Wow! Tesla en SolarCity hebben de Tesla Solar Roof gepresenteerd. Een compleet daksysteem van zonnepanelen in dakpannen! Dat lijkt de oplossing, maar gaat heel Nederland aan de zonnedakpannen? En gaat Tesla de Nederlandse markt veroveren? De zonnedakpannen van Tesla zijn erg mooi om te zien. Tesla bewijst maar weer: Zonnepanelen zijn niet lelijk, ze zijn fantastisch! Of zoals Elon Musk het zegt: “Je huis ziet er juist beter uit”.
Hoe werkt de Tesla Solar Roof?
De basis van de Tesla Solar Roof is de zonnedakpan. Huidige standaard zonnepanelen zijn grote platen die mensen soms niet mooi kunnen vinden. Door de grote platen als het ware op te knippen in kleine platen, worden een soort van dakpannen gecreëerd.
Maar het maken van kleine zonnepaneeltjes is nog niet alles. Tesla heeft ook nog eens verschillende structuren gemaakt. Hieronder staan de verschillende types die gemaakt gaan worden.
Bron: www.tesla.com/solar
Wat natuurlijk gelijkt opvalt is dat de meeste “dakpannen” nog niet echt lijken op de Hollandse dakpannen. Alleen de ‘Tuscan Glass Tile’ komt een beetje in de buurt. De andere daken worden vooral in Amerika gebruikt en lijken het meeste op leisteen.
Special effect
Wat de dakpannen echt speciaal maakt is het effect. Vanaf de straatkant lijkt het bijvoorbeeld een dakpan van steen of terracotta. Maar als de dakpan er echt zo zou uitzien zou dat niet goed zijn voor de zonne-energie. Daarom gebruikt Tesla een speciale folie. Deze geeft onder een bepaalde hoek het visuele effect van het materiaal dat wij verwachten. Echter, als je er loodrecht op kijkt (zoals de zon doet) kijk je er doorheen en zie je de zonnecellen goed zitten.
Bron: www.tesla.com/solar
Tesla Solar Roof Prijs
Wat de Tesla Solar Roof gaat kosten is nog even afwachten. Er zijn nog geen prijzen bekend gemaakt. Maar we kunnen wel een schatting maken op basis van wat nu bekend is. Op de website van Tesla staat een interessant stukje tekst over de prijs:
Affordable: Lower cost than a traditional roof when combined with projected utility bill savings.
Het begint met:
Betaalbaar: Het kost minder dan een traditioneel dak.
Tot zo ver klinkt het fantastisch. Maar dan komt het: het kost minder als je de besparing op de energierekening meeneemt.
Hmmmm. Aha! De besparing meenemen. Ok, daar willen ze dus eigenlijk mee zeggen dat de Tesla Solar Roof minder kost in een bepaalde tijd dan een standaard dak. Laten we eens naar een verzonnen rekenvoorbeeld kijken:
Fictief rekenvoorbeeld:
Een normaal dak kost 20.000 euro. Dit is een investering die niks oplevert (behalve een warm en droog huis). Een normaal dak gaat minimaal 25 jaar mee. Daarnaast betaal je per jaar 1.000 euro aan elektriciteitskosten. In 25 jaar tijd ben je 45.000 euro verder (inflatie e.d. niet meegenomen, het is een simpele rekensom).
Een Tesla Power Roof kost 40.000 euro (aanname). Dit is inclusief alle kosten voor een normaal dak plus de extra kosten voor de zonnedakpannen en aansluiting op het net. Ook met dit dak zit je 25 jaar lekker droog, maar wek je ook nog eens je eigen energie op. Dit levert per jaar 1.000 euro op, omdat je al je elektriciteit zelf opwekt. De totale kosten over 25 jaar zijn dan 40.000 euro.
Met deze aannames kost een Tesla Power Roof inderdaad minder dan een traditioneel dak. En wek je ook nog eens je eigen schone energie op. Fantastisch toch.
Wat kosten de Tesla Solar Roof materialen?
Op basis van wat we nu weten (helaas nog niet zoveel) kunnen we ook een schatting doen van de kostprijs van het product. Een zonnepaneel kost vandaag de dag zo’n 225 euro. Ik heb het dan over een hoog efficiënt zonnepaneel van een goede kwaliteit. In dit zonnepaneel zitten 60 zonnecellen. De meeste Tesla Solar Roof dakpannen gebruiken slechts 1 zonnecel. Per zonnecel zou dit dan 3,75 euro kosten. Helaas werk het in de praktijk anders. Een zonnepaneel is heel wat goedkoper om te produceren dan een zonnedakpan. Een aantal punten die een zonnedakpan duurder maken:
- Textuur. De kleur en structuur die op zonnedakpannen aangebracht wordt moet goed bestand zijn tegen vele jaren buitenlucht. Dit maakt deze materialen kostbaar.
