Zonnepaneel datasheet
12 februari 2013 
5 min. leestijd

Zonnepaneel datasheet

Elk zonnepaneel heeft een zogenaamde datasheet. Op een datasheet staan alle technische gegevens van het zonnepaneel aangevuld met extra informatie. Maar wat staat er allemaal op zo’n datasheet en wat kan je ermee.

Een datasheet bestaat meestal uit 2 kantjes. De voorkant geeft over het algemeen informatie over wat uniek is bij het zonnepaneel, keurmerken die zijn behaald en vaak informatie over garanties. De achterkant of 2e bladzijde geeft de technische informatie.

Merk en type zonnepaneel

Hier staat het merk, welk type het is en welke range. In dit geval de range van 250-260 wattpiek range.

 Unieke/bijzondere factoren

Elke fabrikant geef in een aantal highlights of stukken tekst aan wat bijzonder is aan het zonnepaneel. Over het algemeen zijn dit ook standaard functies. Waarom zal het ene zonnepaneel makkelijker te installeren zijn dan de andere bijvoorbeeld.

Keurmerken en certificaten

Fabrikanten zijn trots op hun keurmerken en laten dit duidelijk zien. IEC 61215 en 61730 zijn de TÜV keurmerken en dit is wel het minimale wat een zonnepaneel nodig heeft. De ISO keurmerk 9001 geeft een beeld van de kwaliteit van de productie. ISO 14001 is een milieuzorgsysteem.

Garanties

De garanties van fabrikanten zijn redelijk gelijk. Vrijwel alle fabrikanten geven 10 jaar garanties op het product en 25 jaar vermogensgarantie. De vermogensgarantie geeft aan dat het zonnepaneel na 25 jaar nog minimaal 80% vermogen heeft van het beginvermogen. Een zonnepaneel van 250 wattpiek moet na 25 jaar dus minimaal 200 wattpiek aan vermogen hebben. De manier van vermogensgarantie varieert licht bij de verschillende fabrikanten. Wel een groot verschil is lineaire of geblokte garantie. Bij geblokte garantie gaat de garantie in 2 stappen omlaag. Het eerder genoemde zonnepaneel van 250 wattpiek hoeft dan nog maar 200 wattpiek na 11 jaar te hebben. Met lineaire garantie neemt dit geleidelijk af.

Technische details

Op de achterkant van de datasheet staan de technische details van het zonnepaneel.

Afmetingen en gewicht

Met name belangrijk om het ontwerp te berekenen en het totale gewicht wat op het dak geplaatst word.

Elektrische gegevens

Op elke datasheet staan een aantal elektrische gegevens. Voor een leek misschien lastig maar het geeft wel een aantal belangrijke gegevens. Als we naar deze gegevens kijken zien we meestal 7 getallen.

Vermogen/power/Pmax

Dit is hoeveel vermogen het zonnepaneel heeft onder standaard testcondities (STC)

Tolerantie / Power Tolerance

wat is de tolerantie of wat is de afwijking in de praktijk ten opzichte van het vermelde vermogen. Dit is tegenwoordig bijna altijd -0 / +5 watt. Een 250 wattpiek zonnepaneel is dus minimaal 250 wattpiek en maximaal 255 wattpiek. Dit blijkt uit de flashtestdata.

Module efficiëntie

Hoeveel energie van al het zonlicht (instraling bij standaard test condities 1000 watt/m2) kan het zonnepaneel omzetten in elektrische energie. Dit is het vermogen gedeeld door het oppervlakte en dat gedeeld door de instraling. In dit geval met een 250 wattpiek module: 250 wp / 1,63m2 / 1000 = 15,3%.

Maximale spanning   / Maximum Power Voltage / Voltage at Pmax / Vmpp

Dit is het voltage wat het zonnepaneel geeft op het maximum power point (mpp). Dit ligt dicht bij de spanning van het zonnepaneel wanneer het in gebruik is.

Maximale stroom  / Maximum Power Current / Current at Pmax / Impp

De stroom die loopt op het maximum power point.

Deze 2 voorgaande getallen geven eigenlijk het maximale vermogen van het zonnepaneel. Wanneer we kijken naar de stroom en spanning bij het maximale vermogen van het 250 wattpiek paneel en deze vermenigvuldigen dan komt daar 250,1 Watt uit. Afgerond klopt dit dus precies.

