Dunnefilm zonnepanelen. Beter dan gewone zonnepanelen?
20 juli 2015 
6 min. leestijd

Dunnefilm zonnepanelen. Beter dan gewone zonnepanelen?

In 2009 schreef ik al dunnefilm is de toekomst. Nu zo’n zes jaar later lijkt in dunnefilm ook echt door te breken. Maar is dat wel logisch?

De dunnefilm branche is de afgelopen jaren snel verandert. Het voordeel van dunnefilm was altijd dat het super goedkoop was. In 2009 was de prijs van dunnefilm € 1,50 per watt piek en normale zonnepanelen 3 euro per wp. 50% goedkoper voor hetzelfde wattpiekie!

De prijs van gewone zonnepanelen is zo hard gedaald dat eigenlijk het voordeel van dunne film te niet is gedaan. Waardoor de prijzen op dit moment per watt piek ongeveer gelijk zijn. En moet je dan wel dunnefilm panelen kopen?

Natuurlijk heeft dunnefilm een aantal voordelen ten opzichte van normale standaard zonnepanelen. Maar wegen deze voordelen op tegen de nadelen?

Dunnefilm voordelen:

  • Er wordt weinig materiaal gebruikt bij productie. Het productieproces is dus heel efficiënt.
  • Door het productieproces is de kleur heel mooi egaal zwart (niet altijd!).
  • Dunnefilm is minder gevoelig voor warmte. Meer opbrengst bij de warme dagen.
  • De invloed van schaduw is onder bepaalde omstandigheden minder.
  • Geen microcracks

Dunnefilm nadelen:

  • Geen bewezen techniek.
  • Vaak gemaakt met chemicaliën.
  • Laag rendement per vierkante meter.
  • Hoge spanningen. Dit betekent meer kabels, connectoren en minder controle door de omvormer.
  • Minder keuze in configuratie.

Dunne film wordt tegenwoordig steeds vaker verkocht door goede verkopers. Hierbij wordt met name verteld dat het mooi is en meer zou opleveren. Dit zijn twee claims die redelijk twijfelachtig zijn.

Claim 1: Mooi?

Dunnefilm is in principe heel mooi. Het is een strak egaal zwart oppervlak. De zonnepanelen van Solar Frontier hebben echter ook nog aan de zijkant een zilveren rand en ze verkleuren. Dit noemen ze het zogenaamde aurora effect. Dit effect treedt op nadat de zonnepanelen op het dak zijn geplaatst. Hierbij komt een een witte wolkachtige gloed op de panelen. Het is goed voor de opbrengst maar mooier wordt het er niet op.

Solar Frontier Witte Uitslag

Claim 2: Meer opbrengst?

Dit vind ik een twijfelachtige claim en ik heb nog nooit een goed onafhankelijk onderzoek gezien die dat bevestigd. Er wordt veel beweerd en wat ik het meeste hoor is 5-10% meer opbrengst per wattpiek. Prima zo’n claim maar onderbouw hem maar. Ik ben nog niet overtuigd.

Minder rendement is minder opbrengst.

Dunnefilm zonnepanelen hebben een slag gemaakt wat betreft hun efficiency. Maar zelfs de panelen met het hoogste rendement komen met 15,2% net in de buurt van de minst presterende kristallijnen zonnepanelen van 250 wattpiek. De kristtalijnen panelen gaan al standaard naar 17-18% rendement en zelfs 21% is te krijgen.

Voordeel van een hoger rendement per meter is natuurlijk de opbrengst. Maar het maakt het montagesysteem in verhouding ook goedkoper en het kost minder tijd om te installeren.

In de afgelopen jaren zijn veel dunnefilm fabrikanten verdwenen en eigenlijk zijn er nog maar drie (geen) grote over:

  • Solar Frontier
  • TSMC
  • Hanergy (IKEA)

Solar Frontier

Solar Frontier is voor 35% eigendom van onze eigen oliegigant Shell. Shell heeft in 2003 Siemens Solar gekocht. Met de techniek die al in ontwikkeling was hebben ze in 2007 de eerste fabriek gebouwd (20MW). In 2009 volgde de volgende fabriek en eigenlijk pas sinds 2011 produceren ze op grote schaal (1GigaWatt).

