Op zoek naar zonnepanelen?
Direct beginnen!

Page content

article content

Verbinding omvormer met internet herstellen (Stappenplan)

Heb jij ook een app op je telefoon waarop je de opbrengst van de zonnepanelen kan zien? En zie je de laatste tijd geen opbrengst? Geen paniek. Waarschijnlijk is de internetverbinding van de omvormer verbroken. Volg het stappenplan om de verbinding te herstellen. Als je er niet uitkomt, kan je onder deze blog een reactie achterlaten.

Wat je moet weten:

De omvormer zet de energie van de zonnepanelen om in bruikbare elektriciteit in huis. Daarnaast is het een slim apparaat wat allemaal metingen doet en zo onder andere de opbrengst kan bepalen. Om deze informatie door te geven is de omvormer verbonden met het internet. En juist die verbinding wordt wel eens verbroken. De leverancier van jouw systeem sluit problemen met deze verbinding vaak uit in de garantievoorwaarden. Jij bent dus vaak zelf verantwoordelijk voor de verbinding. Dat is net zoiets als een draadloze printer die je bij een elektronica zaak koopt. Meestal komt de verkoper niet mee naar je huis om de boel aan te sluiten. En hij komt ook niet 3 maanden na de aankoop langs om het probleem op te lossen.

Dus jij zit nu met het probleem. Maar geen paniek, want dat gaan we proberen op te lossen.

Welke verbinding heb jij?

Er zijn globaal 3 manieren om de omvormer te verbinden met het internet.

 1. Kabel
 2. Wifi (geïntegreerd in omvormer)
 3. Met hulpmiddelen (extender, powerline, acces point)

Ik prefereer altijd een vaste kabel. Die geeft het minste kans op storingen en bij vervanging van de router werkt alles snel weer. Maar niet alle omvormers hebben de mogelijkheid voor een vaste kabel. En het is ook niet altijd mogelijk om een vaste kabel te gebruiken. Als er WiFi in de omvormer geïntegreerd is, kan dit de oplossing bieden.

Veel voorkomende oorzaken

Dat de verbinding met de omvormer verbroken wordt, kan vele oorzaken hebben. Hieronder de top 5 oorzaken:

 1. Nieuwe router. Dit is de nummer 1 van de problemen. Een nieuwe router van bijvoorbeeld KPN of Ziggo zorgt ervoor dat alle apparaten in huis opnieuw ingesteld moeten worden. Zo ook de omvormer van de zonnepanelen.
 2. Slechte WiFi verbinding. De omvormer hangt vaak precies aan de andere kant van het huis, dan waar de router staat. De WiFi verbinding moet door betonnen vloeren en muren. Hierdoor is het ontvangst slecht en is de kans op verbreking groot.
 3. Kabel er uit. De vaste kabel van de omvormer loopt vaak door heel het huis. Uiteindelijk weet niemand waar de kabel voor is en wordt deze er uitgehaald voor iets anders.
 4. Hulpmiddel problemen. De producten die gebruikt worden om de verbinding op een andere manier te maken zijn vaak kwetsbaar.
 5. IP adres problemen. Dit is meer een IT probleem. Soms staat het IP adres vast ingesteld en conflicteert die met een ander apparaat in huis.

Stappenplan: Hoe los je het op

Inventariseer eerst op welke manier de omvormer verbonden is (zie bovenstaand).

Vaste kabel:

Met een vaste (UTP) kabel zou het zonder veel problemen moeten werken. Vaak zit het probleem dus in de kabel verbinding.

 1. Check of de kabel op de juiste manier in de omvormer zit.
 2. Check of de kabel op de juiste manier in de router zit.
 3. Reset de router door de stekker uit het stopcontact te halen, 20 seconden te wachten en deze weer aan te zetten.
 4. Check of het lampje van de poort op de router gaat branden.
 5. Check op de omvormer of het lampje van de verbinding gaat branden (indien van toepassing)

Mocht de kabel niet het probleem zijn, dan moet de omvormer mogelijk ingesteld worden. Zoek daarvoor op Google naar de handleiding van de omvormer fabrikant. Mocht dat ook niet lukken: laat dan hieronder een reactie achter.

WiFi:

Bij een omvormer met geïntegreerde WiFi module is het iets lastiger. Vaak moet de verbinding opnieuw ingesteld worden. En dat is niet altijd heel makkelijk dankzij de hele slechte handleidingen. Maar uiteindelijk werkt het bijna altijd dus volhouden en net zo lang door gaan tot het werkt.

 1. Zoek de handleiding van de omvormer fabrikant. (Google op: Merk, WiFi, manual of iets soortgelijks)
 2. Volg de handleiding en probeer de verbinding te herstellen.
 3. Als het niet lukt probeer de WiFi module te resetten (zien manual) en herhaal stap 2
 4. Als dit ook niet lukt zie de Extra tips onderaan.
 5. Mocht dat ook niet lukken dan is de WiFi module mogelijk kapot. Neem contact op met de omvormer fabrikant om dit te testen en op te lossen.

