Leveren mijn zonnepanelen wel genoeg op?
05 juni 2015 
4 min. leestijd

Leveren mijn zonnepanelen wel genoeg op?

Het is de afgelopen dagen mooi zomers weer geweest. En nu komen er veel vragen binnen over waarom de zonnepanelen niet hun maximale vermogen geven.

Hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken heeft te maken met het vermogen maar ook de omstandigheden zoals temperatuur en het weer.

Vermogen zonnepaneel:

Wat is vermogen?

Het vermogen geeft aan hoeveel energie het zonnepaneel kan leveren. Dit is bij alle elektrische apparaten ook maar dan geeft het aan hoeveel energie het apparaat verbruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stofzuiger van 1400 watt of een waterkoker. Een waterkoker van 1000 watt verbruikt als hij een uur aan staat precies 1 kWh (wat natuurlijk nooit gebeurt). Een waterkoker van 2000 watt zal het dubbele verbruiken in een uur tijd. Als we echter kijken naar de energie die nodig is om een liter water te verwarmen dan doet de waterkoker van 2000 watt dit 2 keer zo snel. Uiteindelijk zullen beide waterkokers ongeveer dezelfde hoeveelheid energie verbruiken om een liter water te verwarmen tot 100 graden.

Het vermogen geeft aan hoeveel vermogen het zonnepaneel onder bepaalde omstandigheden (Standaard test condities (STC) ) kan leveren.

Tegenwoordig hebben de meest standaard zonnepanelen een vermogen van +/- 250 wattpiek.  Dit betekend dat onder standaard test condities het zonnepaneel in 1 uur 0,25 kWh opwekt. Maar zoals het woord “wattpiek” al aangeeft is dat het piekvermogen en zal door verschillende factoren het vermogen meestal lager liggen.

Temperatuur zonnepanelen

De temperatuur van het zonnepaneel heeft een grote invloed op het vermogen. Hoe warmer het zonnepaneel is hoe minder het vermogen is. Dit wordt in een datasheet van een zonnepaneel weergegeven met Pmpp (of iets soortgelijks).  Dit is meestal ongeveer -0,4% per graden. Dit betekend dat het vermogen 0,4% minder wordt als de temperatuur van het zonnepaneel zelf 1 graden stijgt.

De temperatuur van een zonnepaneel ligt bij zonnig weer zo’n 25 – 30 graden boven de omgevingstemperatuur. Op dagen dat het buiten 30 graden is kan een zonnepaneel wel 60 graden zijn. En omdat het paneel getest wordt bij 25 graden is dit 35 graden boven de testwaarde. Het vermogen van het zonnepaneel ligt dan (35 x 0,4) 14% lager dan zijn maximale vermogen.

Heldere lucht

We kennen het allemaal. Het is een mooie warme zomerdag maar de lucht is niet helemaal blauw. Dit komt door waterdamp en fijnstof. Deze zorgen voor reflectie in de atmosfeer en zo kan het dat op een mooie zonnige dag de instraling toch niet optimaal kan zijn. Dit is meestal te zien aan een witte/lichtblauwe lucht.

Nederland heeft over het algemeen niet zo’n heldere lucht. Een zonnepaneel wordt getest met een luchthelderheid van 1,5 (is zo goed als helder) en de Nederlandse lucht kan wel een luchthelderheid hebben van 6 (zeer troebel). Over het algemeen geld dat het in de winter helderder is dan in de zomer. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid vocht in de atmosfeer.

Stand zon en oriëntatie

De meest logische factor is de stand van de zon. Het zonnepaneel werkt op de energie van de zon. En zoals we allemaal weten brand de zon meer in de middag dan in de ochtend of avond. Dit komt door de stand van de zon en de baan door de atmosfeer. In de middag zal het zonnepaneel dus eerder zijn maximale vermogen halen dan in de ochtend of avond. De verschillende seizoenen hebben natuurlijk ook invloed hierop.

De meest ideale oriëntatie is gericht op het zuiden. Wanneer hiervan afgeweken wordt dan staat het zonnepaneel niet gericht op de zon op het moment dat de instraling het hoogst is.

Helling

De helling van het zonnepanelen ten opzichte van de zon is natuurlijk ook belangrijk. In de zomer staat de zon op het hoogste punt op 61 graden. Dit betekend dat wanneer het zonnepaneel een helling heeft van 29 graden de instraling loodrecht is en dus maximaal. Om dit te illustreren heb ik een zonnestraal getekend.

Zonnestraal op helling zonnepaneel

Stel we hebben een zonnestraal van 1 meter breed (gele vlak). Wanneer deze loodrecht op het paneel valt is 1 meter paneel (zwarte lijn) nodig om alle energie op te vangen. Wanneer het zonnepaneel bijvoorbeeld op een schuin dak valt op 45 graden dan is de hoek anders en is er dus meer paneel (1,05 – rode lijn) nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te vangen. Dus geeft het paneel ook 5% minder vermogen ten opzichte van de ideale stand.

