Verbinding omvormer met internet herstellen (Stappenplan)
03 juli 2017 
4 min. leestijd

Verbinding omvormer met internet herstellen (Stappenplan)

Heb jij ook een app op je telefoon waarop je de opbrengst van de zonnepanelen kan zien? En zie je de laatste tijd geen opbrengst? Geen paniek. Waarschijnlijk is de internetverbinding van de omvormer verbroken. Volg het stappenplan om de verbinding te herstellen. Als je er niet uitkomt, kan je onder deze blog een reactie achterlaten.

Wat je moet weten:

De omvormer zet de energie van de zonnepanelen om in bruikbare elektriciteit in huis. Daarnaast is het een slim apparaat wat allemaal metingen doet en zo onder andere de opbrengst kan bepalen. Om deze informatie door te geven is de omvormer verbonden met het internet. En juist die verbinding wordt wel eens verbroken. De leverancier van jouw systeem sluit problemen met deze verbinding vaak uit in de garantievoorwaarden. Jij bent dus vaak zelf verantwoordelijk voor de verbinding. Dat is net zoiets als een draadloze printer die je bij een elektronica zaak koopt. Meestal komt de verkoper niet mee naar je huis om de boel aan te sluiten. En hij komt ook niet 3 maanden na de aankoop langs om het probleem op te lossen.

Dus jij zit nu met het probleem. Maar geen paniek, want dat gaan we proberen op te lossen.

Welke verbinding heb jij?

Er zijn globaal 3 manieren om de omvormer te verbinden met het internet.

 1. Kabel
 2. Wifi (geïntegreerd in omvormer)
 3. Met hulpmiddelen (extender, powerline, acces point)

Ik prefereer altijd een vaste kabel. Die geeft het minste kans op storingen en bij vervanging van de router werkt alles snel weer. Maar niet alle omvormers hebben de mogelijkheid voor een vaste kabel. En het is ook niet altijd mogelijk om een vaste kabel te gebruiken. Als er WiFi in de omvormer geïntegreerd is, kan dit de oplossing bieden.

Veel voorkomende oorzaken

Dat de verbinding met de omvormer verbroken wordt, kan vele oorzaken hebben. Hieronder de top 5 oorzaken:

 1. Nieuwe router. Dit is de nummer 1 van de problemen. Een nieuwe router van bijvoorbeeld KPN of Ziggo zorgt ervoor dat alle apparaten in huis opnieuw ingesteld moeten worden. Zo ook de omvormer van de zonnepanelen.
 2. Slechte WiFi verbinding. De omvormer hangt vaak precies aan de andere kant van het huis, dan waar de router staat. De WiFi verbinding moet door betonnen vloeren en muren. Hierdoor is het ontvangst slecht en is de kans op verbreking groot.
 3. Kabel er uit. De vaste kabel van de omvormer loopt vaak door heel het huis. Uiteindelijk weet niemand waar de kabel voor is en wordt deze er uitgehaald voor iets anders.
 4. Hulpmiddel problemen. De producten die gebruikt worden om de verbinding op een andere manier te maken zijn vaak kwetsbaar.
 5. IP adres problemen. Dit is meer een IT probleem. Soms staat het IP adres vast ingesteld en conflicteert die met een ander apparaat in huis.

Stappenplan: Hoe los je het op

Inventariseer eerst op welke manier de omvormer verbonden is (zie bovenstaand).

Vaste kabel:

Met een vaste (UTP) kabel zou het zonder veel problemen moeten werken. Vaak zit het probleem dus in de kabel verbinding.

 1. Check of de kabel op de juiste manier in de omvormer zit.
 2. Check of de kabel op de juiste manier in de router zit.
 3. Reset de router door de stekker uit het stopcontact te halen, 20 seconden te wachten en deze weer aan te zetten.
 4. Check of het lampje van de poort op de router gaat branden.
 5. Check op de omvormer of het lampje van de verbinding gaat branden (indien van toepassing)

Mocht de kabel niet het probleem zijn, dan moet de omvormer mogelijk ingesteld worden. Zoek daarvoor op Google naar de handleiding van de omvormer fabrikant. Mocht dat ook niet lukken: laat dan hieronder een reactie achter.

