn overige vragen de volgende keer stellen aan mijn onderhoudsmonteur wanneer deze weer langskomt. Ik ben in ieder geval meer te weten gekomen!


Door Siegfried op 3 juni 2021

in principe kom stroomuitval in Nederland niet vaak voor. Maar komt het wel dan duurt het heel lang voordat het weer terugkomt. Maar dat is geen probleem. Maar zelf stroom produceren en zelf gebruiken is best leuk en gaaf. Dus onafhankelijk is best goede een optie. Maar ze zeggen dat het heel duur is bij aanschaffen van materiaal Om onafhankelijk te worden van de net. de vraag is wat moet dit allemaal gaan kosten


Door Evert Hogeland op 31 mei 2020

“Leeft” dit verhaal nog? Is Lex nog in de lucht? Ik zie dat het inmiddels al best oud is qua plaatsen en of mijn vraag dan zin zou hebben… Doe het toch, je weet nooit.
Lopen dit (https://www.monkitsolaire.fr/48-kit-solaire-francais) tegen het lijf.
Vragen:
1) aangegeven in het artikel is dat de stroomtoevoer met een ‘storing’ supersnel stopt.
Doet dit soort apparaten dat ook? Immers ze worden door middel van een stekker ‘ingeplugd’ op je ‘huisstroomnet’.
2) werken dit soort zonnepanelen ook goed met/op een accu? Met andere woorden; is het een idee de accu’s apart hier op aan te sluiten?

Elke andere tip of opmerking is natuurlijk welkom!
Merci alvast.


Door Ronald Gorter op 27 maart 2019

ik ben zeer veel interesse in deze kast heb je die zelf gebouwd of is het een bestaande die aan te kopen is en zo ja wat is het merk en waar is deze aan te kopen


Door Jan Schreurs op 25 augustus 2018

Vraagje: ik heb gemerkt dat bij een stroomstoring of uitschakelen van net door hoofdschakelaar een aantal elektrische apparaten in huis op tilt gaan: de luchtafszuigen (met draadloze afstandsbediening die dan niet werkt na inschakeling stroom) en LED lampen met infrarood afstandsbediening. We hebben zonnepanelen met micro-omvormers. Hoe kan dit want die apparaten kun je weer aan de praat krijgen door even de stekker uit het stopcontact te trekken.


Door paxcula op 13 maart 2018

hallo allen mooi onderwerp
bij stroom uit val ga ik over op mijn 12 Volt solar met gell accu,s
mijn 230 volt licht dan plat want de omvormer heeft een start stroom nodig en die is er dan niet
heb ook simple noodstroom lampen van osram op licht net
werkt goed
en warmte vind je in bed
mvgr ik blijf dit volg denk dat mijn systeem het goedkoopste is
want kan hier mee ook telefoons enz : laden
ps. een blinde eekhoorn vind ook een eikel !


Door Mark op 25 februari 2018

Hallo,
Mooi systeem. waar heb je dit gekocht?
kleine opmerking over je intro. bij zo’n grote storing als in Amsterdam krijgt het gasnet zo’n klap door alle cv-ketels die tegelijk uitvallen dat dit in de failsave schiet en je geen gas meer hebt. ook het inetnet kan je helaas wel vergeten aangezien de meeste centrale’s maar een beperkte accu vooraad hebben.
neemt niet weg dat het toch fijn is om toch electra te hebben.
Groeten Mark


Door Peter Bruins op 3 februari 2018

Hallo Lex
De oplossing met de schakelkast die je laat zien interesseert me, je zegt dat t feitelijk niet uit kan, maar kan je ondanks dat toch aangeven waar ik zoiets kan kopen ?! Doet de tesla powerwall dit bijvoorbeeld ook ?! (Automatisch afschakelen van t net bij stroomuitval)
Nadeel is dat de powerwall ook weer van internet afhankelijk is, ik zou een simpele oplossing met relais prefereren…


Door Lex Schiebaan op 3 februari 2018

Hoi Peter,

De Tesla Powerwall heeft altijd een netwerk nodig.

Een specialist op dit gebied is Victron. Een Nederlandse fabrikant.

Groeten, Lex


Door Marcus Smit op 3 oktober 2019

Hallo Lex,

Ik volg je denk ik niet goed. Je beschijft hier een toppie oplossing die je bouwt (en die iedereen met zonnepanelen zou willen hebben denk ik), maar je beschrijft niet hoe de rest van Nederland dit ook kan krijgen. Ook ik heb zonnepanelen op mijn dak en ook ik dacht hiermee altijd stroom te hebben. Pas toen een collega terloops vertelde dat zonnepanelen zelf stroom nodig hebben om te kunnen werken ben ik gaan zoeken hoe dit in elkaar steekt.

Ik ben zeeeer benieuwd naar de mogelijkheden van een dergelijke alternatieve schakeling. Je kunt ons wel doorverwijzen naar een fabrikant die een onderdeel van de oplossing maakt, maar ik zou veel liever een voorstel voor een concrete oplossing van dit probleem ontvangen 🙂

Zou je mij (en veeeeeeele andere Nederlanders) hiermee kunnen helpen?