Reflectie

De stand van de zon heeft ook invloed op de reflectie. Hoewel vrijwel alle zonnepanelen tegenwoordig een anti reflectie coating hebben is er altijd reflectie. En net als bij bijvoorbeeld water is er onder een hoek meer reflectie dan  bij loodrechte instraling. En reflectie betekend minder zonne-energie wat op de zonnecellen komt.

Wanneer haalt een zonnepaneel zijn maximale vermogen?

In de zomer zie je vaak dat zonnepanelen zo’n 80-85% van hun maximale vermogen produceren. Dit komt door de factoren zoals hierboven beschreven. Maar wanneer draaien ze nou wel op vol vermogen? Dit is met name in het voorjaar. In de maanden maart en april zie je vaak mooie heldere en koude dagen (tegen het vriespunt).

Kan een zonnepaneel meer vermogen leveren dan zijn maximale vermogen.

Dat kan natuurlijk ook. Dit komt met name door de instraling en de temperatuur. Zoals een zonnepaneel minder vermogen geeft als hij warmer wordt kan deze ook meer vermogen geven als hij koud is. Als het onder nul is en het zonnepaneel is nog niet opgewarmd (bijvoorbeeld bij bewolkt weer) kan dit dus boven het maximale vermogen liggen.

De instraling is natuurlijk ook van belang.  Een zonnepaneel wordt getest met een instraling van 1000 watt per vierkante meter. De zon heeft boven Nederland een kracht van circa 1400 watt per vierkante meter. Door de lucht komt hiervan uiteindelijk zo’n maximaal 1000 watt aan op de aarde. Maar op een echt heldere dag kan dit dus ook meer zijn.

Denk je dat jou systeem te weinig oplevert?

Laat dan hieronder een reactie achter.

Over de schrijver
B.Wagemaker
Door

B.Wagemaker

op 01 Jul 2015

Ja.... interessant!! Kwam hier pas achter NA het plaatsen van de zonnepanelen. Dit lijkt mij informatie die een leverancier zou moeten meenemen als hij/zij een maximale opbrengst vermeldt in de offerte, IK heb de maximale opbrengst, ondanks het prachtige weer, nog niet 1 x gehaald, en begrijp nu pas waarom niet!! Vond hier een heldere uitleg : Chapeau!! Heb mijn leverancier hierop aangesproken, nog geen reactie, en hoop dat je deze groep kunt gaan overtuigen van het nut van deze informatie!! Succes!! B.Wagemaker

Lex
Door

Lex

op 03 Jul 2015

Hallo B. Wagemaker,Goed om te horen. We hebben veel contact met installateurs en proberen inderdaad alles zo helder mogelijk uit te leggen. Ook dit soort berichten worden vaak door installateurs gelezen en gebruikt als uitleg.Geniet van het mooie weer deze week (en de lage vermogens ;) vanwege de warmte).Groeten, Lex Schiebaan

Riquez
Door

Riquez

op 03 Jul 2015

Ja, zonnepanelen leveren soms meer piekvermogen dan verwacht. Bij mij eens meegemaakt op een bewolkte dag dat de zo'n net tussen twee wolken doorbrak. Op dat moment had ik 2404 wat opbrengst, terwijl ik 8 panelen heb van 265 wat piek. Ze hebben toen (even) 300 wat per stuk geleverd. Groet en bedanktvoor de info, R v Ramshorst

Bert Scholman
Door

Bert Scholman

op 21 Jul 2015

Ben op zoek naar een onafhankelijk advies inzake de opbrengst per zonnepaneel, m.a.w. welke zonnepanelen leveren op dit moment het hoogste rendement op jaarbasis dan wel het vermogen in wattpiek per paneel ?

Lex
Door

Lex

op 27 Jul 2015

Hallo Bert,Dat zijn de zonnepanelen van Sunpower. Deze gebruiken een andere techniek dan alle andere en leveren het hoogste rendement per meter.Groeten, Lex Schiebaan

R. den Bakker
Door

R. den Bakker

op 23 Jul 2015

Hallo, Sinds 2 dagen in bezit van een werkend pv systeem van 4800 wp, 2 strings a 2400, 2 dakdelen (ZO en ZW), dakhelling ca 40 graden. Nu komt de meter bij een zonnige dag als vandaag en gisteren niet veel boven de 3000W, dat is toch veel te laag? Opbrengst in 2 dagen 41,6 kwh Volgens een website zijn er 14 volle zonuren geweest, dan had ik toch ca 4 kwh x 14 = 56 kwh moeten hebben? Dan reken ik al met 4000w ipv 4800w. Kan het zijn dat eea niet goed aangesloten/ingesteld is? Of zijn dit de te verwachten waardes??

