Zonne-energie opslag en onderzoek Universiteit Utrecht
21 mei 2014 
4 min. leestijd

Zonne-energie opslag en onderzoek Universiteit Utrecht

Zonne-energie is natuurlijk fantastisch. Ik ken eigenlijk maar 1 nadeel : je kan het niet makkelijk en goedkoop opslaan. Want wat is nou leuker dan je eigen energie opslaan en gebruiken op het moment dat je het wilt.

De Universiteit Utrecht voert op dit moment een onderzoek uit naar de wensen en behoefte van de Nederlandse (zonne) consument. Aangezien opslag de toekomst is doe ik een oproep aan iedereen om mee te doen aan het onderzoek (onderaan dit artikel staat meer informatie over het onderzoek). Meedoen kan hier: https://www.surveymonkey.com/s/W6MSXC7

Ontwikkelingen in zonne-energie opslag

Gelukkig gaat de ontwikkeling op het gebied van elektrische opslag ontzettend hard. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de ontwikkelingen van elektrische auto’s maar ook op het gebied van smartphones en tablet. De spurt die zonne-energie door heeft gemaakt en dan met name de prijsdaling zie je nu ook op het gebied van energie opslag.

De techniek om zonne-energie op te slaan is vaak exact hetzelfde. Het zijn namelijk accu’s. Hoe een accu er uit ziet en waar hij aan moet voldoen is echter compleet anders. Een accu in een elektrsiche auto moet bijvoorbeeld licht zijn, snel opladen en  veel capaciteit per kubieke centimeter hebben Om zonne-energie is dat allemaal niet noodzakelijk. Een accu mag best zwaar zijn, langzaam op te laden en de te gebruiken ruimte is ook niet heel belangrijk.

Er is dus nog een hoop te doen. En de vraag is moet je wel gebruik maken van bestaande accu technieken. Je kan namelijk ook op andere manieren energie opslaan en gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een elektrische boiler.

Duitsland loopt voorop

In Duitsland is het aandeel duurzame energie al gigantisch en zijn de pieken op het net zo groot dat er zo langzamerhand problemen op het net gaan ontstaan. De problemen hebben we in Nederland nog lang niet maar er moet wel rekening mee gehouden worden. Om de duurzame energie pieken op te vangen is opslag ideaal. Duitsland zet dus al een aantal jaren groots in op opslag van met name zonne-energie. Zo is Duitse omvormer fabrikant en wereldmarktleider SMA al jaren vrijwel alleen maar aan het ontwikkelen op het gebied van opslag en energie gebruik in huis.

 

Opslag bestaat al lang

Een huis volledig op duurzame energie is niet nieuw. Al in 1989 was Evert Sjoerdsma de eerste Nederlander die volledig op zonnestroom leeft en niet eens een aansluiting op het net heeft. Het kan dus al lang. In Rotterdam ligt nu de Autark. Een volledig zelfstandig draaiende woonboot. Maar niet zo maar een boot maar eigenlijk een drijvend huis. Met alles er op en eraan. En volledig zelfstandig.

Eind vorig jaar was ik op bezoek bij de Autark. Hier een foto impressie van dit prachtige initiatief.

 

Onderzoek opslag Universiteit Utrecht:

 https://www.surveymonkey.com/s/W6MSXC7

Achtergrond
Huishoudens met zonnepanelen kunnen momenteel elektriciteit “salderen”. Dit betekent dat je voor aan het net geleverde
elektriciteit dezelfde prijs krijgt als de prijs die je betaalt voor elektriciteit die je van het net neemt. Omdat deze regeling kostbaar
is zal salderen (in zijn huidige vorm) op de lange termijn verdwijnen.

In dat geval krijg je voor teruggeleverde elektriciteit (dus niet op de elektriciteit die je in huis gebruikt) de marktprijs welke rond de 7 eurocent per kWh ligt. Een verlies van 15 eurocent.

De meeste elektriciteit wordt geproduceerd in de middag. Dat is precies het moment dat je gebruik laag is. Je overschot lever je aan
het net waar je nu dus 22 cent voor krijgt maar wanneer salderen wordt afgeschaft slechts 7 cent. Dit zou voor een gemiddeld huishouden neerkomen op een verlies van ongeveer €300,- op jaarbasis. Het zou voordelig kunnen zijn om deze elektriciteit op te slaan voor eigen gebruik ’s avonds.

