Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Zonnepanelen aarden

Altijd een leuk discussie punt. Moeten zonnepanelen geaard worden? De een zegt van niet, de ander zegt dat het verplicht is en weer andere zeggen dat indien mogelijk.

Het aarden is precies hetzelfde als gedaan wordt met de waterleiding of bijvoorbeeld een metalen badkuip. Het voorkomt dat er spanning op het metaal kan komen te staan en indien het gebeurt wordt dit gesignaleerd en kan het veilig opgelost worden.

Waarom zal je zonnepanelen aarden?

De belangrijkste reden is eigenlijk een hele suffe reden. De zonnepanelen en het montagesysteem kunnen een potentiaal verschil hebben. Dit betekend dat er een (kleine) spanning staat tussen de zonnepanelen en de aarde. Dit kan een schok(je) veroorzaken. Dit kennen we wel van bijvoorbeeld de auto (daarom hangen er soms van die rubber stripjes onder auto’s, in het rubber zitten een metalen draadje en dit doet precies hetzelfde als een aardedraad en zorgt ervoor dat je geen schok meer krijgt). Vaak is deze spanning niet gevaarlijk. Het vervelende op een dak is echter dat je kan vallen. Stel je bijvoorbeeld voor dat een glazenwasser op en ladder staat en zo schrikt dat hij valt.

Is het aarden van zonnepanelen verplicht?

Ja. Het aarden van het frame is sinds 1-1-2016 verplicht. De zonnepanelen zijn dubbel geïsoleerd (klasse 2) en hoeven niet geaard te worden. Dit is opgenomen in de vernieuwde NEN 1010. Zie voor meer informatie:

Manier van aarden

Als er geaard worden moet dit natuurlijk wel goed gebeuren. Soms zijn de frames geanodiseerd. Hierdoor is een laagje ontstaan op het aluminium wat als isolatie functioneert. Er zijn speciale boutjes en moertjes maar ook speciale clips op de markt die in het aluminium vreten en zo een langdurige goede verbinding verzorgen.

Kabel

De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De kabel moet worden aangesloten op een goed aardingspunt. Vaak wordt de aardingskabel aangesloten op de omvormer. De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.

Werkt de aarde niet als bliksemafleider en trekt dit dus juist bliksem aan?

Dit is niet waar. Als de bliksem inslaat (dit is heel zeldzaam en zonnepanelen geven geen extra kans op inslag zie:https://fritts.nl/zonnepanelen-bliksem/ ) zal deze toch een weg zoeken. Wanneer de zonnepanelen geaard zijn zal de stroom dus eerder door de aardekabel lopen dan door de DC kabels. De stroom loopt dus niet door de omvormer en zal dus minder schade veroorzaken.

Zonnepanelen aarden of niet?

Het aarden van zonnepanelen is niet verplicht maar het frame (montagesysteem) wel. De reden van de kans op schrikken door potentiaal vereffening zou je ook kunnen oplossen door een bordje op te hangen en de zonnepanelen, indien ze aangeraakt gaan worden, even te ontladen. Op locaties waar de zonnepanelen makkelijk aangeraakt kunnen worden is aarden noodzakelijk. En ga je de zonnepanelen aarden doe het dan goed!

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

36 reacties op “Zonnepanelen aarden


Door Jan op 2 april 2021

Moeten zonnepanelen en/of constructie geaard worden?
Ik zal beginnen dat het je vrij staat om de constructie te vereffenen. Maar het moet niet. In tegenspraak dat beweert wordt dat aarden of vereffen verplicht is staat hieronder een onderbouwing uit de NEN1010.
Ik ben zelf NEN inspecteur en stoor me aan de desinformatie.
Aan de DC zijde geeft NEN1010:2015 nl: 712.412.3 aan dat zonnepanelen van klasse II moeten zijn. NEN1010:2015 nl: 410.3.3 geeft aan welke beschermingsmaatregelen van toepassing zijn. Hieruit volgt omdat Klasse II (dubbele of versterkte isolatie) geëist wordt dat NEN1010:2015 nl: 412 van toepassing is en NEN1010:2015 nl: 411 in dit geval niet. Zonnepanelen worden dus volgens de NEN1010 niet geaard.

Beschermende vereffening valt onder NEN1010:2015 nl: 411 en is dus niet van toepassing omdat NEN1010:2015 nl: 412 geldt . Dus beschermde vereffening is volgens de NEN1010 niet vereist.
Tevens kan NEN1010:2015 nl: 712.534.1 geïnstalleerd binnen het beschermde gebied van een bliksembeveiligingsinstallatie gelden.

