De zon. Uitgelegd door André Kuipers.
06 december 2015 
1 min. leestijd

De zon. Uitgelegd door André Kuipers.

In de fantastische serie “Ontdek de ruimte” neemt André Kuipers je mee door het heelal. In de uitzending van 4 november legt André heel duidelijk uit hoe de zon werkt en wat we daar hier op aarde aan hebben.

Deze aflevering zit vol met erg interessante feitjes zoals:

  • De oppervlakte van de zon is 5000 graden celcius.
  • Om de elf jaar is er een zonne-maximum

[tweetquote]De zon produceert elke seconden net zoveel energie als 1 miljard atoombommen![/tweetquote]

Laat die atoombommen maar lekker in de ruimte, maar de energie kunnen we goed gebruiken. André vat het heel mooi samen:

“De zon is onze belangrijkste vorm van energie. We hebben al het leven op aarde aan de zon te danken. Planten leven op zonne-energie. En mensen doen dat ook steeds meer. Door de energie van de zon te oogsten.”

Ook op aarde

Naast de wetenswaardigheden is er ook genoeg aandacht voor wat er op aarde gebeurt. Verslaggever Bart Meijer rijdt rond in een elektrische auto met een zonnepaneel op het dak. Hij gaat langs bij Airbus Defence en Space in Leiden. De Nederlandse tak waar ze al tientallen jaren zonnepanelen maken voor in de ruimte. Zo hebben ze daar de zonnepanelen voor komeetlander Philae gemaakt.

In de ruimte hangen ongeveer duizend satellieten die allemaal enkel en alleen op zonne-energie werken. Dankzij de ruimtevaart hebben we nu allemaal de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen. Tot de jaren ’50 hadden zonnecellen een heel laag rendement. Omdat de satellieten energie nodig hadden en er in de ruimte extreem veel zonne-energie is, zijn ze de zonnecellen door gaan ontwikkelen.

De zonnepanelen voor satellieten zijn wat betreft techniek vrijwel hetzelfde als de zonnepanelen voor consumenten. Maar, deze panelen moeten een lancering overleven, bij hevige omstandigheden functioneren en ook nog eens zo licht mogelijk zijn. Als de satelliet in de schaduw van de aarde hangt is het -100 graden en in de zon wordt het wel +100 graden. En dan nog de gigantische UV straling. De zonnepanelen die in de uitzending te zien zijn hebben dan ook halve zonnecellen (is hogere spanning) en zijn uitgevoerd met glas-glas techniek (voor de stevigheid).

Zonneauto zelf bouwen

Bart gaat ook langs bij de TU Eindhoven, bekend van zonneauto de Stella die onlangs nog de World Solar Challenge won. De Stella zit vol met geavanceerde technologie, maar ze laten zien dat het ook simpel kan. Een skelter, drie zonnepanelen en een beetje elektronica en gassen maar. Eeeeuh zoeven maar.

Solarskelter

Kortom: kijken

Deze aflevering is niet alleen een must see voor kinderen, maar ook voor volwassenen erg interessant.

Bekijk de gehele aflevering op NPO:

http://www.npo.nl/ontdek-de-ruimte-met-andre-kuipers

Over de schrijver
Reactie plaatsen