Lex
Door

Lex

op 27 Jul 2015

Hallo R. Den Bakker,Dat lijkt aan de lage kant maar nog geen paniek.Ik heb even in verschillende systemen gekeken en op 22 juli hebben de meeste zo'n 75-80% van hun max vermogen gedraaid. Dan zou +/- 3600 watt logisch zijn.Maar jouw panelen liggen niet tegelijkertijd op de zon. Het max vermogen is dus altijd lager. 3000 watt zou dus goed kunnen.Welke omvormer heb je?Groeten, Lex

HereIsTom
Door

HereIsTom

op 19 Aug 2015

Ik heb 4 panelen van 80Wp met een Stecagrid 300, maar de maximale piek is nog nooit hoger geweest dan 275Watt ondanks dat ze precies op het zuiden liggen met een helling van 35°. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Lex
Door

Lex

op 02 Sep 2015

Hallo Tom,Dat kan aan veel dingen liggen. Hoe hou je het in de gaten. Wat is je monitoring systeem?Veel monitoringssystemen gebruiken namelijk 5/10/15 minuten waardes. Als het koud weer is in het voorjaar en een wolk trekt weg voor de zon dan heb je vaak hoge pieken. In een 5 min. tijdsspanne zie je die echter niet terug.Kan dat het zijn?Groeten, Lex

Tom
Door

Tom

op 07 Sep 2015

Hallo Lex, Ik heb geen monitoringssysteem voor die 4 paneeltjes, alleen een opbrengstmeter ertussen en die laat zien wat de hoogste piek was. Echter is deze sinds begin mei nooit hoger geweest dan 275. Groeten, Tom

Lex
Door

Lex

op 17 Sep 2015

Hallo Tom,Hoe oud zijn de paneeltjes? Ik neem aan dat ze niet nieuw zijn want het is geen standaard vermogen.De panelen gaan elk jaar iets minder presteren. Dit is meestal zo'n 0,5-1% per jaar. Als ze 10 jaar oud zijn dan kunnen ze dus makkelijk 10% minder vermogen geven.Dat samen met een beetje omvormer verlies zou kunnen duiden op een max vermogen van 275 watt.Groeten, Lex

Ruud evers
Door

Ruud evers

op 05 Dec 2020

In november en december heb ik een piek van Max 500w met 10 zonnebanen is dit normaal

Wim
Door

Wim

op 28 Sep 2015

Dag Lex, bij mij liggen 12 zonnepanelen op oost en 12 op west. mijn vraag is kan het kloppen dat er een verschil tussen de panelen op oost om 10.30 vanmorgen en verder ieder uur geeft aan paneel 1 (256kw) 2 (204) 3(156) 4(222) 5(243) 6(244) 7(252) 8(252) 9(257) 10(258) 11(262) 12 (275), 10,30 uur paneel 1 en verder ieder uur 256, 432, 575, 659, 726. 785, 830, 866, kw, 10.30 uur paneel 3 en verder ieder uur 156, 338, 478, 562, 635, 696, 736, 773 het gekke is dat paneel 1 en 3 ieder uur ongeveer 100 kw verschilt zonder dat er een schaduw op valt zou dit volgens u kunnen of zit er iets fout in het systeem . groeten Wim

L.J Moesker
Door

L.J Moesker

op 17 Nov 2018

Hallo Wim, Ik zie dat je oost en West afzonderlijk meet. Welke richting levert nu het meest op? oost of West?

Theo Oosterlaken
Door

Theo Oosterlaken

op 17 Apr 2016

Ik heb 18 solar-zonnepanlen 250 watt en dus een vermogen van 4,5 Kw. De panelen zijn eind februari geplaatst en liggen er nu dus 1,5 maand op. Ze liggen op een schuindak nagenoeg op het zuiden. Via softwater "SOLARMANPV.COM" kan ik de opbrengst per 5 minuten volgen. Tot nu toe is de peak-power nog niet hoger geweest dan 3.1 Kw en dat is nog geen 70% van die 4,5Kw. Is er iets mis met die panelen?DE paekpower is tot nu toe nog nooit hoger geweest liggen er nu ± 1,

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Apr 2016

Hallo Theo,Heb je wat meer informatie over de zonnepanelen: Hoe zijn ze geplaatst (schuin/plat dak)? Wat is de helling van de zonnepanelen? Hoe is de oriëntatie? Welke zonnepanelen en welke omvormer is het? En heb je last van schaduw?Dan kan ik het beter beoordelen.Groeten, Lex

Jeroen
Door

Jeroen

op 27 May 2016

Dag Lex, Heel duidelijk verhaal. Dank je. Wat ik me afvraag is hoe de berekening gaat van Wp naar kWh per jaar. Uiteraard staat in de offerte wat de leverancier verwacht maar ik zou dit graag willen narekenen. Nu geven ze aan bij een installatie met een Wp van 5130 dat het verwacht opbrengst per jaar 4240 kWh is (ze gaan niet 100% op het zuiden liggen).