Het beste paneel van Solar Frontier op dit moment heeft een vermogen van 170 wattpiek en afmetingen van 1,26 x 0,97 meter. Het rendement komt daarmee op 13,8%.

Saillant detail. In Groningen krijgen veel inwoners nu een subsidie van de NAM (50% van Shell) ter compensatie voor de dalende huizenprijzen. En deze subsidie wordt vaak weer besteed aan Solar Frontier panelen. Wat Shell aan de ene kant uit geeft krijgen ze aan de andere kant weer terug.

Update 28-1-2017. Solar Frontier stopt met leveren in Europa

Solar Frontier geeft aan te stoppen met het leveren van hun zonnepanelen in Europe. Er is nog geen officieel statement van Solar Frontier maar als redenen worden de lage prijzen aangegeven. Daarnaast lijkt het verschil in rendement een steeds belangrijke rol te gaan spelen. In de afgelopen 3 jaar is het rendement van “standaard” mono panelen van 15,5% rendement naar 18% gestegen. In de tussentijd is het vermogen van Solar Frontier gelijk gebleven op 13,8%.

Solar Frontier gaat zich concentreren op thuisland Japan. De vraag naar zonnepanelen in Japan is groot en er wordt beter betaald dan in Europa.

Bron: Solar Magazine

TSMC

TSMC is een gigantisch grote Taiwanese semiconductor (chips) fabrikant die de techniek van het Amerikaanse Stion in licentie produceert. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement die er te krijgen is in het dunnefilm segment.

De zonnepanelen van TSMC zijn echt mooi zwart (geen zilveren lijnen of verkleuring) en hebben een apart smal formaat. Dit kan een voordeel zijn omdat je meer mogelijkheden op het dak hebt.

Het beste paneel van TSMC heeft op dit moment een vermogen van 165 wattpiek en afmetingen van 1,66 x 0,66 meter. Het rendement komt daarmee op 15,2%.

Update 25-8-2015. Helaas heeft TSMC besloten te stoppen met zonnepanelen. 

De recordhouder of dunnefilm zonnecellen heeft besloten te stoppen omdat ze niet kosteneffectief kunnen produceren. Ze missen de massa productie om echt een concurrerend product te kunnen maken. Ze hadden een kleine fabriek van 100 MW. Ter vergelijking: de grotere fabrikanten hebben 10 tot 50 keer zoveel capaciteit.

Jammer maar het laat weer zien dat het wel erg moeilijk is om als enige een techniek te gebruiken. Andere technieken profiteren van de schaalvoordelen en kunnen kiezen uit toeleveranciers. Hiermee dalen de kosten. Helaas is het TSMC niet gelukt.

De garantie worden netjes overgenomen door het grote TSMC moederbedrijf.

www.pv-magazine.com/news/tsmc-exits-solar-industry

Ondertussen heeft Stion aangegeven de productie op te schalen en zelf de modules te gaan leveren.

Hanergy / Ikea

De producent van de zonnepanelen is Hanergy. Dit is een Chinees conglomeraat wat afgelopen jaren heel slim allemaal failliete en slecht draaiende dunnefilm fabrikanten heeft op gekocht. Eén daarvan is Solibro. Een Duitse fabriek waarvan Ikea de zonnepanelen nu ook in Nederland levert.

In tegenstelling tot TSMC en SF moeten de panelen van Hanergy wel geaard worden en aangesloten worden op een trafo omvormer. Dit was vroeger bij meerdere technieken zo maar is nu een beetje achterhaald. En het beperkt de mogelijkheden in de keuze van de omvormer (Trafo omvormers worden bijna niet meer gemaakt)

Het beste paneel van Hanergy heeft op dit moment een vermogen van 120 wattpiek en afmetingen van 1,66 x 0,66 meter. Het rendement komt daarmee op 12,8%.

