InterSolar 2013: De zonne-energie beurs
23 juni 2013 
2 min. leestijd

InterSolar 2013: De zonne-energie beurs

De InterSolar is de grootste beurs ter wereld op het gebied van zonne-energie die elk jaar plaats vind in München.  Alle fabrikanten van zonnepanelen, omvormers en aanverwante artikelen presenteren zich hier met hun nieuwste producten.

In de 12 gigantische hallen kom je van alles tegen. Van poetsmachines tot en met vliegtuigen. Maar wat zijn nu de trends in zonne-energie land.

Opslag, batterijen en eigen verbruik

De trend dit jaar is opslag.  Elke omvormer fabrikant presenteerde zijn oplossing voor het opslaan van de zonne-energie. In landen als Duitsland wordt het gestimuleerd om de zonne-energie zelf te gebruiken en te bufferen. Dit voorkomt dat het net overbelast raakt en het eigen verbruik omhoog gaat. En dat is natuurlijk het mooiste aan zonne-energie.

In Duitsland hebben ze op mooie dagen al moeite om alle zonne-energie te verwerken en hebben ze hoge piekbelastingen op het net. Iets waar we in Nederland voorlopig nog geen last van hebben.

Voordeel van de ontwikkelingen in Duitsland is dat opslag van zonne-energie nu een erg hot item is en dat dit dus snelle ontwikkelingen door maakt. Dit is weer gunstig voor ontwikkelingslanden waar geen netwerk aanwezig is. De impact die zonne-energie in deze landen gaat hebben is gigantisch.

Meer vermogen per paneel

Elke fabrikant is bezig meer vermogen per paneel te krijgen. En dat lijkt aardig te gaan lukken. 300 Wattpiek per paneel (normaal formaat) is geen uitzondering meer. Nadeel is dat de gebruikte technieken nog nieuw en daardoor duur zijn. Het zal dus wel even duren voordat de panelen met hoge vermogens goed te betalen zijn. Maar elke wattpiek meer is meegenomen.

Zonnepaneel met hoog vermogen

Opvallende afwezigen:  Micro omvormer fabrikanten

Waar voorgaande jaren de Micro Omvormers erg hot waren zag je ze nu amper. De grote waren er helemaal niet en de bekende omvormer fabrikanten hadden een bescheidde rol weg gelegd voor de micro’s. Was dit een trend of hebben ze het druk genoeg?

Opvallende zonnebloem

Het meest opvallende was wel de zonne-energie bloem. Een apparaat (tracker) die uit zijn behuizing omhoog komt en met de zon mee draait als een zonnebloem. Erg mooi apparaat maar wat je er mee moet? Het ziet er in ieder geval leuk uit.

Zonne-energie bloem

Zonne-energie bloem detail

Kleiner met meer overzicht

Ik kom al sinds 2007 op de beurs en elk jaar wordt deze groter en groter. Maar dit jaar was de beurs een stuk kleiner. Voordeel dat het een stuk overzichtelijker is want het is al groot zat. De shake-out is nog steeds gaande en met name fabrikanten van zonnepanelen zullen er steeds minder zijn en de grote zullen steeds groter worden.

Over de schrijver
tielemans
Door

tielemans

op 06 May 2019

hallo ik zoek en verdeler van sunflower lieft in belgie groetjes jan

Reactie plaatsen