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 31 May 2016

Hoi Jeroen,Dit kan je het beste berekenen met PV Gis en met hulp van mijn oude ebook die je (Nu nog) kan downloaden op: http://gids.fritts.nl/e-books/Succes!Groeten, Lex

mark
Door

mark

op 28 Nov 2016

Hallo Lex, Ik heb sinds kort zonnepanelen, het zijn er helaas maar 4, terwijl ik op 8 gehoopt had. Door het dakformaat en de hoge dakrand was het het best om 4 te leggen ipv 6 of 8. Ze zijn gelegd via Kieszon. De PW is 960. Nu blijkt op een dag als vandaag, koud (28 november) maar de hele dag zon tot nu toe e.e.a. nog geen 1kWh te halen. Is dat niet érg weinig. De ligging is helemaal goed naar het Zuiden toe. Bedankt voor uw reactie alvast.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 28 Nov 2016

Hoi Mark,Jammer dat er niet meer konden maar 4 is altijd beter dan niets.Ik denk dat de zonnepanelen op een plat dak liggen. Klopt dat?Ik heb even gekeken naar een ander systeem en dat wekt vandaag (nu 2 uur later) met 20 panelen 8 kWh. Dus 1 kWh zou goed kunnen.Tip: in onze community kan je je aanmelden voor de vergelijking met anderen. Het is gratis. Zie: http://leden.fritts.nl/conversations/pvoutputorgGroeten, Lex

Peter
Door

Peter

op 07 Jun 2017

Hoi Lex ik heb een uitdaging , Sinds kort heb ik 8 zonnepanelen 300 watt piek geplaatst met optimizers en een omvormer van solar edge.SE 2200 nu blijkt dat ik tot circa 12:30 bijna geen opbrengst heb, de zonnepanelen staan gericht op het zuiden ,4 stuks op het plat dak en 4 stuks aan de voorzijde van het huis. De panelen op het plat dak staan s'morgens om circa 10: uur in de zon en na 12:00 uur komen de ander 4 in de zon te liggen. De opbrengst bij 6 panelen volledig in de zon en de 2 andere 75% in de zon was op dat moment 745 Watt. Bij volledig in de zon brengt de installatie circa 2200 Watt piek op. Wat zou de reden kunnen zijn dat de opbrengst zo laag is, net voordat de panelen allemaal in de zon liggen

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 04 Jul 2017

Hoi Peter, We hebben inmiddels al contact gehad. Als de zonnepanelen een aantal maanden draaien ontvang je van mij een analyse.Groeten, Lex

Liam
Door

Liam

op 31 Dec 2017

Dag Lex, Ik heb sinds enkele maanden zonnepanelen : 14 x 300 Wp qcells , allemaal gelegen op 169 azimuth en helling 40. Met optimizers en Solaredge 3500 W. Het valt me op dat - hoewel de panelen allemaal hetzelfde liggen zonder schaduwwerking - verschillende opbrengsten hebben. De beste heft deze maand 5,6 kWh en de minste 4,02 kWh. Het is altijd hetzelfde paneel dat het beste en het minste presteert. Is dit normaal en hoe is dit te verklaren? Met vriendelijke groeten, Huug

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 01 Feb 2018

Hoi Huug,Dat kan aan vele verschillende dingen liggen zoals vervuiling, afwijking in paneel vermogen (1 bovenkant marge en de naastgelegen onderkant). Wind, Warmte etc etc.Hou het even in de gaten in april mei. Als het dan nog een verschil is dan kan je het melden bij de installateur.Groeten, Lex

jan Ruiterkamp
Door

jan Ruiterkamp

op 08 Apr 2018

ik heb 700 boviet zonnepanelen van 270 wp per paneel als de zon op het hoogste punt staat produceert de installatie ongeveer 145 kwh volgens mij is dat te weinig wat kan hiervan de oorzaak zijn.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 18 Apr 2018

Hoi Jan,Dat lijkt veels te weinig. Ik stuur u een mail voor meer informatie.Met vriendelijke groet,Lex Schiebaan

Henny Smeets
Door

Henny Smeets

op 26 May 2018

L.s Mijn dochter heeft 16 zonne panelen van 3oo w geïnstalleerd .Dit leverde haar op afgelopen mooie dagen max 11Kwh per dag op! In mijn ogen is dit veel te weinig ! De panelen doen allemaal mee! De buren met iets minder vermogen hadden de zelfde dagen meer dan het dubbele!

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi Henny,Klinkt als veels te weinig inderdaad. Moet toch wel +/- 20-25 zijn.Even laten checken dus door de installateur. Goed opgemerkt!Groeten, Lex

F.Baas
Door

F.Baas

op 27 May 2018

Hallo, Heb op 17 mei 2018 14 zonnepanelen laten plaatsen. Hanja Q cello 305 wp duo FMB. 4270 wp met een jaaropbrengst van ongeveer 3416 kWh. Omvormer is een StecaGrid 4003. De panelen liggen op het westen met een dakhelling van rond de 40 graden. Tot en met 27 mei hebben deze 14 panelen 228 kWh geleverd. Is dit goed is mijn vraag.

F.Baas
Door

F.Baas

op 27 May 2018

Het zijn Hanwa panelen.