Open klemspanning / Open Circuit voltage / Voc

Dit is de spanning die wordt gemeten als de stekkers van het paneel niet verbonden zijn. Hierdoor kan er geen stroom lopen en is de spanning maximaal.

Kortsluitstroom / Short Circuit Current / Isc

Dit is de stroom die loopt wanneer de stekkers van het zonnepaneel met elkaar verbonden worden. Dan is de stroom maximaal.

Fillfactor

Met de laatste 2 getallen kunnen we het theoretische maximale rendement van het zonnepaneel berekenen. Dit is theoretisch omdat deze waarde in de praktijk niet haalbaar zijn. Wanneer we kijken naar het 250 wattpiek zonnepaneel dan is dit 332 Watt. Met dit getal en het maximale vermogen kunnen we de vulfactor of fillfactor berekenen. En deze geeft een idee van de kwaliteit van het zonnepaneel. In dit geval ruim 75% wat een prima getal is.

Temperatuursinvloeden

Zonnepanelen hebben één vervelende eigenschap. Ze gaan het slechter doen naarmate het warmer wordt. En over het algemeen wordt het warmer als de zon schijnt. Dat komt dus niet zo goed uit. Hoeveel minder een zonnepaneel minder gaat presteren wordt weergegeven met de temperatuur karakteristieken.

Dit zonnepaneel gaat per graden 0,39% minder presteren. Een zonnepaneel wordt getest op 25 graden en een zonnepaneel is meestal 30 graden warmer dan de omgevingstemperatuur. Dus wanneer het 25 graden is dan presteert dit zonnepaneel 30*0,39% = 11,7% minder dan maximaal.

Over het algemeen ligt dit getal zeer dicht bij elkaar. Meestal tussen 0,38% en 0,46%. Alleen bij dunne film zonnepanelen is dit meestal lager. Omdat het in Nederland niet zo vaak echt warm is dit niet echt een groot punt om rekening mee te houden. De verliezen worden normaliter meegerekend in de opbrengstcalculatie.

Overige informatie

Een datasheet bevat nog veel ander informatie zoals het aantal stuks per pallet, type glas, type junction box en het type connectoren. Deze informatie is over het algemeen vrijwel hetzelfde. De meeste zonnepanelen hebben speciaal glas met weinig ijzer (low iron glass). Dit is veel helderder dan standaard glas en laat dus meer zonne-energie door.

De junction box is afhankelijk van de fabrikant. Deze heeft meestal 3 By-pass diodes en is uiteraard goed waterdicht. De connectoren willen nog wel eens verschillend zijn maar 90% van de zonnepanelen heeft tegenwoordig MC4

Kortom. Er is genoeg te zien op een datasheet. Heeft u nog vragen dan hoor ik dat graag. Hieronder kan u direct reageren.

Over de schrijver
Guus
Door

Guus

op 14 Feb 2013

Heb zelf 2x zonnepanelen op camper. Volgens info: - performance = 220 WH/d - Power = 55wp +/- 10% - System voltage: 12V - Voltage (Vmpp) = 17,55V - Open cicuit voltage (Uoc)= 21,25V - Current (Impp) = 3,13A - Short circuit current (Ioc) = 3,40AHeb geen idee hoe ik dit moet vertalen en wat de capaciteit is van de panelen. Waar staat Wh/d voor?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 14 Feb 2013

Beste Guus,Het vermogen van de zonnepanelen is 5 5wattpiek. Dit is ook te controleren door de stroom met de spanning te vermenigvuldigen op met maximale vermogens punt (maximum power point / mpp). Dit is Vmpp x Impp = 17,55 x 3,13 = 49,93 Watt. Dit klopt dus.U heeft 2 zonnepanelen. Onder ideale omstandigheden zouden deze rond het middag uur 110 watt per uur produceren. Dit wordt in de praktijk niet gehaald maar laten we uitgaan van 100 watt per uur. Wanneer we kijken naar een hele dag aan energie dan is dit in de ochtend en avond natuurlijk minder. Wanneer we bijvoorbeeld uitgaan van ongeveer 10 watt per uur in de ochtend en avond met een piek in de middag dan zou het goed kunnen dat uw systeem per dag een 220 wattuur produceert.Ik hoop dat het hier iets duidelijker mee wordt. En anders hoor ik het wel.Groeten,Lex

Pim Veld
Door

Pim Veld

op 20 Apr 2019

17,55 x 3,23 = 54,93 Watt

Rudolf
Door

Rudolf

op 20 May 2013

Hallo Lex,wordt er tijdens de flashtest ook de Isc,Voc, maximale stroom, maximale spanning bepaald?met vriendelijke groet, Rudolf Stavast