Ik heb hier een beetje gemengde gevoelens over de zonnepanelen van IKEA. Ze hanteren hoge prijzen. Dat snap ik helemaal want IKEA moet natuurlijk zijn naam hoog houden. Voor de after sales moet je wel genoeg gereserveerd hebben om te zorgen dat het systeem goed is en blijft werken. Wat dat betreft zijn ze een voorbeeld voor de andere installateurs die volgens mij tegen veels te lage marges werken om de juiste after sales te kunnen verlenen. IKEA produceert en/of installeert overigens niet zelf. Dit wordt door andere partijen gedaan.

De hoge prijzen gecombineerd met de iets verouderde techniek maakt van de IKEA zonnepanelen geen super aanbieding. Wat wel goed is om te vermelden is dat IKEA zelf zeer serieus bezig is met duurzaamheid en in principe al zijn panden volledig vol legt met zonnepanelen (beetje vreemd is wel dat op de eerste IKEA Zwolle, de eerste met zonnepanelen in Nederland, geen Hanergy panelen liggen). Maar wat dat betreft zijn ze een voorbeeld voor andere bedrijven met grote panden.

Het is wel leuk dat Ikea (in ieder geval 1 vestiging) mijn blog uit 2009 gebruikt om hun product te onderbouwen.

Update 3-11-2015

Ikea heeft besloten het contract met Hanergy niet te verlengen. Daarmee vervalt waarschijnlijk de beschikbaarheid van Hanergy in Nederland.

http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/update–ikea-winds-up-hanergy-distribution-deal_100021820/#axzz3qRTm8T00

Toekomst

Dunnefilm heeft nog steeds de toekomst. Misschien niet zo zeer als goedkoopste techniek maar wel als flexibel toepasbare techniek. Het kan perfect in gebouwen verwerkt worden. Een mooi voorbeeld is ONYX Solar. Een bedrijf wat geen zonnepanelen maakt maar echt kijkt naar een gebouw en daar zonne-energie in verwerkt. Dat doen ze met zonglas, gekleurd, doorzichtig en in alle vormen en maten die de architect wilt:

Onyx Solar

Conclusie

Ik vind dunnefilm een prachtige techniek maar je moet wel naar de feiten kijken. De claims die nu gemaakt worden dat het 5, 8 of wel 10% meer oplevert vind ik twijfelachtig. Ik laat mij hiervoor graag overtuigen met een goed onderzoek. En als ik naar de nadelen kijk, zoals niet bewezen techniek en een lager rendement, dan denk ik dat je op dit moment het beste kan kiezen voor kristallijnen zonnepanelen. Wil je het echt mooi hebben? Er zijn ook fabrikanten die volledig zwarte zonnepanelen maken van mono-kristallijnen zonnecellen. En nog een stuk meer opbrengst ook.

Geen dunnefilm fabrikanten meer over?

Update 28-1-2017

Met het weg vallen van TSMC, het stoppen van Ikea (Hanergy bestaat nog wel maar is niet ruimschoots verkrijgbaar) en het besluit van Solar Frontier zijn de dunnefilm zonnepanelen van grote fabrikanten eigenlijk niet meer goed verkrijgbaar in Nederland.

De volgende merken houden we de komende tijd wel in de gaten.

First Solar

First Solar is de grootste dunnefilm fabrikant ter wereld. Waarom kennen we dat dan niet echt in Nederland? De zonnepanelen van First Solar worden vrijwel uitsluitend in grote parken gebruikt. En die hadden tot 2015 vrijwel niet in Nederland. Met de toenemende kansen voor zonneparken geeft First Solar aan de komende jaren een grote rol te willen spelen. Bron: Solar Magazine

Avancis

Het Duitse bedrijf Avancis maakt misschien wel de allermooiste zonnepanelen die er zijn. Git zwart en zonder frame. In de dunnefilm crisis is Avancis door glasproducent Saint Gobain verkocht aan China National Building Materials Group (CNBM). En CNBM is geen kleine jongen want ze zijn één van de grootste bouwmaterialen leveranciers ter wereld. Op dit moment wordt er een fabriek gebouwd die 1,5 Gigawatt aan zonnepanelen zou gaan produceren. Daarmee zouden ze in één klap groter zijn dan Solar Frontier.