- Kleinere producten. Meer handelingen bij kleine producten. Denk hierbij ook aan verpakking e.d.
- Meer materiaal. Er is relatief meer materiaal nodig voor 1 cel. Dit kan oplopen tot wel 2 keer zoveel glas.
- Geen machines beschikbaar. Op dit moment zijn er geen machines die deze producten op grote schaal kunnen produceren. Deze machines kunnen wel ontwikkeld worden, maar de ontwikkelkosten zullen worden verrekend in de kostprijs.
- Connectie en/of bekabeling. Alle zonnedakpannen moeten aan elkaar gekoppeld worden. Dit kan op vele verschillende manieren, maar aangezien de connectie 100% zeker moet zijn, wordt dat een dure verbinding.
De ervaring leert dat dit soort producten, die overigens al jaren op de markt zijn, minimaal 2 keer zo duur zijn. Met de gegevens die nu bekend zijn over Tesla Solar Roof, zal ik eerder gokken op 3 tot 5 keer zo duur als standaard hoog efficiency zonnepanelen. Een zonnedakpan van Tesla zou volgens deze redenering tussen de 10 en 20 euro gaan kosten. En dan praten we over een kleine dakpan van circa 20 bij 16 centimeter. Per vierkante meter komt dat neer op 300-600 euro.
Ik had het al bedacht 😉
Ik ben sinds 2006 helemaal gek van zonne-energie en altijd gefascineerd geweest van de zonnedakpan. Zo heb ik het allereerste dak met echte zonnedakpannen van Nederland geplaatst. Zie de foto van mij hieronder.
Maar ik was nog niet overtuigd van het product. Het was/is te duur om te maken en mijn ervaring is dat als het te duur is verkoopt het niet of nauwelijks. Ik had dus een idee hoe je dit wel veel goedkoper kon maken, namelijk met bestaande materialen, bestaande productiemethoden en een andere manier van samenstellen. Ik noemde het destijds STILE solar.
Het idee was als volgt: gebruik glas als de basis. Vrijwel elke dakpan was gebaseerd op de gedachte: maak een dakpan (van keramiek of plasic) en plak daar een zonnecel op. Door vanuit een zonnepaneel te denken kom je tot een heel ander product. Daar begint alles met een glasplaat.
En glas is fantastisch. Het is goedkoop, sterk, het blijft heel lang goed en het is ook nog eens transparant. Hoe goedkoop het is zie je wel als je een paar frisdrank glazen koopt. Voor een kwartje per stuk heb je een perfect glas. Echt ongelooflijk dat ze het voor dat geld kunnen maken. Omdat zonnedakpannen lang op je dak liggen onder extremen weersomstandigheden (warm, koud, vocht, wind) is een stabiel materiaal zoals glas erg prettig.
Voor het idee heb ik in 2012 twee industrieel ontwerpers gevraagd om mee te denken. We hebben een aantal avonden bij elkaar gezeten en zelfs een subsidieaanvraag ingediend. Leuk om dat nu weer terug te zien, maar vooral leuk om te zien dat Tesla vanuit deze gedachtegang ook verder is gaan denken.
Hollandse daken?
De huidige modellen van Tesla lijken niet echt op de dakpannen die wij in Nederland gebruiken. Technisch gezien is het natuurlijk mogelijk deze dakpannen te maken. Het lastige is eigenlijk dat in vrijwel elk land de dakpannen anders zijn. Hoe realistisch is het dan dat Tesla speciaal voor de Nederlandse markt dakpannen zou maken?
Ik denk dat we het toch met de modellen moeten gaan doen die gemaakt worden voor de Amerikaanse markt. Maar eerlijk gezegd zijn die wel heel mooi en strak.
Het zal niet zo makkelijk zijn om een rijtjeshuis uit te voeren met de dakpannen. Dan zou je het eigenlijk met de hele buurt moeten doen. Waarschijnlijk zullen de zonnedakpannen in het begin alleen op nieuwbouw en vrijstaande huizen geplaatst worden.
Eén ding is zeker: architecten zullen er dol op zijn!
Zonne-energie: Next level
Elon Musk en Tesla trekken het niveau voor zonne-energie naar het volgende niveau. Alleen het feit al dat de media uitgebreid aandacht geeft aan de producten van Tesla is goed voor de zonne-energie. Veel mensen komen zo in contact met zonnepanelen en gaan nadenken over de mogelijkheden bij hun op het dak.
