Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

De juiste omvormer aansluiting (Infographic)

Dit artikel is speciaal geschreven voor installateurs en netbeheerders. Met dit artikel wil Fritts graag een einde maken aan onduidelijkheid in de markt. Fritts zegt hoe het zit. Daarom ben ik eens goed in de regelgeving gedoken en hier een handige infographic voor gemaakt.

Er zijn 2 onduidelijkheden waar ik al jaren mee zit en waar ik uit verschillende bronnen geen duidelijk antwoord op krijg. Na het bestuderen van de Elektriciteitswet, de Netcode, verschillende normen en de websites van de netbeheerders ben ik een heel eind gekomen maar zelfs nu nog niet 100% zeker. Ik nodig dan ook iedereen uit om op dit artikel te reageren zodat we echt 100% zekerheid hebben.

Omvormer aansluiten op het elektriciteitsnet. Hoe moet het?

Ik krijg heel vaak de vraag: Lex, mag ik omvormer met vermogen X aansluiten met een installatie automaat Y op hoofdzekering Z. Blijkbaar heerst er bij iedereen (consumenten en installateurs) verwarring.

De vragen zijn eigenlijk op de delen in 2 hoofdvragen:

  1. Hoeveel vermogen mag je per enkele fase (1 fase of op 1 van de 3 fases) aansluiten?
  2. Hoeveel vermogen mag de omvormer hebben (1 of 3 fase) t.o.v. de hoofdzekering?

1. Hoeveel vermogen mag je op 1 fase aansluiten?

Dit is ook een persoonlijke frustratie. Toen ik nog zelf zonnepanelen installeerde (tot 2014) kreeg ik regelmatig een aanvraag van klanten die een 1 fase aansluiting hadden met een relatief hoog verbruik. Ik weet vanwege mijn ervaring in het buitenland dat er een bepaald maximum is wat je per fase mag invoeden i.v.m. onbalans. In Duitsland is het maximale vermogen op 1 fase heel duidelijk geregeld (VDE 4105 standaard) en het maximale vermogen op 1 fase is 4600 Watt (20A). In België is het ook heel duidelijk geregeld (Synergrid C10/C11) en het maximale vermogen op 1 fase is 5000 Watt (21,7A).

Wat zijn de regels in Nederland?

In Nederland is de Netcode het belangrijkste document als het gaat om deze punten. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) is de toezichthouder op de netbeheerders en is verantwoordelijk voor de Netcode. De Netcode is weer onderdeel van de Elektriciteitswet en dus verplicht.

Nadeel is echter dat de Netcode heel cryptisch omschreven is. En dat ook wel logisch want in 89 pagina’s staat alles beschreven. Van grote elektriciteitscentrales tot en met kleine aansluitingen. Er staat dus niet duidelijk dat een omvormer maximaal 5.000 watt op 1 fase mag zijn. Maar wat staat er wel in:

2.2.1.5  Aansluitingen waar naar het oordeel van de netbeheerder een grotere gelijktijdige schijnbare belasting dan 5,5 kVA, dan wel een met de netbeheerder in individuele gevallen overeengekomen hogere waarde, kan worden verwacht, worden, behoudens ontheffing van de netbeheerder, als driefasen-aansluiting uitgevoerd. Daarbij zorgt de aangeslotene voor een zo veel mogelijk gelijke verdeling van de belasting over de drie fasen.

De Netcode bepaald dat bij een belasting (afname of terugleveren) van meer dan 5,5 kVa (5.500 watt is 23,9A) een driefasen aansluiting verplicht is en de aangeslotene de drie fasen zoveel mogelijk gelijktijdig belast.

Voorbeeld:

De klant verbruikt 8.000 kWh en heeft voldoende dak om genoeg zonnepanelen te plaatsen. Hij heeft een 1 fase aansluiting van 35A. Ik ga bij die klant langs en maak netjes een voorstel van 6.000 wattpiek zonnepanelen op een omvormer van 5.000 watt. Maar de klant ontvangt ook een voorstel van een concurrent met 7.500 wattpiek aan zonnepanelen op een 6.000 watt omvormer. Ik zeg dat het zo niet mag en doe een voorstel om de aansluiting verzwaren met als gevolg: kosten voor verzwaring en meer kosten voor een 3 fase omvormer. En de uitslag laat zich raden: De klant ging voor de concurrent die het goedkoper kon leveren maar niet volgens de regels.

En wat schets mijn verbazing. Nog steeds krijg ik veel vragen per mail en op de Fritts Community of een 6, 7 of zelfs 8 kilowatt omvormer op een 1 fase aansluiting mag. Dit mag zeker niet.

