Je denkt dat je zonnepanelen goed werken. Maar is dat ook zo?
14 augustus 2015 
8 min. leestijd

Je denkt dat je zonnepanelen goed werken. Maar is dat ook zo?

De zonnepanelen zijn geïnstalleerd en dan begint het eigenlijk. Zonne-energie oogsten. Maar hoe zie je of ze het goed doen? En is het rendement wel maximaal?

Om te kijken of het systeem goed werkt hebben we monitoring. Vaak is dit in de vorm van een app op je smartphone. Achter de app zit een systeem waarbij de omvormer verbonden is met het internet en de opbrengst data doorstuurt naar een portal. In de portal kan je vaak meer zien dan op de app zoals storingen en opbrengst verlies.

Er kan een hoop misgaan met zonnepanelen. Vaak geeft de portal aan of er een storing is. En soms moet je jezelf een analyse maken om te kijken of de opbrengsten zijn zoals je zou verwachten.

Om te laten zien wat je allemaal aan zou kunnen zien in de portal heb ik een aantal praktijk voorbeelden geselecteerd. Ik zal uitleggen wat er te zien is en wat het probleem is. En hoe je het op kan lossen.

Case 1: geen verbinding?

Bij het volgende systeem stond de foutmelding niet goed ingesteld. De meeste portals kunnen een waarschuwing sturen als er iets mis (lijkt) te gaan. In dit geval werd het probleem pas na 3 weken ontdekt. Waarom? Omdat als de omvormer niet meer werkt, hij ook geen verbinding heeft met het internet. De portal ziet het dus als verbroken internetverbinding. En dat gebeurt wel vaker en is niet zo spannend. In 99% van de gevallen is er niets aan de hand  als de internetverbinding verbroken is. De router doet vreemd, de wifi is even de weg kwijt, of er is iets veranderd met de internetverbinding. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de omvormer helemaal uit is.

April minder opbrengst

In dit geval bleek de oplossing heel simpel. De schakelautomaat in de meterkast was per ongeluk uitgezet. Oei. Duur foutje want april was dit jaar een top maand.

Oplossing om dit te voorkomen:

  1. Stel de foutmelding in de portal zo in dat het handig is. Een verbroken internetverbinding herstelt zich vaak gewoon zelf. Het is in dit geval dus handig de foutmelding in te stellen b.v.: Stuur foutmelding per mail als de portal 3 dagen geen contact heeft gehad met de omvormer.
  2. Apps en portals zijn leuk. Maar niets is zo zeker als een check op de omvormer. Mijn eerste vraag is altijd: brandt het groene lampje? Als deze brandt dan weet je in ieder geval dat de omvormer werkt en dat je geen kWh‘tjes mist.

Case 2: hoge spanning!

Dit is een technischer geval. Maar aangezien het vaak genoeg gebeurt (krijg veel mails over deze problemen) is het wel goed om te laten zien. De opbrengst viel tegen. Dus even een kijkje in de monitoring. De hoge rode lijn is de spanning van de zonnepanelen.

Hoge spanning zonnepanelen

De spanning is mooi stabiel maar wat misschien minder opvalt is de groene lijn die strak onderaan loopt. Dit is de 2e string in het systeem. het systeem had opgedeeld moeten zijn in een string van 10 en 13 panelen. Natuurlijk beide op een aparte MPP tracker. Door een foutje zijn 20 panelen op 1 string gekomen en de 3 andere op de andere. Met deze omvormer hebben 3 panelen een te lage spanning om op te starten. Je ziet dan ook dat deze string niets doet en 3 van de 23 panelen is 13% minder opbrengst.

Dankzij de monitoring is dit snel opgelost en draait het systeem weer top:Normale spanningen

Verkeerde configuratie kan zeer gevaarlijk zijn:

Ik krijg de laatste tijd veel mailtjes over problemen met verkeerde configuratie op Growatt omvormers. Dit is een groot collectief geweest waarbij de installateurs nogal simpel zijn omgegaan met de zonnepanelen. Gewoon alles op 1 string en klaar. Maar dat kan zeer gevaarlijk zijn. De omvormer kan onherstelbaar beschadigd zijn en zelfs ontploffen. 

