Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

Opbrengst check. Laat je zonne-opbrengst checken door Fritts.

article content

Opbrengst check. Laat je zonne-opbrengst checken door Fritts.

Bijna dagelijks krijgen we bij Fritts mailtjes of reacties van mensen die niet weten of hun systeem goed functioneert. Op afstand, met een heel beperkte kennis van de situatie, is het voor ons heel moeilijk om te checken of de opbrengst wel goed is. Dat heeft mij aan het denken gezet en ik denk dat ik iets gevonden heb waarmee het wel kan. Enige probleem dat er is: ik heb jullie hulp nodig.

Het idee dat ik heb is om een pool op te bouwen met een flink aantal systemen. Door al deze systemen te vergelijken op situatie, oriëntatie, locatie en helling kunnen we al een aardig eind komen. Dit gecombineerd met informatie over de gebruikte producten zal ons hopelijk de inzichten geven die we nodig hebben om voor iedereen de opbrengst te kunnen checken. Mocht dit een succes worden dan wil ik graag samen met een stagiair kijken of we dit op grote schaal voor iedereen beschikbaar kunnen maken.

Voor mijn test projectje heb ik ongeveer honderd systemen nodig. Het liefst kris kras door het land. Omdat het lastig is om alle omvormer systemen met elkaar te vergelijken doen we in de test alleen de merken SolarEdge, Omnik en SMA.

Update

Inmiddels ben ik samen met 3 anderen een nieuw bedrijf begonnen genaamd SunData. Wil je jouw opbrengst checken. Ga dan naar https://sundata.nl/ en meld je aan.

Mee doen is simpel en het instellen kost je nog geen vijf minuten. En iedereen ontvang een opwekcheck (wanneer we er wat nuttigs over kunnen zeggen en voldoende deelnemers hebben).

 

Kijk voor meer informatie op: https://sundata.nl/

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

8 reacties op “Opbrengst check. Laat je zonne-opbrengst checken door Fritts.


Door Loes Walsteijn op 10 september 2016

Ik wil wel meedoen met onze OMNIK en 18 panelen op zuidhelling. Temeer omdat ik ook graag zou willen weten wat het verlies aan rendement is als onze buren in hun nieuwbouwhuis de helft in de schaduw zetten.


Door Lex Schiebaan op 12 september 2016

Hoi Loes,

De test met de opbrengst check is op dit moment af gerond. Er waren wat technische beperkingen waardoor we nog niet alles konden doen wat we wouden. In de toekomst gaan we hier zeker weer naar kijken.

Groeten, Lex


Door Ronald op 27 maart 2016

Hallo Lex,
Ruim twee jaar geleden heb je 14 panelen met een omvormer van Steca geplaatst op ons platte dak. Helaas biedt Steca maar twee jaar gratis monitoring. Jammer, want ik was redelijk verslaaft maar gelukkig nog niet zo erg dat ik hier voor wilde betalen.
Hopelijk kun je de Coolpix 3000 toevoegen aan je test.
Groet,

Ronald (Vijfhuizen)


Door Lex Schiebaan op 29 maart 2016

Hallo Ronald,

Leuk je hier weer tegen te komen. Hebben de zonnepanelen vorig jaar weer net zoveel opgeleverd als in 2014?

Jammer inderdaad dat de gratis periode afgelopen is. Op zich valt de prijs voor verlenging mee maar ik vind het persoonlijk jammer dat je in 1x 120 euro moet betalen voor 5 jaar.

Wat je wel kan doen is lokaal inloggen direct op de omvormer. Op de omvormer zie je het IP nummer. Als je deze in de browser in typt kan je alles zien wat je normaal op het scherm ziet.

Als ik een oplossing weet zodat je de Steca weer op afstand kan uitlezen dan laat ik het je weten.

Groeten, Lex


Door Gerrit op 23 februari 2016

Ik heb zelf onderzoek gedaan en mijn eigen systeem samen gesteld. Ik ben natuurlijk wel benieuw of het goed draait kun jij misschien daar ook iets in betekenen. Heb alleen wel een andere omvormer een fronius symo 3.7-0-m met 27 x tsmc 155 c2 in twee string 2x serie prael 9 panelen en 1x serie 9 dak helling 30 gr op oost zuid zuid. Hier zijn al wat gegevens, ik hoop wat te horen.

Gr en vast bedankt Gerrit


Door Lex Schiebaan op 26 februari 2016

Hallo Gerrit,

Bedankt voor je reactie. Mooi systeem. We gaan kijken of we Fronius ook kunnen toevoegen. Het is per merk verschillend maar we laten het je weten zodra het mogelijk is.

Groeten, Lex Schiebaan


Door Gerrit op 2 april 2016

Bedankt ben benieuwd als het makkelijk is kan ik een gast account maken zo dat je mee kan kijken gr gerrit


Door Lex Schiebaan op 18 april 2016

Hallo Gerrit,

Mooi dak! We kunnen Fronius nog niet automatisch mee nemen maar ik heb even gekeken en dat ziet er goed uit. Een zon prestatie ratio 98% is heel netjes en waarschijnlijk boven verwachting. Klopt dat? Wat was er voorspeld?

Groeten, Lex

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.