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi,Klinkt goed. Om een echte indruk te krijgen zijn er meer gegevens nodig. Maar meestal is het advies. Rustig wachten en het in de gaten houden.Groeten, Lex

Martin Schuman
Door

Martin Schuman

op 29 Jun 2018

Hallo Lex Ik heb 15 panelen van 300 WP, deze brachten de laatste dagen plus minus 11 tot 12 kWh op, mijn buurman ligging exact hetzelfde heeft er 14 van 300 wp, bij hem leveren ze 26 kWh en 27 kWh per dag op, hoe is dat mogelijk ?

D
Door

D

op 30 Jun 2018

Hallo heb gister panelen gelegd. Vandaag zon 25kw opbrengst. 12 panelen 280wp. Is dit Goed? Verder nog een vraag krijg de SolarEdge app niet voor elkaar. Moet je installateur voor zijn ofzo begreep ik. Maar heb alles zelf geïnstalleerd

Frank
Door

Frank

op 02 Jul 2018

Duidelijk verhaal over verschil tussen piekvermogen in theorie en in de praktijk. Mijn acht panelen met totaal piekvermogen van 2,2 kWp komen zelden boven de 1,8 kW met af en toe een korte uitschieter tot boven de 2,0 kW. Is het verstandig en de moeite waard om twee of drie extra panelen aan te sluiten op mijn omvormer van 2,2 kWp?

Michel
Door

Michel

op 10 Jul 2018

Hallo daar, Heb 20 cellen van 305 watt maakt 6100pwatt. Mijn omvormer, de Solaredge SE4000H kan tot 4000 watt aan (bewuste keuze, de 3 fase-apparaten zijn niet HD-WAVE en in mijn 5/8" buis richting garage passen geen 5 draden), dat zie je ook op het display, op goed zonnige dagen zie je tussen 11.00 uur en 14.00 continu 3999-4005 watt op het display. Echter op de solaredge-portal zie je bij "play-back tonen" dat de omvormer rond 12 uur 4120 watt aan geeft.. betekend dit; 1. dat er in werkelijkheid 4120 watt binnen kwam of; 2. is er een marge van +- 4100 watt en is de omvormer daarboven gaan clippen/afrem men/tegen houden? Tot slot; Stuurt de omvormer volgens het display 3999-4005 watt naar het stroomnet of stuurt deze de 4120 watt naar het Stroomnet?Ik vind dit interressant om uit te rekenen hoeveel kilowatt's ik "misloop". DankMichel

Sjef Verpaalen
Door

Sjef Verpaalen

op 18 Jul 2018

Interessante berichten allemaal. Lezenswaard, zeker, maar laat iemand de teksten eens een keer helemaal doornemen want er staan aardig wat taal/spelfouten in en dat is erg jammer.

Hugo
Door

Hugo

op 08 Oct 2018

Wat ben jij toch slim

ArjanHappy
Door

ArjanHappy

op 20 Feb 2019

Wat hebben taalfouten nou weer te maken hiermee. Het is heel jammer dat je überhaubt hierover commentaar moet gaan geven. Misschien moet je leraar Nederlands worden, kan je iedereen gaan aanspreken op taalfouten. Niet hier doen man, get a life!

Benny
Door

Benny

op 06 Oct 2018

Hallo Lex We hebben 30 canadian solar panelen van 250 wp, dat is 7500 wp geplaatst op het zuiden onder een hoek van 30 graden Het maximmale vermogen komt echter nooit boven de 4 kw wat mijn inziens te weinig is. Overigens zijn alle panelen parallel geschakeld. Maar we halen wel ca 6000 kw/uur opbrengst per jaar (80%) Het vreemde in dit verhaal is dat we wel de kw/uren halen maar niet het maximale piekvermogen van ca 6 kw

Marcel
Door

Marcel

op 17 Apr 2019

Wat voor omvormer, waarschijnlijk te licht daardoor aftoppen van de pieken.

Cor
Door

Cor

op 25 Oct 2018

Een vraag, graag een of meer reacties. Ik had 13 Can. Solar blauw, met een goede opbrengst. Voorbeeld de week voor deze laatste dagelijkse metingen Kw.11.1/7.8/8.7/10.5/10/1/8.5/9,4, Ik laat twee dezelfde panelen bijleggen (dus 15) en daarna is het dagelijks 4.3/3,4/3.7/5.4/2.7/2.8/2.0 en nu vandaag 0.8. Je verwacht dit niet ondanks dat temperatuur en zon minder is geworden. Plotsklaps na bijzetting van twee gelijk al de dag erna zo'n terugval in opbrengst. Heeft iemand een suggestie wat er nog meer kan zijn als het z.g. herstweer van deze opmerkelijke terugval.

L.J. Moesker
Door

L.J. Moesker

op 17 Nov 2018

Misschien dat de ingangsspanning voor de controller te hoog is geworden door de extra panelen. Alles staat mogelijk in serie geschakeld.