Door Ronald Gorter op 18 november 2019

beste Lex jammer dat je geen antwoord geeft op vragen die gesteld worden ??


Door Jean op 26 augustus 2016

Weliswaar een late reactie maar: Is het geen beter idee, de teruglevering niet in de Omvormer uit te schakelen maar in de (Slimme) meter? Dus: geen netspanning > Slimme meter schakelt teruglevering uit, maar in huis blijft alles “gewoon” doorgaan , wel met alarmering natuurlijk voor de bewoner, dat de stroom nu alleen van de zonnepanelen komt.


Door Lex Schiebaan op 12 september 2016

Hoi Jean,

Technisch gezien zou dat natuurlijk kunnen zoals je in het artikel ziet. Er zijn ook wel systemen voor maar die zijn erg duur. En omdat het elektriciteitsnet in Nederland zo weinig uit valt heeft dat eigenlijk geen zin.

Groeten, Lex


Door Andre op 19 september 2019

Maar in Spanje waar het grid erg instabiel is en geregeld uitvalt, is het wel prettig als het eigen systeem blijft doorleveren. Ik zoek dus een systeem dat mijn Kostal Pleticore inverter met BYD accu en zonnepanelen aanvult en energie blijft leveren ongeacht wat het grid doet. Kan dat volautomatisch?Door Lucien op 19 oktober 2015

Ik denk dat in de toekomst die elektrische-auto accu’s meer en meer als buffer (kunnen) gaan dienen. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat de Mitsubishi Outlander PHEV de mogelijk al had om ook energie te kunnen terugleveren.

Natuurlijk zelf je auto eerst ‘voltanken’ via de eigen PV, en vervolgens houdt de auto je netgekoppeld PV systeem ‘live’. Nadeel is wel dat je moet kiezen tussen opwekking en mobiliteit, maar de combi kan de ROI van beide investeringen terugbrengen.

Helaas heb ik het geld (en genoeg dakoppervlak) er niet voor.


Door kpc op 17 augustus 2015

Ik ben op dit moment aan het orienteren voor zonnepanelen.
Bij mij hoeft niet het volledige net omgeschakeld te worden bij stroomuitval. Wat me wel interessant lijkt is bv de SPS optie (Secure Power Supply) bij de Sunny boy. Deze geeft je een apart stopcontact, die je bij stroomuitval kunt gebruiken. Ik begrijp echter dat dit alleen in de US versie beschikbaar is.
Verder begrijp ik dat EPS (Emergency Power Supply) in Japan zelfs verplicht is.
Bestaan er ook inverters voor de Europese markt met EPS/SPS?


Door kpc op 18 augustus 2015

Ik heb nog wat verder zitten zoeken en de makkelijkste optie is denk ik een aparte MPPT lader/inverter met een extra schakelaar, die de panelen omzet. Voor ca 200 Euro ben je dan klaar.
Ik hoef niet de volledige 3 kW, een paar honderd Watt is voldoende. Ik was niet echt van plan om in een off grid systeem te investeren (inclusief veel accu’s), want zeg nou zelf, wanneer valt nou echt de spanning voor langere tijd uit in Nederland? Uiteindelijk is het meer het idee, dat je het dak vol hebt liggen en niets kunt doen tijdens een stroomstoring.


Door Lex op 18 augustus 2015

Hallo KPC,

Dat zijn inderdaad interessante producten. Ik kende deze twee nog niet maar ze klinken erg logisch. Ik denk dat deze producten, zeker in Nederland, niet snel beschikbaar zouden komen omdat we een heel zeker netwerk (geen typhonen e.d.) en de regels zo zijn dat de omvormer direct moet afschakelen.

Lijkt me ook moeilijk te stabiliseren zo’n mini (<1500 watt) netwerk. Dus alles geschikt voor stabiele energievragers zoals licht, warmte etc. (Therefore, you should not supply loads with the secure power supply operation that rely on a stable voltage supply, such as medical devices.) Maar dat is natuurlijk voldoende.

Wat je nu wel ziet komen is de koppeling met externe accu's zoals de Tesla Powerwall. Onder andere Fronius en SolarEdge hebben dit al. Zie ook http://www.teslamotors.com/powerwall

Bedankt voor de tip!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Gerard op 29 juli 2015

Waar is die accu buffer voor nodig? Als de zon schijnt dan zou je in theorie toch via je omvormer 230 kunnen pakken? Uiteraard houd dit (even) op als er een wolkje langs komt.


Door Lex op 10 augustus 2015

Hallo Gerard,

In theorie zou je inderdaad het mini netwerkje kunnen balanceren door exact te hetzelfde te verbruiken al er opgewekt wordt. Maar dat is in de praktijk niet mogelijk en moet je dus bufferen in bijvoorbeeld een accu.

Groeten, Lex


Door Michiel op 21 juli 2015

Goedendag (want 15kWh+ vandaag ;-).