Vreemd geleidende delen zijn volgens NEN1010:2015 nl: 411.3.1.2 centrale
verwarmings- en luchtbehandelingssystemen. Dus niet de constructie waarop
de zonnepanelen gelegd worden.

Werkschakelaar is niet nodig! Deze is alleen nodig bij NIET
ELEKTROTECHNISCH onderhoud. NEN1010:2015 nl: 536.3 en 536.3.2. Scheider
moet wel. NEN1010:2015 nl: 712.536.2.1.6. Dit kan een installatieautomaat zijn.

Aan de AC zijde (Omvormer) zijn mede NEN1010:2015 nl: 712.530.3.4. en 411 van toepassing. Als de AC zijde (de omvormer) op de constructie van de zonnepanelen geplaatst wordt moet ook hier de NEN1010:2015 nl: 411 toegepast worden.
NEN1010:2015 nl: 411.3.1.1 geeft aan dat er dan een veiligheidsaarding aanwezig moet zijn.
De verwarring zit er dus in dat men het DC en AC stuk door elkaar gooit.

Essent is een van de weinige die bovenstaande “zij het in andere bewoording” beaamt.

https://www.google.com/amp/s/www.essent.nl/kennisbank/zonnepanelen/hoe-werken-zonnepanelen/aarden-zonnepanelen%3famp=1


Door Bas op 28 oktober 2021

NEN 1010:2015 bepaling 411.3.1.2 beperkt vreemd geleidende delen niet tot verwarmings- en luchtbehandelingssystemen. Het noemt ook ‘vreemde geleidende delen van de gebouwconstructie indien deze tijdens normaal gebruik bereikbaar zijn’. NEN 1010:2020 411.3.1.2 heeft deze bepaling verduidelijkt, en noemt ‘vreemde geleidende delen van de gebouwconstructie’.

NEN 1010:2015 bepaling 410.3.2 stelt dat er een geschikte combinatie van een voorziening voor basisbescherming en een onafhankelijke voorziening
voor foutbescherming of twee opties om basis- en foutbescherming moet zijn. Het alternatief is een voorziening voor verhoogde bescherming die zowel basisbescherming als foutbescherming biedt. De tweede opmerking onder die bepaling noemt echter alleen versterkte isolatie als voorbeeld van een verhoogde bescherming, terwijl in de hele norm dubbele en versterke isolatie samen genoemd worden. Als zonnepanelen en/of kabels dubbel geisoleerd zijn (zoals ook in het artikel hierboven gesteld wordt), dan kan er toch niet voldaan worden aan de alternatieve voorziening waarin de verhoogde bescherming verlangt wordt? NEN 1010:2020 heeft overigens deze bepaling niet aangepast.

Met bovenstaande redenering kan ik het filmpje van het ISSO hierboven volgen, waarin ook gesteld wordt dat de metalen frames van de panelen zelf geaard moeten worden bij beschermende vereffening. Maar zou je misschien kunnen toelichten waarom ‘de rest van het internet’ hier een andere uitleg over geeft (heeft het ISSO het fout)?


Door Jan op 29 maart 2021

Dag dames, heren

Ik lees allerlei verhalen over wel of niet aarden van zonnepanelen en de constructie hiervan. De NEN1010 is hier duidelijk over.

Vereffenen van zonnepanelen mag wel om functionele redenen, bv statische lading, bliksem. Om veiligheidsredenen niet omdat DC zijde klasse II moet zijn Bepaling 412.1. Bepaling 712.412.3 geeft aan dat zonnepanelen klasse II moeten zijn. Daarom is Bepaling 411 in dit geval niet relevant. Zonnepanelen dus niet aarden maar indien nodig vereffenen.

Vreemd geleidende delen zijn volgens Bepaling 411.3.1.2 centrale verwarmings- en luchtbehandelingssystemen. Dus niet de constructie waarop de zonnepanelen gelegd worden.


Door Gerald op 9 februari 2021

Volgens de installateur mag hij tot 10 ampère een 3×1.5mm2 xmvk gebruiken op een eindgroep van B16 en heeft de geel/groene 6mm2 aan de omvormer vast gezet. Ik heb hier vraagtekens bij. Bij alle huurhuizen in de wijk is dit zo gebeurt. Lengte 15 meter. En voorbij aardlekschakelaar. Mag dit en wat mag niet
Gr Gerald


Door Bert op 29 januari 2021

Je schrijft: “Soms zijn de frames geanodiseerd. …… Er zijn speciale boutjes en moertjes” Welke speciale boutjes, moertjes (en ringetjes!) gaat het dan om?