WiFi:

Bij een omvormer met geïntegreerde WiFi module is het iets lastiger. Vaak moet de verbinding opnieuw ingesteld worden. En dat is niet altijd heel makkelijk dankzij de hele slechte handleidingen. Maar uiteindelijk werkt het bijna altijd dus volhouden en net zo lang door gaan tot het werkt.

 1. Zoek de handleiding van de omvormer fabrikant. (Google op: Merk, WiFi, manual of iets soortgelijks)
 2. Volg de handleiding en probeer de verbinding te herstellen.
 3. Als het niet lukt probeer de WiFi module te resetten (zien manual) en herhaal stap 2
 4. Als dit ook niet lukt zie de Extra tips onderaan.
 5. Mocht dat ook niet lukken dan is de WiFi module mogelijk kapot. Neem contact op met de omvormer fabrikant om dit te testen en op te lossen.

Belangrijk: Vergeet niet de WiFi van de omvormer te beveiligen. Sommige omvormers staan open waardoor iedereen jouw internet zou kunnen gebruiken zonder dat je het weet. Als dit het geval is staat het expliciet vermeld in de handleiding van de omvormer fabrikant.

Hulpmiddelen (extender, powerline, acces point etc)

Dit zijn vaak van die kleine witte kastjes. Deze zijn via een kabeltje aangesloten op de omvormer. Deze hulpmiddelen worden vaak door de installateur als service worden geleverd om de verbinding toch mogelijk te maken. Omdat deze kastjes vaak kwetsbaar zijn zit er vaak geen garantie op.

 1. Bedenk of het mogelijk is alsnog een vaste kabel te leggen.
 2. Zoek de handleiding van de gebruikte kast(jes).  (Google op: Merk (bv Sitecom, TP-link e.d.), Typenummer, manual of iets soortgelijks)
 3. Volg de handleiding om de verbinding te herstellen.
 4. Koop een nieuw setje en probeer die (vaak niet duur).
 5. Als dit ook niet lukt zie de Extra tips onderaan.

Hoe weet je dat de verbinding herstelt is.

Dit is afhankelijk van het merk en type omvormer.

 1. Lampje: Veel omvormers hebben een lampje die aangeeft of er een internet verbinding is.
 2. Display: Vaak staat onderin het display een teken of IP adres.
 3. Menu: Soms moet je even door het menu van de omvormer scrollen.
 4. App of portal: Soms kan je in de app of portal van de omvormer fabrikant zien wanneer er voor het laatst een verbinding is geweest.
 5. Router of Fing. Dit is wat geavanceerder. Met de router of de IP scanner app Fing kan je zien of de omvormer een IP adres heeft gekregen. Meestal is de verbinding dan ook herstelt.

Extra tips

 • Kijk ook eens op Youtube om een filmpje te vinden over het instellen van de omvormer. Je zou verbaasd zijn hoeveel enthousiaste mensen filpmjes hierover plaatsen.
 • Als je een WiFi printer kan instellen kan je ook een omvormer met Wifi instellen. Mocht je dit niet kunnen (de meerderheid) dan is het noodzaak om hulp in te schakelen. Denk aan de handige buurjongen of een slimme oom.
 • Na het herstellen van de verbinding staat de data meestal niet gelijk zichtbaar in de app of op de website van de omvormer fabrikant. Dat kan een paar uur tot wel een dag duren. Geduld is een schone zaak.
 • Een werkende internetverbinding is leuk maar het belangrijkste is dat de omvormer goed werkt. Elke omvormer geeft aan of hij goed werkt door een groen lampje. Check dus altijd eerst of het groene lampje brandt en neem indien nodig contact op met de installateur.

Laat hieronder een reactie achter.

Als je wat aan deze tips gehad dan vind ik dat leuk om te horen. Heb je iets gevonden wat iedereen moet weten plaats de link dan in een reactie.

