Een blik in de toekomst: zo wonen we - hopelijk - in 2025
10 mei 2016 
2 min. leestijd

Een blik in de toekomst: zo wonen we - hopelijk - in 2025

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zonne-energie is niet te stoppen. Steeds meer mensen willen zonnepanelen en ook veel nieuwbouwprojecten worden voorzien van panelen. Niet voor niets maakte fabrikant LG onlangs bekend zijn productie te gaan viervoudigen om aan de verwachte vraag te kunnen voldoen.

Een geweldige ontwikkeling. Hoe mooi zou het zijn als iedereen over een aantal jaar zijn eigen stroom opwekt en geheel zelfvoorzienend is? De techniek is er al, maar toch is die dag nog ver weg. Dromen mag echter altijd, dus wij gaan alvast een kijkje nemen in de doorsnee woning van de toekomst.

Zonnepanelen op het dak

In het huis van de toekomst mogen zonnepanelen uiteraard niet ontbreken. Fabrikanten hebben zelfs een manier gevonden om zonndakpannen goedkoop te kunnen fabriceren, waardoor die ‘lelijke‘ panelen niet eens nodig zijn. Al die dakpannen bij elkaar leveren bovendien meer dan voldoende energie om een gemiddeld gezin het hele jaar door energieneutraal te laten leven.

Volledig zelfvoorzienend met een zonne-accu

Energieleverancier? In het huis van de toekomst heb je hem niet meer nodig. De energie die jouw zonnepanelen opwekken, sla je op in een accu. Zo kun je ook op momenten dat de zon niet schijnt gebruik maken van je eigen energie.

pv_system_0011

Vandaag de dag kunnen we nog salderen, maar de regeling zal – naar verwachting – binnen afzienbare tijd worden versoberd of zelfs afgeschaft. Dit zal de deur openen voor de nu nog prijzige zonne-accu. Een grotere productie zorgt voor lagere prijzen. Ook zonne-accu’s worden in de toekomst betaalbaar, waarmee de klap van het wegvallen van salderen kan worden opgevangen. En wat is er mooier dan continu de stroom gebruiken die je zelf hebt opgewekt?

Zonneboiler

Niet alleen de elektronische apparaten gebruiken zonne-energie, ook de warme douche is straks hopelijk door de zon mogelijk gemaakt met behulp van een zogeheten zonneboiler. Een zonneboiler doet niets anders dan water opwarmen met behulp van zonne-energie in plaats van gas.

Ook de overheid wil af van de ouderwetste methode met gas. Daarom is het sinds dit jaar mogelijk subsidie te krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler. Het lijkt daarom onvermijdelijk dat we in het huis van de toekomst douchen met behulp van de zon.

Warmtepomp

Vloerverwarming is op dit moment nog allesbehalve energiezuinig. Daar kan in de toekomst verandering in komen met warmtepompen. Deze halen water uit de grond en verwarmen dit water onder hoge druk.

Auto

Ook ouderwets tanken aan de pomp is hopelijk snel verleden tijd. Steeds meer autofabrikanten gaan net als Tesla inzien dat elektrisch rijden de toekomst is. Het huis van de toekomst is daarom klaar voor die elektrische auto. Op het dak liggen voldoende zonnepanelen om niet alleen het huis volledig te voorzien van energie, maar ook de oplader van de auto.

Over de schrijver
Reactie plaatsen