2. Hoeveel vermogen mag de omvormer hebben t.o.v. de hoofdzekering?

Als het voorgaande fout gaat dan gaat dit al helemaal vaak fout. Op wat voor groep (zekering / installatieautomaat) moet de omvormer aangesloten worden? En hoe groot mag deze zijn in verhouding tot de hoofdzekering? Ook deze vragen krijg ik heel vaak. Een voorbeeld:

“Ik heb een 3x25A aansluiting, kan ik hierop een 3-fase omvormer van 15000Wp aansluiten? (m.a.w. verdeelt de omvormer 5000Wp over iedere fase?)”

Ook hier is de Netcode cryptisch maar duidelijk:

2.4.2.1 De beveiligingen zijn selectief ten opzichte van de beveiligingen in het net van de netbeheerder. De netbeheerder kan verlangen dat hiervan een berekening wordt gemaakt.

De beveiliging (groep, zekering, installatieautomaat) moet dus selectief zijn aan de hoofdzekering. Lees in dit artikel wat selectiviteit precies is.  In de praktijk moet de groep van de omvormer dus ongeveer 1,6 maal lager gedimensioneerd worden dan de hoofdzekering.

Terug naar de voorbeeld vraag. Een drie fase omvormer van 15.000 wordt aangesloten op een groep van 3x25A. Die is dus nooit selectief aan de hoofdzekering. Toch kan er wel 15.000 watt aan omvormer vermogen aangesloten worden maar dan verdeeld over minimaal 2 omvormers. Bijvoorbeeld een 7 en een 8 kilowatt omvormer. Deze worden aangesloten op een 3x16A groep en die zijn wel selectief aan de hoofdzekering.

Duidelijkheid in een infographic

Omdat ik het graag simpel hou heb ik het allemaal zeer sterk samengevat in een handige infographic.

Fritts Quick Omvormer aansluiting

De infographic is gebaseerd op de bronnen die ik nu heb. Mocht er iets niet kloppen dan hoor ik het graag en dan pas is het aan. Reacties (onderaan) zijn welkom.

Handhaving en bestraffing:

Regels zijn regels. Maar net zoals dat niet iedereen zich aan de snelheid op de snelweg houdt worden de regels op grote schaal overtreden. En dat lijkt wel logisch. Want ik heb mij als installateur altijd aan de normen en regels gehouden en dat heeft me een hoop klanten gekost. Van degene die willens en wetens (of onwetend) de regels overtreden heb ik nog nooit gehoord dat er een installateur bestraft is.

  • Wie handhaaft er in Nederland?
  • Is de klant of de installateur verantwoordelijk?
  • En hoe vaak wordt een maatregel opgelegd?

Ik weet het niet.

Wat is jouw mening?

Hoe meer zonne-energie hoe beter natuurlijk. Het is altijd goed om naar de meest optimale oplossing te zoeken maar daarbij moeten de regels wel in acht gehouden worden.

Als je dit artikel leest weet je er ongetwijfeld veel van af. Ik ben dan ook benieuwd naar jouw mening. Klopt het allemaal wat ik heb geschreven? Of heb jij nog een andere aanvulling? Ik hoor het graag want Fritts informeert 10-duizenden consumenten per jaar en dat willen we zo goed mogelijk doen.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

33 reacties op “De juiste omvormer aansluiting (Infographic)


Door Suzanne op 11 juni 2021

Ha Lex,

Ik heb een vraag die nog niemand heeft kunnen beantwoorden. Wie regelt de verdeling van de fases bij nieuwbouw? Wij hebben 3fase aansluiting ivm warmtepomp en inductie kookplaat. We hebben problemen met (1 fase) converter (overspanning), net als andere buren. Echter sommige buren hebben geen problemen, zij zitten op fase 2 en fase 3. Wie houdt deze verdeling in de gaten en zorgt voor goede verdeling naar netbeheerder?


Door Patrick op 12 december 2020

Ik heb een omvormer van 1000W met panelen 660Wp op 1 fase 16A (lichtnetgroep) en ik heb een omvormer van 6000W met panelen 4320Wp op 3 fase 16A (aparte groep/verdeelkast).Op een netaansluiting van 3x25A. Mag/kan dat ? Moet ik bij de 1000W omvormer een zekering plaatsen (is een plug en play systeem)


Door Robert op 12 mei 2020

Hoi Lex,
Ik heb thuis hoofdzekering van 35A en een meterkast met 1 hoofschakelaar 2p 40A, 3x aardlekschakelaar 2p 40A met 12 groepen 16A. De zonnepanelen 11x320wp zitten op een aardlekautomaat 16A aangesloten.
Is dit correct?? In theorie kan mijn aardlekschakelaar uitbranden??


