Flashtest en zonnepanelen
19 september 2012 
2 min. leestijd

Flashtest en zonnepanelen

Tijdens een flashtest wordt gemeten wat een zonnepaneel daadwerkelijk aan vermogen heeft. Het zonnepaneel wordt getest om het daadwerkelijke vermogen te bepalen. Dit kan namelijk afwijken van het opgegeven vermogen.

Het vermogen van zonnepanelen die uit één en dezelfde fabriek komen kan nogal afwijken. Het verschil wordt veroorzaakt doordat de zonnecellen ook verschillende vermogens hebben. Het vermogen van een zonnepaneel is de optelsom van de vermogens van alle afzonderlijke cellen. Een standaard zonnepaneel bevat bijvoorbeeld 60 cellen. Elke zonnecel heeft een vermogen van ongeveer 4 watt. Dit geeft een totaal vermogen van 240 watt. De vermogens van de cellen kunnen door het productieproces iets afwijken. De ene is bijvoorbeeld 3,9 watt en de andere 4,1 watt.

Range

In de fabriek worden de cellen in serie gezet en in het zonnepaneel verwerkt. Nadat de panelen klaar zijn worden deze getest. Omdat ze van te voren niet exact weten wat het totaalvermogen van het paneel gaat worden hebben fabrikanten altijd een range van vermogens. Een serie kan bijvoorbeeld bestaan uit 235, 240 en 245 wattpiek panelen. Na de test worden de zonnepanelen verdeeld in hun vermogensklasse.

Tolerantie

Tegenwoordig hebben vrijwel alle zonnepanelen een positieve tolerantie. Dit houd in dat een paneel minimaal het vermogen heeft wat op het paneel staat. Het zonnepaneel heeft dus altijd meer vermogen dan vermeld. Het gebeurt regelmatig dat een zonnepaneel van 240 wattpiek in de praktijk 243 of 244 wattpiek is. Deze watts zijn dus gratis.

Er is alleen 1 nadeel. Zonnepanelen worden in een string geplaatst. Hierbij werkt het paneel met het laagste vermogen als beperking. De stroom die door alle panelen loopt wordt beperkt door het paneel met het laagste vermogen. De zonnepanelen met een hoger vermogen zullen dit dus nooit kunnen behalen. Het is dus belangrijk dat minimaal alle panelen op 1 string van dezelfde fabrikant en vermogensklasse zijn.

Om het optimale rendement uit de zonnepanelen te halen kan bij een installatie met meer dan 2 strings gekeken worden naar de individuele vermogens van de panelen. Door de hoogste en laagste vermogens te selecteren aan de hand van de flashtestdata kan een winst behaald worden van 1-2%.

Vraagtekens

Bij flashtestdata moeten de nodige vraagtekens gezet worden. Meestal gebeurt de keuring in de fabriek. En je kan je voorstellen dat een fabriek er belang bij heeft om zo veel mogelijk wattpieks te verkopen. Het is zoals de slager die zijn eigen vlees keurt.

Het vermogen van de zonnepanelen wordt gemeten onder standaard test condities. Dit betekend onder andere dat het paneel 25 graden moet zijn en de instraling exact 1000W/m2 is. Dit zijn waardes die in de praktijk bijna niet haalbaar zijn. Zeker de temperatuur kan nogal afwijken. De test zou dan moeten gebeuren in een apart verwarmde hal waar het altijd precies 25 graden is. Omdat dit natuurlijk tijd en geld kost wordt dit niet gedaan.

Omdat er afwijkingen in de test zijn wordt dit gecorrigeerd met behulp van standaardgegevens. Dit geeft natuurlijk ruimte voor gesjoemel. De grote fabrikanten zullen zich hier niet aan wagen en hebben zelfs vaak een extern onafhankelijke instantie die de vermogens bepaalt. De kleine fabrikanten vinden het natuurlijk fantastisch meer watts te kunnen verkopen.

Het is bij aankoop van de zonnepanelen belangrijk te kijken naar de zekerheid van de flashtestdata. Wanneer een zonnepaneel is gekeurd door een externe keuringsinstantie zoals TÜV of ISO dan geeft dat meer zekerheid dan eigen tests.

Veel panelen komen tegenwoordig rechtstreeks uit China. Dit gebeurt vaak door handelaren die door vele verschillende contacten aan hun panelen komen. Elk moment van handel is natuurlijk een potentieel gevaar op gesjoemel. Vaak wordt de flashtestdata dan in een eenvoudige excel verstuurd welke makkelijk is aan te passen.

De goede groothandels kopen rechtstreeks bij de fabrikant en controleren zelf ook nog eens de data. Zo zijn er groothandels die van elke container een aantal panelen controleren op de flashtestdata en ook voor overige kwaliteitscontrole. Deze controles kosten natuurlijk geld maar heeft absoluut de meerwaarde en geeft zekerheid.

Wanneer u panelen aanschaft is het belangrijk dat u de flashtestdata ook krijgt. Zo weet u zeker welke panelen u heeft gekregen en wat het echte vermogen was bij aanschaf. Dit is bijvoorbeeld handig met eventuele garantieclaims. Vrijwel alle zonnepanelen hebben 25 jaar vermogensgarantie. Dit houdt in dat het paneel na 25 jaar nog minimaal 80% van het begin vermogen moet opleveren. Dan is het natuurlijk handig te weten of het paneel in het begin wel voldoende vermogen had.

Over de schrijver
F.Rooij
Door

F.Rooij

op 21 Oct 2013

Beste Lex, Een erg leerzame uiteenzetting. Ik heb de flashtest van mijn pas geplaatste panelen gekregen. Maar wat voor waarde moet ik hier nu aan geven? Dit zijn geen fabrieksopgaven van, in dit geval Eging, maar een mooi ingevuld lijstje met serienummers en testresultaten van de installateur.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 21 Oct 2013

Beste F. Rooij, Bedankt. Heel goed dat u dit gekregen hebt. Op de flashtest data ziet je de gegevens van de afzonderlijke zonnepanelen. De zonnepanelen worden in de fabriek gemaakt en zijn allemaal verschillend. Het is zelfs zo dat de fabrikant in het begin van het productie proces niet precies weet hoeveel vermogen het zonnepaneel heeft. Op de flashtestdata zie je dus de afzonderlijke data. Het is niet zo dat als een paneel 250 watt is en de flashtest bijvoorbeeld 253 is dat het ook 3 watt meer zal opleveren. Het is zo dat dat de kleinste stroom van de panelen de maximale stroom bepaalt. Het is dus aan de omvormer om het maximale vermogen in de string te bepalen. De flashtest data is met name belangrijk voor eventuele garanties in de toekomst. Hiermee heb je in feite de begin waarde. Mocht de opbrengst garantie na 10 jaar bijvoorbeeld 90% zijn dan kan je met de flashtestdata en de waarde op dat moment vergelijken. Groeten, Lex

Ahmet
Door

Ahmet

op 21 Sep 2018

Dag Lex, Ik ben van plan om ook zonnepanelen aan te schaffen. Waar ik mijn vraagtekens bij zet is de vermogensgarantie. Hoe wordt dit gemeten of gemonitord? Wordt er naar de jaaropbrengst gekeken? In Nederland is iedere zomer weer anders (meer of minder zon-uren). Dan is ook de opbrengst anders. De leverancier zal ook dit als argument gebruiken om onder de garantie uit te komen in mijn ogen. Wat is jouw mening hierover? Gr. Ahmet.

Reactie plaatsen