Bij de omvormer in dit voorbeeld is dezelfde fout gemaakt. Gelukkig kan deze omvormer tot 950 volt DC spanning waardoor het niet gevaarlijk was. Was dit gedaan bij een omvormer met een maximale spanning van 500-600 volt dan had deze weleens opgeblazen kunnen zijn. 

Meer inzicht is meer rendement

Met dit systeem kan je meer zien dan met de meeste monitoring systemen die standaard in de omvormer zit. Zo is het mogelijk om de onderlinge strings op spanning en vermogen vergelijken. Dan kan je helemaal goed zien of alles goed gaat.

In hetzelfde systeem zie je een deuk in de opbrengst in de ochtend. In dit geval veroorzaakt door de schaduw van de dakkapel op de groende string en dus niets aan te doen. In de avond zie je hetzelfde gebeuren met rode string. Dit systeem is 4 jaar oud en dat was nog een tijd zonder optimizers e.d. De impact op de totaal opbrengst is minimaal en van te voren ingecalculeerd.

Opbrengst monitoring 1 juli

Toch blijft het moeilijk om te zien of alles wel goed werkt. Om de onderlinge string echt goed te vergelijken wil je dat ze onder dezelfde omstandigheden te zien zijn. In dit geval zijn de strings niet gelijk verdeeld en moeten we de grafiek zo instellen dat het te vergelijken is. Dat doen we met kWh/kWp:

Strings vergelijken 1 juli

Nu zie je heel mooi dat het best een mooie dag was met een paar wolkjes. In de ochtend blijft de groene string erg achter. Na 11 uur schiet het vermogen omhoog en zoekt de lijn op van de rode string. Deze begint rond 5 uur last te krijgen van schaduw terwijl de groende lekker door produceert.

Rendement omvormer:

Ook kan je het rendement van de omvormer zien. En dat is precies het getal wat de meeste omvormer fabrikanten niet willen laten zien. Want dan zie je dat de omvormer misschien wel te weinig presteert.

Omvormer rendement

Op een mooie dag heeft de omvormer een rendement van 92,2% en op een slechte dag 86,4%. Allebei onder het opgegeven EU rendement van 93,6% Maar als je verder kijkt in de specificaties zie je dat het gewoon klopt.

Omvormer Specificaties rendment

De strings hebben een relatief lage spanning waardoor het rendement al lager ligt. En op een slechte dag draait de omvormer 10-20% van zijn maximale vermogen.

Systeem tuning:

Bij grote zonnepaneel parken wordt het systeem na een bepaalde tijd getuned. Er wordt gekeken naar de data. Hoe presteert het systeem en wat kan er aangepast worden. Vaak kan het heel eenvoudig door bijvoorbeeld strings te veranderen. Hierbij zet je normaal gesproken de minder panelen apart zodat deze geen impact hebben op de rest. Bij het systeem uit het voorbeeld zijn ook

  1. Optimizers inzetten: Het systeem heeft in de ochtend en avond last van schaduw. Het kan voordelig zijn om de panelen die last hebben van schaduw uit de bestaande strings te zetten en op een aparte string met power optimizers. Er zijn tegenwoordig ook power optimizers die individueel werken. Wel moeten alle panelen van de string uitgevoerd zijn met de optimizers. De kosten bedragen een paar honderd euro en het systeem zal zo’n 100 euro (10%) meer opbrengst genereren.
  2. Zoals je ziet is de spanning van de strings eigenlijk te laag voor de omvormer. Door de rest van de panelen op 1 schaduwvrije string te zetten gaat de spanning omhoog en het rendement van de omvormer 2%. De opbrengst is 20 euro.

Conclusie: met een kleine investering is 12% meer rendement te behalen. Het systeem werkt beter en levert meer op.

Case 3

Met individuele monitoring per paneel kan je nog meer zien. Zo zie je bij dit systeem dat 1 paneel een stuk minder heeft opgeleverd dan de andere panelen:

Bypass Diode Defect

Een kijkje in de grafieken gaf al snel meer inzicht. Sinds de winter produceert het paneel 1/3 minder dan het naastgelegen paneel.

