Energieverbruik
19 juli 2012 
2 min. leestijd

Energieverbruik

De energierekening bestaat normaliter uit 2 componeneten: electriciteit en gas. Omdat zonnepanelen alleen elektriciteit opwekken heeft dat alleen invloed op het elektra gedeelte. Wat is de invloed van zonne-energie op het verbruik?

Het gemiddelde elektriciteitsverbruik in Nederland is 3500 kWh. Dit is het gemiddelde dus veel gezinnen zitten hier ruim boven en eengezins huishoudens eronder. Als een gezin bijvoorbeeld 5.000 kWh per jaar verbruikt dan is het per dag ongeveer 15kWh.

Waar wordt de elektriciteit voor gebruikt?

Het elektriciteitsverbruik bestaat uit vast en variabel verbruik. Voorbeelden van vast verbruik zijn modems, de koelkast en de vriezer. Je kan ze moeilijk uitzetten. Voorbeelden van laag variabel verbruik zijn computers, laptop, licht, tv/radio, losse apparaten, stofzuiger en keukenapparatuur. Daarnaast zijn er ook nog de grote variabele verbruikers zoals de wasmachine, droger, oven en afwasmachine.

Het totaal verbruik is een optelsom van alle verbruikers. Het vaste verbruik van een gemiddeld is zo’n 5 kWh per dag. De grootverbruikers worden vaak in het weekend en ’s avonds gebruikt.

Energieverbruik en zonne-energie

Als we kijken naar de opwekking van zonne-energie en het energieverbruik dan zien we vaak een mismatch. De energie wordt opgewekt op het moment dat de energie niet wordt verbruikt.

We hebben 2 soorten mismatch. De mismatch per dag en de mismatch op het totale jaar. De meeste zonne-energie wordt in het zonneseizoen geproduceerd terwijl het verbruik van elektriciteit vrij stabiel is en zelfs in de wintermaanden iets hoger is. In de zomerperiode wordt er dus teveel energie geproduceerd.

Daarnaast hebben we ook nog de mismatch per dag. Het zonne-energie systeem produceert rond het middag uur het meeste energie terwijl het verbruik variabel is en pieken kent in de ochtend en de avond.

Zonne-energie en verbruik in huis

De mismatch is geen enkel probleem omdat we in Nederland een hele mooie regeling hebben en die heet salderen. Deze wettelijke regeling zegt dat iedereen  precies hetzelfde geld terug krijgt als wat men betaald per kWh. Het openbare net heeft dus de functie van batterij.

Het eigen verbruik is bij een goed gedimensioneerd systeem rond de 30%. Is het zonne-energie systeem klein in verhouding tot het verbruik dan is dit percentage hoger en indien het erg groot is dan zal dit uiteraard lager liggen.

Slimme meter geeft minder opbrengst dan omvormer

Dat komt door het eigen verbruik. Wanneer het eigen verbruik 30% is gaat dus 70% het net  op. Dit is op jaarbasis. In de winter is het eigen verbruik groter omdat de zon minder schijnt en de zonnepanelen in verhouding tot het verbruik weinig vermogen geven. In de winter is het dus vaak dat alle energie van de zonnepanelen direct in huis verbruikt wordt. Deze energie gaat niet het net op en wordt dus niet gezien en gemeten door de slimme meter. In de zomer is het natuurlijk andersom. Maar ook dan wordt er een deel in het huis verbruikt. En alles wat je direct verbruikt hoef je niet te te betalen.

Het eigen verbruik verhogen

Direct je eigen schone zonnestroom gebruiken is natuurlijk het leukste. Hiervoor kan je het eigen verbruik verhogen. Met name de grote verbruikers kunnen anders gebruikt gaan worden. Met dag en nacht stroom was het vroeger erg interessant om ’s nachts en in het weekend te wassen en drogen. Met je zonnepanelen kan je rustig deze apparaten overdag aan zetten als het zonnetje schijnt. Zo weet je zeker dat je de energie van je eigen zonnepanelen gebruikt.

Nu moet je de grootverbruikers nog zelf aan zetten maar er zijn al ontwikkelingen dat ze dit zelf gaan doen. De vriezer gaat straks overdag extra koelen en je krijgt tips op je telefoon of dat je de auto op kan laden.