Door Will op 23 april 2020

Dag lex,
Toch even een vraagje nog
Heb in de meterkast 3 fase (3×25)
Nu wil ik een 10Kw omvormer 3 fase aansluiten, het totaal opbrengst van de panelen ligt rond de 10Kw (omvormer mag max 12Kw totaal hebben)
Of moet ik bij 10Kw toch 2 omvormers hebben van ieder 3 fase van 5Kw


Door hans op 11 maart 2019

hallo lex ik heb 16 panelen qcel 305wp met 1 string aangesloten op een goodwe d ns 5000 max volt spanning 600 volt kan dat kwaad of niet


Door Ko op 14 april 2019

Dat kan niet, want je hebt geen 3fases bij een enkelfase meterkast.


Door Arthur Osterop op 4 maart 2019

Hallo Lex,
Ik heb denk ik een vreemde vraag want ik lees er niets over op het net. Mag/kan je een 3 fasen omvormer (5kW) aansluiten op een 1 fase meterkast?
Mvg, Arthur


Door Han op 7 februari 2019

Hoi Lex, mag je wettelijk gezien eigenlijk wel de elektra naar/in de meterkast aanleggen als particulier of moet dat gebeuren door een gecertificeerde monteur? Bvd, Han.


Door kees Wijnen op 27 januari 2019

Ik lees altijd veel over vermogens, maar zelden iets over verdeling over de 3 fases. Bij kleinere installaties heb je meestal mono fase omvormers. Maar hoe sluit ik die aan op een 3 fase installatie?? Ik kan hem maar op één fase aansluiten. Dus alleen die ene fase heeft profijt van de zonnepanelen. Heb ik op een andere fase een boiler aangesloten . . . jammer. Of zie ik dat verkeerd?
Nu zijn er ook micro omvormers, dus per paneel of per 2 panelen 1 omvormer. Deze sluit ik dan parallel op één fase aan. Zou ik ze ook over de 3 fases kunnen verdelen?


Door Marc op 22 januari 2019

Hoi Lex,
Ben benieuwd wat je van onderstaande installatie vind in een woning met 1x25A hoofdaansluiting:

18x 300Wp panelen met een Goodwe 5000-D-NS omvormer.

Dit is me door 2 verschillende aanbieder onafhankelijk van elkaar aangeboden. En volgens beiden zou dit gewoon op de huidige meterkast aangesloten kunnen worden.


Door Fam op 20 april 2020

Dat mag niet. Je hebt twee opties:
1.) hoofdzekering verzwaren naar 35A
2.) maximaal 12 * 300Wp panelen installeren.


Door Kees Entius op 28 oktober 2018

Als je Enphase micro omvormers gebruikt kun je het piekvermogen dan oom verdelen over meerdere fasen?
Of is het een goed idee om een opslagbatterij te plaatsen om het piekvermogen te reguleren?
In mijn geval om een piekvermogen van 25 Kwh toch aan te kunnen sluiten op een 3×25 ampere groep.


Door Gerard op 28 oktober 2018

>>>>>>Door Lex Schiebaan op 6 juni 2018
Hoi Live,
Geen probleem. Dat regelt de omvormer zelf.<<<<<<
Klopt niet altijd.
Bij omvormers van SolarEdge moet de stuurelektronica op L3 zitten. Anders volgt een foutmelding.


Door John op 10 september 2018

Hallo Lex. Super deze informatieve site.
Ik heb wel een vraag over dit artikel.
Klopt het nu wel of niet dat jij bij een 1 fase kast met 35A hoofdzekering 2 extra groepen met 20A automaat (=selectief) kan en mag (laten) plaatsen waar je aan elke groep een omvormer van circa 4kW kan hangen?
Dus totaal 2 x 4kW.
20A is selectief en 2x4kW is totaal 35A.

Elders lees ik dus als voorbeeld bij 1x35A:
“Er kan ook een groep van 10A en een van 25A geplaatst worden, er kunnen dan 2 omvormers met totaal max 8050W, bv een SMA SB2000HF op 10A en een SB5000 op 25A, geplaatst worden.”

Als dit niet mag zou ik ook graag willen weten op welke regel dit is gebaseerd.


Door j.m.koopman op 14 augustus 2018

Beste Lex , vind je informatie gewoon super goed en helder,bedankt


Door Live op 19 mei 2018

Hallo Lex moet ik bij het aansluiten van een 3 fase omzetter rekening houden hoe de fasen zijn georiënteerd of regelt de omzetter dat zelf? Heb een powador 7900 en 25 panelen 150wp


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2018

Hoi Live,

Dat regelt de omvormer helemaal zelf. Die verdeelt het vermogen over de 3 fases.