Bypass Diode Defect Grafiek

Hmmm vreemd. Dan maar eens het dak op om te meten. En ja hoor. 1 By-pass diode bleek kapot. Zie de meting in het filmpje. Het paneel heeft een open klemspanning (dus netjes losgekoppeld) van 36 volt. Elke interne string geeft 12 volt. Maar 1 set dus niet.

Nog meer inzicht

Wil je nog beter weten of het systeem goed werkt dan zijn er nog 2 mogelijkheden.

  1. Sensoren
  2. Vergelijken

Met sensoren kan de instraling van de zon en de temperatuur meten. Met deze metingen kan je perfect voorspellen wat de opbrengst zou moeten zijn en of het systeem goed werkt. Helaas zijn sensoren nog vrij duur en worden deze vrijwel alleen in grote systemen gebruikt.

Monitoring met instralingssensor

In de grafiek zie je dat de opbrengst op 85-90% van de instraling zit. Dit komt op deze dag door de hoge temperatuur. Zie: Vermogen van zonnepanelen

Gelukkig hoef je niet altijd dure sensoren aan te schaffen om beter inzicht te kunnen krijgen in jouw systeem. Je kunt hem natuurlijk ook vergelijken met andere systemen. Die van je buren, iemand met een soortgelijk systeem in de buurt of zelfs met systemen in Australië (mocht je dat willen 😉 ).

Sommige portals bieden dit automatisch al aan:

Monitoring zonnepanelen meter

Dit is misschien wel het makkelijkste wat er is. Hier zie je in één oogopslag of je systeem goed werkt. En wanneer het niet goed zou werken.

Let wel op dat je appels met appels moet vergelijken. Als jouw systeem last heeft van schaduw kan je dit niet vergelijken met een schaduw loos systeem. Hetzelfde geldt voor oriëntatie, helling, locatie, techniek en andere factoren die per situatie anders zijn.

Conclusie:

Een app is leuk maar al deze beschreven punten zie je er niet in. Er gaat niets fout dus geeft de app/portal geen foutmelding. Toch kan je veel energie missen.

Het is goed om regelmatig de portal te bekijken, foutmeldingen per mail in te stellen en af en toe gewoon eens kijken naar de omvormer. Heb je hier allemaal geen zin in? Vraag dan je installateur of hij hier een service voor aan biedt. Soms doen ze dit gratis maar meestal kost een een paar tientjes. Zij houden dan je systeem in de gaten en grijpen in wanneer dat nodig is. Misschien kunnen ze structureel wel 5-10 % meer opbrengst uit je systeem krijgen.

Zo weet je zeker dat je zonnepanelen doen wat ze zouden moeten doen: zonne-energie produceren!

Over de schrijver
Ronald
Door

Ronald

op 15 Aug 2015

Hoi Lex,Wat een goed bericht! Ben zelf altijd van de monitoring en dit sluit natuurlijk goed aan. (voor de duidelijkheid, ik ben (nog) niet in bezit van zonnepanelen)Kan je wat meer uitleg geven over de diverse kleuren? Als ik je goed heb begrepen is de groene lijn de opbrengst van 1 string. Is de rode dan een andere string? En wat houd het gele vlak in?Als je nog meer uitleg heb over de kleuren is dat zeker welkom!Is dit een portal die voor iedereen toegankelijk is?Alvast bedankt! Gr,Ronald

Lex
Door

Lex

op 02 Sep 2015

Hallo Ronald,Bedankt voor je reactie! Als je monitoring leuk vind dan moet je zeker zonnepanelen kopen ;)Het gele vlak is de totale opbrengst. De rode en de gele zijn de individuele strings. Bij elkaar opgeteld vormen ze het gele vlak.In het eerste onder Case 2: zie je gedurende de dag de spanning van de strings in iets donkerder rood en groen. Zoals je ziet is dit gedurende de dag redelijk stabiel. Dat betekend dat de maximale spanning al bij een klein beetje licht maximaal is.Groeten, Lex Schiebaan