Of kom je er toch niet helemaal uit plaats dan hieronder een reactie met in ieder geval het merk en type omvormer en het type verbinding.

Over de schrijver
Hans
Door

Hans

op 17 Jan 2019

Bedankt voor het duidelijke stappenplan, mijn verbindingwerkt nu weer goed.

J.van Abeelen
Door

J.van Abeelen

op 28 Mar 2019

Ik heb een goodwe omvormer ben al een paar dagen bezig om hem te verbinden met internet .heb wel verbinding met WiFi van omvormer toets dan 10.10.100.253 in krijg dan de melding dat de server niet kan verbinden! Wat is er aan de hand?

C.J.
Door

C.J.

op 12 Sep 2019

Precies hetzelfde probleem hier. App geinstalleerd op telefoon, verbinding met wifi is er, maar geen internet. Is het probleem aan jouw kant inmiddels opgelost? En zo ja, hoe?

C.J.
Door

C.J.

op 12 Sep 2019

Gaat hier ook om Goodwe trouwens.

Henk Dorst
Door

Henk Dorst

op 21 Nov 2020

Ik heb ook hetzelfde probleem en krijg het niet opgelost. Wie kan me helpen?

Henk Dorst
Door

Henk Dorst

op 21 Nov 2020

Ik heb ook hetzelfde probleem en krijg het niet opgelost. Wie kan me helpen?

Berrie
Door

Berrie

op 24 Nov 2019

Ik krijg wel verbinding met omvormer maar kan brouwser reageert verde niet om poort te openen 172.xx.x.xx

Mark
Door

Mark

op 03 Jan 2020

Weten jullie of de omvormer de router (bij bekabelt) of de extender (bij wifi) kan beschadigen door overbelasting of stroompieken? Dit vraag ik omdat er toch een hoop stroom door de omvormer gaat. Bij mij zijn er 2 extenders stuk gegaan (lampjes branden wel, er is contact, maar geen data meer verzonden). Ze hebben het dus wel gedaan. NU bedraad aangesloten via switch, maar die was aanzienlijk duurder. Is een overspanningsbescherming niet aan te raden?

Ton
Door

Ton

op 22 Mar 2020

Heb hetzelfde probleem app op telefoon werkt met wifi, maar niet op pc, wel vaste verbinding maar ook lampje op router brandt niet. Heb een goodwe GW 10KN-DT.

Toos
Door

Toos

op 21 May 2020

Wat is de beste app voor een ABB omvormer?

Koos Wolff
Door

Koos Wolff

op 29 May 2020

Dag Fritts, Een firma sunny crew is failliet. En krijgt geen ondersteuning om met mijn wifi kit de resultaten uit te lezen. De omvormer is Aurora ABB 5.0 Enkele gegevens die ik nog in mijn bezit zijn. 1 Power-one PVI-6000-outd-IT P/N:3G03661S400 S/N:359177WK:46/10 S0000000000 Q1 wifi 697964F6D code 263 H369AE10FBO En het aansluitkastje de WiFi Kit en de Ethernet kabel die naar de omvormer gaat. Wat kan ik doen en zijn dit gegevens waar je wat aan heeft. Liefst zou ik het uitlezen met wifi onafhangklijk willen zijn. Kunt U mij verder helpen. Dank J Wolff

Doriët Lambèrt
Door

Doriët Lambèrt

op 23 Jun 2020

Hallo ftritts, ik heb een nieuwe omvormer van het merk sofar. Ik kan geen verbinding met wifi maken. Ik krijg een voorberichtdat 'internet misschien niet beschikbaar is. Werk geeft hij aan dat er een open verbinding is. Weet je hoe ik toch verbinding kan maken?

Theo & Willemien Klaassen
Door

Theo & Willemien Klaassen

op 09 Jul 2020

Omvormer SMA Sunny Boy 5000tl-21 uit 2013. Met ethernetkabel verbonden met modem(router) van Ziggo. Monitoren geen probleeem. Onlangs modem(Technicolor) vervangen door Connectbox nan Ziggo. Geen verbinding meer met omvormer. Lampje in modem brandt ook niet. Hoe kan ik internet verbinding herstellen?

