Importheffing Chinese zonnepanelen?
29 mei 2013 
3 min. leestijd

Importheffing Chinese zonnepanelen?

Update 4 juni: voorlopig goed nieuws over de importheffing op Chinese zonnepanelen. Lees onderaan het artikel de update.

Update 5 juni: de oorlog is begonnen. Lees onderaan het artikel de details.

Komende week is een spannende week voor de toekomst van zonnepanelen.  In januari schreef ik al over de stijgende prijzen van zonnepanelen https://fritts.nl/zonnepanelen-stijgen-in-prijs/.

Ondertussen is er steeds meer bekend over de importheffing. Zelfs het 8 uur journaal opende met dit nieuws. Voor 6 juni moet bekend worden of er een importheffing op zonnepanelen. Dit wordt waarschijnlijk op 4 juni bekend gemaakt.

Achtergrond

Europese producten van zonnepanelen verkeren in zwaar weer. Door de toenemende concurrentie van fabrikanten uit China maken ze verliezen en hebben ze moeite hun producten af te zetten. Omdat ze vinden dat dit oneerlijk gebeurt hebben ze een aanvraag ingediend bij de Europese commissie. Hiervoor hebben ze EU ProSun opgericht, wat het een initiatief is van 40 Europese producenten van zonnepanelen.

De importheffing is 2 ledig voor Europa. Aan de ene kant kunnen we nu goedkope Chinese zonnepanelen kopen die eigenlijk gesubsidieerd worden door de Chinese overheid. Eigenlijk een cadeautje. Maar China doet dit natuurlijk niet zo maar. Ze hebben een doel  en dat is monopolist worden op het gebied van zonnepanelen.

Hiervoor stimuleren ze fabrikanten van zonnepanelen door bijvoorbeeld gratis land voor fabrieken weg te geven,  langdurige leningen tegen extreem lage rentes te verstrekken. En in het geval het financieel iets minder gaat met een fabrikant deze te helpen door bijvoorbeeld schulden laten te vervallen.

Het EU ProSun initiatief heeft natuurlijk een punt maar je kan ook de vraag stellen waar al die zonnepanelen die we graag willen dan vandaan moeten komen. Nergens ter wereld is een fabriek zo groot dat deze mee kan met het Chinese geweld. De prijs zal dus stijgen maar ook de beschikbaarheid zal beperkt worden.

Op dit moment ziet het er naar uit dat de importheffing gemiddeld zo’n 50% boven op de handelsprijs van de zonnepanelen is. Dit zou betekenen dat Chinese panelen aanzienlijk duurder worden dan Europese panelen.

Chinese Premier op bezoek

De druk op Euro commissaris Karel de Gucht wordt wel erg hoog. De meerderheid van de Europese Comissie geeft aan tegen de importheffing te zijn maar die hebben officieel geen stemrecht. Dat China niet blij is met de dreigende importheffing blijkt wel uit het feit dat de Chinese premier Li Keqiang samen met bondskanselier Angela Merkel heeft aan gegeven fel tegen de importheffing op zonnepanelen te zijn. En dat met hier een daar een dreigementje over bijvoorbeeld een importheffing op Duitse auto’s. En dan begint het zomaar op een oorlogje te lijken met een handelswaarde van 21 miljard.

Verwachting

EU commissaris De Gucht  heeft aan gegeven niet te zwichten voor dreigementen en druk . Maar is iemand in zijn eentje in staat een handelsoorlog te voorkomen. Het spelletje wordt hoog gespeeld. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat de 50% importheffing drastisch naar beneden gesteld wordt. Bijvoorbeeld 10-15%. Of dat er een maximaal aantal zonnepanelen geïmporteerd mogen worden uit China voor bijvoorbeeld de helft van de totale vraag in Europe.

Beide zouden zo maar eens een ideaal compromis kunnen zijn. China kan door gaan met leveren en Europa heeft de kans concurrerend te leveren. En het grootste voordeel: zonnepanelen blijven betaalbaar!

Update 4 Juni

Een stukje helderziend ben ik wel. De importheffing op de Chinese zonnepanelen wordt voorlopig 11,8%. Dit is een kwart van de oorspronkelijke 47%. Dit blijft 2 maanden zo en daarna gaat EU commissaris De Gught kijken of en hoe de regeling wordt voorgezet. Hij heeft dus moeten toegeven aan de druk. Hij ziet dit als een uitnodiging om met de Chinezen te onderhandelen.

Het zou zo maar kunnen zijn dat het bij de 11,8% blijft of hooguit bijvoorbeeld 23,6% importheffing.

In tegenstelling tot wat het NOS journaal van 8 uur meldde op 4 juni gaat de importheffing dus niet naar 50% en is het heel onzeker of het ooit zoveel wordt. Het is vreemde berichtgeving van de NOS die dit vermeld alsof alles helemaal zeker is. Ook voor de NOS houden we alles in de gaten.

Update 5 Juni

De oorlog is begonnen. China heeft op 5 juni aangekondigd een onderzoek te starten naar het dumpen van Europese wijn in China. Waarom wijn? Omdat met name de Zuid-Europese landen als Frankrijk, Italie en Spanje voor de hoge importheffing waren. Een importheffing op wijn in China zal dus met name deze landen treffen. En met de stijgende midden klasse in China is dat een lucratieve markt voor de Europese wijn producenten.

Eerder werd al gesproken over een importheffing op bijvoorbeeld Europese auto’s in China. Dit is (nog) niet door gegaan omdat dit met name Duitsland zou treffen. En juist de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich tegen de importheffing op zonnepanelen uitgesproken. Het dreigen over en weer lijkt dus op het begin van een handelsoorlog tussen China en Europa. En is dat het allemaal waard?

Over de schrijver
Reactie plaatsen