Over de schrijver
Piet Bolle
Door

Piet Bolle

op 24 Jul 2015

Hallo Lex,Mede door dit bericht ben ik toch aan het twijfelen geslagen. Heb een leverancier die zweert bij Solar Frontier en zegt dat dit het beste systeem is. Maar persoonlijk voel ik ook veel voor de nieuwe LG panelen van 300 WPHeb een beetje last van schaduw waarschijnlijk dus optimizers zijn gewenst.Offerte 1 - 16 panelen SF 170-S + Solar Edge 3000 met 8 omvormers P405 voor EUR 5105,00 excl. BTWOfferte 2 - 10 panelen LG 300N1K-G4 neon fullblack + Solar Edge 3000 met 10 omvormers P405 voor EUR 5305,00 excl. BTWWat is wijsheid voor nieuwe LG gaan of toch voor SF ?

Lex
Door

Lex

op 27 Jul 2015

Hallo Piet,Ik heb de nieuwe LG panelen gezien op de InterSolar en die zien er top uit. En zoals we gewend zijn van LG technisch natuurlijk top.Voor het kleine prijsverschil en hogere vermogen met minder panelen zou ik het wel weten. Maar ik ken jouw situatie natuurlijk niet.Succes!Groeten, Lex Schiebaan

Hans Leijsen
Door

Hans Leijsen

op 27 Jul 2015

Hoi Lex,Goed verhaal. Als installateur kan ik bevestigen dat de meeropbrengst hier in Nederland verwaarloosbaar is. Ik heb kleurverschil waargenomen tussen verschillende pallets Solar Frontier bij niet al te veel zonlicht. Ook niet fraai.

Erick
Door

Erick

op 04 Aug 2015

Hoi Lex,Top site, veel nuttige info te vinden, Zelf sta ik op punt een installatie op dak te leggen, oost (103) west(283) opstelling 40gr 2 x11m tegen de nok zeer weinig invloed van schaduw, en twijfel daarbij tussen gewone en dunnefilm panelen m.n. opbrengst bij "daglicht" en het mogelijk hogere rendement bij een minder optimale invalshoek van het zonlicht trekken mij richting de dunnefilm panelen. Is dat terecht?

Lex
Door

Lex

op 10 Aug 2015

Hoi Erick,Leuk om te horen.Het klopt inderdaad dat dunnefilm gevoeliger is voor indirect licht en dus beter presteert onder een minder ideale hoek en oriëntatie. Bij minder licht geldt dat natuurlijk ook maar dan is de opbrengst natuurlijk ook minder.Zeker voor het noordelijk gerichte dak kan het interessant zijn. Laat hiervoor een goede berekening maken.Groeten, Lex

Piet Bolle
Door

Piet Bolle

op 20 Aug 2015

Hallo Lex,Bedankt voor je advies !Mede hierdoor definief besloten om voor nieuw LG panelen te gaan. Op 10 september worden ze gelegd.Ben erg benieuwd naar het resultaat zowel qua uiterlijk als opbrengst.M.vr.gr. Piet