Michiel Klees
Door

Michiel Klees

op 21 Aug 2015

Hoi Lex, Goed verhaal zeg. Misschien is het goed om in het gedeelte van de tekst waar schaduw in voorkomt uit te leggen dat er ook stringomvormers zijn met een eigen schaduwmanagement functie zoals intelliShade in de Mastervolt Soladin WEB. Deze regeling combineert de voordelen van een stringomvormer met de voordelen van optimizers/micro inverters zonder de nadelen van deze toevoegingen aan een installatie. Ook geen extra (installatie)kosten dus. De opbrengst zal ongeveer gelijk zijn als met optimizers/micro inverters. Tot ziens, Michiel Klees Mastervolt

Lex
Door

Lex

op 02 Sep 2015

Hallo Michiel,Dank je wel. Leuk dat je mijn blogs ook leest.Naast jullie omvormers hebben natuurlijk ook vele andere merken dit soort software. En dat is zeker een belangrijk punt om op te letten. Rendement is niet alles. Hoe reageert de omvormer op de omstandigheden?Belangrijkste met schaduw is dat dit altijd nadelig is. Wat voor oplossing je ook hebt. Dit kunnen de installateurs netjes uitrekenen met de juiste software. Helaas gebeurt dat maar zelden.Groeten, Lex

Marcel
Door

Marcel

op 26 Aug 2015

Prima blogartikel, waarvoor dank. Meten is weten geld op zoveel vlakken, maar ook bij PV. Ikzelf kijk met enige regelmaat gewoon op het LCD van de omvormer en maandelijks schrijf ik de eindstanden op. A.h.v. de eindstanden kan je ook wel vreemde dingen opmerken, alleen in een slecht geval kom je daar pas na 30 dagen achter. Door regelmatig te checken merk je dus vreemde dingen op, maar vallen je tevens de mooie dagen/maanden op in vergelijking met bijv. vorig jaar. Je kunt bijv. ook zien wat het schoonmaken van zonnepanelen heeft betekend als je het vergelijkt in kWh/kWp van voor en na.Belangrijk voor het rendement is wel een schoonmaakbedrijf te kiezen die reinigt met niet-agressieve middelen, zacht gereedschap en osmose water. Bij zelf doen kan je kiezen voor pH-neutraal schoonmaakmiddel i.c.m. regenwater, gedemineraliseerd of zelfs gedestilleerd water, maar is het vanzelfsprekend een stuk lastiger omdat je daar waarschijnlijk extra voor moet aanschaffen. Slecht voor je rendement is natuurlijk kalk of andere aantasting van je panelen, ook al was je schoonmaak bedoeld voor behoudt van een hoog rendement. Voor wat betreft het controleren van panelen bieden sommige bedrijven ook een meting voor en na het schoonmaken aan. Dit kost natuurlijk wat extra, maar je weet in elk geval of alle panelen goed werken. Zo kan gecombineerd schoonmaken en doormeten zorgen voor behoudt van het rendement en worden rare dingen opgemerkt.

Lex
Door

Lex

op 02 Sep 2015

Hallo Marcel,Maandelijks op de display kijken is inderdaad de meest basis techniek. En het werkt prima. Je hebt niet de inzichten die je met de genoemde systemen ziet maar preventie en opsporing van problemen is natuurlijk ook belangrijk.En dat beschrijf je heel goed. Bedankt voor de aanvulling!Groeten, Lex Schiebaan