Door Jan op 3 december 2021

Cupal ringen .Dit zijn geperste ringen met aan de ene kant een aluminium legering en aan de andere zijde een koper legering


Door Henry op 26 september 2020

“Zonnepanelen aarden of niet?

Het aarden van zonnepanelen is niet verplicht maar het frame (montagesysteem) wel. De reden van de kans op schrikken door potentiaal vereffening zou je ook kunnen oplossen door een bordje op te hangen en de zonnepanelen, indien ze aangeraakt gaan worden, even te ontladen. Op locaties waar de zonnepanelen makkelijk aangeraakt kunnen worden is aarden noodzakelijk. En ga je de zonnepanelen aarden doe het dan goed!”

Dit is niet compleet. Er staat nog meer in de nieuwe NEN 1010 richtlijnen m.b.t. het aarden van de zonnepanelen:

“We onderscheiden vier vereffening-variaties:

Functionele aarding: aarding van de positieve of negatieve geleider van dunne-film panelen of back contact panelen om deze te beschermen tegen spanning corrosie.
Aarding om elektrische veiligheid te kunnen borgen.
Aarding als onderdeel van de bescherming van systeem componenten tegen overspanning die kunnen ontstaan bij bliksem ontladingen.
Aarding van de constructie bij toepassing van een externe bliksemafleider-installatie

Het vereffenen van de zonnepanelen moet gebeuren indien:

1. De panelen in de directe nabijheid van een bliksemafleider-installatie ligt (afstand kleiner dan 60cm tussen paneel en bliksemafleider-installatie).
2. Er een trafoloze omvormer wordt gebruikt.
Vereffening zonnepanelen moet indien:

1. Er grote metalen constructies gebruikt worden met zonnepanelen.
2. Daar waar schrikreacties tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

De aardingskabel moet een minimale diameter hebben van de grootst toegepaste diameter in het AC of DC systeem.
Informatie over aarding kun je ook vinden in het ISSO handboek of NEN 1010: 2015 en NPR5310.”

Ik heb een trafoloze omvormer van SolarEdge (SE9K) en SolarEdge heeft mij bevestigd dat de panelen ook geaard dienen te worden:

“Wij kunnen bevestigen dat de SolarEdge SE9K 3 fase omvormer inderdaad een trafoloze omvormer is. Verder is het inderdaad zo dat de panelen ook afzonderlijk dienen geaard te worden.”


Door Ivan op 7 april 2020

Met interesse heb ik deze informatie over aarding van zonnepanelen gelezen. Wij willen zonnepanelen installeren en daarom ben ik mij goed aan het inlezen en aan het vergelijken. We nemen de aarding mee en leggen het neer bij de installateur. Dankzij dit artikel komen we goed beslagen ten ijs.


Door Marvin op 13 december 2019

Quote:
De aardingskabel moet minimaal 6mm2 zijn. De kabel moet worden aangesloten op een goed aardingspunt. Vaak wordt de aardingskabel aangesloten op de omvormer. De omvormer is natuurlijk ook geaard maar omdat de aardingskabel van de omvormer naar de hoofdaarde vaak slechts 2,5mm2 is heeft dit weinig zin.

Reactie:
Je bedoelt hiermee eigenlijk te zeggen dat de aardkabel 6mm vanuit de panelen direct doorgetrokken moet worden naar de aardrail van de meterkast?
Daarnaast is die aarding naar de aardpen op eerste ook ook geen 6 mm?


Door Tom op 1 oktober 2021

Bij dubbel geïsoleerde aarde kabel mag 2,5mm gebruikt worden, (b.v. draad in buis).
Als de kabel enkel geïsoleerd is moet de diameter 4mm zijn. Dit om een stevigere kabel te krijgen die niet 123 kapot getrapt wordt. 4mm is dus niet om meer geleiding te krijgen.
Bij een blanke draad moet er 6mm gebruikt worden.
Vanaf lasdoos naar meterkast mag gewoon met 2,5 mm gewerkt worden.


Door A,. Noordzij op 2 oktober 2019

Waar kan ik de Belgische AREI norm vinden, daar deze mij de beste regels geeft


Door Lina op 2 augustus 2019

Hallo Lex,
Mijn buurman heeft zonnepanelen op zijn platte dak. Nu heb ik sinds kort katten, die allicht ook een keer op het platte dak van de buurman gaan komen. In hoeverre is de stroom die er op de panelen staat, gevaarlijk voor de katten? Is dit afhankelijk van het aantal panelen ? En maakt het verschil of de panelen ge-aard zijn?


