Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Grote zonneparken moeten bijdragen aan de energie-opwek-capaciteit van de toekomst

In deze blog licht ik toe welke rol zonneparken hebben om ⅓ van de energiebehoefte uit zon te verkrijgen: Waarom worden de zonneparken gebouwd? Wat heb jij hieraan/ mee te maken? Van wie  zijn deze zonneparken? Waar worden deze parken gebouwd? Welke discussie wordt er gevoerd omtrent over deze parken?  

Deze ochtend was ik bij de bijeenkomst van DNV GL. Hier werd uitgelegd hoe de wereld eruit ziet, als ⅓ van de stroom die wij op deze aardbol verbruiken, uit zonne-energie komt en met zonneparken wordt opgewekt in 2050. Als we praten over ⅓ van de totale wereldwijde opwek, hoe verandert onze wereld dan? Passen al deze zonnecellen en panelen wel op onze daken? Of moet er worden gezocht naar andere plekken om deze panelen te plaatsen?

Waarom worden de zonneparken gebouwd? Omdat Nederland meer groene energie moet opwekken. De Nederlandse overheid stimuleert de bouw van parken met een subsidie, zodat iedere opgewekte zonne-kWh verkocht kan worden voor marktprijzen. Zo ontstaat er een gezond verdienmodel om parken te bouwen en kan de stroom van deze parken worden verkocht aan bedrijven en consumenten.

Wat heb jij hieraan? Nou, de media staat er bol van. We (lees: Nederlandse burgers) worden aangespoord om meer duurzamere keuzes te maken en daar hoort het gebruiken van duurzame energie ook bij. Tot voor kort bestond er amper duurzame opwek capaciteit in Nederland. Je kan wel duurzame energie kopen, maar dit is in feite groene energie uit waterkrachtcentrales uit bijvoorbeeld Noorwegen. Je koopt dus wel groene energie, maar die komt van erg-ver-weg. Nu er meer en meer parken worden gebouwd, zal het makkelijker worden stroom te kopen van de parken die nu gebouwd worden. De duurzame energie komt dus van dichterbij.

Van wie zijn deze parken? Het overgrote deel van de parken is in de 1e fase in handen van projectontwikkelaars. Zijn nemen het risico om vergunningen aan te vragen, subsidies te verkrijgen, te onderhandelen met leveranciers en installateurs om uiteindelijk een zonnepark operationeel te krijgen. Een operationeel park is een park dat stroom produceert wat daarna wordt teruggeleverd aan het net. Als een park zijn kwaliteit bewezen heeft, wordt het vaak verkocht aan bijvoorbeeld energiemaatschappijen die hun aandeel ‘duurzaam’ willen opkrikken. Dit stelt hen in staat duurzame energie uit eigen opwek te verkopen in plaats van het te kopen van een waterkrachtcentrale in Noorwegen.

Waar worden deze parken gebouwd? Hier vind je binnenkort een link naar een overzicht van de 5 grootste parken die gebouwd en volledig operationeel zijn. Voor de komende jaar wordt een vertienvoudiging van het aantal parken verwacht. De subsidies voor deze locaties zijn reeds toegekend. Een overzicht hiervan vind je binnenkort ook via deze link.

Welke discussie wordt hier momenteel over gevoerd? Dat er meer duurzame opwek capaciteit moet komen in Nederland, daar zijn de meeste het wel over eens. De vraag die nu ontstaan is waar de opwek moet komen. Er is nog plek op honderdduizenden daken om zonne-energie op te wekken. Echter, omdat men dat niet snel genoeg vindt gaan en omdat het goedkoper is om op (landbouw)-grond panelen te plaatsen is er de laatste tijd een jacht gaande op grond om panelen op te plaatsen. Burgers die in de buurt van deze grond wonen komen hiertegen in opstand.

DNVGL benoemde tijdens de presentatie expliciet dat de omwonenden al vroeg in het proces moeten worden betrokken. In Groningen is er zelfs een voorbeeld waar de vergunning werd vernietigd omdat de procedures niet juist zijn gevolgd. Klik hier voor het  volledige artikel. Waarom komen die panelen op landbouwgronden of natuurgebieden als er nog zoveel daken beschikbaar zijn? De stelregel: Eerst daken, dan gronden lijkt een goed uitgangspunt, echter het is 5 voor 12. Alle mogelijke manieren om energie op te wekken die niet schadelijk is voor de natuur moeten worden aangegrepen. Zo pleitte ook oud minister Bleker in de NRC.

Zorg zelf voor meer duurzame energie in Nederland!

Fritts vind het belangrijk dat er meer duurzame energie komt. Of dat nu op het dak of op grond wordt geplaatst. Wij zijn blij dat meer duurzame energie opwek capaciteit in Nederland er toe leidt dat het tastbaarder wordt wat groene opwek inhoudt. Dat het eenvoudig is stroom van een echt groene bron te kopen. Deze energiemaatschappijen spannen zich in ieder geval al in om echt groene energie te verkopen aan de consument.

Fritts wil iedereen een oplossing bieden, iets met groene energie te doen! Met onze blogs hopen wij je te inspireren.

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van deze blog, laat je dan horen!

 

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Joris Beukeboom
Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn. Dan ben ik 64. Een mooi moment om met pensioen te gaan. Ik zal dan grootvader zijn en terugkijken op een enorme transitie in de energiesector. Met trots, ik heb mijn steentje bijgedragen. Ik studeerde 7 jaar aan de Wageningen Universiteit om mij te verdiepen in het koopgedrag van consumenten. Met periodes studeerde ik in het buitenland (Amerika en Kenia) en leerde dat duurzaam consumptiegedrag geen vanzelfsprekendheid is. De producten die wij gebruiken in de duurzame energiesector zijn technisch van aard en met een mate van technische complexiteit, die nieuw en soms onbegrijpelijk is voor de doorsnee consument. De afgelopen 5 jaar heb ik mij gespecialiseerd in de aanbiedende partijen van zonne-energie producten. De aanbieders hebben de taak het zonne-energieproduct aan de man te brengen, met het spreekwoord in mijn achterhoofd ‘wat een boer niet kent, dat eet hij niet’. Wij zijn het bedrijf Fritts begonnen, om de aanbieders een handje te helpen en de consument te overtuigen van de voordelen van de zon. Heb je een vraag over een product of een aanbiedende partij? Het antwoord hebben wij! Joris, Medeoprichter Fritts.nl

Comment Section

3 reacties op “Grote zonneparken moeten bijdragen aan de energie-opwek-capaciteit van de toekomst


Door van der Mol L op 5 december 2020

Zonneparken zijn een goed initiatief om onze voetafdruk op de wereld te verminderen, maar ik vind zonnepanelen op daken plaatsen veel beter. Er is al een groot te kort voor beschikbare landbouwgronden. Is er geen mogelijkheid om zonnepanelen langs gevelwanden te plaatsen?


Door Arjan 19-3-19 op 19 maart 2019

Er zouden in NL veel meer PV-installaties op daken kunnen en dan zijn zonneweides minder noodzakelijk. Ik denk dat landbouwgronden al onder druk staan en dat weilanden niet in ras tempo moeten worden vol gelegd met zonnepanelen.


Door Emma op 8 november 2018

Ik vind de zonneparken een erg goed initiatief!

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.