Breda, de eerste energieneutrale stad van Nederland?
08 februari 2016 
1 min. leestijd

Breda, de eerste energieneutrale stad van Nederland?

Aan ambities geen gebrek in Breda. De gemeente heeft zich ten doel gesteld een energieneutrale stad worden. Dit hopen ze te doen door al hun gemeentelijke gebouwen te voorzien van duurzame energie, zoals zonne-energie. Ook de Avans Hogeschool draagt zijn steentje bij aan een duurzaam Breda.

Breda investeert in zonne-energie

De aanschaf van zonnepanelen wordt steeds populairder en ook in Breda blijft men niet achter. Zo zijn twee scholen in de Brabantse stad onlangs voorzien van een groot aantal zonnepanelen, namelijk: Avans Hogeschool en de Brede School Noorderlicht.

Avans heeft een bedrag van 756.000 euro geïnvesteerd in 1400 zonnepanelen die zo’n 380.000 kWh zonnestroom kunnen opwekken. Er zijn verschillende Avans schoolgebouwen in Breda waar de zonnepanelen de komende maanden op geplaatst zullen worden. De beslissing over de plaatsing van de panelen was tegelijkertijd ook een leerproject voor de jongeren op de hogeschool. Samen met de docenten hadden de studenten een berekening gemaakt van de mogelijke kosten en uiteindelijke energiebesparing. Zo kwamen ze tot de conclusie dat het ongeveer elf jaar zal duren voor de school het geïnvesteerde bedrag weer heeft terugverdiend.

Op Brede School Noorderlicht liggen sinds kort 160 zonnepanelen. De platte daken van het gebouw zijn qua ligging en afmetingen gunstig voor de plaatsing van de panelen, omdat ze hierdoor veel zon kunnen opvangen. Ze hebben ook een monitorsysteem aangebracht dat laat zien of alles goed functioneert en wat de dagelijkse energieopbrengst is. De verwachting is dat Noorderlicht veel energie kan besparen. Avans Hogeschool en de Brede Noorderlicht zijn één van de eerste twee scholen in Nederland die zo’n grote investering hebben gemaakt in zonnepanelen.

De energieneutrale stad

Het plaatsen van de zonnepanelen op de Brede School Noorderlicht komt voort uit de duurzame ambities van de gemeente Breda. Waarom Breda, zou je nu misschien denken? Het is een initiatief van de gemeente die al zijn vastgoed zo energiezuinig mogelijk wil maken, ook wel ‘verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed’ genoemd. Het doel van Breda is eigenlijk om een ‘energieneutrale’ stad genoemd te kunnen worden, uiterlijk in 2044. De gemeente heeft zo’n 180 gebouwen die allemaal voorzien kunnen worden van zonne-energie. Ze hopen op deze manier een goed voorbeeld te geven voor bedrijven en huishoudens in Breda, zodat deze gestimuleerd worden om zelf ook zonnepanelen aan te schaffen.

Zou de rest van Nederland ook gestimuleerd worden door de initiatieven van Breda? Laten we het hopen, want uit een recent onderzoek is helaas gebleken dat we nog wat achterlopen op ons duurzaamheidstarget voor 2020. Hopelijk gaan we door het initiatief van de gemeente Breda serieus nadenken over het gebruik van duurzame energie in heel Nederland!

 

Over de schrijver
Astrid
Door

Astrid

op 16 Feb 2016

Hopelijk volgen andere gemeenten dit voorbeeld.Al is het alleen maar op de meest rendabele zuid georiënteerde platte daken.

Sarah
Door

Sarah

op 16 Feb 2016

Hoi Astrid, Bedankt voor je reactie! Het zou leuk zijn als meer gemeenten volgen inderdaad. Ik heb trouwens laatst nog gelezen dat ze bezig zijn een groot zonnepark te bouwen in Delfzijl. Dus het Noorden is ook al lekker bezig :)

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 22 Feb 2016

Hallo Astrid, Zeker weten! Utrecht heeft ook al een heus Energieplan. Dit heeft de gemeente samen met vele inwoners opgesteld. En dat gaat nu uitgevoerd worden. En Den Haag heeft pas een heel groot budget (ik geloof 10 miljoen euro) vrij gemaakt om duurzaamheid te stimuleren. Welke steden volgen er? Groeten, Lex

Reactie plaatsen