Groeten, Lex


Door live op 30 juni 2018

Momenteel liggen er 21 sf150 l en S in drie stringen. Ongeveer 2300wp. Per string meet ik een openklemsp van 670V. Nu heeft mijn Powador 7900 een max ingang van 800V. Weet jij zo of ik de strings naar 8 kan brengen. Zal wel kritisch zijn.


Door live op 1 juli 2018

of 4*6 strings is eventueel ook mogelijk


Door Live op 19 mei 2018

Hallo, uitleg is duidelijk. Zover zo goed over selectiviteit. Nu het volgende, heb 25 panelen. Ga er 18 van gebruiken. We gaan ze tijdelijk plaatsen, later volgen er nog 7 of misschien wel meer. Heb een 3 fasenomzetter erbij. Aansluiten is geen probleem maar moet ik rekening houden welke fase op welke fase aangesloten moet worden? Of moet ik dit eerst bepalen, meten? Of regelt de converter dit zelf?


Door Lex Schiebaan op 6 juni 2018

Hoi Live,

Geen probleem. Dat regelt de omvormer zelf.

Groeten, Lex


Door Geert-Jan Oprins op 8 mei 2018

Beste Lex

Excuses dat ik zo laat reageer op dit topic. Niet zeker of deze al gesloten is maar wil je toch iets vragen. Wij hebben reeds 2 zonnesets aangesloten op onze groepenkast. 1x 1650Wp en 1 x 2730Wp. Allebei op 2 verschillende fases. Nu wil ik er nog een 3de set op aansluiten (op de kop kunnen tikken voor 0,50ct/ Wp) . 1 x 3680Wp. Weet jij of er nu een probleem gaat voorvallen met eventuele verschuiving van fases…we hebben een 3x25A aansluiting en ik wil eigenlijk niet hoger ivm netwerkbeheer kosten die dan in één keer €600,-/jaar meer zijn.


Door Lex Schiebaan op 17 mei 2018

Hoi Geert-Jan,

Geen probleem. Reageren staat overal open. Mag over 10 jaar ook nog 😉

Het is een beetje een gekke situatie maar zoals ik het lees geen probleem. Het verschil per fase mag maximaal 5000 watt zijn. Door er een set bij de plaatsen wordt het fase verschil juist kleiner dus dat is (op basis van deze beperkte informatie) geen probleem.

Groeten, Lex


Door Wijnen op 31 augustus 2016

Hmm


Door melvin op 27 juli 2016

Lex,

Als ik 29 panelen solar frontier heb met een Growatt omvormer 3-fase aansluiting. Moet ik dan een 4200 MTL of 5000MTL hebben


Door Lex Schiebaan op 24 augustus 2016

Hoi Melvin,

Ik neem aan dat je de 170 Wattpiek bedoelt. Dan kom je op 4930 en dan zou een 5000 logischer zijn. Maar het belangrijkste is dat de configuratie goed is en kan. Dit kan je met de software van Growatt bepalen.

Succes!

Groeten, LexDoor Lex Schiebaan op 29 juni 2016

Hoi Paul,

Op basis van de tekst in de netcode dan zou je dat inderdaad zeggen. Maar in vrijwel alle landen is het maximaal 5000 watt. En in de video van Isso (Handboek zonne-energie) legt André Derksen uit dat het maximaal 5.000 watt is. Zie de video op: https://fritts.nl/videos/

Zoals ik al zei weet ik het ook niet 100% zeker maar ik ga er vanuit dat het inderdaad 5.000 watt is. En daarnaast heb je eigenlijk geen enkelfase omvormers van 5,5kW dus dat is ook niet echt het punt.

Groeten, Lex


Door Anoniem op 8 juni 2016

2x Solaredge SE 3000 kan wel in een oost west opstelling
elk afgezekerd met een B16 amp automaat


Door Paul Zwartkruis op 8 juni 2016

dat betekend, dat de Solar Edge SE6000 in Nederland dus niet toegepast mag worden!?


Door Lex Schiebaan op 17 juni 2016

Klopt inderdaad Paul. Wat dus wel mag is 2 kleinere omvormers.

Groeten, Lex


Door Paul Dalebout op 18 juni 2016

Dag Lex en Paul, volgens mij mag dit wel als je hem op 25A afzekert (bij een 1x35A aansluiting). De omvormer zelf moet je dan software matig begrenzen tot max 25A.


Door Lex Schiebaan op 29 juni 2016

Hoi Paul,

Dat mag dus niet. De enige oplossing is meerdere omvormers. Zie ook de video van André Derksen.

Groeten, Lex

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.