De eerste resultaten uit het spreadsheet:
Opslag Autarkie Intern : Import
in kWh in % in kWh
0 28,11 494 : 1262
1,5 52,67 925 : 831
2,0 58,08 1020 : 736
2,5 61,96 1088 : 668
3,0 64,88 1139 : 617
3,5 66,72 1172 : 584
4,0 67,78 1190 : 566
5,0 68,88 1210 : 546
6,0 69,40 1219 : 537
9,0 69,92 1228 : 528

Wat autarkie betreft zou ergens rond de 3kWh bruikbare opslag al prima zijn. Maar wil je het combineren met de backupfunctie zou rond de 5kWh bruikbare opslag beter zijn. (Dat is ons gemiddelde dagverbruik.) Misschien beginnen met het één en later uitbreiden.
In het spreadsheet had ik ook als variabele het rendement van het opslagsysteem meegenomen (benodigde laadenergie t.o.v. bruikbare opgeslagen energie), maar alles tussen de 80 en 95% is OK. Qua autarkie graad scheelt dat maar een procentje. Wat het qua kosten betekent, heb ik nog niet doorgerekend, maar dat komt misschien nog…

Let op! Bovenstaande cijfers gelden alleen voor mijn situatie met opbrengsten zoals ze in 2014 waren. Hieraan kan niemand ‘rechten ontlenen’, enz.


Door Lex op 27 juli 2015

Hallo Michiel,

Leuk om te zien. Gek hé dat de eerste paar kWh opslag zorgt voor een snelle stijging en daarna scheelt het weinig.

Bedankt voor je input!

Groeten, Lex


Door Michiel op 7 juli 2015

Ah, dat hoor ik graag. Welke bedragen zag je daar bij? Voor mijn verbruik zou een tussenopslag van rond de 6 kWh al genoeg zijn voor een autarkiegraad van 70% volgens de duitse info-sites hierover. Zal nog een echt aan de slag gaan met m’n eigen gegevens in een spreadsheet… Volgens mij moet het nog met minder ook kunnen.


Door Lex op 15 juli 2015

Hoi Michiel,

De enige prijs die ik gezien heb is 5500 euro voor 4,4kWh. Maar dan ben je ook klaar.

De autarkiegraad stijgt inderdaad snel bij het inzetten van batterijen. Met 4kWh ga je al snel van 30 naar 60%. Daarna gaat het een stuk langzamer. Met 10kWh ga je naar +/- 70%.

Het is vooral afhankelijk van je verbruik en een zonnestroomsysteem. Maar een snelle verdubbeling van je eigen verbruik is snel gehaald.

Succes met de excel.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Michiel op 22 juni 2015

Ik ben al een tijdje aan het rondkijken voor een dergelijk systeem, omdat ook je inkoop lekker naar beneden gaat, en over een tijdje de huidige salderingsregeling er vast niet meer zal zijn. Zelf heb ik maar een kleine pv-installatie omdat we ook maar weinig gebruiken (2600Wp), dus zal het wel relatief duur zijn.
Helaas zie ik weinig systemen die gecombineerd kunnen worden met al bestaande omvormers, sowieso weinig uitleg van dergelijke systemen en al helemaal geen prijzen.
In Duitsland, waar de saldering heel anders in elkaar steekt zijn juist veel producenten van dergelijke systemen. Zal wel een kwestie van tijd zijn…


Door Lex op 3 juli 2015

Hallo Michiel,

Ik was laatst op de InterSolar beurs in München en daar was het één en al opslag.

Veel systemen kunnen standaard gecombineerd worden met de bestaande omvormer maar er zijn ook omvormers die er speciaal voor gemaakt zijn zodat uitbreiding met accu’s goedkoper wordt.

Ik zal komende maanden veel bloggen over opslag e.d. Dus hou de site in de gaten.

Groeten, Lex Schiebaan


Door jaap op 31 mei 2015

Ik heb te weinig dak om in de eigen behoefte te kunnen voorzien. Opslag in accu’s doet meestal ook geen goed aan het rendement. Lijkt voor mij nog erg ver weg.


Door Lex op 1 juni 2015

Hallo Jaap,

Dat klopt maar met name de prijs van accu’s is enorm aan het dalen. Het wordt dus vanzelf interessant. Maar extra dak kan je er helaas niet mee creëren.

Groeten, Lex Schiebaan


Door HereIsTom op 9 mei 2015

Tja wel mooi zo’n systeem, maar zoals je al schreef een extra investering die je niet zo snel terugverdient, ook omdat er in Nederland nog relatief weinig stroomstoringen zijn.
Ik wacht nog even de ontwikkeling met die Tesla accu af, misschien dat dat in de toekomst goedkoper wordt met een betere opslag.


Door Lex op 13 mei 2015

Hoi Tom,

Zonnepanelen zijn nu al heel betaalbaar en geven een mooi rendement. Maar de prijs van accu’s daalt 3 keer sneller dan de prijs van zonnepanelen.

Voor de accu’s / opslag mogelijkheden is het financiële plaatje nog niet zo mooi maar het komt vanzelf. En het is leuk!

Groeten,

Lex

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.