Door Marc op 21 januari 2020

Hallo Lina,
Indien jou katten op jou erf blijven kunnen ze geen schok oplopen. Daarnaast kunnen jou katten de panelen van jou buurman dan ook niet bekrassen of vervuilen. Iets waar hij vast erg blij mee is als het niet gebeurd. Nog los van dat katten in Nederland technisch gezien niet vrij los mogen lopen, en jij aansprakelijk bent voor eventuele schade die ze veroorzaken.


Door Vries op 23 maart 2020

Katten niet vrij los mogen lopen???????? En je geeft trouwens geen antwoord op de vraag die is gesteld. Het antwoord op die vraag is: Nee, die spanningen zijn niet gevaarlijk, alleen als ze in de kabels gaan bijten.


Door Anoniem op 25 juli 2019

Wij hebben op een tuincomplex geenstroom dus ook geen aarde, alle tuinharken liggen vol met zonnepanelen/ daglicht. Panelen geef daar eens een goed antwoord op?


Door Henk Sonneboer op 29 oktober 2019

Hoi,
Ik zie in je reactie geen vraag staan…


Door Saris op 7 maart 2020

Als je een ijzeren pen van rond 16 mm tot onder het permanente peil van het grondwater slaat heb je een goede aardevoorziening


Door A Lust op 20 juli 2019

Even een vraag
Mijn buurman heeft zonnepanelen ,niet geaard ,op een laag metalen dak , hij stond op een aluminium trapje de goot schoon te maken en voelde een elektrische schok. We hebben gemeten tussen zonnepanelenframe en de aarde en er stond 48 volt wisselspanning op gelijkspanning 0 volt dus dit kan geen statische spanning zijn.
ik denk ik ga bij mij woning meten ( gewoon een pannendak, frame ook niet geaard) een kabel aan het zonnepanelenframe gemaakt en gemeten naar de aarde van een stopcontact hier gaf de meter 58 volt wissel aan gelijk panning 0
Met een ampmeter ertussen 0,00Ma dus wel spanning geen stroom
Mijn vraag is duidelijk waar komt dit spanningsverschil vandaan ?


Door Kees op 22 juli 2019

Vorige week liep ik bij het schoonmaken van de zonnepanelen tegen het zelfde probleem aan. Opdat moment zelfs 110 volt gemeten. Na het uitzetten van de PV installatie was de spanning weg. Ik ben ook benieuwd waar dit vandaan komt.


Door Erik op 29 januari 2019

Hallo Lex,

Toch nog een vraagje ivm het aarden.
Bij een Flatfix Fusion systeem zou het frame in ons geval niet geaard hoeven worden (5×2 opstelling onderling niet aan elkaar verbonden) omdat deze geïsoleerd van het dak is opgesteld.
De ballastbakken en de windplaten kunnen d.m.v. de speciale klemmen aan elkaar worden gekoppeld deze kunnen dan weer doorverbonden worden met de panelen, is dit voldoende?

Alvast bedankt!


Door Toine op 29 juni 2017

Inmiddels is bij nieuwe PV installaties volgens de laatste NEN het wel verplicht om de het (elektrische geleidend) frame te aarden. De PV panelen zelf zijn dubbel geïsoleerd en hoeven om deze reden niet geaard te worden. In de tekst staat dat aarding niet verplicht is dit is nu (voor systemen van af 1 jan 2016) wel verplicht.


Door Lex Schiebaan op 4 juli 2017

Hoi Toine,

Bedankt voor de oplettendheid. Ik heb het artikel ge-update.

Groeten, Lex


Door Hans op 12 oktober 2016

Beste Lex,

Weet jij waar die speciale clips te koop zijn?

Groeten Hans


Door Lex Schiebaan op 17 oktober 2016

Hallo Hans,

De meeste groothandels hebben die zeker. Er is meestal ook een speciale tang nodig waarmee de clip vast gezet kan worden. Deze grijpt namelijk in het profiel.

Groeten, Lex


Door Lex Schiebaan op 14 september 2014

Beste Cor,

Aarden op de min of plus pool in normaliter niet nodig. Dit is alleen bij bepaalde m.n. dunnefilm panelen nodig en dan wordt dat duidelijk aan gegeven.