Lex
Door

Lex

op 02 Sep 2015

Hallo Piet,Dan ben je één van de eerste met deze in Nederland. Ik heb de nieuwe LG's op de InterSolar gezien en ze zijn echt mooi.Veel plezier ermee!Groeten, Lex

stefan Vogelpoel
Door

stefan Vogelpoel

op 24 Aug 2015

Beste Lex,wat moet ik dan denken van onderstaande praktijktest? https://www.zonnepanelen.net/solar-frontier/hier blijkt wel een hoger randament gehaald te worden. juist ook bij bewolkt weer lijken deze panelen meer op te leveren en bovendien zitten er lang niet zoveel solderingen in het paneel wat in een normaal mono/poly wel is.dus ik meen en d8 Solar edge omvormer en panelen zou dan toch de ideale installatie zijn ? P405 optimizers erbij?of zie ik iets over het hoofd? graag je adviesHartelijke groetStefan

Lex
Door

Lex

op 02 Sep 2015

Beste Stefan,Het testen van zonnepanelen is niet zo makkelijk. Zie ook mijn blog: http://zonneenergie.eu/zonnepanelen-test-consumentenbond/Als het zo makkelijk was geweest dan had een instantie zoals de Consumentenbond dat natuurlijk wel gedaan. Met een goed onafhankelijk onderzoek bedoel ik een lange termijn onderzoek, echt onderbouwt, uitgevoerd door een gerenommeerde onafhankelijke installatie die in staat is dit goed te doen. Ik heb hem nog niet gevonden.Maar als iemand hem vind dan hoor ik het graag. Want het is natuurlijk mooi. Des te meer zonne-energie des te beter.Groeten, Lex

B Beijers
Door

B Beijers

op 16 Sep 2015

Lex Ik was van plan om 20 Solar Frontier SF 170-S CIS op mijn platte dak te leggen,en wel in een oost/west configuratie. en onder een hoek van 10 of 15 graden. Dit alles in combinatie met een Solar Edge SE 3500 omvormer en 10 Solar Edge Optimizers Je hebt me echter aan het twijfelen gebracht , wat is wijsheid Verder heb ik nog een probleem op het financiële vlak. Volgens de aanbieder kan ik met een opbrengst van 2934 kwh (huidige verbruik 3299 kwh) het eerste jaar € 674.73 besparen , terwijl laatste rekening maar€ 584,64 bedroeg. Gespecificeerd Gebruik 3299 kwh € 696,30 Vastrecht € 23,45 Netbeheer € 236,88 Korting milieubelasting - € 372,56 Totaal € 584.64 Zie ik wat over het hoofd ?

Lex
Door

Lex

op 17 Sep 2015

Hallo B. Beijers,Dat is niet de bedoeling. Waar twijfel je over? Ik heb gisteren nog even zitten rekenen en dunnefilm is nu ongeveer slechts 5% van de totale markt. En ze verwachten niet dat het veel meer wordt helaas. Van de 3,5 Gigawatt wordt 2GW geleverd door First Solar (bijna niet verkrijgbaar in Nederland en maakt gebruik van giftig Cadmium). En +/- 1GW door Solar Frontier.Het klopt dat je meer gaat besparen dan je nu betaald. Maar de waarheid zit in het midden. Dat zit hem in 2 dingen.1. Het basis verschil zit in de prijs die de aanbieder rekent en de prijs die jij betaald. De aanbieder rekent met +/- 23 cent. Dat is een beetje hoog tarief wat bijna niemand meer betaald. Jij betaald bijvoorbeeld 21,1 cent. Je besparing komt dus op 2934 x 21,1 = 619 euro.2. Je hebt vaste en variabele kosten. De zonnepanelen hebben alleen effect op het variabele deel. De vaste kosten blijven er maar de korting ook. Dat is per saldo 112 euro negatief. Ja je krijgt echt geld terug op je elektriciteitsrekening.Succes met je keuze.Groeten, Lex