Nico Oosterhuis
Door

Nico Oosterhuis

op 03 Jan 2019

Hoi Frits ik heb 10 zonnepanelen van ja solar 300wp. Ik heb in december 49 KWH binnengehaald. Kun je zeggen of dat voldoende is. Kun je min ook per maand ongeveer kunnen zeggen wat het aan kwh oplevert. Ik heb het systeem net.

Manuel
Door

Manuel

op 16 Feb 2019

6 panelen URE 310 en micro omvormers op zonnige dag half feb hebben 1,80 kwu opgewekt, is dit weinig of goed?

Flipje
Door

Flipje

op 16 Feb 2019

Vrijwel het maximale vermogen 6x310=1860. Dus uitstekend!

Manuel
Door

Manuel

op 18 Feb 2019

Vandaag de storing verwijderd door Enphase, zat een productiestoring in op 1 paneel, vandaag 2,37 kwu geproduceerd. Boven het vermogen van onze panelen?

Bert
Door

Bert

op 21 Feb 2019

ik heb nov 2018 totaal 12 zonnepanelen laten installeren met een totaal vermogen van 3400W en een Growatt 3000 MTL-S omvormer met nominaal vermogen van 3000Wgedurende de maand februari zijn er best een aantal zonnige dagen geweest, maar mijn maximale opbrengt komt niet boven de 2000W op enig moment. Heeft dit te maken met de zonnestand en mag ik verwachten dat in april als de zon hoger staat ik wel richting 3000W opbrengst kan komen. want ik heb nu het gevoel dat een aantal panelen niet zijn aangesloten.

herman
Door

herman

op 23 Feb 2019

foutje>>jouW systeenm

johnny
Door

johnny

op 24 Feb 2019

Goedenavond.We hebben de omvormer ( SMA 5.0) nou een paar week aangesloten op de zonnepanelen die wij ergens anders gekocht hebben. dus zelf een setje gemaaktHet gaat hier om 20 x 300wp zonnepaneel.Deze is verdeelt over een lus van 8 en een lus van 12 zonnepanelen. omdat dit zo staat in de bijbehorende beschrijving van het omvormer boekjeAls ik nou de opbrengst bijhoud is het niet het gewenste resultaat.De omvormer kan tot 5000 watt leveren en we komen op max van 2000 watt.. op een heerlijke zonnige dag. dat deze op dat moment zeker 3500 tot 4000 watt moet leveren.Wat kan hier het probleem zijn ??? het ligt zuiver op het zuiden en de hoek van het dak is ook vrij gunstig

Walter
Door

Walter

op 11 Apr 2019

Beetje late reactie, maar wat is de opbrengst, spanning en stroom per MPP tracker? Wellicht is er een onderbreking en doet een lus niet mee?

Pim overwater
Door

Pim overwater

op 16 Apr 2019

Ik heb 30 DEMGC mono 300wp panelen met 30x solaredge optimizers OPJ300LV en een 3fase omvormer van solaredge SE7K E als ik nu inlog op de monitoring krijg ik op een zonnige dag een opbrengst per paneel tot bijna het dubbele van de 300wp wat hij zou kunnen leveren hoe kan dit, kloppen de waardes niet of zit er een fout in.

Rob
Door

Rob

op 18 May 2019

Hoi, ik heb 9 zonnepanelen van 305 watt. Ik zou dus max 2745 per uur moeten krijgen. Op een mooie dag krijg ik 2,2 kw per uur, maar dan een paar uur constant, zou hij afgeregeld zijn tot 2,2? Het kan toch niet zo zijn dat hij elk uur precies 2,2 kw geeft?

Pukdan
Door

Pukdan

op 31 May 2019

Hallo Lex, Ik heb 22 Q-cell 320 WP panelen met Enphase micro omvormers. Ik zie op een geheel zonnige dag dat alle panelen gedurende langere tijd precies maximaal 246 Watt vermogen hebben. Dat is slechts 76% van de verwachte 320 watt. Is daar een verklaring voor?Met vriendelijke groet, Puk

Pukdan
Door

Pukdan

op 02 Jun 2019

Ik heb het anwoord al gevonden op de website van Solar Bouwmarkt: https://www.solar-bouwmarkt.nl/blogs/advies-van-de-expert/enphase-micro-omvormers-bigger-is-better/ Goede en eenvoudige uitleg!De Enphase IQ7 omvormer topt af op 295 WP. De factor 0,85 komt dan wel overeen met wat de panelen in optimale omstandigheden zouden moeten brengen. Ik schrok eerst wel van die aftopping, maar dat komt alleen voor als de zon echt fel schijnt, dus de schade blijft beperkt. Anders zouden panelen met monder WP volstaan ...

Looyke
Door

Looyke

op 05 Mar 2021

Onjuist. De Enphase micro omvormer Iq7 topt af bij 240-250 max watpiek. De Iq7+ topt pas of bij 295wp. Meestal worden de iq7 gemonteerd bij panelen tot 320wp. Zou zelf voor de Iq7+ gaan vanaf 315wp.