Groeten,

Lex


Door Cor Kraal op 27 augustus 2014

Beste Lex,

Ik heb nieuwe Kioto KPV 265 ME zonnepanelen en een nieuwe Fronius IG plus 50V inverter aangeschaft uit een faillissement. In het instructieboekje van de inverter wordt de mogelijkheid aangegeven in de inverter de modules wel of niet te aarden en in het geval van aarding ofwel op de pluspool dan wel op de minpool. Hiervoor dient dan wel een glaszekering van 1A in de zekeringhouder geplaatst te worden. Ik kan hier bij de zonnepanelen niets over terugvinden. Weet jij de oplossing?

P.s.:Deze vraag heb ik per vergis ook geplaatst op “zonnepanelen datasheet”.


Door Lex Schiebaan op 28 april 2014

Beste Henny,

Dat is niet zo best. Met Enecsys ligt het anders dan in dit artikel omschreven. Het artikel gaat meer over string omvormers. De panelen zitten namelijk direct op de micro-omvormers en die zijn gewoon geaard via de standaard Enecsys kabel. Het lijkt me dus sterk dat dit invloed heeft op de micro-omvormers. Enecsys schrijft dit ook niet voor.

Wat mij logischer lijkt is dat er iets stoort waar de micro-omvormers gevoelig voor zijn zoals andere elektrisch apparatuur of bijvoorbeeld zendmasten.

Als u het weet horen we het uiteraard graag. Ik ben wel benieuwd.

Groeten,

Lex


Door H. Bouman op 25 april 2014

Beste, Onze installatie, 13 panelen met 9 Enecsys enkele en dubbele Micro Inverters is niet geaard. In 11 maanden tijd zijn er al 7 Inverters defect geraakt. Kan dit komen omdat de panelen niet zijn geaard. Iedereen zoekt al maanden naar de oorzaak maar die is nog niet gevonden. Andere installaties hier in de straat op hetzelfde wijktrafohuisje hebben nooit defecten, zijn overigens ook niet geaard.

Groeten,
Henny


Door Lex Schiebaan op 7 december 2013

Beste Wim,

1. Dit is mij niet bekend. In het handboek zonne-energie van de ISSO worst het nadrukkelijk aangeraden en die zullen toch ook wel naar de norm gekeken hebben.

Als er geaard wordt moet juist alles goed geaard worden (elk zonnepaneel en het montagesysteem). Het aarden van de montagerail is niet voldoende.

2. Dat dacht ik ook inderdaad. Maar als de bliksem inslaat op de zonnepanelen zal dit sowieso door de DC leidingen naar de omvormer lopen.


Door Jaap op 31 mei 2015

U schrijft: elke paneel en het frame.
Is het vastzetten van het paneel op frame niet voldoende verbinding als het frame verbonden is met een aarde draad?
Volstaat een verbinding per paneel met het frame met aardeklem wel?
Wordt de veiligheid verbeterd met een apart traject van de aardedraad buiten de woning in geval van blikseminslag of gaat deze sowieso via de dc kabels naar binnen?


Door Lex op 1 juni 2015

Hallo Jaap,

De verbinding tussen het paneel en het frame is vaak niet goed. Mogelijk nu wel maar op termijn niet als gevolg van corrosie.

Een goede verbinding met het paneel en frame is natuurlijk goed. Het frame is vrijwel altijd goed geleidend dus als de connectie maar goed is dan werkt het.

De laatste is een goede vraag. Ik zou zeggen van wel maar daar is niet iedereen het over eens. De interpretatie van de normen is nu een kabel die mee loopt met de DC kabels naar de omvormer.

Ik werd laatst benaderd door iemand die alles van bliksem afleiding weet. Ik zal hem eens vragen wat hij er van vind.

Groeten,

Lex


Door wim van dijk op 25 november 2013

Hallo

Als je zonnepanelen aard, dan heb je volgens mij 2 problemen:
1. Zonnepanelen zijn dubbel geisoleerd, en de norm stelt dat dubbel geisoleerde apparaten niet geaard mogen worden.
Als je de montagerail wel aard, dan moeten de zonnepanelen dus eigenlijk geisoleerd van de montagerail worden bevestigd.
2. Als er bliksem inslaat, dan trek je deze door de aarding de woning in….wat gebeurd er dan? is dat een veilige situatie?