Een projectgroep namens Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de mogelijkheid van een product of dienst op het gebied van energieopslag in een woning of buurt. Een deel hiervan betreft de preferenties van consumenten met betrekking tot een dergelijk product.

Over de schrijver
h.de groot
Door

h.de groot

op 04 Jun 2014

ben wel geinteresseerd

Eric
Door

Eric

op 15 Jun 2014

Buiten het feit dat het interessante materie is zet ik toch mijn vraagtekens bij accu's als opslag... Als lange termijn oplossing zie ik toch meer in de mogelijkheid van de fuel cell van FRONIUS. Deze zet de electrische stroom om in waterstof die in een tank wordt opgeslagen. .. Later wordt deze waterstof weer terug in energie omgezet bij behoefte in de avond. .. Er zijn ook nog andere mogelijkheden om aan te denken. . Bv de tank van je fuel cell auto opladen hiermee. Met deze mogelijkheden staat de weg open voor meer panelen dan je eigenlijk voor eigen gebruik in combinatie met de salderingsregeling zou aanschaffen. ..

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 16 Jun 2014

Hallo Eric, Een accu' is een breed begrip. Misschien wordt het wel iets heel anders dan een lithium of lood accu. Zo heb ik ooit iemand gesproken die bezig was met ontwikkeling van een hele grote (denk aan koelkast formaat), zware maar vooral heel goedkope accu. Waterstof zou uiteraard ook een vorm van opslag kunnen zijn.Of bijvoorbeeld een elektrische boiler. Verwarm je warm water en gebruik je dat weer voor verwarming en/of tapwater. Is ook een vorm van opslag. Genoeg mogelijkheden dus. Elektra is energie en dat kan je altijd gebruiken. Wordt vervolgd. Groeten, Lex

Bert
Door

Bert

op 17 Sep 2014

het verwarmen van water als opslag is relatief. Ik heb naast zonnepanelen ook een aantal zonnecollectoren op het dak om een 800 L verwarmingsvat te verwarmen, dit vat staat zomers meestal tussen de 60 en 100 graden, op mooie dagen krijg je daar dus geen energie meer bij en gaat er dus veel 'verloren', daarnaast krijgen we het ook niet 'leeg' met douchen, vaatwasser en wasmachine.Het zou mooier zijn om een kelder vol te leggen met een waterbuffer om daar 's winters je huis mee te verwarmen. Ook de overtollige stroom zou je daar dan in kwijt kunnen. Het mooiste blijft natuurlijk om overtollige electriciteit op te slaan in welke vorm dan ook en dat ook weer als electriciteit terug te krijgen.

Rob
Door

Rob

op 11 Dec 2014

Wij zijn juist afhankelijk van accu's, omdat we eenvoudig niet aangesloten zijn op het openbare electriciteitsnet. (huis in Frankrijk +/- 40KM van de Middelandse zee). Dus een "off-grid" installatie. Onze installatie vindt zijn voeding via zonnepanelen Ca. 1500Wp en/of een diesel generatorset van ca 12 kVa. Via een laadregelaar (Steca) voor de panelen en een Victron lader/converter voor de generator wordt een accubatterij (tractie 1000 VA) geladen/ontladen en geconverteert naar ons 220 volt huisnet. Op zich werkt deze oplossing wel naar tevredenheid, echter wij willen het aandeel van de generatoropwekking aanzienlijk verminderen of zelfs stoppen. Wij denken aan een voldoende uitbreiding van Ca. 3.5 kWp aan zonnepanelen. Aangezien er op de plek waar de nieuwe panelen worden geplaatst enige schaduwwerking is te verwachten denken wij aan CIS zonnepanelen. Is dit een goede keus ? De te installeren laadregelaar is ook een vraag i.v.m. de hoge spanningen en is een MPPT uitvoering wel zo nuttig in deze situatie ? Alleen accu's laden is wat anders dan een 220 volt omvormer maximaal sturen.

