Wat kosten zonnepanelen?
22 februari 2016 
3 min. leestijd

Wat kosten zonnepanelen?

Het is misschien te makkelijk om te zeggen dat het ‘typisch Hollands‘ is, maar geld is in veel beslissingen een belangrijke factor. Kosten van zonnepanelen zijn een belangrijke factor in het proces om te kopen. Voor veel mensen is een paar duizend euro investeren wel een paar nachtjes slapen waard.

Wie in de zonne-energiemarkt werkzaam is, zal dan ook vaak de vraag krijgen wat het mag kosten een paar van die paneeltjes. Bij Fritts proberen we die vraag altijd zo goed mogelijk te beantwoorden met een gemiddeld bedrag. De trouwe lezers van deze blog zullen bedragen rond de €5000 geregeld voorbij hebben zien komen. Maar hoe vaker we het schreven, hoe meer er iets begon te knagen. Het is namelijk eigenlijk niet mogelijk zomaar een prijs op te gooien. Daarvoor zijn er teveel verschillende mogelijkheden.

Als het aan ons ligt, moet de eerste vraag niet zijn ‘wat kost het?‘, maar ‘wat wil ik bereiken en hoe?‘. Door die vraag te beantwoorden wordt het al een heel stuk eenvoudiger om een prijs te noemen. Heel globaal moet je op twee punten een keuze maken.

Esthetisch

Niet iedereen vindt zonnepanelen even mooi. Op het gebied van esthetiek is er keuze uit drie oplossingen. Waarbij misschien wel kan worden gezegd dat hoe mooier de oplossing is, hoe dieper in de buidel mag worden getast, want de kosten kunnen hard oplopen.

De reguliere manier
De meest gebruikte oplossing is het plaatsen van zonnepanelen bovenop de dakpannen. Dit is de manier die je bij het gros van de installaties ziet. De panelen worden middels een metalen frame gemonteerd. Het grootste voordeel van deze manier is dat het goedkoop is. Een installateur hoeft relatief weinig te doen om de panelen neer te leggen en tijd is geld. Bovendien kost het systeem waarmee de zonnepanelen worden geïnstalleerd niet heel veel.

Aan de andere kant wordt de reguliere manier door velen ook gezien als de ‘lelijke‘ manier. De panelen vallen immers erg op, omdat ze een stukje boven het dak liggen.

Indak-systemen
Zogeheten ‘indak-systemen‘ zijn ook gewone zonnepanelen, maar ze zijn netjes weggewerkt in het dak. Op de plek waar de panelen komen te liggen, worden de dakpannen verwijderd. De zonnepanelen worden in dit gat geplaatst. Hierdoor vallen ze minder op dan het reguliere systeem.

Zoals je waarschijnlijk begrijpt, kost het een stuk meer tijd om deze installatie neer te leggen. De dakpannen moeten worden verwijderd en het geheel moet netjes worden afgewerkt en dat kost tijd.

Wie een indak-systeem wenst, moet ervan uitgaan dat hij ongeveer 20 procent meer kwijt is dan bij een regulier systeem. Deze meerprijs zit voor een deel in extra manuren en voor een deel in extra materiaal dat nodig is.

Zonnedakpannen
Hoe mooi is het als de zonnepanelen bijna onzichtbaar zijn? Die mogelijkheid is er al enkele jaren, maar er hangt een prijskaartje aan. Zonnedakpannen zijn eigenlijk niets meer dan dakpannen waarin een zonnepaneel in is verwerkt. Wie vanaf een afstandje kijkt zal zijn best moeten doen om te zien dat er panelen liggen.

kosten zonnepanelen

Veel mensen die zich voor het eerst gaan oriënteren op zonne-energie willen in eerste instantie wel zonnedakpannen. Als de offerte uiteindelijk op de deurmat valt, is het enthousiasme opeens een stuk lager. Zonnedakpannen kunnen namelijk zomaar meer dan €15.000 euro kosten.

Kosten, kwaliteit en zekerheid

De scherpste prijs, mindere kwaliteit, laagste rendement
Voor de laagste prijs gaan is altijd een optie. Wij kunnen niet in iemands portemonnee kijken en vinden het altijd mooi als mensen overstappen op zonne-energie. Bovendien heb je de investering er met deze panelen er het snelst uit.

Er zit – uiteraard – ook een keerzijde aan het kiezen voor de laagste kosten. Panelen die goedkoper zijn, hebben vaak ook een mindere kwaliteit. Dit uit zich onder meer in een lagere opbrengst en een kleinere garantie dat de panelen twintig jaar mee zullen gaan.

Gemiddelde prijs, prima kwaliteit, gemiddeld rendement
Het middensegment bestaat uit panelen die niet te duur zijn en een prima opbrengst hebben. Onze gemiddelde prijs (€5000 – €6000) die wij meestal noemen is gebaseerd op deze kwaliteit panelen bij een gemiddeld huis. Kiezen voor deze optie is enerzijds financieel goed te behappen, maar geeft ook – vaak – de zekerheid op degelijke kwaliteit.

Wil jij weten hoeveel je ongeveer krijt bent als je deze zonnepanelen op jouw dak installeert? Doe de Fritts Zoncheck.

Hoogste prijs, beste kwaliteit, hoogste rendement
Deze categorie is voor de fijnproevers voor wie zelfs het beste niet goed genoeg is. Wie de beste zonnepanelen wil met het hoogste rendement zal daar wel voor moeten betalen. Ongeveer €10.000 zelfs, bij een standaard rijtjeshuis. Dat is dus een flinke berg meer dan goedkoopste variant. Het zal met deze panelen ook wel even duren voordat je ze hebt terugverdiend.

Daar staat echter iets tegenover. Met jouw forse investering koop je een stukje zekerheid, of eigenlijk twee stukjes. Allereerst weet je zeker dat de panelen doen wat ze beloven. Bovendien kun je ervan uitgaan dat je minimaal twintig jaar plezier hebt van je panelen, maar als het goed is nog veel langer. Een echt goed zonnepaneel gaat zomaar veertig jaar mee.

Wat past bij mij?

Zoals je ziet is er voor elk wat wils. Vraag jezelf dus eerst af wat eigenlijk je wensen zijn voordat je vraag om een prijs. Voor welke optie heb jij gekozen of heeft jouw voorkeur?

Over de schrijver
Reactie plaatsen