Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Welk montagesysteem is goed voor zonnepanelen?

article content

Welk montagesysteem is goed voor zonnepanelen?

De kwaliteit van een zonne-energie valt of staat met het montagesysteem en de wijze van uitvoering. De keuze voor een montagesysteem is niet eenvoudig.

Er zijn namelijk honderden verschillende systemen die elk weer hun eigen voor en nadelen hebben. Voor elk type dak bestaan er systemen. Het grootste verschil is natuurlijk tussen plat en schuin dak.

Plat dak systemen lijken redelijk veel op elkaar. Een schuin dak bestaat meestal uit dakpannen maar kan ook bestaan uit lij, riet, golfplaten, damwandprofiel (of steeldeck), bitumen en ga zo maar door. Het gaat met name om de montage beugels. Hoe wordt het systeem aan het dak bevestigd. De opbouw is vaak vergelijkbaar.

Veel montagesystemen komen uit Duitsland. Omdat de bouw van huizen in Duitsland wezenlijk anders is dan in Nederland is het niet altijd verstandig deze systemen te gebruiken. Het is namelijk vaak niet goed mogelijk ze op de juiste manier vast te maken.

Voor pannen daken zijn Nederlandse systemen erg geschikt. Juist omdat het in Nederland ontwikkeld is heeft het ook de eigenschappen die bij Nederlandse huizen past. Het maakt namelijk niet gebruik van grote schroeven en bouten om het systeem vast te maken (wat vaak niet goed lukt bij Duitse systemen). Het maakt gebruik van een haak die over de dakpan heen gaat en vasthaakt achter de panlat. Het lijkt een fragiele oplossing maar door de vele haken ontstaat een mooi een stevig geheel. Het gewicht van de vastgehaakte dakpannen zorgt er tevens voor dat het geheel goed blijft vast zitten. Zelfs met stormen van windkracht 12!

Het minste waar het montagesysteem aan moet voldoen is een TÜV certificaat. Dit certificaat is het resultaat van de uitgebreide TÜV keuring. Tijdens de keuring wordt gekeken of het systeem ook voldoet bij extreme stormen. Het moet tegen een stootje kunnen. En het liefst iets meer dan dat.

Het belangrijkste bij alle montage systemen is de installatie. Het materiaal kan nog zo stevig zijn en goed getest maar wanneer het niet goed is vastgemaakt maakt help dit natuurlijk niet. Het systeem is zo zwak als de zwakste schakel.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen.Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

20 reacties op “Welk montagesysteem is goed voor zonnepanelen?


Door Bert Schirris op 28 mei 2019

Ik heb vorig jaar 16 zonnepanelen laten installeren op een lessenaarsdak met betonpannen en een dakhelling van ca 22 graden door zonnemarkt. Het ligt op het westen. Al sinds de installatie lekt mijn dak en lijkt het een gebed zonder einde te worden met Zonnemarkt. Wat kan ik of wat moet ik doen om de lekkage verholpen te krijgen?


Door Vincent Rondwijk op 15 mei 2019

Bedankt voor het delen van de verschillende montagemogelijkheden voor zonnepanelen. Ik heb een plat dak en was benieuwd wat daarvoor het handigst is. Ik ga de verschillende systemen even verder onderzoeken. Wellicht vind ik wat afbeeldingen om een beter beeld te krijgen.Door Rob op 14 augustus 2015

Hallo Lex, ik wil ook zonnepanelen op mijn dak laten plaatsen, maar volgens de installateur gaat dat niet omdat mijn pannen “gehaakt” zijn.
Goed tegen onze Nederlandse stormen maar blijkbaar niet geschikt voor montage.


Door Lex op 18 augustus 2015

Hallo Rob,

Dat is inderdaad lastig. Uiteraard kan het wel maar het kost een hoop tijd. En het moet natuurlijk weer netjes gehaakt terug gelegd worden. Reken op een dag extra werk bij een normaal huis.

Je zou een kunnen (laten) onderzoeken hoeveel pannen gehaakt zijn. Meestal is dit voornamelijk aan de randen en bovenin. Misschien valt het mee in het midden.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Rob op 2 juni 2015

Dag Lex,

Ben na een jaar weer in de lucht. Mijn panelen liggen sinds december prima op mijn staldak. Bedankt voor jouw advies en leuk om je eigen stroom op te wekken.

Ik overweeg een carport te bouwen met panelen als bedekking. Dat moet dan wel waterdicht zijn. Op jouw site zie ik niets over het gebruik van panelen als waterkering, terwijl dit voor relatief eenvoudige toepassingen als een carport door een beetje doe-het-zelver toch goed te realiseren moet zijn. Er zijn wel installatiebureaus te vinden op het internet, maar die geven het geheim van de smid natuurlijk niet prijs. Hoe zit dat met de afdichting tussen de panelen? Wellicht weet jij een interessante URL of kan je hier een keer een artikel aan wijden.

Groet,
Rob


Door Lex op 8 juni 2015

Hallo Rob,

Wat een leuk idee.

Er zijn inderdaad standaard oplossingen van complete systemen. SolarWatt is daar een mooi voorbeeld van.

De standaard systemen moeten aan alle normen voldoen en zijn vrij prijzig. Wist je bijvoorbeeld dat de gebruikte zonnepanelen volgens het bouwbesluit minimaal 4 + 4 mm dik glas moeten zijn?