Over de schrijver
P. kibbel
Door

P. kibbel

op 16 Jul 2013

Tweede alinea: 5000 kW per dag moet zijn 5000 kW per jaar

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 17 Jul 2013

Beste P. Kibbel, Bedankt voor de opmerking. Ik heb het gelijk aangepast. Groeten, Lex

JanCullens
Door

JanCullens

op 26 Jan 2014

Volgens mij is het maximum aan salderen niet meer van toepassing- geen maximum meer. Gr Jan

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 02 Feb 2014

Beste Jan, Klopt inderdaad. Sinds 1 januari is het onbeperkt voor kleingebruikers. Ik heb het aangepast. Bedankt voor de tip. Groeten, Lex

F. van Loon
Door

F. van Loon

op 03 Mar 2014

Vraag 1: Als je met micro-omvormers werkt en die leveren elk minder dan 600 watt, maar het totaal is groter dan 600 watt, heb je dan nog steeds 1 aparte groep nodig? Je zou verschillende micro-omvormers op verschillende groepen kunnen aansluiten, bv daar waar je grootverbruikers (vriezer, droger) op hebt zitten. Voordeel daarbij is dat je minder gebruik hoeft te maken van de 'batterij' van de energieleverancier: minder noodzaak tot salderen = minder afhankelijk van de grillen van de politiek. Vraag 2: Ik begrijp dat voor de veiligheid (van de medewerkers van Enexis c.s.) er geen stroom gegenereerd mag worden als de stroom uitgevallen (of uitgezet) is. Is er niet een systeem waarmee je een schakelaar overhaalt en dat de omvormer dan toch zijn werk doet, bv via 1 of meer special wandcontactdozen, zonder via de meterkast te gaan?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Mar 2014

Hallo F. van Loon, 1. In principe kan je per groep tot maximaal 525 watt aansluiten zonder dat een nieuwe groep noodzakelijk is. Het is echter niet zo dat je dan minder saldeert want stroom blijft stroom en blijft toch wel binnenshuis als er verbruikers zijn in het huis. Het enige is dat het over verschillende fases verdeelt kan worden dan klopt het wel. 2. Deze systemen zijn er maar vanwege de kosten vaak niet aantrekkelijk. Er moet namelijk gebruik gemaakt worden van accu's en die zijn relatief duur. De ontwikkelingen op het gebied van accu's gaat wel snel en ze worden dan ook goedkoper. In de toekomst zal dit een aantrekkelijke optie worden. Groeten, Lex

Rene sanders
Door

Rene sanders

op 25 Jun 2015

Mij is opgevallen dat het stroomverbruik mee fluctueert met de energieopbrengst. M.a.w. Waar ik eerst een constant verbruik per dag zag, loopt nu ook het verbruik op indien er meer opgewekt wordt door de panelen. Klopt dit?

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hallo Rene, Dat klopt waarschijnlijk niet. Hoe meet je dit? Heb je een apparaatje aan de meter hangen en heb je een analoge of een slimme meter? Als je meet met een pulsmeter dan kan het inderdaad zo lijken maar het is niet zo. Groeten, Lex Schiebaan

Betty
Door

Betty

op 05 Oct 2015

als je overdag gaat wassen als het zonnetje op je zonnepanelen schijnt, gebruik je dan je eigen opgewekte zonne-energie die niks kost, of gebruik je gewoon van het net en betaal je normaaltarief? Kun je dan toch beter 's nachts wassen tegen laagtarief als je een digitale meter met 4 standen hebt?

Lex
Door

Lex

op 05 Oct 2015

Hallo Betty, Dan verbruik je inderdaad direct je eigen zonne-energie. En dat is natuurlijk het mooiste wat er is. Aangezien het laagtarief tegenwoordig weinig meer scheelt met het hoogtarief (en in het weekend maakt het niet uit) adviseer ik meestal om gewoon overdag te wassen. Direct van de zon. Dat is meestal een aanpassing van de gewoonte maar wel lekker makkelijk. Groeten, Lex

Ernst
Door

Ernst

op 24 Jan 2018

Hi Lex, Scheelt het laagtarief tegenwoordig weinig met het hoogtarief of scheelt het hoogtarief tegenwoordig weinig van het laagtarief en heeft er dus een prijsdaling plaats gevonden?

Alle
Door

Alle

op 05 Apr 2019

Beste Lex, door de wettelijke salderingsregeling en het min of meer wegvallen van het verschil tussen dag- en avondtarief, maakt het vanuit financieel perspectief toch niet meer uit of je wasmachine overdag draait of ‘s avonds? Het is alleen een leuker idee om hem direct op de zon te laten draaien.

Berty
Door

Berty

op 14 Oct 2018

Ik heb een vraag: kun je van de overdag opgewekte zonne-energie ook s’avonds gebruik maken? Want dan brandt het meeste licht!

Peter
Door

Peter

op 05 Jul 2019

Hoi Lex, Welke bron heb je gebruikt om tot het gemiddeld eigen verbruik van 30% te komen? Zijn hier nog verschillende groepen in te definieren? Ga je hier voor de opwekking uit van de zomer/winter? Ik ben voor een rekenmodel voor terugverdientijd op zoek naar goede bronnen om dit te onderbouwen. Ik hoor graag!

Johannes
Door

Johannes

op 06 Jul 2020

Dag, overdag wek ik pakweg 20Kwh op. Een klein deel wordt overdag gebruikt. Onze piek is ' s avonds bij het aanzetten van de airco's. Wordt dan de rest van de opgewekte energie verbruikt? Dank vast! Johannes

Reactie plaatsen