Belangrijk: Vergeet niet de WiFi van de omvormer te beveiligen. Sommige omvormers staan open waardoor iedereen jouw internet zou kunnen gebruiken zonder dat je het weet. Als dit het geval is staat het expliciet vermeld in de handleiding van de omvormer fabrikant.

Hulpmiddelen (extender, powerline, acces point etc)

Dit zijn vaak van die kleine witte kastjes. Deze zijn via een kabeltje aangesloten op de omvormer. Deze hulpmiddelen worden vaak door de installateur als service worden geleverd om de verbinding toch mogelijk te maken. Omdat deze kastjes vaak kwetsbaar zijn zit er vaak geen garantie op.

 1. Bedenk of het mogelijk is alsnog een vaste kabel te leggen.
 2. Zoek de handleiding van de gebruikte kast(jes).  (Google op: Merk (bv Sitecom, TP-link e.d.), Typenummer, manual of iets soortgelijks)
 3. Volg de handleiding om de verbinding te herstellen.
 4. Koop een nieuw setje en probeer die (vaak niet duur).
 5. Als dit ook niet lukt zie de Extra tips onderaan.

Hoe weet je dat de verbinding herstelt is.

Dit is afhankelijk van het merk en type omvormer.

 1. Lampje: Veel omvormers hebben een lampje die aangeeft of er een internet verbinding is.
 2. Display: Vaak staat onderin het display een teken of IP adres.
 3. Menu: Soms moet je even door het menu van de omvormer scrollen.
 4. App of portal: Soms kan je in de app of portal van de omvormer fabrikant zien wanneer er voor het laatst een verbinding is geweest.
 5. Router of Fing. Dit is wat geavanceerder. Met de router of de IP scanner app Fing kan je zien of de omvormer een IP adres heeft gekregen. Meestal is de verbinding dan ook herstelt.

Extra tips

 • Kijk ook eens op Youtube om een filmpje te vinden over het instellen van de omvormer. Je zou verbaasd zijn hoeveel enthousiaste mensen filpmjes hierover plaatsen.
 • Als je een WiFi printer kan instellen kan je ook een omvormer met Wifi instellen. Mocht je dit niet kunnen (de meerderheid) dan is het noodzaak om hulp in te schakelen. Denk aan de handige buurjongen of een slimme oom.
 • Na het herstellen van de verbinding staat de data meestal niet gelijk zichtbaar in de app of op de website van de omvormer fabrikant. Dat kan een paar uur tot wel een dag duren. Geduld is een schone zaak.
 • Een werkende internetverbinding is leuk maar het belangrijkste is dat de omvormer goed werkt. Elke omvormer geeft aan of hij goed werkt door een groen lampje. Check dus altijd eerst of het groene lampje brandt en neem indien nodig contact op met de installateur.

Laat hieronder een reactie achter.

Als je wat aan deze tips gehad dan vind ik dat leuk om te horen. Heb je iets gevonden wat iedereen moet weten plaats de link dan in een reactie.

Of kom je er toch niet helemaal uit plaats dan hieronder een reactie met in ieder geval het merk en type omvormer en het type verbinding.

Fritts zonnepanelen community. Voor alle vragen over zonnepanelen.
Lex Schiebaan
Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Fritts.nl en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen...

Comment Section

19 reacties op “Verbinding omvormer met internet herstellen (Stappenplan)


Door Marja op 18 augustus 2021

Hoi Lex,
Al 1,5 jaar had ik geen verbinding meer met mijn app. Heb vanalles geprobeerd. Vorig jaar lukte het me niet via de app en ook niet via de laptop. Heb toen zelfs nog gebeld met iemand van goodwe, in het Engels. Mail gestuurd, nooit reactie gekregen. Ik kreeg wel de solar WiFi maar met het wachtwoord kreeg ik wel verbinding, maar geen internetverbinding. Afgelopen week ging ik er toch weer eens mee aan de slag. En mede door deze site ben ik toch opnieuw gaan zoeken en heb ik het nog eens geprobeerd en net voor de omvormer uit ging omdat het donkerder werd is het alsnog gelukt. Alleen kan ik nu niet de gegevens van dat afgelopen 1,5 jaar terug kijken. Ik zie wel een totaal opgewekt zonnenenergie. Maar niet maandelijks of dagelijks. Heb je enig idee of ik dat nog terug ga krijgen/vinden? Ik hoor het graag van je!


Door Ed Jansen op 20 juli 2021

Sinds kort werkt mijn internet en de Solax x1 omvormer.
Wat mij opvalt in de weergave van de app is dat de weergaven 2 uur te vroeg is in de app.