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 27 May 2013

Beste Rudolf,Dat klopt inderdaad. Per paneel wordt dit gemeten en dit zijn de waardes die in de flashtestdata staat.Groeten,Lex

Robin
Door

Robin

op 04 Jul 2013

Dit schept een hoop duidelijkheid. Nu vergelijk ik 2 panelen met onderstaande eigenschappen: paneel 1: Vmp = 30.2 , Imp = 8.28 paneel 2: Vmp = 48.0 , Imp = 5.21Beiden 250 Wp, maar met duidelijk verschillende Vmp en Imp. Welke van deze 2 is op basis hiervan ´beter´ en waarom? Maakt een hogere of juiste lagere Vmp of Imp verschil?

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 07 Jul 2013

Beste Robin,Je vergelijkt waarschijnlijk een paneel met 6 inch cellen en 5 inch cellen. Elke zonnecel heeft voltage van +/- 0.6 volt. Van de 5 inch cellen passen er meer in een zonnepaneel dus is de spanning ook hoger.In principe maakt het niet veel uit. Op basis van deze gegevens is het ene zonnepaneel niet beter dan de andere. Wel is het zo dat bij een kleinere installatie een hogere spanning wel prettig is omdat er dan minder verlies op de kabels is. Maar dat is geheel afhankelijk van de situatie.Groeten,Lex

Moes Albert
Door

Moes Albert

op 06 Jan 2014

Beste Lex, Ik woon in zuidwest Frankrijk en heb de volgende vraag; Is het mogelijk om een Warmtepomp en een Circulatie pomp voor het zwembad aan te sturen middels een of twee Hyundia zonnepanelen? De verwarming draait nu tussen 12.00 en 15.00 uur. Het is de gedachte om het zwembad op temperatuur te houden middels deze constructie. Het echte opwarmen, voor dat de zomer echt losgaat, gebeurt dag en nacht via de gewone stroom aanvoer.Alors bedankt, Albert Moes

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 13 Jan 2014

Beste Albert,Ik denk dat het goed mogelijk zou moeten zijn. Beetje afhankelijk van de situatie natuurlijk maar zon genoeg lijkt me.Groeten,Lex

Gerard
Door

Gerard

op 20 Mar 2014

Beste Guus,Onlangs heb ik twee zonnepanelen van elk 240 Wp aangeschaft. Mijn bedoeling is om deze te gaan gebruiken voor bij mijn volkstuintje. Het word dus een autonoom systeem van totaal 480 watt. Ik vind het echter ontzettend lastig om te bepalen welke materialen ik nu precies nodig heb om dit systeem werkende te krijgen. Welke accu en laadregelaar zijn bijvoorbeeld benodigd en moet ik eventueel nog andere benodigheden aanschaffen? Het is de bedoeling dat ik het systeem van begin april tot eind oktober zal gebruiken en ik wil er niet al te veel geld aan uitgeven.Wellicht kun je me door deze donkere tunnel naar de zon toe leiden :)Alvast bedankt

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 24 Mar 2014

Beste Gerard,Ik ben geen grote expert in zogenaamde off-grid systemen maar kan u wel een globaal idee geven.De zonnepanelen wekken energie op en geven gelijkspanning van circa 30 volt per stuk. Dit moet omgezet worden naar een bruikbare spanning van bijvoorbeeld 12 volt. Hier is een zogenaamde laadregelaar voor geschikt. Deze doet 2 dingen namelijk de spanning omzetten en de batterij in de gaten houden. Als de accu's namelijk vol zijn moet deze zorgen dat deze niet overladen worden.Op zich kan je met de accu spanning vaak voldoende doen zoals lampen laten branden. Voor gebruik van wisselspanning apparaten is dan weer een omvormertje nodig.Welke componenten u precies nodig heeft is afhankelijk van uw situatie en wensen. Een grotere accu of het parallel zetten van meerdere accu's geeft langere periode van zekerheid van energie. Een kleine accu zal dus prima kunnen voldoen indien u niet zoveel zekerheid wil. Welke laadregelaar daarbij past ligt ook weer aan uw situatie.Succes!Groeten,Lex