kpc
Door

kpc

op 03 Sep 2015

Dit artikel gaat meer over het monitoren van een bestaand systeem. Ik heb inmiddels zonnepanelen besteld en doe de installatie zelf. Mijn vraag is nu, hoe test ik de panelen, (voordat ik alles op het dak leg) om zeker te weten of alles werkt? Zoeken op internet levert alleen maar links naar ofwel grote tests zoals photon en dergelijke, ofwel het monitoren van de inverter. Het zelf testen van een nieuw zonnepaneel kan ik niet veel over vinden. Ik weet nog niet wat alles opbrengt. Dus als nu bijvoorbeeld 1 paneel maar 95% van de stroom aankan, dan geldt dit voor alle panelen in die streng. Ik heb nog geen vergelijkingsmateriaal, dus zou ik dit niet merken. Ik ga ervanuit dat de meeste panelen goed werken, dus zou ik met een vergelijkende test tussen de panelen bv de open klem spanning kunnen meten om een 'slecht' paneel te vinden. Mag je trouwens een paneel voor langere tijd kortsluiten, om de kortsluitstroom te meten, of mag dit alleen gepulst? Nog even ter verduidelijking, ik ga uit van een vergelijkende test (bij hopelijk gelijkblijvende instraling), en niet van een check tov de datasheet. Heeft iemand hier een mening over? (Ter info, mijn werk is het ontwerpen elektronica, dus schuw technische kreten niet).

kpc
Door

kpc

op 04 Sep 2015

Ik beantwoord even mijn eigen vraag. Kennelijk zit ik gevangen in een google filter bubbel. Op mijn werk vind ik wel resultaten. Zelfs nu ik weet welke sites ik wil vinden lukt het me niet. Met Duckduckgo bv vind ik ze wel. Hoe dan ook, de testen die ik beschreef zijn ook de testen die ik op internet vond. Kortsluiten van de panelen mag kennelijk gewoon.

Lex
Door

Lex

op 17 Sep 2015

Hallo KPC,Mooi dat je zelf het eigen antwoord vind.Ik wil wel even benadrukken dat kortsluiten van panelen niet zo maar gedaan moet worden. Zelfs de stroom van 1 paneel kan erg gevaarlijk zijn.Jij geeft aan professional te zijn dus ik neem aan dat je weet wat je doet maar voor de rest die die leest: niet doen.Kortsluiten is inderdaad niet erg. De stroom wordt beperkt door de stroom die door de cellen kan lopen. Meestal zo'n 8-9 ampere.Overigens heb je ook niet zo heel veel aan de test die je wilt doen. Het zegt alleen wat als alle omstandigheden (instraling, orientatie, helling, temperatuur en wind) hetzelfde zijn. De foutmarge die je dan krijgt is zo groot dat je er waarschijnlijk niets aan ziet.Simpeler is om de flashtestdata die bij de panelen geleverd worden goed te bestuderen. Die geeft de stromen, spaningen en soms nog veel meer.Succes en pas op!Groeten, Lex

Pascal vermeer
Door

Pascal vermeer

op 29 Oct 2016

Heb eigenlijk een vraag, heb 2 stringen op het dak liggen beide zijn gelijk in aantal er is met de opstelling rekening gehaden met schaduw val en elke string geeft ongeveer de zelfde voltage af zowel op de omvormer als op de multimeter, hoe kan het dat als ik de omvormer inschakel er bij het 1e string geen amp afgegeven worden en wel bij string 2 Heb gekeken of het aan de omformer lag door de aansluitporten om te wisselen van de stringen maar helaas. Weet mij eigenlijk geen raad hiermee, kan iemand mij toevallig uitleggen wat er fout is.Met vriendelijke groet,Pascal

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 07 Nov 2016

Hoi Pascal,Dat klinkt gek. Als je spanning meet dan is de complete string verbonden. Dan zou deze ook vermogen moeten geven. Echter je geeft aan dat dit niet zo is.Om welke zonnepanelen en omvormer gaat het? Het zou kunnen zijn dat zodra er stroom gaat lopen iets "los schiet". Bijvoorbeeld een connector of iets in de By pass diode. Dit is gek maar het zou kunnen. Als je meer informatie hebt dan hoor ik het graag.Groeten, Lex

Fred
Door

Fred

op 09 Feb 2018

Beste Lex, we vragen ons af of onze zonnepanelen wel werken. Hoe kom je daar achter? Groeten, Fred

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 10 Feb 2018

Hoi Fred,Het beste is om je even aan te melden op https://sundata.nl/ (spin off van Fritts). En als je een mailtje stuurt naar info@fritts.nl t.a.v. Lex dan pak ik het daar verder op.Groeten, Lex