Zelf bouwen kan natuurlijk ook. Hier zijn geen standaard waterafdichtende systemen voor. Maar met een beetje rubber en creativiteit moet het wel lukken.

Let AUB wel op de veiligheid. Je wilt natuurlijk wel dat het blijft liggen.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Tom op 28 augustus 2015

Er zijn ook zonnepanelen in dakpannen vorm te krijgen.
Sunpower heeft die.


Door Lex op 2 september 2015

Hallo Tom,

Die zijn er zeker. Helaas zijn ze nog wel vrij duur. Hopelijk worden ze de komende jaren een stuk goedkoper.

Ik weet vrijwel zeker dat Sunpower geen zonnedakpannen maakt. Het zou we kunnen dat er pannen zijn met Sunpower cellen. Ik kan alleen zo snel niet bedenken welke dat zijn.

Groeten, Lex


Door Michiiel op 1 mei 2015

Bestaan er ook systemen die geen gebruik maken van de panlatten. Op mijn dak zitten de dakpannen namelijk aan elkaar verbonden door een coating, hierdoor kan een standaard systeem zoals clickfit niet toegepast worden en om de pannen stuk voor stuk los te gaan maken zie ik niet zitten.

Zijn er alternatieven beschikbaar voor op mijn schuin dak?

Alvast bedankt.


Door Lex op 4 mei 2015

Hallo Michiel,

Dat is inderdaad een lastig verhaal. Helaas zal je altijd wel dakpannen los moeten maken want er op lijmen ofzo kan niet.

Groeten,

Lex


Door Wil op 20 april 2015

Ik wil graag 3 x 2 panelen, landscape in schans op een uitbouw plaatsen. Kan ze tegen een muur plaatsen op ongeveer 15 graden, pal zuid. Zijn daar montagesystemen voor beschikbaar? Of alternatieven?


Door Wil op 12 mei 2015

Is het niet te adviseren? Of beter 6 x 1 in portrait?


Door Lex op 13 mei 2015

Hallo Wil,

Ik had je vraag nog niet gezien.

Ik snap het niet helemaal en dat zit met name in de muur.

Een schans plaatsen op een uitbouw is natuurlijk geen probleem. En daar zijn genoeg montagesystemen voor beschikbaar die inderdaad op 15 graden liggen.

Maar ik ben bang dat je iets anders bedoelt. Dan hoor ik het graag.

Groeten,

Lex


Door Wil op 1 juni 2015

Ik wil de montagebeugels vast maken aan de (achter) muur. En twijfel tussen zonneschans van 3 x 2 panelen of 6 in portrait op een uitbouw.

Groeten
Wil


Door Lex op 1 juni 2015

Hallo Wil,

Nu snap ik het. Dat kan natuurlijk en dan is een zonneschans misschien wel een mooie oplossing. Ik ken alleen de situatie niet dus daar kan ik verder niet over oordelen.

Er zijn geen standaard systemen voor maar het is redelijk eenvoudig zelf te maken. Vrijwel alle plat dak systemen zijn van aluminium of geanodiseerd staal. Hier kan je genoeg mee doen.

Succes!

Groeten, Lex Schiebaan


Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014

Hallo Rob,

Alle panelen zijn zo. Er zijn geen panelen voor landscape op portrait. Normaliter zit er circa 1 meter kabel aan wat voldoende is om in lanscape te kunnen koppelen.

Maar weet je zeker dat je Sunrise wilt??

Groeten,

Lex


Door Rob van der Sluis op 10 juli 2014

Dag Lex,

Bedankt voor jouw antwoorden.

Ik wil de panelen landscape plaatsen maar kan aantrekkelijk geprijsd een set panelen kopen waar de connector op de korte kant zit, eigenlijk bedoeld voor portret dus. De kabels zijn ook wat kort, waardoor ik die iets moet verlengen om de panelen aan elkaar te linken. Kostprijs technisch maakt een stukje kabel en bijbehorende connectoren niet veel uit. Het blijft aantrekkelijk.

Mijn vraag is of er, afgezien van het verlengen van de kabels, nog andere consequenties zijn van het in landscape leggen van panelen die eigenlijk voor portret bedoeld zijn. Het gaat om Sunrise 250 Wp poly panelen.

Groet,
Rob


Door Lex Schiebaan op 23 juni 2014

Hallo Rob,

Dan heb je vaag 2 opties. Of een golfplaat systeem (stokschroeven) of een steeldeck systeem (schroeven of popnagelen op de dakbedekking). Wat het beste is ligt een beetje aan het daksysteem. Heb je voldoende balken en weet je waar ze zitten dan is vaak met stokschroeven het makkelijkste en beste.

Succes.

Groeten,

Lex


Door Rob van der Sluis op 23 juni 2014

Dag Lex,

Ik overweeg panelen te plaatsen op mijn schuur. Dit schuine dak is voorzien van stalen dakpanplaten. Bij montagesets wordt voor schuine daken onderscheid gemaakt tussen pannen en golfplaten. Van dakpanplaten wordt niet gerept. Zijn golfplaten montage sets ook geschikt voor dakpanplaten?

Bedankt voor jouw reactie,

Rob

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.