EdH
Lex
Door

Lex

op 01 Jun 2015

Hallo Ed, Dat begint al aardig te kantelen en op mooie dagen (en met wind) zie je nu al vaak de elektriciteitsprijs richting 0 gaan. Dit wordt in de toekomst nog meer zo. Ik was vorige week bij een presentatie van de grootste netwerkbeheerder van Californië. Daar hebben ze al geen piek meer en praten ze tegenwoordig over 2 pieken. De ochtend en de avond piek. Toevallig zie je voor de voorspelling van morgen ook zo'n soort grafiek op de APX: http://www.apxgroup.com/market-results/apx-power-nl/dashboard/ Het probleem is inderdaad eigenlijk dat dat we als consument 1 tarief betalen gedurende minimaal een jaar. We kunnen dus ook niet beloond of gestraft worden voor ons verbruik op een bepaald moment. Hopelijk komt daar de komende jaren verandering in. Groeten, Lex

W. Verforst
Door

W. Verforst

op 22 Jun 2015

Er is wel degelijk (´n totaal andere) makkelijke en goedkope manier om energie wereldwijd in alle huizen, gebouwen, windmolens en lantarenpalen op te slaan. Het probleem is alleen dat de gehele politiek dit om welke reden dan ook niet wil ; daarom bleef mij helaas niets anders over dan mijn (al twee en ´n half jaar) uitstekend werkende prototype te vernietigen. Hoogachtend, W. Verforst

Bart Grey
Door

Bart Grey

op 25 Feb 2016

Hoe werkt het systeem van W.Verforst

Rol
Door

Rol

op 06 Aug 2015

Hallo Ed, Na het lezen van de diverse sites over opslaan van je eigen elektriciteit, vroeg ik mij af of er misschien ook mogelijkheden zijn om bijv. een vliegwiel als tijdelijke opslag te gebruiken. Zolang je alleen je dagelijkse verbruik moet opslaan is dit wellicht al een aardig stapje. Geen idee of dit voor particulier haalbaar zou zijn (afmetingen van het wiel, veiligheid etc.) Misschien wel voor een hele wijk? Voor langdurige opslag zie ik wel een toekomst in de fuel cells. Groeten, Rolinka

Cees brandjes
Door

Cees brandjes

op 07 Sep 2015

Op dit moment, september zijn de avonden koel en gebruik ik sinds kort in plaats van de centrale verwarming op gas een elektrische blower van 1000 watt. Dit lijkt mij verstandig omdat ik toch teveel produceer met de 12 zonnepanelen. En daardoor gas bespaar. Is het echter wel zo verstandig, en misschien is het wel een goed idee. Wie reageert.

Lex
Door

Lex

op 17 Sep 2015

Hallo Cees, Een elektrische blower is niet zo efficiënt. Maar ik zeg altijd beter zo dan terug leveren voor een redelijk tarief (5-7 cent). Lijkt me goedkoper dan gas en nog beter ook. Nog beter is natuurlijk een warmtepomp. Daar stop je een kWh elektriciteit in en haal je 3-4 kWh warmte uit. Zou mooi zijn als deze techniek ook in kleinere heaters toegepast zou kunnen worden. In drogers zit het tegenwoordig al dus waarom niet. Geniet van de bijna gratis warmte. Groeten, Lex

Jaap Tuin
Door

Jaap Tuin

op 13 Sep 2015

Hallo Lex, is het mogelijk om de batterij van de hybride auto te gebruiken voor de opslag van elektra

Lex
A.C.M Naenen
Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Mar 2017

Hallo, Ik kende het niet maar het is wel interessant. Het is natuurlijk wel zo dat je warmte nodig hebt als de zon relatief weinig schijnt. Het eigen verbruik zal dan relatief weinig toenemen. Maar het is zeker interessant. Groeten, Lex

Julios
Door

Julios

op 11 May 2020

Ik heb in 2013 zonnepanelen gekocht. Toen waren deze zonnepanelen voor onze vorige woning. Later zijn we verhuisd en hebben we de zonnepanelen meegenomen. Nu wil ik nieuwe zonnepanelen kopen maar deze wil ik koppelen aan de oude panelen. Deze oude panelen zijn Simac 195 watt. Er is namelijk een nieuwe situatie ontstaan door verschil in plaats schoorsteen en dakkapel. Is het mogelijk om deze Simac panelen te koppelen met nieuwe panelen met gebruik van omvormer van solarage + optimizer ? En welke zonnepanelen en omvormer en optimizer zouden volgens jullie het beste passen ? Graag wil ik jullie advies hierin. Met vriendelijke groet en alvast bedankt.

Reactie plaatsen