Bert meeusen
Door

Bert meeusen

op 07 Sep 2020

Hallo, ben in bezit van sma omvormer tripower 10 kw, nu heb ik wel verbinding met sunny explorer na wijziging wachtwoorden, echter krijg ik met sunny portal geen verbinding meer met de omvormer, foutmelding gebruikerswachtwoord niet juist, hoe kan ik dit oplossen, omvormer zit via kabel aangeloten op router via switch buiten groeten bert

Waling De Jong
Door

Waling De Jong

op 29 Jan 2021

omvormer solar edge. wel gr lamptje. maar geen Wifi verbinding

Linda van de Bovekamp
Door

Linda van de Bovekamp

op 12 Mar 2022

Hier precies hetzelfde is het bij jou al opgelost?

Nicole
Door

Nicole

op 29 Jan 2021

hallo een vraagje.Heb sinds vorige week een nieuwe router,nu kan ik niet meer via esolar air zien wat ik binnen haal van mijn zonnepanelen. Iemand een idee hoe ik dat terug moet installeren? mvg.

Piet
Door

Piet

op 02 May 2021

Er is wel wifi, maar er zijn geen opbrengstgegevens in app te zien. Omvormer staat offline terwijl ik op display normale opbrengst zie.

Ed Jansen
Door

Ed Jansen

op 20 Jul 2021

Sinds kort werkt mijn internet en de Solax x1 omvormer. Wat mij opvalt in de weergave van de app is dat de weergaven 2 uur te vroeg is in de app.

Marja
Door

Marja

op 18 Aug 2021

Hoi Lex, Al 1,5 jaar had ik geen verbinding meer met mijn app. Heb vanalles geprobeerd. Vorig jaar lukte het me niet via de app en ook niet via de laptop. Heb toen zelfs nog gebeld met iemand van goodwe, in het Engels. Mail gestuurd, nooit reactie gekregen. Ik kreeg wel de solar WiFi maar met het wachtwoord kreeg ik wel verbinding, maar geen internetverbinding. Afgelopen week ging ik er toch weer eens mee aan de slag. En mede door deze site ben ik toch opnieuw gaan zoeken en heb ik het nog eens geprobeerd en net voor de omvormer uit ging omdat het donkerder werd is het alsnog gelukt. Alleen kan ik nu niet de gegevens van dat afgelopen 1,5 jaar terug kijken. Ik zie wel een totaal opgewekt zonnenenergie. Maar niet maandelijks of dagelijks. Heb je enig idee of ik dat nog terug ga krijgen/vinden? Ik hoor het graag van je!

WillemK
Door

WillemK

op 18 Aug 2022

de wifi-module van een omvormer houdt de gegevens maar beperkt vast als er geen verbinding is met het internet en dus met de cloud om de gegevens kwijt te kunnen. Dus die 1,5 jaar gegevens ben je helaas kwijt.

Joep
Door

Joep

op 17 Mar 2022

Heeft hier iemand een oplossing? Om in te loggen op wiffi zonder kabel van mijn SMA omvormer heb je een wachtwoord nodig. Ben dit wachtwoord vergeten en krijg geen verbinding meer met de omvormer, ook niet met het WPA2 wachtwoord.

cock warmerdam
Door

cock warmerdam

op 30 Jul 2022

ik heb solar edge omvormer die goed werkt ,alleen om 23.45 elke nacht stopt de wifi verbinding.geen blauw lampje geen data .sochtends op starten eenvoudig en het werkt weer tot 23.45 wie weet oplossing cock W alkmaar

Sybe de Vos
Door

Sybe de Vos

op 10 Aug 2022

Dank voor je stappenplan. Nooit aan gedacht dat de nieuwe router de oorzaak was. Kleine tip: hersteld is met een 'd'.

w zeeman
Door

w zeeman

op 05 Oct 2022

gebeld met zonnepanelen fabriek die zei dat er een antenne kapot kon zijn?

