Wat leveren zonnepanelen op? (Financieel)
03 november 2015 
2 min. leestijd

Wat leveren zonnepanelen op? (Financieel)

Als je de offertes van zonnepanelenaanbieders leest, word je met de ene nog rijker dan met de andere. De financiële opbrengst van zonnepanelen wordt simpelweg bepaald door twee dingen:

  1. De opbrengst in kWh (kilowattuur)
  2. De prijs van die kWh

De kWh-opbrengst van zonnepanelen wordt in grote mate bepaald door het ontwerp, de situatie en de productkeuze. Als de zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, is de grootste variabele de zon. In de offertes wordt echter uitgegaan van een gemiddelde zonopbrengst en een kleine afname van de opbrengst naarmate de zonnepanelen verouderen (

De kWh-prijs is dan ook in de meeste offertes de grootste variabele. En dan zijn de volgende punten belangrijk:

  • De huidige kWh-prijs
  • De te verwachte kWh-prijs voor de komende 25 jaar

kWh-Prijs opbouw

Allereerst is het handig om te weten hoe de kWh-prijs is opgebouwd.

Om een gemiddelde energierekening te begrijpen moet je bijna professor zijn. Toch is de opbouw van de kWh-prijs die wij als consument betalen vrij simpel opgebouwd:

  1. De kale kWh-prijs: de echte energie
  2. + Energiebelasting (EB): 12,02 eurocent voor de schatkist
  3. ++ Opslag duurzame energie (ODE): 0,56 eurocent voor de subsidiepot
  4. +++ Over alles 21% BTW

Stel dat je voor een kale kWh 5 cent betaalt. Dan komt daar in 2016 12,02 en 0,56 eurocent bij. Over het totaal van 17,58 eurocent wordt 21% BTW berekend:

In 2016 is de kWh prijs 21,3 cent

Zoals je ziet is de kWh-prijs die wij aan de energiemaatschappij betalen, opgebouwd uit vier elementen. Bijna drie kwart van de prijs is belasting.

Vaste kosten niet meerekenen

Op de elektriciteitsrekening staan ook andere vaste bedragen. Deze bedragen moet je niet meerekenen, omdat deze geen invloed hebben op je verbruik. Je betaalt het altijd en/of krijgt het altijd terug. Of je nou 10 of 10.000 kWh verbruikt. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Transportkosten
  • Vermindering energiebelasting
  • Administratie korting (vast recht)

Gaat de elektriciteitsprijs stijgen?

Veel aanbieders gaan in hun rekenmodel uit van een stijging van de elektriciteitsprijs. Deels is dit terecht, maar deels ook zeker niet. Waarom?

1. De kale kWh prijs stijgt waarschijnlijk niet

Niemand kan in de toekomst kijken, maar de experts zijn het redelijk eens over de te verwachte elektriciteitsprijs. De kale kWh prijs zal zeer waarschijnlijk niet stijgen en de kans is zelfs groot dat het daalt. Door de grootschalige inzet van duurzame energie en een lage olie- en gasprijs is voor de komende jaren zeker geen stijging te verwachten.

2. De belastingen stijgen

Zoals je hebt gezien, betalen we nu als consument iets meer dan 20 eurocent voor een kWh. Hiervan is ruim 15 eurocent belasting. En zoals we allemaal weten gaan belastingen over het algemeen niet omlaag, eerder omhoog. Dit is ook gebleken de afgelopen jaren. De energiebelasting steeg de afgelopen jaren met +/- 2% per jaar. De BTW is eenmalig verhoogd met 2%.

3. De opslag duurzame energie (ODE) stijgt

Sinds 2013 betalen we allemaal mee aan de subsidies voor duurzame energie (grote projecten). En dat is goed. Hoe meer er uitgegeven wordt aan subsidies voor duurzame energie, hoe hoger de elektriciteitsprijs. En dan wordt het aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen.

De ODE begon als een heel klein bedrag van 0,1 eurocent. Dit is echter bijna elk jaar verdubbeld en is in 2016 0,56 eurocent. En dit blijft stijgen de komende jaren.

Conclusie

De prijs van de kale kWh zal waarschijnlijk dalen. Echter de belastingen bepalen voor drie kwart de consumentenprijs en deze dalen niet. De trend over de afgelopen jaren is dat dit ongeveer met de inflatie mee stijgt.

De consumentenprijs van de kale kWh zal de komende 25 jaar waarschijnlijk met de inflatie mee stijgen. Je hebt er geen voor- of nadeel van. Voor de berekening kan je dan ook het beste uitgaan van de kWh prijs die je nu betaalt. Je kan jezelf ook rijk (laten) rekenen, maar dan heeft het kopen van een staatslot waarschijnlijk meer effect.

Over de schrijver
Marcel
Door

Marcel

op 18 Feb 2016

Hallo Lex, ook dit verhaal snap ik nu. Echter loopt er ook nog een minister rond, die verkondigt dat ergens tussen 2017 en 2020 het salderen aan banden wordt gelegd c.q. afgeschaft wordt. Hoe kijk je hier tegen aan?

Lex Schiebaan
Reactie plaatsen