Danny zwanevekd
Door

Danny zwanevekd

op 10 Jun 2019

een tegenover gestelde vraag. Wij hebben per 21 juni 2018 zonnepanelen. 13 stuks keer 285wp. Theoretisch moeten deze per jaar ongeveer 3200 kWh opleveren te samen. Eind volgende week, dus nog geen jaar verder zitten we al op 4 mwh. Ruim 800 meer dan voorgeschreven. We klagen niet hoor, maar zijn toch benieuwd hoe dit kan.

Zon
Door

Zon

op 30 Jun 2019

Je woont misschien relatief gezien niet ver van de kust? Waarom ik dit vraag, is omdat je dan simpelweg meer zonuren pak dan het gemiddelde.

Kenneth
Door

Kenneth

op 19 Apr 2020

Die 3200kwh is natuurlijk maar een prognose. De periode juni 18-juni19 was meer dan gemiddeld zonnig met uitschieters voor 7-18 en 4 en 6-19. Als de panelen mooi op het zuiden staan, zullen ze inderdaad meer dan gemiddeld hebben geproduceerd. Het kan echter ook dat de kWh meter in de omvormer een hogere productie meet dan werkelijk. Ik bezit een zeer optimistische Omik omvormer die 7% meer aangeeft dan werkelijk. Daar kwam ik achter omdat ik nog een extra geijkte kWh meter in de meterkast had geplaatst die de productie nog onafhankelijk bijhoudt.

Sylvia
Door

Sylvia

op 01 Jul 2019

Beste Lex, Wij hebben sinds 2015 6 zonnepanelen met een vermogen van 270 pw. Vorig jaar hebben ze 749 KwH teruggeleverd. Is dat reëel?

Kenneth
Door

Kenneth

op 19 Apr 2020

Dat kan heel goed kloppen. Je zult afhankelijk van hoe mooi de panelen staan maximaal ongeveer 1500kwh produceren. Je gebruikt een deel echter zelf. Hoe kleiner het systeem, hoe meer je zelf gebruikt. 750kwh terugleveren kan dus best. Je zou dat kunnen uitlezen uit de omvormer('s). Je kunt ook met een app je slimme meter uitlezen. Dat kan je een beeld geven van je verbruik en teruglevering.

Ben
Door

Ben

op 31 Aug 2019

Hey Lex,Heb inlangs een installatie van 32 panelen 315 wp sunpower laten installeren met een sma 8.0 tripower. Nu komt de opbrengst van de panelen iedere dag niet boven de 6.2kw over de middag uren. Grafiek wordt afgeplat. Ik begrijp dat warmte en helling 45gr een rol spelen maar ik toch op 80% van piekvermogen mag rekenen? Dit is maar 60% en wordt duidelijk begrenst door iets. Zijn 2 strings. 1x14 en 2x9 Ik vermoed dat er ergens iets niet correct is aangesloten. Wat is uw opinie?

Kenneth
Door

Kenneth

op 19 Apr 2020

Dag Ben, Weet niet of dit inmiddels is opgelost. Met alleen de info die je hier geeft is het lastig beoordelen. Als alle 32 panelen in dezelfde oriëntatie ergens tussen zo-zw staan zou ik verwachten dat je meer kunt leveren dan die 6.2kW. Je zegt 1 string van 2x9. Als dat betekent 2 parallelle strings van 9 op 1 mpp/aansluiting, dan zou het kunnen dat die op de verkeerde mpp zit. In de datasheet van de sma 8 staat dat 1 mpp een Max stroom van 12A aankan. 2 parallelle strings leveren ong. 18A. Dat zou dus mis kunnen gaan. Dat kun je controleren door naar de data van de omvormer te checken wat de dc input amperageszijn. Als er 1 ong 9A levert en 1 12A, heb je wat. Zou ook nog kunnen dat 1van je 9 strings het niet doet en je op 23 panelen draait.. Succes

Marc
Door

Marc

op 30 Apr 2020

Beste Ben , je totaal vermogen kan dan wel 10080w zijn maar je omvormers is maar 8000W. Die topt je vermogen af tot 8000W en dat is de reden

lars mulder
Door

lars mulder

op 13 Nov 2019

Hallo,ik heb 10 zonnepanelen op het zuiden gericht. Ze zijn van de vorige bewoner. De opbrengst is dit jaar 1071 kwh volgens de NUON. Dit lijkt me veel te weinig , zou toch minimaal rond de 2500 moeten zijn.

Jan
Door

Jan

op 01 Dec 2019

Heb het voor je uitgezocht je zou op 2700 kWh moeten zitten

Kenneth
Door

Kenneth

op 19 Apr 2020

Dag Lars. Je zegt "volgens de Nuon". Als je daarmee bedoelt dat er 1071kWh op je rekening staat onder de kop teruggeleverd, dan is dat niet wat je zonnepanelen geproduceerd hebben. Je gebruikt een deel van de energie namelijk direct in huis. Als je wilt weten wat er geproduceerd is, moet je op de omvormer kijken of een webinterface van de omvormer via een app/webpagina. Daar kun je zien wat de werkelijke productie is.