Door Piet op 2 mei 2021

Er is wel wifi, maar er zijn geen opbrengstgegevens in app te zien. Omvormer staat offline terwijl ik op display normale opbrengst zie.


Door Nicole op 29 januari 2021

hallo een vraagje.Heb sinds vorige week een nieuwe router,nu kan ik niet meer via esolar air zien wat ik binnen haal van mijn zonnepanelen. Iemand een idee hoe ik dat terug moet installeren? mvg.


Door Waling De Jong op 29 januari 2021

omvormer solar edge. wel gr lamptje. maar geen Wifi verbinding


Door Bert meeusen op 7 september 2020

Hallo, ben in bezit van sma omvormer tripower 10 kw, nu heb ik wel verbinding met sunny explorer na wijziging wachtwoorden, echter krijg ik met sunny portal geen verbinding meer met de omvormer, foutmelding gebruikerswachtwoord niet juist, hoe kan ik dit oplossen, omvormer zit via kabel aangeloten op router via switch buiten groeten bert


Door Theo & Willemien Klaassen op 9 juli 2020

Omvormer SMA Sunny Boy 5000tl-21 uit 2013.
Met ethernetkabel verbonden met modem(router) van Ziggo. Monitoren geen probleeem. Onlangs modem(Technicolor) vervangen door Connectbox nan Ziggo. Geen verbinding meer met omvormer. Lampje in modem brandt ook niet. Hoe kan ik internet verbinding herstellen?


Door Doriët Lambèrt op 23 juni 2020

Hallo ftritts, ik heb een nieuwe omvormer van het merk sofar. Ik kan geen verbinding met wifi maken. Ik krijg een voorberichtdat ‘internet misschien niet beschikbaar is. Werk geeft hij aan dat er een open verbinding is. Weet je hoe ik toch verbinding kan maken?


Door Koos Wolff op 29 mei 2020

Dag Fritts,
Een firma sunny crew is failliet. En krijgt geen ondersteuning om met mijn wifi kit de resultaten uit te lezen.
De omvormer is Aurora ABB 5.0
Enkele gegevens die ik nog in mijn bezit zijn.
1 Power-one
PVI-6000-outd-IT
P/N:3G03661S400
S/N:359177WK:46/10
S0000000000 Q1
wifi 697964F6D
code 263
H369AE10FBO
En het aansluitkastje de WiFi Kit en de Ethernet kabel die naar de omvormer gaat.
Wat kan ik doen en zijn dit gegevens waar je wat aan heeft.
Liefst zou ik het uitlezen met wifi onafhangklijk willen zijn.
Kunt U mij verder helpen. Dank J Wolff


Door Toos op 21 mei 2020

Wat is de beste app voor een ABB omvormer?


Door Ton op 22 maart 2020

Heb hetzelfde probleem app op telefoon werkt met wifi, maar niet op pc, wel vaste verbinding maar ook lampje op router brandt niet. Heb een goodwe GW 10KN-DT.


Door Mark op 3 januari 2020

Weten jullie of de omvormer de router (bij bekabelt) of de extender (bij wifi) kan beschadigen door overbelasting of stroompieken?
Dit vraag ik omdat er toch een hoop stroom door de omvormer gaat. Bij mij zijn er 2 extenders stuk gegaan (lampjes branden wel, er is contact, maar geen data meer verzonden). Ze hebben het dus wel gedaan. NU bedraad aangesloten via switch, maar die was aanzienlijk duurder. Is een overspanningsbescherming niet aan te raden?


Door Berrie op 24 november 2019

Ik krijg wel verbinding met omvormer maar kan brouwser reageert verde niet om poort te openen 172.xx.x.xx


Door J.van Abeelen op 28 maart 2019

Ik heb een goodwe omvormer ben al een paar dagen bezig om hem te verbinden met internet .heb wel verbinding met WiFi van omvormer toets dan 10.10.100.253 in krijg dan de melding dat de server niet kan verbinden! Wat is er aan de hand?


Door C.J. op 12 september 2019

Precies hetzelfde probleem hier. App geinstalleerd op telefoon, verbinding met wifi is er, maar geen internet. Is het probleem aan jouw kant inmiddels opgelost? En zo ja, hoe?


Door C.J. op 12 september 2019

Gaat hier ook om Goodwe trouwens.


Door Henk Dorst op 21 november 2020

Ik heb ook hetzelfde probleem en krijg het niet opgelost. Wie kan me helpen?


Door Henk Dorst op 21 november 2020

Ik heb ook hetzelfde probleem en krijg het niet opgelost. Wie kan me helpen?


Door Hans op 17 januari 2019

Bedankt voor het duidelijke stappenplan, mijn verbindingwerkt nu weer goed.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.