Amy
Door

Amy

op 10 Oct 2022

Handige site en stappenplan. Aanvulling; een handig nichtje of tante zou ook best eens kunnen helpen :)

Hans Bolt
Door

Hans Bolt

op 14 Oct 2022

Hallo Ik heb een nieuwe router gekregen van Ziggo. Nu werkt de app niet meer en kan ik niet zien wat de opbrengst is. Diverse stappenplannen geprobeerd en alle partijen (Ziggo, Installateur de omvormleverancier) wijzen naar elkaar. Help

José
Door

José

op 01 Jan 2023

Hoi ik heb het zelfde probleem, is het bij jou opgelost.

Hans
Door

Hans

op 02 Jan 2023

Ja bij mij is het opgelost. Ik heb de SSID en wachtwoord van de vorige router op de nieuwe overgenomen en nu werkt alles weer perfect. Klinkt te simpel om waar te zijn, maar als het werkt, werkt het.

Jos Kusters
Door

Jos Kusters

op 11 Apr 2023

Precies hetzelfde probleem. Nieuwe router van ziggo en de app werkt niet meer. Lan verbinding niets aan gedaan. Wil graag weten hoe ik bij de i instelling kom van de omvormer voor lan aanpassingen te kunnen doen.

Hans
Door

Hans

op 11 Apr 2023

Hallo Jos. Zie mijn antwoord hierboven. Je hoeft niks aan de omvormer te doen. Log in op je router en verander de naam SSID zoals je vorige router bekend stond bij het wifi. Gebruik ook dat wachtwoord en het hersteld zich automatisch. Succes

hans
Door

hans

op 04 Nov 2022

Bedankt voor duidelijk stappenplan. Overstap van KPN naar T-mobile :handleiding van de wifi-module SAJ. Inloggen op locale wifinetwerkje (manage......)van de omvormer, daarna het nieuwe T-mobile netwerk selecteren en klaar. (blijf wel op netwerk SAJ!!)

Roel Pot
Door

Roel Pot

op 06 Nov 2022

Hallo, Onze Goodwe GW5K-DT heeft tot voor een poos terug altijd gewerk maar om de een of andere vreemde reden is het wifi verbroken. Van alles geprobeerd, resetten etcetera maar alles zonder resultaat.

Gerda
Door

Gerda

op 02 Feb 2023

Mijn solar edge geeft wifi n/a. Al van alles geprobeerd. Super wifi's geïnstalleerd, router met 2.4 toegevoegd maar niets werkt. Groene lampje brandt dus omvormer werkt wel maar geen contact met de app. Alkes werkte eerder wel.

Jos Jeuken
Door

Jos Jeuken

op 03 Feb 2023

Mijn sofarsolar adres, ap-.. ......staat niet meer in het rijtje van Wifi verbindingen. Ook het ip nummer maakt geen verbinding. De P.C. geeft aan dat hij goed geconfigureerd is maar dat de omvormer het signaal niet beantwoord.

Wim Zweerts
Door

Wim Zweerts

op 11 Mar 2024

Probeer het volgende: bij herstarten van de KPN-router eerst de groep van de zonnepanelen afschakelen/uitzetten, dan router herstarten en wanneer router weer online is dan de groep van de zonnepanelen weer inschakelen.

Lissa
Door

Lissa

op 30 Mar 2024

Bij mijn nieuwe modem (FritzBox) moest de netwerk snelheid van de lan kabel terug gezet worden van 1GB naar 100MB. Daarna werkte de app weer.

Jaap
Door

Jaap

op 11 May 2024

Om de omvormer te verbinden met een tablet schakel ik de standaard WIFI uit en zoek naar andere verbindingen en hoop mdan een AP signaal te zien die ik dan kan activeren maar dat lukt me niet, wat kan hier de oorzaak van zijn.

Reactie plaatsen