Importheffing Chinese zonnepanelen vervolg.... eindelijk duidelijkheid
27 juli 2013 
1 min. leestijd

Importheffing Chinese zonnepanelen vervolg.... eindelijk duidelijkheid

De zon kan weer gaan schijnen. China en Europa zijn er uit. Er komt geen importheffing op Chinese zonnepanelen! Maar ze hebben wel andere dingen afgesproken.

1. Er komt een minimumprijs voor zonnepanelen uit China.
2. Er komt een maximum aan zonnepanelen per jaar.

De eerste betekent waarschijnlijk dat zonnepanelen een minimum prijs krijgen van 0.55 Euro per wattpiek. Let wel op dat dit de inkoopsprijs uit China is. Dan moet er nog kosten gemaakt worden om de zonnepanelen op land te krijgen (langs de douane) en transport. De prijs zal dus ongeveer op het niveau komen van de prijs die nu gevraagd wordt.

Er komt ook een maximum aan aantal zonnepanelen wat in Europa geïmporteerd mag worden. Hoeveel is nog een beetje onzeker maar waarschijnlijk 7 GW. Dit komt overeen met +/- 28 miljoen zonnepanelen.

Rust

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef was het even oorlog tussen China en Europa. Gelukkig zijn ze er nu uit gekomen. Het belangrijkste is nu misschien wel dat het duidelijk is en dat er rust in zonne-energie land komt. De onzekerheid heeft afgelopen maanden geleid tot tekorten aan zonnepanelen en stijgende prijzen. Omdat fabrikanten niet wisten wat er ging gebeuren hebben ze gewacht met het verzenden van zonnepanelen. Het is zelfs zo dat ze vrijwel alles tot vandaag hebben vast gehouden in China. Er was namelijk nog steeds een kans dat de 47.8 procent heffing per 6 augustus zou in treden. Over een week of 4 hebben we dus weer verse Chinese panelen tegen een iets hogere maar zeker aantrekkelijke prijs.

Verwachting

Ze hebben er goed over nagedacht maar er zitten ook wel wat haken en ogen aan het akkoord. Zo is de afspraak over een maximum aantal panelen natuurlijk onhoudbaar. De markt van zonnepanelen in Europa groeit elk jaar 30-40 % en dan is de 7 GW al snel veel te weinig. Dit zal dus elk jaar herzien moeten worden.

En historisch gezien is het een feit dat zonnepanelen evenredig dalen in prijs naarmate de vraag (en totale  afzet) toeneemt. Het is dus wachten op het moment dat Europese fabrikanten goedkoper kunnen produceren dan de Chinezen. En dan zullen de Chinezen wel weer in opstand komen. Of kan Europa zonnepanelen naar China exporteren?

Over de schrijver
Reactie plaatsen