Piet Bolle
Door

Piet Bolle

op 18 Sep 2015

Hallo Lex,Ik weet niet of ik hier aan het goede adres ben voor mijn vraag maar zoals eerder aangegeven zijn vorige week bij mij 10 stuks LG panelen geinstalleerd met een Solaredge omvormer. Het ziet er fantastisch uit en omdat ik ook optimizers heb kan ik via de monitoring app per paneel uitlezen wat ze opbrengen. Maar naast de bruto opbrengst zou ik ook graag real time inzicht hebben wat ik zelf gebruik en wat ik teruglever aan de energiemaatschappij etc. De gegevens die ik nu krijg via ´Anna´ zijn niet conform de werkelijkheid terwijl de slimme meter wel real time gegevens kan leveren.Navraag heeft me inmiddels geleerd dat ik (als ik dit wil zien op de monitoring app) een Kwh meter SE-WNC-3Y-400-MB moet aanschaffen die ik aansluit op de slimme meter en verbind met de omvormer d.m.v. een kabel maar dit kost ruim 300 euro wat ik vrij duur vind.Is hier wellicht een andere (goedkopere) oplossing voor ?M.vr.gr. Piet

Lex
Door

Lex

op 19 Oct 2015

Hallo Piet,Ik was even druk afgelopen maand dus ik ben nu weer alles aan het nalopen. Ben je inmiddels al verder?Gebruik je de Anna thermostaat of Anna Inzicht?Voor de juiste uitlezing van opwek en verbruik heb je 2 mogelijkheden. Via de omvormer of via een extern monitoring apparaat (zoals Anna).Via SolarEdge heb je inderdaad de mogelijkheid om via de Wattnode Modbus te meten. Dit is met stroomklemmen die om de stroomdraden in de groepenkast geplaatst moeten worden.Volgens mij kan de SolarEdge geen slimme meter uitlezen. De slimme meter heeft een P0 poort en het dataprotocol kan (nog) niet door SolarEdge worden gebruikt. Dan heb je altijd de Wattnode of een andere kWh meter met S0 uitgang nodig. En dat wordt snel prijzig.Als alternatief heb je nog vele mogelijkheden met andere apparaten+software die meestal wat goedkoper zijn. Een overzicht hiervan vind je op: http://www.energieverbruiksmanagers.nl/Overigens zou de Anna ook goed moeten meten. Wat waarschijnlijk niet goed gaat is het verrekenen van de opbrengst van de zonnepanelen. Dit is ook weer afhankelijk van of je de thermostaat of inzicht gebruikt. Ik hoor het graag.Groeten, Lex

Vincent
Door

Vincent

op 02 Nov 2015

Hallo Lex, Voor 1 van onze daken, met relatief veel schaduw in het najaar, kregen we het advies TSMC CIGS panelen met SolarEdge optimers te plaatsen. Deze panelen zouden het verlies aan rendement door de schaduw compenseren door een beter rendement van indirect licht. Komt mij niet geloofwaardig over. Weet jij hoeveel je van je rendement overhoudt als je alleen indirect licht op je panelen krijgt? Groet, Vincent

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 12 Nov 2015

Hallo Vincent,Licht (haha) een beetje aan de omstandigheden. Schaduw is schaduw en geeft altijd verlies. Dunnefilm is inderdaad minder gevoelig voor schaduw maar dan wel onder bepaalde omstandigheden. Bij Solar Frontier is dat bijvoorbeeld alleen op de korte kant en niet op de lange kant.Ze leveren inderdaad meer op in het geval van diffuus licht. Zie meer uitleg hierover in één van mijn oudste blogs: https://fritts.nl/dunne-film-is-de-toekomst/ Maar wat heb je aan 10% meer opbrengst als de instraling 20% is?Groeten, Lex

Chris
Door

Chris

op 28 Jan 2016

Hallo Lex, door dit verhaal haak ik ook wel af op de dunne filmpanelen. Maar dan nog heb ik meerdere offertes liggen en dreig ik door de bomen het bos niet meer te zien. De 2 meest interessante zijn volgens mij: - 12 LG300N Black Panelen + GoodWe GW3000-NS Omvormer voor ca. € 4.500 ex BTW - 12 Yingli 275 Panda Panelen + Solar Edge SE 300 Omvormer voor ca. € 5.100 ex BTW Wat is wijsheid? Wat is de rol / invloed van een omvormer in dit verhaal? Kan jij me verder op weg helpen hiermee?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 05 Feb 2016

