EL test zonnepanelen
08 augustus 2014 
2 min. leestijd

EL test zonnepanelen

Hoe weet je of een zonnepaneel goed is? Dit kan je onder andere zien door middel van een Elektroluminescentie test (EL test). Wat een röntgen foto is voor de mens is EL voor het zonnepaneel. Het kijkt bijna in de zonnecellen en kan zo defecten aan het licht brengen die je normaal nooit kan zien.

Hoe werkt Elektroluminescentie?

Bij een EL test wordt een camera gebruikt om een beeld te krijgen van het paneel. Hiervoor wordt een hoge spanning op het paneel gezet. Het paneel reageert door voor ons onzichtbaar licht uit te stralen. De camera is hier wel gevoelig voor en zet dit om in een beeld wat inderdaad op een röntgen foto lijkt. 

Neem als voorbeeld dit paneel wat op een beurs stond. Het is een normaal paneel en met het blote oog is werkelijk niets zichtbaar. Zelfs als je hem meet is het een prima paneel.

EL Test zonnepaneel (2)

Totdat je hem ziet met een EL camera. Nu zie je dat bij elke pijl een probleem zit zoals micro-cracks en zelfs delen die niets doen.

EL Test zonnepaneel (3)

Dit paneel werkt dus gewoon. Stel dat dit een 250 Wattpiek zonnepaneel is dan kan het best zijn dat deze in de test boven de 250 watt geeft. En op het dak functioneert deze ook prima. Totdat hij er een paar maanden of jaren op ligt! Elke micro-crack is een verstoring in het paneel en kan leiden tot hotspots. Een hotspot is een plek in het paneel waar de stroom makkelijk loopt. Als er veel stroom door een relatief kleine plek loopt dan zal dit opwarmen en ontstaat er een soort kortsluiting. Soms wordt dit wel meer dan 100 graden. Je snapt dat als dit dag in dag uit met verschillende weersomstandigheden kan leiden tot grote problemen. In het begin is dit niet zichtbaar maar in de loop van de tijd kan dit leiden tot zichtbare schade en vooral verminderde productie opbrengst.

Hoe ontstaan micro-cracks.

Een zonnecel is een heel dun plaatje silicium van nog geen 0,2 mm dit. De cel is super breekbaar totdat deze in de module zit. In de fabriek worden de zonnecellen tientallen keren los opgepakt door verschillende machines en in ouderwetse fabrieken ook met de hand. Een automatisch robot pakt de cel op met zuignappen. Je kan je voorstellen dat als 1 van de machines niet juist is afgesteld dat dit direct leidt tot problemen. En met mensen handen is deze kans nog vele malen hoger.

Het is dus belangrijk dat de cellen voor, tijdens en na de assemblage tot zonnepaneel getest worden. Door in elke stap te testen is het mogelijk fouten eruit te halen en het productieproces aan te passen. Een goede fabrikant test in ieder geval op het einde en zal een zonnepaneel met een probleem nooit uitleveren. Helaas zien we in de praktijk dat dit wel volop gebeurt. Vraag dus altijd of de panelen in ieder geval voor het verlaten van de fabriek getest worden. En de beste fabrikanten sturen ook nog eens de EL test foto’s mee (en dat zijn er maar een paar).

Over de schrijver
Herman
Door

Herman

op 07 Jan 2015

hallo Lex, je schrijft dat in de test een hoge spanning op het paneel wordt gezet! hoe hoog is die spanning?, wissel of gelijkstroom? is dit nadelig voor het paneel? als de defecte delen warm worden dan zijn ze makkelijk op te sporen met een warmtebeeld camera !! die bezit ik mijn vraag dus eigenlijk! kan ik die test zelf uitvoeren? vr.gr. Herman

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 13 Jan 2015

Hallo Herman, De spanning is tegen de 1000 volt. Uiteraard gelijkspanning (er loopt geen stroom) en het is niet schadelijk voor het paneel. Deze test is niet zelf uit te voeren want er wordt gebruik gemaakt van een elektroluminescentie camera in een laboratorium omgeving. Met een warmtebeeld camera kan je prima opnames maken tijdens normaal gebruik van de panelen (liefst mooi zonnig weer en niet te veel wind). Hiermee heb je niet het contrast die je met EL test ziet maar je ziet wel degelijk hotspots. Groeten, Lex

Frank
Door

Frank

op 28 Jun 2016

Hallo Lex, Waar kan ik een dergelijke test uit laten voeren, het liefst ergens in de omgeving van Oost Brabant?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 29 Jun 2016

Hoi Frank, Een EL test kan je niet zo maar overal uit laten voeren. Maar gelukkig is er een Solar Tester. Dit is een speciale wagen waarin onder andere EL getest kan worden. De wagen rijdt door heel Nederland (en zelfs daar buiten) maar komt uit Schinnen (Limburg). Dus dat is redelijk in de buurt. Je kan vragen naar Rob Verhagen. Zie http://solartester.nl/ Succes. Groeten, Lex

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 29 Jun 2016

Hoi Frank, Dat kan je helaas niet zo maar even overal laten testen. Maar gelukkig is er de Solar Tester. Dat is een speciale wagen die onder andere EL test kan uitvoeren. De Solar Tester rijdt door heel Nederland (en zelfs daarbuiten) maar komt uit Schinnen. Je kan vragen naar Rob Verhagen. Zie http://solartester.nl/ Succes! Groeten, Lex

Frank
Door

Frank

op 05 Jul 2016

Bedankt!

Anton Sleeuwenhoek
Door

Anton Sleeuwenhoek

op 25 May 2020

Check ook eens www.aepvi.com

Reactie plaatsen