Door Bert op 3 november 2013

Ben bezig met plaatsen zonnepanelen in veldopstelling 30 stuks twee rijen op een stalen constructie dmv steigerpijpen die 1.0 mtr in de grond zitten, daarop allum hoekprofiel, daarop de allum rails waarin de panelen zijn bevestigd, de constructie is ongeveer 30 graden, onder de zonnepanelen komt de omvormer te hangen. Opstelling staat en wei en en hier wil ik af en tie schapen of honden laten lopen. meterkast zit op +/- 70 mtr ervandaan, ac kabel 6mm2 5 4 aderig en aardlitz. Het volgende, ivm aarden lees ik zoveel dat ik door het bos de bomen niet meer zie. Ik wil eigenlijk wel aarden en denk aan het volgende, de rails( 4 stuks) waaraan de panelen zitten verbinden met aarddraad 4mm2 blanc(heb nog een rol liggen ), , deze 4 stuks samenbrengen en koppelen met aarddraad die aangesloten word op een aparte aardpen die ik wil slaan terhoogte van de omvormer. Is deze gedachte de juiste of moet de aarde aangesloten worden op de aarde van de omvormer.


Door Lex Schiebaan op 17 november 2013

Beste Bert,

In principe is aarde de aarde dus is uw redenatie juist. Echter het is wel van belang dat de aardpin goed is (lees weinig weerstand is met de aarde). Dit is te meten.

Succes!

Groeten,

Lex


Door Lex Schiebaan op 28 oktober 2013

Beste R. Snoek,

Wat betreft je eerste gedeelte over de diameter heb je helemaal gelijk. De 6mm2 komt uit het Zonne-energie boek van ISSO wat geldt als richtlijn (dus geen officiële norm). In België is het zelfs officieel verplicht en is het ook minimaal 6mm2. En als je toch bezig bent kan je net zo goed 6mm2 gebruiken.

Vervolgens:
De aardleiding wordt normaliter aangesloten op de omvormer. Hier is bij de meeste omvormers een speciale aansluiting voor.

Nog een overweging:
De meeste omvormers hebben inderdaad een RCMU (interne foutbewaking op aardlek).

Kortom de noodzaak van aarden is niet heel duidelijk. Ik heb nog niets gevonden waaruit blijkt dat het andere veiligheid geeft dan potentiaalvereffening. Dit komt ook omdat zonnepanelen van veiligheidsklasse 2 zijn en dus erg veilig. Je moet echt je best doen om het onveilig te maken (bijvoorbeeld dakpannen er doorheen zoals vandaag met de storm.

Als iemand nog aanvulling heeft dan hoor ik het uiteraard graag.

Groeten,

Lex


Door R Snoek op 24 oktober 2013

Het artikel betreffende aarding van de PV installatie roept de volgende vragen bij mij op;

U spreekt van potentiaalverschil tussen de modulen en montagemateriaal naar aarde.
Voor het aarden van deze constructie raadt u 6mm2 aan.
Voor het aarden tegen potentiaalverschil zou 4mm2 ruim voldoende moeten zijn. Zelfs 2,5 moet voldoen, echter zal de mechanische sterkte wellicht onvoldoende zijn.

Indien er geaard wordt tegen een mogelijk defect van een module geldt het zelfde. De modulen worden meestal met 4mm2 aangesloten. De meeste aardleidingen voldoen indien deze de zelfde doorsnede hebben als de aansluitleiding.

Vervolgens; waar wordt de aardleiding op aangesloten ?
De meterkast heeft veelal een 4mm2 aardleiding naar de aardpin. Hieruit trek ik de conclusie dat de aarding van de zonnepanelen rechtstreeks op de aardpin aangesloten dient te worden.

Nog een overweging.
Door de invoering van aardlekschakelaars is de gewenste waarde van de aardpin behoorlijk gewijzigd. Volgens mij zijn alle omvormers voorzien van een veiligheidstest die voor inschakelen de aardweerstand van het PV circuit controleert voor deze aan het net wordt gekoppeld.
Hierdoor mag aangenomen worden dat aarding best enige weerstand mag hebben zonder de veiligheid te verminderen.
Puur theoretisch zou het aarddraadje (los van de mechanisch gewenste sterkte) van 2,5mm voldoende moeten zijn.
Bij toepassing van 2,5mm zou de aarding weer wel op de omvormer aangesloten mogen worden.
Ben erg benieuwd naar uw mening omdat over aarding de meest vreemde verhalen gaan.

Tot slot, de verplichting tot aarding van metalen gestellen in de badkamer is vervallen. Potentiaalvereffening is wel verplicht.
Zo bezien zou het verbinden van de ladder met het montagemateriaal een uitstekende veiligheid bieden.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.