Hallo Chris,Dat hoor ik vaker ;) . Het is ook lastig.Je hebt 2 compleet verschillende systemen. Maar zo maar advies geven is lastig. Ik weet bijvoorbeeld niet of je last hebt van schaduw. En of je het uiterlijk belangrijk vindt.Maar als ik blind zou moeten kiezen zou ik optie 1 nemen met de LG zonnepanelen.Groeten, Lex

Marco Kamp
Door

Marco Kamp

op 26 Mar 2016

Wat jammer dat TSMC is gestopt met de productie van dunne film panelen! Vorig jaar (28 maart 2015) zijn er 27 panelen à 155 Wp geplaatst op onze woning (perfecte ligging voor panelen). Totaal geïnstalleerd vermogen: 4185 Wp. Vandaag is er een 'standaard' jaar, oftewel 365 dagen verstreken. Eind van vandaag zal de totale opbrengst rond de 4250 kWh liggen. In tegenstelling tot de mono kristallijne panelen is dit een rendementsfactor > 1 en een financiële opbrengst van €850 - € 900,- (kWh tarieven zijn gedaald in januari). Met een netto investering van € 5.000,- is de terugverdientijd zes jaar. Mits er geen onvoorziene reparaties nodig zijn...

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 29 Mar 2016

Super Marco!We krijgen inderdaad veel berichten van mensen waarbij de opbrengst lekker mee valt. Zeker in 2015 was de opbrengst goed en komt het inderdaad vaak boven de 1 uit. Uiteraard mede afhankelijk van de situatie en locatie. Waar woon je?Groeten, Lex

Alex
Door

Alex

op 09 Jan 2017

Is de website www.zonnepanelen.net niet onafhankelijk? Volgens hun test is de SF170 de meest efficient paneel van 2016.Ik heb ook dit https://fritts.nl/zonnepanelen-test-consumentenbond/ gelezen. Toch vraag ik me af hoe moeilijk dit is... Elke PV fabrikant geeft garantie dat de panelen 90% presteren na 10 jaar en 80% na 25. Betekend het niet dat ongeveer alle panelen zullen tegelijk minder presteren?

Andreas Dijkman
johan
Door

johan

op 12 Feb 2017

Hoi Lex,Ik begrijp niet helemaal waarom mensen nu aan het twijfelen zijn om de Solar Frontier panelen te nemen. Volgens de testen van b.v. zonnepanelen.net presteren deze panelen het beste. Daarnaast zijn deze panelen ook een stuk goedkoper dan b.v. de nieuwe LG 300W neon panelen. Kijkende naar de totaalprijs krijg je dus veel meer WP met Solar Frontier panelen dan b.v. LG. Ik ben van plan om zonnepanelen aan te schaffen en zit te denken aan de Solar Frontier panelen. Ik moet zelf zijn want ze worden straks niet meer geleverd. Wat is volgens jou een goede reden om deze panelen niet te nemen?

Johan
Door

Johan

op 13 Feb 2017

Overigens komt de subsidie in Groningen niet van de NAM maar wordt betaald door de gemeente. De NAM staat hier helemaal los van.

Marc
Door

Marc

op 02 Aug 2018

Ik heb nu twee jaar panelen van SF 170 op mijn dak en wat mij opvalt is dat de hoge temperaturen geen of nauwelijks effect hebben op de opbrengst. Heel plezierig.

André Pouw
Door

André Pouw

op 07 Mar 2019

Onze 28 dunne 4,8 K Solar Frontier dunne film panelen verdeeld over Oost West op dak leveren met op West schaduw grote schoorsteen op Zuiden rond de eerste drie jaar rond 400O Kilowatt per jaar, ruim 80% rendement en ruim boven prognose Van Solar Frontier zelf van 77%. Misschien is Solar Frontier wat te bescheiden geweest met de markering van het rendement. btier t

Reactie plaatsen