Zonnepanelen tot kunst verheven met zonnebomen
21 maart 2016 
2 min. leestijd

Zonnepanelen tot kunst verheven met zonnebomen

Misschien heb je het artikel onlangs voorbij zien komen op deze site: “Breda, de eerste energieneutrale stad van Nederland?” Niet zo lang geleden heeft de gemeente Breda besloten om een groot bedrag te investeren in de aanschaf van 1400 zonnepanelen. Deze zijn geplaatst op een aantal scholen. Breda hoopt hiermee de eerste energieneutrale stad van Nederland te worden.
Ook andere Brabantse steden zitten niet stil. Onlangs heeft de gemeente Oss een vergelijkbaar initiatief genomen, namelijk; ‘De weg van de toekomst’. De gemeente hoopt een zonnebloempark te gaan bouwen met 45 zogeheten zonnebomen.

Een combinatie van kunst, techniek & duurzaamheid

Een zonneboom, of een zonnebloem, is eigenlijk gewoon een zonnepaneel, maar dan ontworpen in de vorm van een boom of een zonnebloem. Kunst, techniek en duurzaamheid komen in dit bijzondere ontwerp samen. Zoals de naam al zegt, is de zonneboom een ontwerp dat gemaakt is in de vorm van een boom met stalen takken en twijgen. In plaats van blaadjes heeft deze boom zonnepanelen die de warmte van de zon opvangen en dus stroom leveren.

In 2013 is er al één zo’n zonneboom geplaatst langs de kant van de N329, tussen Oss en Berghem in. De 45 nieuwe bomen gaan stroom opwekken voor verkeerslichten, openbare lichten en voor pompen in de tunnels. Ze zullen bovendien in stroom voorzien voor de stad zelf. Eén zo’n zonneboom levert per jaar ongeveer 3700 Kwh electriciteit op. Dat is genoeg voor één huishouden per jaar. Reken maar uit hoeveel energie je met 45 van deze bomen kunt opwekken!

De educatieve functie van de zonneboom

Het idee van de gemeente Oss was eerst om 95% gerecycled aluminium als materiaal te gebruiken voor het ontwerp van de zonnebomen. Uiteindelijk is er toch gekozen voor staal, omdat aluminium te buigzaam bleek. Zo bleven de twijgen en de takken van de zonneboom niet goed recht omhoog staan en gaven ze dus niet genoeg steun aan de zonnepanelen. Met staal was dit wel het geval en staal blijkt ook goed te presteren in duurzaamheidstesten.

Naast dat het zonnebomenpark energie zal leveren aan de stad, hoopt de gemeente ook dat het een educatieve functie zal krijgen. De gemeente wil bewoners bewust te maken van het feit dat energie opgewekt kan worden op een milieuvriendelijke manier. De zonnebomen langs de kant van de weg moeten als voorbeeld dienen voor duurzame energie. Daarom moeten de bomen groot genoeg zijn, zodat ze opvallen en voorbijgangers ze niet zullen missen. De eerste zonneboom, gebouwd in 2013, is daarom twaalf meter hoog en heeft ook een diameter van twaalf meter.

De zonneboom staat niet stil

Zonnebomen worden niet alleen gebruikt langs de kant van de weg. Er zijn een aantal kunstenaars in Nederland die zonnebloemen en zonnebomen hebben ontworpen als kunstwerk. Eén van de grootste redenen van deze kunstenaars is om mensen bewust te maken. Net zoals de gemeente van Oss, willen ze laten zien dat je energie kunt opwekken op een milieuvriendelijke manier. Een zonneboom is soms ook te zien op een festival, waar ze worden gebruikt voor het opladen van bijvoorbeeld mobiele telefoons.

Zo zie je maar; de uitvinding van de zonneboom en de zonnebloem heeft vele interessante toepassingen en de ontwikkelingen hiervan staan zeker nog niet stil! Net zoals een echte boom, is het ontwerp van de zonneboom nog steeds aan het groeien en bloeien. Zo zijn studenten van de Avans Hogeschool in Noord-Brabant nog niet zo lang geleden een project gestart voor de bouw en de realisering van een levensgroot exemplaar.

Heb jij een creatief idee met zonne-energie?

Je ziet, zonnepanelen kunnen op vele verschillende manieren worden gebruikt. Heb jij ook een creatief idee? Of heb je ergens een mooi voorbeeld gezien? Dat vind Fritts leuk om te horen. Laat hieronder een reactie achter.

Over de schrijver
Maaike Fritz
Door

Maaike Fritz

op 14 Mar 2017

Hallo Fritts, Hoeveel kost zo'n zonneboom/-bloem? Zou die ook te gebruiken zijn i.p.v. zonnepanelen op een dak als het dak b.v. op het Oosen liegt?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Mar 2017

Hoi Maaike, Goed vraag wat het kost. Het zijn meer kunstobjecten dus het zal wel een ander prijskaartje hebben dan normale zonnepanelen. Het kan inderdaad een mooi alternatief. Maar dan is het natuurlijk wel een bouwwerk waar waarschijnlijk een vergunning voor nodig is. Groeten, Lex

Arie Ketelaars
Door

Arie Ketelaars

op 28 Feb 2018

Hallo Fritts, Zijn er ook kleinere varianten van zo'n zonneboom te koop?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 23 Mar 2018

Hoi Arie, Niet dat ik weet maar ze zijn er vast. Groeten, Lex

J. van Hoek
Door

J. van Hoek

op 18 Sep 2018

BTE Thermal Engineering is leverancier van een vergelijkbare oplossing, die minder ruimte in beslag neemt en een hogere kWh jaaropbrengst heeft vanwege een tracking systeem waarbij de panelen permanent rechtstreeks richting de zon gericht zijn. U kunt contact met ons opnemen voor informatie.

Reactie plaatsen