Bekijk de volledige presentatie van Elon Musk hieronder. De omliggende huizen zijn allemaal uitgevoerd met de zonnedakpannen.
Een andere grote verandering is de integrale aanpak die Tesla laat zien. Niet alleen elektrische auto’s, maar ook energie om die auto’s te voorzien van stroom. En als de zon dan even niet schijnt, heb je altijd nog een Powerwall batterij. Want tussendoor werd ook nog even de Powerwall 2.0 gepresenteerd. Een stuk kleiner en 2x zoveel energie opslag. Ruim voldoende om een gemiddeld Nederlands gezin een dag lang van energie te voorzien.
Update 16-2-2017
Omdat ik zoveel vragen kreeg over wanneer de zonnedakpannen van Tesla naar Nederland komt heb ik het maar even aan SolarCity gevraagd:
|
||||||||||||||||||||||||
|
Update 4-7-2017
De Tesla Zonnedakpannen zijn te koop in de Verenigde Staten. En dat geeft ons een hoop meer informatie. En de meningen zijn nogal verdeelt. Iedereen is het er over eens dat de dakpannen met zonnepaneeltjes prachtig zijn. Maar wat ze nou echt kosten is natuurlijk afhankelijk van het dak.
Dat zit zo:
Bij zonnedakpannen heb je dakpannen met zonnecellen er in verwerkt. Dat is logisch maar dan ben je er nog niet. Want een dakpansysteem bestaat uit verschillende soorten dakpannen. Linker en rechter kantpannen, nokpannen en soms halve pannen en onderkant pannen. En dan heb je ook nog gewone pannen die zonder zonnecellen voor plekken waar dit niet nodig is. Op een dak op het noorden zal je niet snel dure zonnedakpannen plaatsen maar wel een zelfde soort dakpan zodat alles er echt mooi uit ziet.
Juist de dakpannen zonder zonnecellen maken het lastig. Je heb ze nodig en ze kunnen nogal duur zijn. Het rekenen kan alle kanten op gaan. Elon Musk zegt dat het goedkoper is dan een normaal dak maar daar zijn velen het totaal niet mee eens. Ik heb een aantal artikelen geselecteerd die dit uitleggen.
https://www.forbes.com/sites/davidlevine/2017/05/12/why-you-should-buy-the-apple-watch-edition-before-the-tesla-solar-roof/#10917c8a19df
https://www.greentechmedia.com/articles/read/is-teslas-solar-roof-a-good-deal-for-homeowners
https://www.greentechmedia.com/articles/read/heres-how-much-a-tesla-solar-roof-will-cost-you
https://blog.pickmysolar.com/cost-tesla-solar-roof
https://www.pv-magazine.com/2017/05/11/may-we-take-your-order-tesla-accepts-requests-for-its-solar-roof/
Zodra de prijzen en levertijden voor Nederland bekend zijn zal ik ook een berekening maken voor de Nederlandse daken.
Tesla zonnedakpannen op jouw dak?
Is dit het product waar je altijd al op hebt gewacht? Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie. Wat vind je er van? En zou je het graag op je dak willen? Laat hieronder een reactie achter.
Er zal de komende tijd veel meer bekend worden over de Tesla Solar Roof. De blog zal dus regelmatig een update krijgen. Heb jij iets gevonden wat absoluut in dit artikel moet staan? Laat dan ook een reactie achter.
Henriet
op 05 Nov 2016Lex Schiebaan
op 07 Nov 2016Saskia
op 06 Dec 2016Lex Schiebaan
op 06 Dec 2016Boudewijn
op 18 Dec 2016Ingrid de Jong
op 21 Dec 2016Lex Schiebaan
op 14 Jan 2017H.G.Jansen
op 03 Jan 2017Lex Schiebaan
op 14 Jan 2017GC
op 21 Mar 2017Arthur Swanevelt
op 19 Jan 2017Ted Ter Burg
op 01 Feb 2017Lex Schiebaan
op 20 Mar 2017R. Veldhuis
op 04 Feb 2017Lex Schiebaan
op 20 Mar 2017stefan nuhn
op 16 Feb 2017Lex Schiebaan
op 16 Feb 2017Lex Schiebaan
op 16 Feb 2017Marnick
op 26 Feb 2017Harold
op 04 Mar 2017Erik
op 08 Mar 2017Jaco van Winkel
op 29 Mar 2017Dean
op 10 Apr 2018Lex Schiebaan
op 18 Apr 2018Luuc Jordans
op 15 Sep 2018Honingh
op 18 Jun 2019Corrie
op 15 Jul 2019Frank
op 03 Jun 2020Pollux
op 01 Dec 2020Mickael Vossen
op 23 Sep 2022