Ceesen
Door

Ceesen

op 13 May 2018

Hoe kan het dat ik op een zeer zonnige dag de op brengst maar 1kwh en bij mijn buurman 10 kWh 12 5 2018 dit mankement had ik een week geleden vreemd dat dit in het weekend gebeurd daar tussen was het naar behoren bv dank gr Cees

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 17 May 2018

Hoi Kees,Op welke meter kijk je? Op de slimme meter of de omvormer? En hoeveel zonnepanelen heb jij en de buurman?Groeten, Lex

Anouk
Door

Anouk

op 30 May 2018

Hallo, ik heb een sunways solar inverter nt5000 aan mijn zonnepanelen. Eerst kon ik (ook via pc) de grafieken uitlezen maar nu heeft de omvormer als status fout en geen grafiek weer. Uitlezen via pc lukt ook niet. Groene lampje brandt wel een getallen aan watt en kWu bewegen wel. Enig idee hoe ik weer een grafiek zichtbaar kan krijgen, zowel op pc als omvormer?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 06 Jun 2018

Hoi Anouk,Ik ken de SunWays omvormer niet maar ik denk dat die al even hangt. Misschien is de display kapot ofzo.Groeten, Lex

Ed
Door

Ed

op 09 Nov 2018

Wat een fijn artikel! Ik heb zelf ook het probleem dat iedereen in de buurt een hogere opbrengst heeft terwijl ze minder vermogen aan zonnepanelen hebben liggen. Als ik via pvoutput.org de opbrengsten vergelijk zit ik continu aan de onderkant en zijn er flinke verschillen. Mijn leverancier zegt dat ik dat niet mag vergelijken, maar voor mijn gevoel kan dit niet kloppen. Nu heb ik er te weinig verstand van, maar ik zou toch zeker willen weten dat alles optional is ingesteld. Heb jij wellicht een advies hoe ik dat aan kan pakken?

Arne Distel
Door

Arne Distel

op 24 Nov 2018

Beste Lex, Uw informatieve artikel brengt mij bij de volgende vraag. Bij mij zijn in september zonnepanelen geplaatst: 1strings van 11 (westzijde dak) en 1 string van 5 (oostzijde dak) op ingang A resp. B van de omvormer SMA Sunny Boy 3,6. . Ik monitor vrijwel dagelijks met de standaard bijgeleverde Sunny Portal en met de daarna aangeschafte Sunny Portal Professional (€ 30,= per jaar). Ik dacht dat de professionele versie het mogelijk moeten maken om per ingang te monitoren, maar ik krijg alleen DC info over de A-ingang en niets over de B-ingang. Volgens SMA-Benelux blijkt info over de B ingang in de huidige versie niet mogelijk. Dat viel me zwaar tegen. Hoe kan ik inzicht krijgen in beide ingangen? Eventueel een ander (betaalbaar) programma? Ik ken die helaas niet. alvast bedankt voor uw reactie, Arne Distel

Remco van Thiel
Door

Remco van Thiel

op 25 Jan 2019

Beste Arne,Ik loop tegen hetzelfde probleem aan. Heb je hier al een oplossing voor gevonden?

johan van dijck
Door

johan van dijck

op 30 Dec 2018

Hoi Lex, Ik krijg een foutcode 93 dc en ac uitschakelen. Heb dit al meermaals voorgehad en na een tijdje werkt het terug.Nu al een week niet meer. Groetjes Johan

g.blaauw
Door

g.blaauw

op 05 Feb 2019

hallo ik zoek een systeem dat onafhankelijk van het net werkt,een standalone zeg maar met een spanningsregelaar en een batterij accu's en omvormer naar 230 wissel heb al velen gebeld maar komen allen met de omvormer moet op lichtnet worden aangesloten voor veiligheid,als techneut snap ik deze insteek niet zijn deze standalone sets er dan niet in nederland, het moet heel simpel kunnen maar misschien is er geen animo voor.

adri
Door

adri

op 08 Feb 2019

Hoe kan ik mijn 16 zonnepanel monitoren,heb geen slimme meter.

evas
Door

evas

op 26 Feb 2019

Wie kan mij vertellen : als de panelen ( 12 stuks) aan het einde van de dag , bv. om 18.00 uur, nog steeds een opbrengst van 800 Watt per paneel te zien geven, maar er toch slechts 300 Watt op de meter te zien is?

