Waarom is het nu de tijd is om zonnepanelen te kopen?
16 december 2014 
2 min. leestijd

Waarom is het nu de tijd is om zonnepanelen te kopen?

Zonnepanelen zijn populair en dat is goed. Er zijn echter altijd een aantal punten die zorgen voor twijfel en soms ook tot uitstel.

Veel punten die hierbij een rol spelen zijn toekomst en niemand kan in de toekomst kijken. Maar ik heb wel een visie daarop.

De 3 belangrijkste punten waarom er uiteindelijk besloten wordt geen zonnepanelen te kopen:

  1. Onzekerheid overheid en salderingsregeling.
  2. Straks zijn er betere panelen met hogere efficiëntie.
  3. Zonnepanelen worden steeds goedkoper.

In dit drieluik vandaag de eerste drempel en de huidige status plus verwachtingen:

Onzekerheid overheid en salderingsregeling.

Waarom is een zonnepaneel systeem een investering en geen aankoop zoals een keuken of auto. Juist je bespaart er geld mee zodat je op lange termijn minder geld kwijt bent en dus eigenlijk geld verdiend. Een investering is een opoffering in geld om op termijn een doel te halen.

Om dat doel te halen zijn 3 dingen belangrijk:

  1. De zon moet blijven schijnen
  2. De producten moet de zonne-energie omzetten in elektriciteit
  3. De elektriciteit moet geld opleveren.

Als we aannemen dat punt 1 wel zo blijft en met de juiste kwaliteit producten punt 2 ook moet lukken dan gaat het dus om het geld.

Op dit moment wordt elke kWh die je terug levert verrekend voor dezelfde prijs als je ervoor betaald. Dit is de salderingswet en zorgt ervoor dat een kWh circa 21 cent waard is. Harstikke mooi maar omdat 2/3 belasting is loopt de overheid een hoop geld mis. En dat hebben ze er natuurlijk ;) wel voor over om Nederland snel aan fantastische schone mooie zonne-energie te helpen. Maar het houdt een keer op.

Minister Kamp zit dus in een lastig parket. De salderingswet stop zetten betekend waarschijnlijk dat er een tijd geen zonnepaneel verkocht wordt en Nederland er niet duurzamer op wordt. Maar door laten lopen betekend dat er rond 2020 ongeveer 1 miljard energiebelasting en BTW misgelopen wordt.

Tijd om er wat aan te doen. Want er moeten natuurlijk zonnepanelen bij komen maar om hier iedereen extra belasting voor te laten betalen is misschien overdreven.

Zekerheid tot 2020 met een zachte landing

Omdat zonnepanelen een investering zijn is het belangrijk dat je zekerheid krijgt over de inkomsten. Gelukkig is de salderingswet zoals we die nu kennen tot 2020 zeker. Daarna komt er een overgangsregeling. Een zachte landing. Hoe dat er uit gaat zien weet niemand maar je kan je voorstellen dat ze iets doen met de energie belasting. Nu betaal je 11 eurocent energiebelasting en als je terug levert “krijg” je dit weer terug. Hier kunnen ze eenvoudig een aanpassing op maken door bijvoorbeeld 8 cent terug te geven voor elektriciteit die je aan het net levert. Hier “verlies” je dus 3 cent. Echter krijg je nog steeds 18 cent wat niet in verhouding staat tot de kostprijs van zonne-energie. Bovendien geldt het alleen voor de energie die je terug levert (nu gemiddeld 70%).

Baas in eigen huis.

Wat de belasting ook wil. De energie die jij thuis op wekt en gebruikt zullen ze nooit kunnen belasten. Het is simpelweg niet zichtbaar. De mogelijkheden voor opslag van energie nemen razendsnel toe. Tegen 2020 is het voor iedereen mogelijk en aantrekkelijk op het grootste gedeelte van de eigen opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken in huis en bijvoorbeeld de auto.

Saldering niet zo maar op de schop.

Veel mensen denken dat de overheid de salderingswet wel even een keer de nek om draait. En de overheid is vaak een onbetrouwbare partner dus waarom ook niet. Maar de overheid heeft ook een groot probleem want de duurzaamheidsdoelen van 2020 worden bij lange na niet gehaald. 14% duurzame energie lijkt een mooie droom maar van 5% nu naar 14% in 2020 is praktisch onmogelijk. Er wordt dan ook veel geld gestoken in subsidie voor duurzame energie middels de SDE subsidie pot. Hier zit nu 3,5 miljard euro in de pot en dit wordt elk jaar meer. En dan valt die 1 miljard euro mislopen van Energiebelasting en BTW in 2020 ook wel weer mee.

Waarom nu?

Zonnepanelen hebben een terugverdientijd van 7-9 jaar. Als je nu investeert heb je in ieder geval het grootste gedeelte terug. Daarna komt de overgangsregeling dus je loopt weinig risico met je investering. Wacht je nog een paar jaar dan wordt het alleen maar meer onzeker of financieel minder interessant.

 

Wordt vervolgd met deel 2 en deel 3………………

Over de schrijver
Ruud
Door

Ruud

op 24 Dec 2014

Je schrijft: "14% duurzame energie lijkt een mooie droom maar van 5% nu naar 14% in 2020 is praktisch onmogelijk." Volgens de CBS-cijfers is dat 4,5%. Daarvan 3,15% uit biomassa. Biomassa betekent hout uit bossen, aangevuld met Q-koortsgeiten, vogelgriepkippen, MKZ-koeien, en dergelijke. Dat zou je 'duurzaam' kunnen noemen, maar is dat helaas helemaal niet. En inderdaad, qua 'duurzaam' staat Nederland in Europa op de één na laatste plaats...

Reactie plaatsen