Ferdy Wink
Door

Ferdy Wink

op 31 Mar 2014

Beste Lex.Ik heb van een kennis 2 110wp zonnepanelen gekregen. Die ooit gebruikt zijn op een woning met een omvormer voor 220v. Nu wil ik deze op een camper plaatsen voor het opladen van mijn stand accu's Kan ik deze koppelen en op een mppt omvormer voor 12v aansluiten? Voc 43,2, max syst v 760 ,NOCT 47. Ik hoop dat je genoeg informatie hebt.Mvg Ferdy

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 02 Apr 2014

Beste Ferdy,Ik ben niet zo thuis in de zogenaamde off grid systemen. Wat je zoekt is een laadregelaar met eventueel MPP tracker. Een kleine zoektocht op Google geeft genoeg resultaten. Welke het beste bij de zonnepanelen past is afhankelijk van de datasheet gegevens zoals open klem spanning en stroom.Succes.Groeten,Lex Schiebaan

guy van der velden
Door

guy van der velden

op 01 Mar 2017

2017.03.01 fuerth beste Lex, in zuidfrankrijk heb ik een aantal oude panelen op het dak,die ieder een openklemspanning van ong 17volt hebben. Paralel betekent dan 17v voor een victron controler 20amp. Kan ik daar paralel een solarworld 260w koppelen( heeft een openklemsp. van in de 37v). Ik moet natuurlijk wel uitkijken dat ik niet boven de 20 amp laadstroom kom. Kun je me helpen. met vr gr

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 20 Mar 2017

Hallo Guy,Dat gaat zeker niet zo maar. Verschillende spanningen en stromen op 1 MPP trackers werkt meestal niet en kan zelfs zorgen voor juist minder energie. Het is aan te raden niet zo maar wat te doen en goed te checken wat technische gevolgen zijn. Vaak is er software beschikbaar waarin dit bekeken kan worden.Groeten, Lex

Jan
Door

Jan

op 24 Mar 2018

Hoi. Ik heb een vraag ik heb een sunny boy 1700 . Ik leg nu 8 panelen van 250 watt per stuk met een 50.60 vmp en voc van 59.85 voc kan ik deze aansluiten op deze omvormer die max 1850 watt mag hebben . Ik weet het verschil niet in die voltage vmp en voc 8x 50.60 kom ik in de buurt van 400 volt die de omvormer mag hebben. De omvormer mag 400 volt en max 1850 watt hebben. Wat is de tolerantie

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 03 Apr 2018

Hoi Jan,Zoals altijd luidt het advies: gebruik de software van de fabrikant. In dit geval de SunnyDesign van SMA. Zie: https://www.sunnydesignweb.com/sdweb/#/HomeGroeten, Lex

Bas Rottier
Door

Bas Rottier

op 04 Jun 2018

Hallo, Ik krijg een offerte met Honeywell panelen M60PERC. Ik vind nergens een vergelijkende test. Hoe weet ik of dit een degelijk product is? (de naam zegt iets maar niet alles...)

Lex Schiebaan
Door

Lex Schiebaan

op 05 Jun 2018

Hoi Bas,Voor vragen over producten kan je het beste terecht op de Fritts Community. Zie je daar: https://community.fritts.nl/Groeten, Lex

Jacob
Door

Jacob

op 26 Jul 2018

Temperatuursinvloeden: Gaan zonnepanelen als het vriest ook beter presteren en kun je de Pmax van het zonnepaneel dan ook aanhouden?

Nijenhuis
Door

Nijenhuis

op 18 Dec 2018

Geachte Fritts, Bij de bekabeling zie ik een lengte van 1100 mm, als je de panelen horizontaal legt zal je ongeveer op kabels uitkomen van 1750 mm. Nu de saldering op de helling staat is op het net blijven niet interresant. De hoogste kosten zijn dan de vaste-netkosten. Kan je alle huishoudelijke apparaten op gelijkstroom kopen? Wat zal dan het voltage zijn? met vriendelijke groet

Mary Ritsema
Door

Mary Ritsema

op 19 Feb 2019

Graag wil ik je iets vragen. Wij hebben sinds september 2017 20 zonnepanelen, Ze leveren ongeveer 60% op van wat e rop het dak ligt, dus te weinig. Het voltage is regelamatig maar net voldoende. De leverancier is onder druk gezet en wil nu een garantie afgeven dmv bijplaatsen van panelen, maar daarmee is het probleem dat er is, niet opgelost. Maar kan je met een laag volatage eigenlijk wel panelen bijplaatsen? Wat is het effect?

Reactie plaatsen