Zoltan Varro
Door

Zoltan Varro

op 04 Mar 2019

Beste Lex, Zal je voor mijn vraag een antwoord kunnen geven? Is het mogelijk dat zonnepanelen op een zodanige verkeerde wijze zijn aangesloten dat ze in de niet zonnige uren juist stroom verbruiken? Bijvoorbeeld door warmer te worden? Er is namelijk sprake van een hogere energierekening (zonder reden) die overeenkomen met de periode wanneer de zonnepanelen geplaatst zijn. Met vriendelijke groet,Zoltan Varro

Jan Kok
Door

Jan Kok

op 07 Apr 2019

Optimizers zijn die wel of niet nodig voor individueel uitlezen van een zonnepaneel ??

paxcula
Door

paxcula

op 24 Jul 2019

wat denk je als de temp van omvormer te hoog word word de spanning / stroom dan hoger of lager dus boven de 50 graden C en is dit goed voor de omvormer denk aan levens duur

Cor-Hein Slobbe
Door

Cor-Hein Slobbe

op 08 Oct 2019

Hallo Lex, Wat een leuke blog. Erg leerzaam. Ik wil je de volgende vraag voorleggen. Ik heb al 7 jaar zonnepanelen op mijn dak liggen. 9 stuks met een 250Wp opbrengst. Gezien de ligging van mijn huis is de piek die ik kan halen 2154 Wp Ik ben erg tevreden over de installatie en de opbrengst is al 7 jaar vrijwel gelijk. ca. 1900kW per jaar. (seizoen 2018-2019 iets hoger omdat het een uitzonderlijk zonnig jaar is geweest) Ik merk de laatste maanden dat de opbrengst wat tegen valt. Naar mijn idee valt een deel van de panelen uit als het te warm wordt. Dat merk ik op de volgende manier. Ik kijk naar de spanning op de omvormer. Die is 30Volt per paneel, dus totaal ca. 270V. Als ik nu 1 paneel afdek zakt de spanning 30 volt. Het viel mij op dat de totaalspanning bij erg warm weer 60 volt lager was, dus 210V Als ik dan om de buurt de panelen afdek blijkt dat bij sommige panelen afdekken geen verschil uit maakt. Kan jij iets vertellen over de relatie spanningshoogte en zonkracht. Of weet je waar ik daar meer over kan lezen?

Paul
Door

Paul

op 25 Mar 2020

Goedemiddag, Even een korte vraag; heeft t zin om bij warme dagen de zonnepanelen aan de onderzijde te koelen met bv een ventilator?

AJ Oonk
Door

AJ Oonk

op 03 Dec 2020

hallo,ik heb in 2012 3 zonnepanelen geplaatst om te proberen van Urgenda en daar een jaar later nog eens 3 panelen bij gekocht en aangekoppelt.Dit kon met omvormers van Steca 500 die er bij waren en aan elkaar kunt koppelen.Nu viel me deze week op dat 1 omvormer constant brand en de andere knippert.Betekent dit dat er 1 omvormer stuk is?En hoe kan ik zien of er 1 stuk is?

Racso Europea sl. D. Fasen
Door

Racso Europea sl. D. Fasen

op 27 Jun 2021

Beste Fritts, Ik heb installatie met 2 strings van 6 panelen van 450 watt dus totaal theoretisch 5400 watt. met huawei omvormer. Zelf geinstallerd werkte prima. Tot vandaag geeft een string maar 24 volt en de andere 250 ( s"morgens om 8.00 uur ) op dak niets vreemds te zien. Heb jij een idee ?

Roel
Door

Roel

op 16 Jun 2023

kan ik een prog downloaden voor de pc zodat ik mijn panelen kan monitoren.

Reactie plaatsen