Henk
Door

Henk

op 05 Apr 2020

Ik heb 12 LG panelen van 335 watt piek op het westen is 4020 kWu met optimizers ze hebben 2000 kWu opgeleverd

Gerwin Zuidema
Door

Gerwin Zuidema

op 15 Jun 2020

Ik heb 34 panelen van solar omvormer goorder 10 k , nu heb ik in een maand tijd 1,63 mwh omgezet is dat normaal of te weinig ?

Kees
Door

Kees

op 05 Jul 2020

Lijkt me wat weinig. Heb 18 x 400 wp sinds zondag. 1 week zit ik op 170 kwh.

Kees
Door

Kees

op 05 Jul 2020

0 is mWh. Heb 18 panelen voor scherpe prijs bij sents. 1 week bewolking was 170 kWh. best tevreden.nu wachten op zon

Marcel
Door

Marcel

op 17 Jun 2020

Goedenavond, sinds 2 weken 11 * 330 Wp liggen achter een GoodWe 3000XS. Liggen op plat dak, hoek weet ik even niet maar vermoed ca 20 graden. In de ochtend bij zonnige dagen loopt het opgeleverde wattage snel op naar 2kW. Echter, daarna lijkt het af te toppen en komt het systeem nooit hoger dan 2kW. De P ac grafiek toont dat ook, vlakke lijn bij 2kW gedurende lange periode. Van mijn natuurkunde lessen weet ik nog dat P=V*I. Zodra het amperage echter boven de 9A uit komt wordt er niet meer dan 2kW vermogen geleverd. Amperage loopt wel op tot ca 12,6A, maar nooit meer dan 2kW vermogen. Enig idee?

Ruud
Door

Ruud

op 18 Jun 2020

Hoi,, Ik heb sinds 2 weken 11 panelen van 310 w en goodwe 3000 XS mijn installatie komt boven de 3kw..

Ruud
Door

Ruud

op 18 Jun 2020

Om precies te zijn op 09-06 aangesloten rond 16.30 uur en nu in totaal 149,8 kWh opgeleverd

Pim
Door

Pim

op 10 Aug 2020

Superduidelijk stuk. Bedankt!

Adam
Door

Adam

op 01 Oct 2020

Een offerte die ik heb gekregen bestaat uit:Enphase micro omvormers en 6 stuks 370 wp ure panelen. Hij beweert dat ik 2250 Kwh zal halen op jaarbasis. Ik gaf aan dat deze toch met WP x 0,85 vermenigvuldigd moet worden . Nee hoor je baalt met deze panelen 100% gaf hij aan. In hoeverre klopt dit? Heb een plat dak op het zuiden.

Looyke
Door

Looyke

op 05 Mar 2021

Onjuist. De Enphase micro omvormer Iq7 topt af bij 240-250 max watpiek. De Iq7+ topt pas of bij 295 watpiek. Meestal worden de iq7 omvormer gemonteerd bij zonnepanelen tot 320wp. Zou zelf voor de Iq7+ gaan vanaf 315wp zonnepanelen. 320x0,85=270 wp max. Op het zuiden is dit vlug 320x0.95=304 Wp. Met de iq7 heb je geregeld aftopping. Aangezien de iq7+ iets duurder is moet je kijken of het uiteindelijk de moeite is om de iq7+ aan te schaffen. ( Meestal niet maar om met zonnepanelen ook te gaan aftoppen met micro omvormers is ook raar)

p. Wijnans
Door

p. Wijnans

op 27 Apr 2021

Systeem pas geinstalleerd met 8x 395wp zonnepanelen met 8x Enphase iq7+ omvormers . Nu blijkt dat het systeem max 2,1KW kan leveren. Klopt dit want je zou denken dat ik panelen heb aangeschaft die een beetje oversized zijn als ze toch afgetopt worden. Had ik in principe ook voor panelen kunnen gaan met minder Wp per paneel en dan toch dezelfde opbrengst kunnen verwachten. Ook had dit dan in aanschafkosten gescheeld .

Dave
Door

Dave

op 07 May 2021

Onlangs 16 panelen gelegd in 2 strings, 1 string met 8 panelen 360 wp en 1 met 8 panelen 375wp met omvormer growatt 5000 tl3-s. Nu is mijn vraag met de productie dat ik niet boven de 3000 watt binnenhaal. Terwijl ik een kleine 6000 liggen heb. Is dit normaal of kan hierbij een oorzaak zijn? Grtz

Steve Scheire
Door

Steve Scheire

op 14 Jun 2022

Hey ik heb 17 panelen liggen in de zon zonder schaduw van Q celles 390 kw per paneel. toch haal ik maar gemiddeld 2800kw als de zon schijnt dat klopt volgens mij toch niet?mvg

Geertje v Wijngaarden
Door

Geertje v Wijngaarden

op 27 Jan 2024

Hallo, mijn zonnepanelen leveren elk jaar iets minder dan het voorgaande jaar. Hoe kan dit?

Reactie plaatsen